A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Tegyük jobbá az életüket! Nagyszabású rendezvény négylábú társainkért

2017. április 25., 13:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Kutyák, cicák, lovak, tengerimalacok… egy a közös bennük: ők a legjobb négylábú barátaink. Szebbé varázsolják mindennapjainkat, cserébe megérdemlik hát, hogy minél jobb életet biztosítsunk számukra. A két napos hatalmas rendezvény pedig pont ezt tűzte ki célul – minden állatbarátnak ott a helye!



Két nap, ami csak a négylábú barátainkról szól. Hatalmas vásári forgatag, bemutatók, kiállítók  várnak minket, azon kívül, hogy a legnevesebb szakemberektől, tudósoktól, kutatóktól tanulhatunk. Miről? Az állatok védelméről, a felelős állattartásról, házi kedvenceink. társállataink egészségéről.

 

A Kutyavilág Expo Pécsett kerül megrendezésre április utolsó hétvégéjén. Mindenki megtalálja majd itt az érdeklődésének megfelelő témát, programot, előadást – legalábbis ezt ígéri nekünk Schmidt Csaba, az Expo megálmodója. Vele beszélgettünk arról, mi vár ránk ezen a nagyszabású rendezvényen:

 

Kutyáink és társállataink jóllétének biztosítása és az állatvédelem kerül terítékre a kétnapos rendezvényen
Kutyáink és társállataink jóllétének biztosítása és az állatvédelem kerül terítékre a kétnapos rendezvényen
Fotó: Stickler Gabi Fotografie

 

- Az Expo szervezőjének, a Kutyavilág Alapítványnak az alapítója vagy. Mit kell tudnunk az Alapítványról, úgy tudom, még egy fiatal szerveződésről van szó…
- Évekig mozogtunk kutyás körökben és utunk során sokféle körülményt megtapasztaltunk egészen a végletekig, jó és rossz irányban egyaránt. Ezzel egy időben egyre többet gondolkodtunk, mi az amit működőképesnek látunk, mi az ami hiány, mi az amin változtatnánk. Megannyi téma és kérdés vetődött fel, amikre megoldásokat kezdtünk el kigondolni és maga az Expo ötlete is így fogant. Mindezt a „kutyás világban” élő emberek között járva tettük, az ő életüket, mozgatórugóikat is figyelve. Egyre erősödött bennünk az igény, hogy amit magunkban összegyűjtöttünk, azt másokkal megosszuk, hogy amit jónak tapasztalunk, annak előremozdulását segítsük. Mert nem csak az a fontos, hogy az ember mit tud, hanem az, hogy a tudását felhasználja-e és ha igen mire. Mi mindenképpen valami olyasmire szerettük volna, ami mások (mind az állatok, mind az emberek- hisz a kettő jólléte egymással kölcsönhatásban van) javát szolgálja. Így született meg végül az ötlet, hogy ennek a törekvésnek keretet adva alapítványt hozzunk létre és megtaláljuk a társainkat is hozzá, akikkel a jövőben együtt dolgozhatunk a terveinken.

 

- Mi hívta életre az Alapítvány első rendezvényét, a Kutyavilág Expót?
- Ahogy eljutottunk az alapítvány megalakításáig, az is megfogalmazódott, mik a főbb céljaink. Ezek között a legfontosabbak a felelős állattartás népszerűsítése és az állattartás kultúrájának magasabb szintre emelése, egy letisztultabb állapot elősegítése. Azt valljuk, a jóllét útja a tudatosság útja, amihez az információk terjesztése és az ország lakosságának és az állatvédelemben résztvevő rétegeknek  találkozása és kölcsönös együttműködése, fejlődése szükséges. Ehhez alapvető a nyitottság, a változásra való hajlandóság, az aktív részvétel, az egyéni és a társadalmi felelősségvállalás. A Kutyavilág Expoval olyan teret szerettünk volna létrehozni, ahol mindezt a gyakorlatban is meg lehet kezdeni. Ahol egyszerre van lehetőség összefogásra, tanulásra és élmények gyűjtésére; ahol a laikus és a szakmabeli, egy állatbarát vagy egy állatvédő, de akár egy kíváncsiságból betérő látogató vagy egy családjával kikapcsolódó gyermek is gazdagodhat. Ezen kívül a helyválasztással szerettük volna hangsúlyozni, hogy ilyen rendezvényekre Budapesten innen és túl is szükség van. Pécs, mint Európa volt kulturális fővárosa idén 650 éves egyetemével, értékeivel, nyüzsgő kulturális életével erre méltó helyszínnek tűnt számunkra. Az pedig külön öröm, ha ezzel érdemeihez magunk is hozzájárulhatunk.

 

Kutyavilág Expo - egy hétvége az állatokért

 

- Nem kevesebb mint két napos, hatalmas rendezvényről beszélünk. Az elnevezés kicsit “csalóka” lehet, hiszen nem csak kutyákkal és kutyás témákkal találkozhatunk.
- Az elnevezés első hallásra valóban csalóka, ám sokak ösztönösen rátapintanak arra a kettős értelemre, ami a "kutyavilág" elnevezésben rejlik. A "kutya egy világ" utalhat az előttünk álló nehézségekre és feladatokra, egy áldatlan állapotra, míg a pozitív értelem " a kutyának való világ" egy idillikus képet fest elénk, melyben a földön minden élőlény harmóniában él.  Az alapítványunk nyilván ez utóbbit szolgálja és ha így nézzük, akkor már érthető, hogy nem csak kutyákról, hanem alapvetően a velünk és körülöttünk élő összes élőlényről van szó. A kutyák azért lehetnek látszólag erőteljesebben jelen, mert eddig velük sokkal több közvetlen kapcsolatunk volt, de ez nem jelent kizárólagosságot. Az összefogáson túl ezért is tartottuk fontosnak, hogy az Expón a többi társállatot (macska, ló, tengerimalac, nyúl) és az őket képviselő civil szervezeteket is megjelenítsük.

 

Az alapítvány logójában a földgolyó tetején csücsülő kutyus is az elérni kívánt jóllétet őrzi és jelképezi.
Az alapítvány logójában a földgolyó tetején csücsülő kutyus is az elérni kívánt jóllétet őrzi és jelképezi.

 

- Mi vár ránk ebben a két napban?
- Ahogy a rendezvény neve – Kutyavilág Expo Állatvédelmi Konferencia, Kiállítás és Vásár – is jelzi, ennek a három területnek az együttes megjelenésére lehet számítani. Ez szintén különleges, mert általában csak egyik vagy másik van jelen és ez az első alkalom, hogy ezt megpróbáljuk egy rendezvényen belül összefogni.

De mit is jelent ez?

Azoknak, akik ismereteiket szeretnék bővíteni az állattartás, állatvédelem témáiban konferenciánkat ajánljuk, amelyet az Expo Center emeletén, párhuzamosan 3 teremben tartunk majd. Mikor ezt tervezgettük, 20 előadást tűztünk ki, mint „álomhatár”, ám ez mostanra már 40-re bővült, így azt hiszem mondhatjuk, hogy országos méreteket öltött. Előadóink sorában 3 egyetem tapasztalt kutatói és a hazai aktív állatvédelmi szervezetek, valamint hatóságok szakemberei is megtalálhatók. Külön örömhírként pedig most már hozzátehetjük, hogy a Magyar Állatorvosi Kamara is átvizsgálta a teljes programot és a 2 napra összesen 60 kreditponttal értékelte a konferenciát. Így a továbbképzési rendezvények sorába is bekerültünk és ezzel kifejezetten a Kamara tagjait is szolgálhatjuk.

 

A rengeteg izgalmas program között bemutatók is szerepelnek: a Mecsek Mentőkutyás Egyesület fantasztikus kutyáit is láthatjátok munka közben
A rengeteg izgalmas program között bemutatók is szerepelnek: a Mecsek Mentőkutyás Egyesület fantasztikus kutyáit is láthatjátok munka közben
Fotó: facebook.com/pg/mecsekmentokutyasegyesulet

 

- A kiállítói területen számos állattartáshoz köthető kereskedő, szolgáltató lesz jelen, akik a rájuk jellemző általános kínálaton túl újdonságokat jelentetnek meg, különféle akciókkal, a helyszínen igénybe vehető szolgáltatásokkal (tanácsadás, vizsgálat, programok) várják az új és régi vásárlóikat. Mindenki igyekszik valami különlegessel, csak itt jellemzővel kedveskedni, illetve igen értékes nyereményeket ajánlottak fel a vasárnapi rendezvényzáró játékunkhoz.

A kiállítás színpadán, a belső termekben és a külső területeken is változatos programok várnak mindenkit. Vendégünk lesz például Beleznay Endre, Sági Szilárd, Takáts Eszter, Kecskés Karina, Weisz Fanni...
 

Lesznek bemutatók (drogkereső, mentőkutyás, dog dancing, lovas...), állatsimogatók, mini koncertek, mesés programok gyerekeknek. Lesz fotózással egybekötött kedvenc szépségverseny.

Természetesen étel, ital sem hiányzik majd.

Nagyon fontos résztvevőként jelen lesznek számos civil szervezet képviselői, örömünkre többek között Tornóczky Anita és az Országos Állatvédőrség, a Magyar Állatvédők Országos Szervezete és a Magyar Állatvédelmi és Állatjólléti Társaság is, akikkel így személyesen is mód van találkozásra, beszélgetésre, akár adományozásra. De képviselteti magát a Földművelésügyi Minisztérium és a NÉBIH is, mint állatvédelmi hatóság. A 2 nap alatt egyébként pécsi sportolók részvételével külön gyűjtés is zajlik majd, amit kisorsolunk a résztvevő civil szervezetek között, így is szeretnénk megköszönni részvételüket.

Mi már hónapok óta a rendezvény szervezésével foglalkozunk, mégis nehéz lenne mindent felsorolni, annyira széles és színes a paletta. Ezt látni és megélni kell.

Jöjjenek el és legyenek részesei.

Várunk mindenkit nagy szeretettel!

Minden segítőnknek, támogatónknak pedig hálásan köszönjük!

 

 

 


Indexkép forrás: Stickler Gabi Fotografie
Cikk első megjelenése: 2017. április 06.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Menhelyi kutyák a reflektorfényben - árva kutyákkal mutatták be a hazai divattervezők kollekcióikat Menhelyi kutyák a reflektorfényben - árva kutyákkal mutatták be a hazai divattervezők kollekcióikat
2023. december 9-én került megrendezésre a Dogs on the Catwalk eseménye. A rendezvény főszereplői örökbefogadható menhelyi kutyusok, akik egy különleges fashion show keretében vonulnak végig a kifutón, divattervezők hazai márkáinak kollekcióit bemutató modellekkel a póráz túlsó végén. 2018. után most az Ürömi Állatmenhely 8 mentvényéé volt a lehetőség, hogy megmutatkozzon a nagyközönség előtt hazai sztárok kíséretében.

Három kutya ugatása színesítette Mozart Vadászszimfóniáját a koppenhágai előadáson Három kutya ugatása színesítette Mozart Vadászszimfóniáját a koppenhágai előadáson
A négylábú szólisták 750 fős nézőközönség előtt léptek fel Koppenhágában – és mindenki imádta őket!

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!
Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!

Így lopják a kutyákat Budapesten! Így lopják a kutyákat Budapesten!
Az egyik újbudai állatvédő személyes tapasztalatait osztotta meg a közösségi médiában, amikor beszámolt az esetről, aminek szemtanúja volt.

Meglepő kutatási eredmények a magyarországi állattartási szokásokról Meglepő kutatási eredmények a magyarországi állattartási szokásokról
A kérdőívet 843-an töltötték ki 2021. június 20. és augusztus 30. között. Talán az egyik legszembetűnőbb adat, hogy a megkérdezett kutyatartók közel 25%-a, a macskatartók 10,1%-a nem szeretné ivartalaníttatni állatát.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com Mondial Assistance GesmbH Brimo partysátor AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Menhelyen élő kutyákat támogat Peller Mariann Hírek - Címlapon
Menhelyen élő kutyákat támogat Peller Mariann
Pöttyös party a Duna-parton - Ilyen volt a tavaszi Dalmata Találkozó! Hírek - Címlapon
Pöttyös party a Duna-parton - Ilyen volt a tavaszi Dalmata Találkozó!