A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Tényleg hajlamosabbak a fajtatiszta kutyák a betegségekre?

2024. május 30., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Vagy ha megfordítjuk a kérdést: egészségesebbek a keverék kutyák, mint fajtatiszta társaik? Egy friss tanulmány szerint téves ez a feltételezés. Lássuk, mit mutatnak az adatok!



 

Gyakrabban betegednek meg a fajtatiszta kutyák, mint a keverékek? A kutyák öregedését kutató „Dog Aging Project” kiterjedt tanulmánya szerint mindkét csoportra egyaránt jellemzőek a különféle problémák.

 

Kutatásukban 27.541 családi kutya egészségügyi adatait hasonlították össze. Kiderült, hogy minden egyes kutya egészségügyi profilja és várható élettartama egyedi: a genetikai felépítés, az életmód, étrend és egyéb tényezők mellett a tenyésztés és a fajta nem játszik akkora szerepet, mint eddig hittük.

 

 

Mi az a Dog Aging Project?

 

A Dog Aging Project (DAP) a tekintélyes Texas A&M Állatorvostudományi és Biomedicína Tudományok Iskolájának projektje, ahol a kutyagazdik részvételét is tárt karokkal várják. A szervezet elsődleges célja, hogy fellebbentse a fátylat a kutyák és emberek öregedésének titkairól, továbbá orvostudományi áttöréseken is dolgoznak. Mindezidáig 45 ezer kutyát regisztráltak a DAP adatbázisába.

 

 

A Dog Aging Project elsősorban a kutyák öregedését vizsgálja
A Dog Aging Project elsősorban a kutyák öregedését vizsgálja
Fotó: Freepik

 

 

A mostani kutatáshoz több mint 27 ezer kutya adatait használták fel, melyek java-részét maguk a gazdik töltötték fel a rendszerbe egy előre meghatározott időszakon belül. Az eredmények azt sugallják, hogy a kutya fajtája elenyésző jelentőséggel bír, amikor a leggyakoribb egészségügyi okok miatt látogatnak el velük a gazdik az állatorvoshoz.

 

 

Mi mindent tudhatunk meg a tanulmányból?

 

27.541 kutya vett részt a kutatásban, melyben 25 fajtát azonosítottak. E fajták a tanulmányozott minta méretén belül a fajtatiszta kutyapopuláció 60%-át tették ki. Ezen fajták közé tartoztak az Egyesült Államok legnépszerűbb kutyái, köztük a labrador retriever, a golden retriever és a német juhász.

 

A kiválasztott 25 fajtán belül a kutatók több ezer, a tulajdonosok által benyújtott egészségügyi problémát áttekintettek, és 53 konkrét diagnózist azonosítottak. Ezután tovább szűkítették megállapításaikat, és azonosítottak 10 olyan gyakori egészségügyi állapotot, amely a fajtatiszta kutyákat érintette.

 

 

Fajtatiszta vagy keverék - A kutyák egészségügyi állapotát sok más tényező is befolyásolja
Fajtatiszta vagy keverék - A kutyák egészségügyi állapotát sok más tényező is befolyásolja
Fotó: Freepik/@wirestock

 

 

A keverék kutyák tulajdonosai által jelentett 10 leggyakoribb betegséggel összehasonlítva az adatok azt mutatták, hogy a szokásos egészségügyi problémák mindkét csoportban hasonlóak voltak.

 

Ami a hosszú élettartamot és az egészségi állapotot illeti, a keverék kutyáknak nem volt orvosi előnyük fajtatiszta társaikkal szemben. Az étrend, az életmód és az egyéni genetikai felépítés közvetlenebb szerepet játszott a kutyák egészségi állapotában.

 

 

A tanulmányban idézett gyakori egészségügyi problémák

 

A Frontiers in Veterinary Science arról számolt be, hogy a 25 fajta közül a 10 leggyakrabban jelentett egészségügyi állapot közül az öt leggyakoribb:

 

  • Fogkövesség. Ez az állapot 25 fajtából 24-et érintett.
     
  • Kutyaharapások. Ez a Dog bites. Ez a vizsgált 25 fajta közül 23-at sújtott.
     
  • Kihúzott fogak. A vizsgált 25 fajtából 21-nél jelentették.
     
  • Oszteoartritisz (idült ízületi gyulladással járó porckopás). A kiválasztott 25 fajtából 15-öt érintett.
     
  • Giardia (giardiázis). A vizsgált 25 fajtából 15-nél jegyezték fel.

 

 

A nagytestű kutyák gyorsabban érik el az úgynevezett
A nagytestű kutyák gyorsabban érik el az úgynevezett "szenior" életszakaszt
Fotó: Freepik/@frimufilms

 

 

A tanulmány azt is feltárta, hogy akadhatnak enyhe eltérések aközött, milyen gyakran fordulnak elő e gyakori állapotok a fajtatiszta és keverék kutyáknál.

 

Például szürkehályogról és szívzörejről inkább a fajtatiszta kutyatulajdonosok számoltak be, míg a beszakadt/letört karom és a csokoládémérgezés inkább a keverékekre volt jellemző. Továbbá, a foghúzás és a kutyaharapás többször szerepelt a fajtatiszták adataiban, míg a fülfertőzések gyakoribbak volt a keverékeknél.

 

A jó hír viszont, hogy átfogó állatorvosi ellátással ezen állapotoknál szinte teljes felépülés várható, ha mégsem, a kutyák akkor is kényelmesen élhetnek.

 

A kutya azon képessége, hogy leküzdje a betegséget, nem kizárólag a fajtától függ, hanem sokkal inkább az ellátás minőségétől.

 

 

Tényleg hajlamosabbak a fajtatiszta kutyák a betegségekre?
Tényleg hajlamosabbak a fajtatiszta kutyák a betegségekre?
Fotó: Freepik/@wirestock

 

 

Egyes egészségügyi állapotok bizonyos fajtákhoz kapcsolódnak

 

A Dog Aging Project tanulmánya a fajtatiszta kutyák általános egészségi állapotára összpontosít a vegyes fajtájú társaikkal szemben. Ennek ellenére vannak olyan egészségügyi állapotok, amelyek kifejezetten bizonyos kutyafajtákhoz kapcsolódnak.

 

Például a boxerek, német dogok és dobermann pinscherek nagyobb valószínűséggel tapasztalnak dilatatív kardiomiopátiát (tágulásos szívizombántalom), mint más fajták. A Cavalier King Charles spánieleknél nagyobb a bőrproblémák, valamint a szív- és szembetegségek előfordulása.

 

Bár a kutyafajta kiválasztásánál fontos figyelembe ezeket a feltételeket, ne feledjük, hogy a kutyaválasztás során figyelembe veendő szempontoknak csupán egyikét képezik. A kutya élete során felmerülhetnek előre nem látható egészségügyi gondok, ezért egyre több és több kutyatulajdonos köt kisállatbiztosítást kedvencére, mely nemcsak vészhelyzetben nyújthat segítséget, de hozzájárul ahhoz is, hogy a gazdi felkészülhessen az ellátás várható költségeire.

 

 

Betegségek, például a testfelépítésből adódó ízületi problémák, a keverék kutyáknál is felléphetnek
Betegségek, például a testfelépítésből adódó ízületi problémák, a keverék kutyáknál is felléphetnek
Fotó: Freepik/@wirestock

 

 

Mit üzen a kutyaöregedési projekt tanulmánya a gazdiknak?

 

A Frontiers in Veterinary Science című folyóiratban közzétett megállapítások nemcsak a fajtatiszta kutyákról elterjedt tévhitet hivatottak megcáfolni, de jelentős hatással lehetnek az életstílusuknak megfelelő fajtát kereső emberekre is.

 

A kutya kiválasztáskor sok mindent figyelembe kell venni: az élettér, a fizikai aktivitás és a szociális szint mind olyan dolgok, amelyek segíthetik a leendő gazdit egy adott fajta felé terelni. Fontos, hogy alaposan utánajárjunk, amikor egy adott fajtán gondolkozunk, hogy teljes képet kaphassunk arról, mire számíthatunk.

 

A kutyatulajdonosok még a korábban vártnál is sokkal nagyobb szerepet játszanak kutyáik élettartamában. Ez a tanulmány megállapította, hogy számos gyakori kutyabetegség esetén a megelőző állatorvosi ellátás és az állatorvossal való konzultáció vészhelyzet esetén nagyobb hatással van a kutya egészségére, mint a fajtája. Egyetlen kutya sem mentes a sérülésektől és a betegségektől, de következetes állatorvosi ellátással nagyobb esélye van a hosszú, boldog életre.

 

 

Forrás: akc.org
Indexkép forrás: Freepik/@wirestock

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ehet a kutya uborkát? Ehet a kutya uborkát?
Nem minden zöldség és gyümölcs egészséges a kutyák számára, de bőven akadnak olyanok, amelyeket a kutya is biztonsággal fogyaszthat. A kígyóuborka is ide tartozik – egészséges alternatívája lehet az előregyártott jutalomfalatoknak.

Miért élnek rövidebb ideig a nagytestű kutyák? Miért élnek rövidebb ideig a nagytestű kutyák?
Hatalmas szív dobog e békés óriásokban - mi pedig azt kívánjuk, bár még több időt tölthetnénk el társaságukban. Van remény?

Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat
Hm, itt valami bűzlik... Csak nem a kutya? De hiszen nem is koszos! Vagy mégis? Néhány egyszerű ötlet segítségével szerencsére útját állhatjuk a zavaró illatoknak.

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 Ebugatta Rehabportál Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Pandakutya? Fekete-fehér csau-csaukat mutattak be egy állatkertben Hírek - Címlapon
Pandakutya? Fekete-fehér csau-csaukat mutattak be egy állatkertben
Lesz menőbb kutya ezen a nyáron a strandröplabdázó border collienál? Hírek - Címlapon
Lesz menőbb kutya ezen a nyáron a strandröplabdázó border collienál?