A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Terápiás kutya segíti a bűncselekmények áldozatait egy franciaországi bíróságon

2021. július 20., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Lol, a fekete labrador megértő, nyugodt energiái lecsendesítik a háborgó elmét, simogatják az ember lelkét. Jelenléte rengeteget jelent a bíróság előtt megjelenő áldozatoknak, és az intézmény dolgozóinak is mosolyt csal az arcára.



Bilincsbe vert férfi várja a padon, hogy a tárgyalóterembe szólítsák; két rendőr kísérte át a börtönből. A folyosó másik végén egy édesanya és két lánya ácsorog bizonytalanul, ügyvédjük tanácsait hallgatva. Zavaros válási ügy… Franciaországban nem ritkák az ilyen és ehhez hasonló jelenetek a bíróságokon. Egyetlen aprócska részlettől eltekintve:

 

Az ügyész közeledik a folyosón, fekete talárjában, kezében pórázt tartva, melynek végén egy végtelenül békés, kissé lomha labrador lépked. Elcsigázott ügyvédek és néhány kolléga indul meg sietősen a csillogó tekintetű eb irányába. És az ötéves labrador örömmel köszönti őket, mindenkitől bezsebeli a simiket. Mintha tudná, mennyire megterhelő munkát végeznek, milyen nagy szükségük van egy kis kedvességre, mellyel egyedül ő lepheti meg őket. Neve is erre utal: LOL, vagyis a közösségi médiából ismert Lough Out Loud (hangos nevetés) is ezt hivatott kifejezni. 

 

Két éve boldogítja a Cahors-i bíróságon dolgozókat, a szó jó értelmében véve, ám hatalmas szívében természetesen azoknak is jut hely, akiknek valamilyen okból kifolyólag meg kell jelenniük az ítélőszék előtt. Ez az ok legtöbbször kegyetlen, és a bűncselekmények áldozatainak nemcsak a testi-lelki fájdalommal kell megküzdeniük, hanem ki kell állniuk idegenek elé, és beszélniük kell a velük történt borzalmakról. Újra és újra. De Lol mellettük áll. Megértő, nyugodt energiái lecsendesítik a háborgó elmét, simogatják az ember lelkét.

 

Frédéric Almendros ügyész és Lol, az áldozatsegítő kutya a francia bíróságon
Frédéric Almendros ügyész és Lol, az áldozatsegítő kutya a francia bíróságon
Fotó: bbc.com

 

A fekete szépség ma is ugyanolyan lelkesedéssel végzi feladatát, mint két éve, mikor Európában elsőként elnyerte a „bírósági áldozatsegítő kutya” megtisztelő hivatalát. Segíti a bűncselekményeket elszenvedőket, jelenléte rengeteget jelent az erőszak és szexuális bántalmazás áldozatainak. Az ötlet egyébként Frédéric Almendros ügyész fejéből pattant ki, miután értesült arról, hogy az Egyesült Államokban már több helyütt is alkalmaznak terápiás kutyákat a bíróságokon.

 

"A legjobb nyugtató"

 

Lol jelleme hihetetlen békét és nyugalmat áraszt, de azért fiatalabb korában neki is meg kellett tanulnia, hogyan viselkedjen idegenek, főként gyermekek társaságában. A bíróság impozáns épülete, a tárgyalóterem, a jogi eljárás és annak minden mozzanata rendszerint fokozza az áldozatok szorongását - itt lép képbe a különlegesen képzett labrador. Ő helyén tudja kezelni a nehezebb helyzeteket is, hiszen előfordul olyan is, hogy a meghallgatáson egyszerűen kitörnek az emberből az érzelmek. Maga a gondolat is szívbemarkoló, ahogy az erőszakos cselekedet áldozatát szembesítik az elkövetővel. Ember legyen a talpán, aki meg tudja őrizni higgadtságát sérelmei fényében. Lol támogatása ilyenkor felbecsülhetetlen:

 

„Miután megvizsgálom az esetet, a kutya segítségét kérem. Hiszem, hogy megnyugtató jelenléte segíteni fog az áldozatoknak megnyílni, könnyebben el tudják majd mondani, mit éltek át. Amikor pedig vallomást kell tenniük a bírák előtt, a mellettük ülő kutya hatására csökken a szorongásuk, a perrel járó stressz.” – mondta el az államügyész a BBC-nek adott interjúban.

 

A labrador az elmúlt két év során több mint 80 bűnügyi nyomozással kapcsolatosan nyújtott segítséget az áldozatoknak, akiknek életkora 3 és 90 év között mozgott. Volt olyan eset is, hogy a rablást elszenvedő idős házaspár csak a kutya jelenlétében tudott beszélni a történtekről.

 

Lol megtanulta, hogy finoman megbökdösse az ember kezét, miközben mellette ül. Ez a fizikai érintés erőt ad , általa könnyebben veszik a jogi procedúrával járó kihívásokat.” – tette hozzá Alexia Mesthe, a France Victims nevű alapítvány helyi vezetője. A szociális munkásokból, önkéntesekből és jogászokból álló szervezetnél évente úgy 600 embernek nyújtanak segítséget, köztük nagy számban vannak jelen a családon belüli erőszak áldozatai is.

 

A bíróság épülete, a tárgyalóterem is felerősítheti az áldozatok szorongását
A bíróság épülete, a tárgyalóterem is felerősítheti az áldozatok szorongását
Fotó: bbc.com

 

„Emberségesebbé teszi” a jogi rendszert

 

A francia nagyvárosi bíróságoktól eltérően, ahol gyakran találkozni kábítószeres ügyekkel, a vidéki Lot ítélőszéke előtt a szexuális bántalmazás és családon belüli erőszak esetei vannak többségben. Eleinte kétkedéssel fogadták az ötletet, hogy egy kutya jelenléte bármiben is segíthetné az áldozatokat, de ma már maguk a jogászok fordulnak hozzá egy-egy nehezebb tárgyalás kapcsán:

 

Hiszünk ebben a programban. A kutya rendkívül fontos szereppel bír, a teljes folyamatban részt vesz, neki köszönhetően emberségesebbé válik a jogi rendszer” – jelentette ki Mustapha Yassfy, bírósági vezető arra utalva, hogy Lol emberbarátabbá teszi a környezetet. – "Egy kutya soha nem ítélkezik felettünk, ami kulcsfontosságú lehet, különösen a szexuális bántalmazás eseteinél, ahol nem ritkán az áldozatokat is megítélik."

 

Az áldozatsegítő kutya program olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy országszerte más francia bíróságok is igénybe vették Lol segítségét. Próbaként „kikölcsönözték” a labradort, és jótékony hatásait látva ma már több bíróság is saját terápiás kutyával rendelkezik, jónéhányan pedig tervezik a program bevezetését. 2022 végére közel 20 bíróságon dolgozhatnak Lolhoz hasonló ebek, a barátságos jellemükről méltán híres golden retrieverek és labradorok egyaránt.

 

Az érzelmi támogató kutyák jelenléte a jogi intézményekben egyelőre nem hivatalos, de státuszuk rövidesen elfogadottá válhat: egy törvénymódosítás keretében tennék hivatalossá tevékenységüket, és ha a francia parlament elfogadja a benyújtott javaslatot, az igazságügyi minisztériumon keresztül az állam finanszírozná az áldozatsegítő kutyák kiképzését és tartását. Lol esetében a 11 hónapos képzés és egyéb költségek közel például 17.000 eurót (~ kb. 6 millió Ft) tettek ki.

 

Lol, az áldozatsegítő kutya éppen pihen a bíróságon
Lol, az áldozatsegítő kutya éppen pihen a bíróságon
Fotó: bbc.com

 

A pszichológusok szerint Lolnak hála újra és újra bizonyságot nyer a kutyák emberekre gyakorolt jótékony hatása, orvosi szempontból is. Jelenléte a bíróságon csökkenti a stresszt, nemcsak a sértettek, hanem a jogászok részéről is. Ezt megtapasztalhatták az Európai Parlamentben is, ahol a labrador egy, a bűnügyekről és az áldozatok támogatásáról szóló szemináriumon vett részt gazdájával. Nemrég maga az elnök is ellátogatott Cahors városába. A köztudottan kutyabarát francia államfő, Emmanuel Macron, egy fekete labrador keverék gazdája méltatta Lol munkáját és még azt is megkérdezte gondozóitól, mi a kedvence eledele.

 

Úgy tűnik, a bájos eb feladata a közeljövőben bővülni fog: az elképzelések szerint azt vetnék majd vizsgálat alá, hogyan hat a négylábú jelenléte az erőszakos bűnözőkre. Ki tudja? Az ellenállhatatlan tekintetű labrador minden bizonnyal hozzájuk is megtalálja az utat, és talán még azt is sikerül elérnie, hogy más szemmel nézzék a világot. Almendros ügyész bizakodó szavaival élve: 

 

„Ha valaki változást indíthat el egy visszaeső bűnelkövetőnél, az Lol."

Forrás: bbc.com
Indexkép forrás: bbc.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort
Messi, a nyolcéves kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta, micsoda ajándékot kapott!

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

Kutyával Bécsben: Álomhely a kutyabarátok számára Kutyával Bécsben: Álomhely a kutyabarátok számára
Ausztriáról köztudott, hogy csodálatos kirándulóhely, és egyben erős kutyabarát kultúrája is van. Ebben a cikkünkben az osztrák fővárost, Bécset mutatjuk be: mire is kell figyelnünk, ha kutyával érkezünk.

Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban
A francia bulldogok és a labrador retrieverek ismét taroltak.

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Hírstart EB OVO Közhasznú Egyesület Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Illusztrációk bullterrierre - ez már művészet! Hírek - Címlapon
Illusztrációk bullterrierre - ez már művészet!
Árva kutyáknak köt meleg pulóvert, hogy könnyebben átvészeljék a hideg telet Hírek - Címlapon
Árva kutyáknak köt meleg pulóvert, hogy könnyebben átvészeljék a hideg telet