A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Közérdekű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Terápiás kutyák a kávézóban

2015. november 04., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Közérdekű
Gyerekzsivaj és vidám nevetés tölti meg az egri kávézót, ahol a játszóház keretében kicsik és nagyok terápiás kutyákkal ismerkedhetnek. A Doktor Mancsok Alapítvány munkatársával, Kapaló Éva segítőkutya-kiképzővel beszélgettünk.Az állatasszisztált terápia felhasználási lehetőségei mind több területet lefednek, jótékony hatásait gyerekek, felnőttek és idősek is megtapasztalhatják. A speciális, személyre, illetve csoportokra szabott foglalkozások ma már az ország számos pontján elérhetőek. 

 

Kapalo Éva, segítőkutya-kiképző és Zoya feladat közben
Kapalo Éva, segítőkutya-kiképző és Zoya feladat közben
Fotó: Korsós Viktor

 

Mesélnél az alapítványotokról és tevékenységetekről?

A Doktor Mancsok Állatasszisztált Terápiás Alapítvány jelenleg Eger és vonzáskörzetében, Gödöllőn, Budapesten és Veszprémben képez és alkalmaz segítőkutyákat. Azzal a céllal hoztuk létre, hogy terápiás kutyáinkkal minél több oktatási és szociális intézménybe eljussunk, ahol segítségünkkel hozzájárulhatunk a sérült, fogyatékkal élő, valamint az egészséges gyermekek, felnőttek és idősek fejlesztéséhez, gyógyításához, életminőségének javításához.
 
Mióta foglalkozol segítőkutya kiképzéssel?
2010 óta foglalkozok ezzel a hivatással, akkor 6 éves magyar vizslámmal, Fannival kezdtem el. Amióta az eszemet tudom mindig fontos volt a kutyák közelsége, a vizslámnak hála megtaláltam azt az utat, ami igazán érdekel engem. Kutyáimmal számos területen dolgozunk ép, illetve sérült idősekkel, fiatalokkal, gyerekekkel egyaránt. Jelenleg Egerben élek két kutyámmal: Sonja 5 éves angol szetter, aktívan dolgozik, Zoya két éves border collie, ő még most bontogatja szárnyait.

 

Honnan jött az ötlet, hogy egy kávézóban kínáljatok játszóházi délutánt?

Kérdésünkre a Brancs Kávé és Borkert egyik vezetője, Koklács Kata válaszolt:
Nagyon egyszerű a válasz: szeretjük a kutyákat, mindkettőnknek volt már kutyája és teljesen természetes hogy a kutya az ember legjobb barátja és mindenhol ott a helye :)

 

A gyerekek és szüleik is nagy örömmel vesznek részt a játékos foglalkozásokon
A gyerekek és szüleik is nagy örömmel vesznek részt a játékos foglalkozásokon
Fotó: Korsós Viktor

 

Milyen gyakorisággal szervezitek meg a programot?

Havonta két alkalommal szoktuk megrendezni a játszóházi délutánunkat, törekedve két olyan időpont kiválasztására, hogy mindenki számára elérhető legyen, ezért többnyire az egyik hétvégi, a másik pedig hétköznapi szokott lenni. 

 

Kiket vártok és milyen játékokkal fogadjátok a résztvevőket?

Általában mivel nem tudom előre a csoport összetételét, ezért nagyon fontos a program összeállítása során, hogy minden korosztályra felkészüljek, hisz minden a program közben derül ki. Fontosnak tartjuk, hogy egy igazán interaktív programot kínáljunk az ide ellátogató családoknak, érdeklődőknek, így nem csupán játékokról van szó. A játékok során a gyerek megismerkednek a felelős állattartással, amit nagyon fontos az ő korosztályukban elsajátítani.

A szülők számára is igyekszünk érdekessé tenni ezeket a foglalkozásokat. Beszélünk a segítőkutyák fontosságáról, milyen területen tudjuk őket alkalmazni, és, hogy milyen fontos szerepük van a sérült társaink életében. A játékokon keresztül próbáljuk bemutatni az érdeklődők számára azokat a területeket, ahol a terápiás kutyák segíteni tudnak. Míg a gyerekek játszanak, a szülők számára egy-egy feladaton keresztül megmutatjuk, hogy milyen fejlesztésbe tudjuk bevonni az adott feladatot.

 

Sonja és Zoya milyen szerepet kap a feladatokban?

Boris M. Levinson amerikai pszichoterapeuta alkotta meg 1964-ben az állatasszisztált terápia fogalmát. Az állatok jótékony hatását számos kutatás igazolja. Az első, és számomra legfontosabb tulajdonság a motiváló erő. A kutyák jelenléte javítja a hangulatot, segít a szociális interakciókban, a mozgás mennyiségi és minőségi javításában, továbbá a kutyák feltétel nélküli szeretete sohasem kér számon, ha valamit hibásan cselekedtünk, ezáltal erősítik az önbizalmunkat. Ezekre a pozitív tulajdonságokra építkezünk a terápiás foglalkozások alkalmával.

 

Éva és Zoya a gyerekekkel
Éva és Zoya a gyerekekkel
Fotó: Korsós Viktor

 

Milyenek az eddigi visszajelzések?

Nagyon pozitívak az eddigi visszajelzések, eddig négy délutánt tölthettek velünk az 
érdeklődők, de elmondhatom, hogy folyamatosan bővül a foglalkozásokon résztvevő családok köre, és volt, aki visszajáró vendég lett.

 

Hol találkozhatnak még Veletek az érdeklődők?

A következő foglalkozás november 21-én délután 16.00-18.00 között lesz. A segítőkutyák munkájáról tartunk előadást a szülőknek, majd a gyerekeket invitáljuk egy kis kutyás játékra. 

A játszóházi délutánok a Doktor Mancsok facebook-oldalán nyilvánosan, esemény formájában mindig elérhetőek.

Emellett alapítványunknál folyamatosan zajlanak fejlesztő foglalkozások, melyeket heti rendszerességgel tartunk meg, zártkörűen. 

 

Milyen módokon lehet támogatni az Alapítványt?

Az Alapítvány munkáját kutyás felszerelésekkel, pénzbeli adománnyal, illetve 
adójuk 1%-val tudják segíteni. Továbbá ismeretterjesztő anyagok, videók, képek, 
prospektusok készítésében, hogy minél szélesebb körben tudjuk megismertetni munkánkat. 
 
Éva és Sonja, a terápiás kutya munka közben
Éva és Sonja, a terápiás kutya munka közben
Fotó: Kapaló Éva
 

Forrás: Kapaló Éva (Doktor Mancsok Alapítvány), kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: Kapaló Éva

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Négylábú életmentők a világháborúban: a vöröskeresztes kutyák Négylábú életmentők a világháborúban: a vöröskeresztes kutyák
Az első világháborúban a brit Vöröskereszt csapatait speciálisan képzett kutyák egészítették ki, hogy a csatamezőn bajbajutott katonák segítségére legyenek. Ez az ő történetük.

Mentális egészségünkre is jótékony hatással vannak a kutyák Mentális egészségünkre is jótékony hatással vannak a kutyák
El sem tudnánk képzelni az életünket kutyák nélkül! Jelenlétük megannyi pozitív élményt nyújt, mely testi, lelki és mentális egészségünkhöz is hozzájárul. Lássuk a legfontosabbakat 5 pontban.

Ráadta pólóját a hidegben fagyoskodó kóbor kutyára a jószívű fiatalember Ráadta pólóját a hidegben fagyoskodó kóbor kutyára a jószívű fiatalember
Sokak szemében apróságnak tűnhet, de a magányos, didergő kutyának a világot jelenthette a cseppnyi gondoskodás, amit a férfitől kapott.

Szeretik a kutyák, ha megpusziljuk őket? Szeretik a kutyák, ha megpusziljuk őket?
Van, aki szereti a kutyapuszit és van, aki a gondolatától is irtózik. Mit gondolhatnak erről kutyáink? Értik-e, ha puszit adunk nekik, és egyáltalán szeretik-e?

Életmentő kutya: segítséget hívott a csivava idős gazdájának, aki stroke-ot kapott Életmentő kutya: segítséget hívott a csivava idős gazdájának, aki stroke-ot kapott
„Bubu, segítségre van szükségem. Menj, hívj valakit!”

Csodálatos átalakulások - Kutyák az örökbefogadásuk előtt és után Csodálatos átalakulások - Kutyák az örökbefogadásuk előtt és után
Nem lehet betelni az előtte-utána képekkel. Főleg, ha azok azt mutatják, hogy a korábban kilátástalan sorsú kutyák szerencséje megfordul: rájuk talált egy gazdi, aki hazavitte, szerette és gondoskodott róla. Az eredmény pedig magáért beszél!

Hirtelen bújós lett a kutyád? Lehet, hogy ezeket szeretné elmondani Hirtelen bújós lett a kutyád? Lehet, hogy ezeket szeretné elmondani
Nem számít, milyen hangulatban érkezünk haza egy hosszú nap végén, négylábú barátunk kicsattanó örömmel fogad minket. De ha kedvencünk szokatlanul bújós, érdemes odafigyelni rá!

Mindenhova magával viszi plüss hasonmását a tündéri golden retriever Mindenhova magával viszi plüss hasonmását a tündéri golden retriever
Még egészen kicsi volt, mikor gazdái meglepték egy golden retriever plüssel. Mai napig ez a legkedvesebb játéka.

Neked is szokott ajándékokat hozni a kutyád? Ez lehet az oka Neked is szokott ajándékokat hozni a kutyád? Ez lehet az oka
Plüssjáték, koszos zokni, összenyálazott cipő, egy fél rágócsont… amit kedvencünk a legnagyobb örömmel hoz oda nekünk, mikor hazaérkezünk. Vagy csak úgy. A Tiéd is ajándékozós típus?

Babakorában elhagyták, most idős menhelyi kutyáknak segít örökbefogadókra találni a 14 éves lány Babakorában elhagyták, most idős menhelyi kutyáknak segít örökbefogadókra találni a 14 éves lány
Mindenkinek jár egy második esély, vallja a fiatal lány, aki egészen kicsi korában megtapasztalta az elhagyatottság érzését. Ma már gazdátlan kutyáknak segít szerető otthonra találni, ahogy neki is sikerült.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com AEGON Magyarország Zrt. JULIUS-K9 AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Kutyával az asztma ellen Hírek - Címlapon
Kutyával az asztma ellen
Egy görögországi kóbor kutya megható története Hírek - Címlapon
Egy görögországi kóbor kutya megható története