A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Tudománnyal a tévéből nevelés ellen

Pozitív megerősítés vagy fizikai bántalom? Melyik célravezetőbb?


2015. április 09., 04:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Nevelés




"Gyakran a harapás csak egyszerű baleset, de sajnálatosan nem mindig." - Egy új állatorvosi kutatásról számolt be a The Journal of Applied Animal Behaviour magazin, melyben azt állítják, ha agresszív vagy a kutyáddal, ő is agresszív lesz veled.



Nemzetközileg bizonyított, hogy az elsődleges ok az agresszió, amiért a gazdik állatorvos-terapeutához viszik kutyáikat. Meghan Herron kutatásokkal alátámasztva állítja, hogy a sok konfrontatív nevelési eljárás (ahol pl.: kiabálunk a kutyával vagy fizikailag irányítjuk) bizony csak minimálisan korrigál ebünk viselkedésén, ellenben agressziót szülhet.

A dominancián alapuló tréning alkalmazása félelmet generál a kutyában, ami nem kívánt viselkedéshez vezet, váratlan reakciókat mutathat a kedvenc a nevelő célzattal rugdosódó ember felé.

 

A tanulmány egy 30 tételből álló kutatást foglal magába, melynek kérdéseire azoknak a gazdiknak kellett válaszolnia, akik igénybe vették a viselkedésterápiát a Penn Vet állatorvosi rendelőben. A kérdéssorban arról faggatták a gazdikat, hogyan kezelték kutyáik agresszív cselekedeteit, valamint, hogy erre az ebek pozitívan, negatívan, vagy semlegesen reagáltak-e. A tulajdonosok arról is meg lettek kérdezve, hogy honnan tanulták az alkalmazott technikákat. Sajnálatos, de sokan közülük a tévéműsorokban bemutatott nevelési eljárásokat vetették be kutyáikon, szakképzettség hiányában negatív eredményre jutva vele.

 

Feszélyezett, agresszív kutya
Forrás: http://www.warrenphotographic.co.uk

 

140 teszt került kitöltésre, melyek meglepő eredményeket hoztak. A megfélemlítő vagy domináns célzattal nevelő gazdik érték el a legmagasabb szintű agressziót kedvenceiknél, még akkor is, ha a beavatkozás csak közvetetten történt.

 

  • A kutya ütése vagy rúgása (a tulajdonosok 41%-a számolt be agresszióról)
  • Morgás a kutyára (41%)
  • Harc az ebbel, hogy megszerezzenek a szájából valamit (38%)
  • “Alfa szerep” - a kutya hátára fektetése és ott tartása (31%)
  • “Domináns lenyomás”- az állat letaszítása az oldalára (29%)
  • A pofa vagy grabanc megragadása (26%)
  • A kutya bámulása, amíg az el nem néz (30%)
  • Az eb lelocsolása vízipisztollyal, vagy sprével (20%)
  • Üvöltés, hogy “NEM” (15%)
  •  A kutya kitétele hosszú ideig valamilyen hatásnak - zaj, csúszós padló (12%)


 

Ezzel ellentétben a nem feszélyező eljárásokat alkalmazók között az agresszív viselkedés aránya jelentősen csökkent

 

  • A kutya betanítása arra, hogy üljön, ha bármit akar (a gazdik mindössze 2%-a számolt be nem kívánatos viselkedésről)
  • Jutalmazás a szemkontaktusért (2%)
  • Csere: ételt a szájban lévő játékért cserébe (6%)
  • Jutalmazás a “figyelj rám” vezényszót alkalmazva (0%)
Jól nevelt ebek
Forrás: http://media.mnn.com/

 

A tanulmány célja, hogy rávilágítson a dominancián alapuló tréning kockázataira, melyet sokan elleshettek a népszerű tévéműsorokból. Ne alkalmazzunk ilyen technikákat kedvenceinken, ha nem értünk hozzá, ugyanis komoly problémákhoz vezethet. Példának vehetünk itt bármilyen fizikai korrekciót, így például a sarkunkkal kizökkentést, vagy a fojtónyakörvvel korrigálást is.

 

Korábbi kutatásokkal azt is sikerült bizonyítaniuk, hogy az eb agresszív viselkedését nem feltétlenül dominancia eredményezi, nem mindig akar alfa pozícióra törni, még ha a gazda sokszor így is gondolja. Gyakran áll a probléma hátterében félelem, önbizalomhiány, vagy a gazdába vetett hit elvesztése. A nevelő szándékú tulajdonosok azonban sokszor nem veszik észre a kapcsolatot a módszer és a kutya nem várt megnyilvánulása között. A megoldás gyakran hatásos, de nem hosszútávon. Abban a pillanatban sikerül elhallgattatni, vagy maradásra bírni az ebet, később mégis negatív berögződésekhez vezethet, melyeket igen hosszú időbe fog telni “kiszedni” a kutyából.

 

A rugdosódó, kiabáló technikák helyett törekedjünk a pozitív megerősítésre, főként akkor, hogyha egy agresszióra hajlamos, ismeretlen előéletű kedvenccel van dolgunk. Ez változást eredményez a kutya érzelmi állapotában, tehát kiváló eredményre juttat, ha türelmesek vagyunk.

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: http://drsophiayin.com/

Témába vág

Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Legyen bár veleszületett vagy szerzett a károsodás, egy hallásproblémás kutya gazdijának lenni kisebb-nagyobb kihívásokkal járhat. A békés együttéléshez kínálunk most egy kis segítséget.

Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához? Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához?
Kutyaválasztáskor ösztönösen is a személyiségünkhöz legjobban illő négylábút szeretnénk megtalálni. Ebben segíthetnek a fajtaleírások, melyekből olyan fontos dolgokat is megtudhatunk, mint a fajta megjelenése, testmérete, mozgásigénye és jelleme. Olykor viszont meglepetést okozhat, ha kiszemeltünk nem igazán felel meg az „ideális” képnek. Mi történhetett?

Miért félnek egyes kutyák a víztől, és hogyan segíthetünk nekik túllépni rajta? Miért félnek egyes kutyák a víztől, és hogyan segíthetünk nekik túllépni rajta?
Napsütés, lengedező szél, nyár… Mi is lehetne kellemesebb kikapcsolódás, mint kedvencünk társaságában ellátogatni a partra és megmártózni a vízben. És ha ő másként gondolja?

Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek
Csupa vidámság és lelkesedés? Folyton zizeg vagy inkább lustálkodós, és egykedvűen szemléli a világ menetét? Netán agresszív? Mert hát "olyan fajta" - akkor itt az ideje leszámolni a sztereotípiákkal!

Segíti a kutyák tanulását, ha dicsérettel és simogatással is jutalmazzuk őket Segíti a kutyák tanulását, ha dicsérettel és simogatással is jutalmazzuk őket
A kutyák tanulási sikerére jó hatással van, ha nemcsak étellel jutalmazzuk őket, hanem dicséretet és simogatást is kapnak a jó teljesítményért - derül ki az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak Scientific Reportsban megjelent legújabb kutatásából. Az etológusok az érzelmek, a tanulás és az alvás összefüggéseit vizsgálták. Eredményeik rávilágítanak, hogy a tanítási stílus és az alvás hogyan hat a kutyák viselkedésére és tanulási sikerére.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker AEGON Magyarország Zrt. Brimo partysátor Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
SOS! Milyen kutyám legyen? Hírek - Címlapon
SOS! Milyen kutyám legyen?
Kutyacipő - Ez most vicc, vagy komoly? Hírek - Címlapon
Kutyacipő - Ez most vicc, vagy komoly?