A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Tudománnyal a tévéből nevelés ellen

Pozitív megerősítés vagy fizikai bántalom? Melyik célravezetőbb?


2015. április 09., 04:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Nevelés




"Gyakran a harapás csak egyszerű baleset, de sajnálatosan nem mindig." - Egy új állatorvosi kutatásról számolt be a The Journal of Applied Animal Behaviour magazin, melyben azt állítják, ha agresszív vagy a kutyáddal, ő is agresszív lesz veled.



Nemzetközileg bizonyított, hogy az elsődleges ok az agresszió, amiért a gazdik állatorvos-terapeutához viszik kutyáikat. Meghan Herron kutatásokkal alátámasztva állítja, hogy a sok konfrontatív nevelési eljárás (ahol pl.: kiabálunk a kutyával vagy fizikailag irányítjuk) bizony csak minimálisan korrigál ebünk viselkedésén, ellenben agressziót szülhet.

A dominancián alapuló tréning alkalmazása félelmet generál a kutyában, ami nem kívánt viselkedéshez vezet, váratlan reakciókat mutathat a kedvenc a nevelő célzattal rugdosódó ember felé.

 

A tanulmány egy 30 tételből álló kutatást foglal magába, melynek kérdéseire azoknak a gazdiknak kellett válaszolnia, akik igénybe vették a viselkedésterápiát a Penn Vet állatorvosi rendelőben. A kérdéssorban arról faggatták a gazdikat, hogyan kezelték kutyáik agresszív cselekedeteit, valamint, hogy erre az ebek pozitívan, negatívan, vagy semlegesen reagáltak-e. A tulajdonosok arról is meg lettek kérdezve, hogy honnan tanulták az alkalmazott technikákat. Sajnálatos, de sokan közülük a tévéműsorokban bemutatott nevelési eljárásokat vetették be kutyáikon, szakképzettség hiányában negatív eredményre jutva vele.

 

Feszélyezett, agresszív kutya
Forrás: http://www.warrenphotographic.co.uk

 

140 teszt került kitöltésre, melyek meglepő eredményeket hoztak. A megfélemlítő vagy domináns célzattal nevelő gazdik érték el a legmagasabb szintű agressziót kedvenceiknél, még akkor is, ha a beavatkozás csak közvetetten történt.

 

  • A kutya ütése vagy rúgása (a tulajdonosok 41%-a számolt be agresszióról)
  • Morgás a kutyára (41%)
  • Harc az ebbel, hogy megszerezzenek a szájából valamit (38%)
  • “Alfa szerep” - a kutya hátára fektetése és ott tartása (31%)
  • “Domináns lenyomás”- az állat letaszítása az oldalára (29%)
  • A pofa vagy grabanc megragadása (26%)
  • A kutya bámulása, amíg az el nem néz (30%)
  • Az eb lelocsolása vízipisztollyal, vagy sprével (20%)
  • Üvöltés, hogy “NEM” (15%)
  •  A kutya kitétele hosszú ideig valamilyen hatásnak - zaj, csúszós padló (12%)


 

Ezzel ellentétben a nem feszélyező eljárásokat alkalmazók között az agresszív viselkedés aránya jelentősen csökkent

 

  • A kutya betanítása arra, hogy üljön, ha bármit akar (a gazdik mindössze 2%-a számolt be nem kívánatos viselkedésről)
  • Jutalmazás a szemkontaktusért (2%)
  • Csere: ételt a szájban lévő játékért cserébe (6%)
  • Jutalmazás a “figyelj rám” vezényszót alkalmazva (0%)
Jól nevelt ebek
Forrás: http://media.mnn.com/

 

A tanulmány célja, hogy rávilágítson a dominancián alapuló tréning kockázataira, melyet sokan elleshettek a népszerű tévéműsorokból. Ne alkalmazzunk ilyen technikákat kedvenceinken, ha nem értünk hozzá, ugyanis komoly problémákhoz vezethet. Példának vehetünk itt bármilyen fizikai korrekciót, így például a sarkunkkal kizökkentést, vagy a fojtónyakörvvel korrigálást is.

 

Korábbi kutatásokkal azt is sikerült bizonyítaniuk, hogy az eb agresszív viselkedését nem feltétlenül dominancia eredményezi, nem mindig akar alfa pozícióra törni, még ha a gazda sokszor így is gondolja. Gyakran áll a probléma hátterében félelem, önbizalomhiány, vagy a gazdába vetett hit elvesztése. A nevelő szándékú tulajdonosok azonban sokszor nem veszik észre a kapcsolatot a módszer és a kutya nem várt megnyilvánulása között. A megoldás gyakran hatásos, de nem hosszútávon. Abban a pillanatban sikerül elhallgattatni, vagy maradásra bírni az ebet, később mégis negatív berögződésekhez vezethet, melyeket igen hosszú időbe fog telni “kiszedni” a kutyából.

 

A rugdosódó, kiabáló technikák helyett törekedjünk a pozitív megerősítésre, főként akkor, hogyha egy agresszióra hajlamos, ismeretlen előéletű kedvenccel van dolgunk. Ez változást eredményez a kutya érzelmi állapotában, tehát kiváló eredményre juttat, ha türelmesek vagyunk.

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: http://drsophiayin.com/

Témába vág

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen
Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Mókás mozdulat - avagy miért hajol meg a kutya? Mókás mozdulat - avagy miért hajol meg a kutya?
Egy jel, ami semmivel sem összetéveszthető. A kutyakommunikáció egyedi, ugyanakkor rendkívül fontos része ez a mozdulat. Mi mindent üzenhet általa?

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor Beagle Club Online Rehabportál JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
SOS! Milyen kutyám legyen? Hírek - Címlapon
SOS! Milyen kutyám legyen?
Kutyacipő - Ez most vicc, vagy komoly? Hírek - Címlapon
Kutyacipő - Ez most vicc, vagy komoly?