A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Tudomány a kutyanevelésben – Altruizmus

2022. július 14., 11:30


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés




Mit jelent az altruizmus? Cikkemben megosztom veled és tippeket is adok, hogyan tudod bővíteni tudásod.



 


Szeretettel ajánlom a Gazdiknak Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeuta új sorozatát! A kutyák világába kalauzol, hogy nektek is legyenek tudományos alapjaitok kedvenceddel a mindennapokhoz. Tanuljunk együtt!

 

Hornyák-Schmidt Zsófi

kutyabarathelyek.hu


 

 

 

Tudomány a kutyanevelésben - Panyi Zita

 

Emlékszem, milyen volt kezdő gazdinak lenni. Mindent szerettem volna tudni a kutyákról és szerettem volna tökéletesen érteni kis mancsos barátom. Akárhány tanácsot hallottam, folyton két kérdés motoszkált bennem… „De miért?” „És ez mit jelent?” Hasznos lett volna, ha valaki töviről hegyire elmagyarázza az alapokat. Hogy könnyebben boldoguljunk. Tudom, nem mindenkinek van lehetősége drága szemináriumokon, képzéseken részt venni. Vagy utazni a tudás megszerzéséért. Viszont mélyen hiszem: az ismeret, a tudomány mindenkié! Tarts velem, ismerjük meg a kutyák viselkedésének alapjait, a képzésük során használt szakkifejezéseket!

 

Panyi Zita

www.panyizita.hu

 

 

 

Kutyusod kap egy „kistesót”, azaz egy kölyökkutya kerül a családba. Eleinte méregetik egymást, ismerkedni kezdenek. Ha jól választottál kölyköt (meglévő kutyatársadhoz és életviteledhez méretben, fajtaspecifikumot érintően, karakterben és mozgásigényt tekintve illőt az előzetes teszteléssel), akkor idővel barátok lesznek. Megfigyelhetsz egy különleges viselkedést közöttük: néha a tapasztaltabb kutyus odaviszi játékát a kicsinek. Felajánlja és hagyja, hogy kedve szerint megrágcsálja. Máskor megosztja vele kedvenc fekhelyét vagy azonnal „szolgálatba helyezi magát”, ha sétán egy idegen kutya fenyegetni kezdi a kölyköt.

 

 

Felnőtt és kölyök kutyák esetében is megfigyelhető az önzetlen segítés
Felnőtt és kölyök kutyák esetében is megfigyelhető az önzetlen segítés
Fotó: Unsplash - Jametlene Reskp

 

 

Van egy viselkedéskutatási irányzat, a szociobiológia, amely az állatvilágban megjelenő, önzetlen segítségnyújtás, az altruizmus viselkedésformája kapcsán először alkotott (konstruált) magyarázó modelleket. Ezek lényege, hogy (1) altruizmus akkor valósul meg, ha e segítségnyújtás kölcsönös (később viszonzott), (2) ha gazda-szociális parazita kapcsolat áll fenn a felek között vagy (3) ha az egyedre nézve káros következménynél nagyobb a családban/populációban/rokonságban bekövetkező előnyös következmény.

 

 (Altruizmus jelentése: egyedek közötti interakció, önzetlen segítségnyújtás egy populáción belül. Ahol előfordul, hogy adott egyed akár saját kárára is segítséget nyújt fajtársának.)

 

 

Néha a kutyák önzetlenül odaadják a fajtársuknak a játékot, hogy ő is játszhasson vele
Néha a kutyák önzetlenül odaadják a fajtársuknak a játékot, hogy ő is játszhasson vele
Fotó: Unsplash - Michael G

 

 

Példa: Altruizmusnak számít, amikor egy harc során az állatok figyelmeztetik vagy védelmezik fajtársaikat. Nem egyszer megosztják egymással táplálékukat is. Biztosan hallottál már olyanról, egyik állat az élete árán is védte a társát. Elli H. Radinger farkaskutató írja le, a Yellowstone Nemzeti Parkban dolgozva többször figyelte meg, mint rágják elő például a táplálékot legyengült vagy idős társaiknak a szabadban élő farkasok.

 

Inkább a gondolatindítás céljával: vajon mi a helyzet akkor, ha a kutyák heterospecifikus fajokkal, például az emberrel szemben mutatnak altruizmust? Mi itt a tudomány álláspontja?

 

 

Utána nézhetsz a következő neveknek: Csányi Vilmos, William Donald Hamilton, Elli H. Radinger, Frans de Waal

 

 


Irodalom:

Csányi, V. (1994). Etológia Nemzeti Tankönyvkiadó Rt., Budapest.

Radinger, E. H. (2017). A farkasok bölcsessége Park Könyvkiadó., Budapest

Waal, F. de. (2019). Mama utolsó ölelése Park Könyvkiadó., Budapest.

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: Unsplash - Michael G

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

"A kutyák többet értenek, mint amennyit mutatnak" – újabb meglepő kutatási eredmény az ELTE kutatóitól "A kutyák többet értenek, mint amennyit mutatnak" – újabb meglepő kutatási eredmény az ELTE kutatóitól
A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat - derült ki az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak a Current Biology című folyóiratban pénteken megjelent tanulmányából, amely szerint az ismert szavak a kutyák agyában is előidézik a jelentés mentális reprezentációját.

A Te kutyádnak is van legjobb barátja? A Te kutyádnak is van legjobb barátja?
Az ember legjobb barátja a kutya – nem is kérdéses e szavak igazságtartalma. De honnan lehetünk ennyire biztosak benne? Bundás pajtásunk szívének minden szeretete felénk irányul vagy azért más(ok)nak is akad benne hely?

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

A kutyák agyában is tetten érhető, hogy milyen ételt szeretnek A kutyák agyában is tetten érhető, hogy milyen ételt szeretnek
A kutyák agyában, pontosabban a jutalom feldolgozásáért felelős nucleus caudatusban is tetten érhető, hogy milyen ételt szeretnek igazán és milyet kevésbé - derült ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék és a francia Symrise Pet Food cég közelmúltban megjelent közös kutatásából.

A kutyák jobban hallgatnak a nőkre, mint a férfiakra A kutyák jobban hallgatnak a nőkre, mint a férfiakra
Egy friss kutatás szerint a kutyák agya könnyebben ráhangolódik a női hangokra, főleg, ha kedvesen beszélünk hozzájuk. Ráadásul az eredmények szerint jobban hallgatnak is a nőkre, mint a férfiakra. Mi lehet ennek az oka?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com Beagle Club Online Praktiker Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Az együttérző kutya is elkezdett sántítani, miután gazdája lábtörést szenvedett Hírek - Címlapon
Az együttérző kutya is elkezdett sántítani, miután gazdája lábtörést szenvedett
Mit gondolsz, optimista vagy pesszimista a kutyád? Hírek - Címlapon
Mit gondolsz, optimista vagy pesszimista a kutyád?