A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Tudomány a kutyanevelésben – Altruizmus

2022. július 14., 11:30


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés
Mit jelent az altruizmus? Cikkemben megosztom veled és tippeket is adok, hogyan tudod bővíteni tudásod. 


Szeretettel ajánlom a Gazdiknak Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeuta új sorozatát! A kutyák világába kalauzol, hogy nektek is legyenek tudományos alapjaitok kedvenceddel a mindennapokhoz. Tanuljunk együtt!

 

Hornyák-Schmidt Zsófi

kutyabarathelyek.hu


 

 

 

Tudomány a kutyanevelésben - Panyi Zita

 

Emlékszem, milyen volt kezdő gazdinak lenni. Mindent szerettem volna tudni a kutyákról és szerettem volna tökéletesen érteni kis mancsos barátom. Akárhány tanácsot hallottam, folyton két kérdés motoszkált bennem… „De miért?” „És ez mit jelent?” Hasznos lett volna, ha valaki töviről hegyire elmagyarázza az alapokat. Hogy könnyebben boldoguljunk. Tudom, nem mindenkinek van lehetősége drága szemináriumokon, képzéseken részt venni. Vagy utazni a tudás megszerzéséért. Viszont mélyen hiszem: az ismeret, a tudomány mindenkié! Tarts velem, ismerjük meg a kutyák viselkedésének alapjait, a képzésük során használt szakkifejezéseket!

 

Panyi Zita

www.panyizita.hu

 

 

 

Kutyusod kap egy „kistesót”, azaz egy kölyökkutya kerül a családba. Eleinte méregetik egymást, ismerkedni kezdenek. Ha jól választottál kölyköt (meglévő kutyatársadhoz és életviteledhez méretben, fajtaspecifikumot érintően, karakterben és mozgásigényt tekintve illőt az előzetes teszteléssel), akkor idővel barátok lesznek. Megfigyelhetsz egy különleges viselkedést közöttük: néha a tapasztaltabb kutyus odaviszi játékát a kicsinek. Felajánlja és hagyja, hogy kedve szerint megrágcsálja. Máskor megosztja vele kedvenc fekhelyét vagy azonnal „szolgálatba helyezi magát”, ha sétán egy idegen kutya fenyegetni kezdi a kölyköt.

 

 

Felnőtt és kölyök kutyák esetében is megfigyelhető az önzetlen segítés
Felnőtt és kölyök kutyák esetében is megfigyelhető az önzetlen segítés
Fotó: Unsplash - Jametlene Reskp

 

 

Van egy viselkedéskutatási irányzat, a szociobiológia, amely az állatvilágban megjelenő, önzetlen segítségnyújtás, az altruizmus viselkedésformája kapcsán először alkotott (konstruált) magyarázó modelleket. Ezek lényege, hogy (1) altruizmus akkor valósul meg, ha e segítségnyújtás kölcsönös (később viszonzott), (2) ha gazda-szociális parazita kapcsolat áll fenn a felek között vagy (3) ha az egyedre nézve káros következménynél nagyobb a családban/populációban/rokonságban bekövetkező előnyös következmény.

 

 (Altruizmus jelentése: egyedek közötti interakció, önzetlen segítségnyújtás egy populáción belül. Ahol előfordul, hogy adott egyed akár saját kárára is segítséget nyújt fajtársának.)

 

 

Néha a kutyák önzetlenül odaadják a fajtársuknak a játékot, hogy ő is játszhasson vele
Néha a kutyák önzetlenül odaadják a fajtársuknak a játékot, hogy ő is játszhasson vele
Fotó: Unsplash - Michael G

 

 

Példa: Altruizmusnak számít, amikor egy harc során az állatok figyelmeztetik vagy védelmezik fajtársaikat. Nem egyszer megosztják egymással táplálékukat is. Biztosan hallottál már olyanról, egyik állat az élete árán is védte a társát. Elli H. Radinger farkaskutató írja le, a Yellowstone Nemzeti Parkban dolgozva többször figyelte meg, mint rágják elő például a táplálékot legyengült vagy idős társaiknak a szabadban élő farkasok.

 

Inkább a gondolatindítás céljával: vajon mi a helyzet akkor, ha a kutyák heterospecifikus fajokkal, például az emberrel szemben mutatnak altruizmust? Mi itt a tudomány álláspontja?

 

 

Utána nézhetsz a következő neveknek: Csányi Vilmos, William Donald Hamilton, Elli H. Radinger, Frans de Waal

 

 


Irodalom:

Csányi, V. (1994). Etológia Nemzeti Tankönyvkiadó Rt., Budapest.

Radinger, E. H. (2017). A farkasok bölcsessége Park Könyvkiadó., Budapest

Waal, F. de. (2019). Mama utolsó ölelése Park Könyvkiadó., Budapest.

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: Unsplash - Michael G

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A világon először vizsgálták EEG-vel a farkasok alvását az ELTE etológusai A világon először vizsgálták EEG-vel a farkasok alvását az ELTE etológusai
A világon először vizsgálták farkasok alvását nem-invazív EEG alkalmazásával az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszékének kutatói - közölte az ELTE Természettudományi Kara az MTI-vel.

Tényleg mosolyognak ránk a kutyák? Tényleg mosolyognak ránk a kutyák?
Szélesre nyitott, laza száj, a sarkokban felhúzódó ajkak, kilógó nyelv. Szinte mosolyog – szoktuk mondani. De valóban ez történik? Úgy használják a kutyák ezt a kifejezést, mint mi: az öröm és az elégedettség kifejezésére?

A kutyák kétszer, egymástól elkülönülve alakultak ki farkasokból A kutyák kétszer, egymástól elkülönülve alakultak ki farkasokból
A kutyák két különböző alkalommal, 40 és 14 ezer évvel ezelőtt, és más-más régióban fejlődtek ki a farkasokból – állítják brit kutatók, akik 72 olyan szürke farkas (Canis lupus) genetikai örökségét vizsgálták, amely az elmúlt 100 ezer évben élt Európában, Szibériában és Észak-Amerikában.

Felismeri magát a kutya a tükörben? Felismeri magát a kutya a tükörben?
Aranyosnak tűnhet, ahogy kedvencünk a tükör előtt állva megpróbálja játékra hívni vagy ugatással elijeszteni tükörképét. Tisztában van vele, hogy mit lát?

Tudomány a kutyanevelésben – Az alternatív viselkedés Tudomány a kutyanevelésben – Az alternatív viselkedés
Mit jelent az alternatív viselkedés? Cikkemben megosztom veled és tippeket is adok, hogyan tudod bővíteni tudásod.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Mondial Assistance GesmbH Egyedi kutyás ajándéktárgyak Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Elkeserítő a vadászkutyák sorsa Spanyolországban Hírek - Címlapon
Elkeserítő a vadászkutyák sorsa Spanyolországban
Miként biztosíthatod kutyádnak a napi mozgásigényét 30 perc alatt, avagy hogyan maximalizáljuk a kutyasétáltatással eltöltött hasznos időt? Hírek - Címlapon
Miként biztosíthatod kutyádnak a napi mozgásigényét 30 perc alatt, avagy hogyan maximalizáljuk a kutyasétáltatással eltöltött hasznos időt?