A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mit gondolsz, optimista vagy pesszimista a kutyád?

2022. július 14., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




És mennyire hasonlít a személyiségetek? Egy ausztrál tanulmányból az is kiderült, hogy a különbség egyik fontos pontja az, kutyánk szeret-e kockázatot vállalni vagy inkább kerüli azt.



 

A kutyák összetett élőlények, és egyre szélesebb körben terjednek el azon nézetek, miszerint az állatok jóléte messzemenően túlmutat az alapvető szükségletek kielégítésén és a bántalmazás elkerülésén. Nem elég, ha olyan környezetet biztosítunk számukra, ahol biztonságban érzik magukat, minimálisra csökkentjük a félelemérzetet, szorongást, frusztrációt, fájdalmat. Ideális esetben rengeteg pozitív tapasztalattal gazdagodunk, olyan fizikai és szellemi tevékenységek előtt nyitunk neki teret, amely a kutya számára is kellemes élményt nyújt.

 

Minden kutya egyedi, megismételhetetlen egyéniség, és szerencsére egyre többen ismerik fel azt is, hogy az egyéniségek közötti eltérések arra is kihatnak, hogyan tekint egy kutya mindazokra a helyzetekre, melyekkel találkozik. Mást jelent egy nyitottabb, társaságkedvelő típusnak az, ha barátságos emberek között lehet, mint egy olyannak, akinél hiányos volt a szocializáció vagy korábban bántalmazták. Ugyanazon helyzetbe kerülve más lehet az elvárás is részéről, hogy vajon pozitív vagy negatív élményként éli meg mindazt, ami körülötte, vele történik.

 

 

A kutya jóléte túlmutat az alapvető szükségletek kielégítésén és a bántalmazás elkerülésén
A kutya jóléte túlmutat az alapvető szükségletek kielégítésén és a bántalmazás elkerülésén
Fotó: unbound.com

 

 

Rózsaszín szemüvegen át

 

Ausztrál kutatók arra a kérdésre keresték a választ: optimistának tekinthetjük-e a kutyát, ha úgy érzi, pozitív lesz a dolog kimenetele? És ellenkező esetben illethetjük-e a pesszimista jelzővel? Egy a Sydney-i Egyetemen folytatott tanulmányból úgy tűnik, hogy valóban léteznek olyan ebek, akik rózsaszín szemüvegen át látják a világot. A kísérletet úgynevezett kognitív torzítás teszttel kezdték, ahol a kutyáknak először megtanították, hogy két különböző hang hallatán tejet vagy vizet kapnak.

 

Az volt az elképzelés, hogy a „tejes hang” felcsendülésekor a kutya megérint egy targetet (cél, célpont), míg a másik hangnál békén hagyja. Amint ezt bekondicionálták a kutyáknál, a teszt következő részében a két, már ismert hang között lejátszottak egy harmadikat is, mely a tej-víz hangtartományába esett. Azt vizsgálták, vajon megérinti-e a kutya a targetet, ha a hang közelebb áll a tej hangjához, vagy elkezd kételkedni magában? Vagy inkább pesszimistán állnak majd hozzá, mondván, ez nem éppen a tej hangja, úgysem kap, hiába érinti meg a célt?

 

 

Optimistábbak lehetnek azok a kutyák, akik rengeteg pozitív tapasztalattal gazdagodhattak már kölyökkoruktól fogva
Optimistábbak lehetnek azok a kutyák, akik rengeteg pozitív tapasztalattal gazdagodhattak már kölyökkoruktól fogva
Fotó: iStock

 

 

„Kétértelmű jelzéseket adtunk a kutyáknak, miközben azt a kérdést tettük fel: ez a hang nagyjából olyan, mint az, amikor tejet kapsz, de nem teljesen ugyanaz. Hogyan értelmeznéd ezt? Ha úgy gondolták, eléggé közel állt hozzá a hang, akkor megérintették a targetet, de ha inkább a vizes hanghoz állt közelebb, akkor nem. Az egészben az a legérdekesebb, mikor döntik el azt, hogy a bizonytalan hangok inkább a vízéhez vagy a tejéhez hasonlítanak" - mondta el a tanulmány vezető szerzője, Dr. Melissa Starling, a kutatás vezetője.

 

Azt tapasztalták, hogy egyes kutyák még akkor is reagáltak a bizonytalan hangra, ha az közelebb állt a vizes hanghoz (vagyis, amikor vizet kapnak utána). Őket sorolták az extrém optimista kategóriába. Összességében elmondható, hogy a különböző személyiségű kutyák eltérőképpen reagáltak a hangokra, de általában véve lassabban érintették meg a targetet, ha a hang inkább a vizeshez hasonlított.

 

„Mindez azt az elképzelést támasztja alá, hogy egyfelől a kutyák különbözőképpen reagálnak egy-egy jelzésre, másrészről viszont ez megfelelhet annak, hogy elvárásaik inkább a pozitív vagy negatív kimenetel felé hajlanak" - írják a tanulmányban.

 

 

A pesszimista kutyák érzékenyebbek lehetnek, és könnyen elbátortalanodnak
A pesszimista kutyák érzékenyebbek lehetnek, és könnyen elbátortalanodnak
Fotó: rd.com

 

 

Kiderült azonban az is, hogy a kutyák többsége optimistának mondható. Ahogy a kutató kifejtette:

 

„Az optimista kutyák mindig felpattantak, újra és újra próbálkoztak, míg a pesszimista típusok kevésbé szerettek volna kockáztatni, és így nem is igazán ragadták meg az esélyt. Megnyalták az ajkukat (nyugtató jel), tekintetüket elfordították a targetről, néhány esetben pedig arrébb mentek és lefeküdtek a helyükre, elkerülve a további részvételt.”

 

 

Az optimista és pesszimista kutyák jellemvonásai

 

Dr. Starling elkészítette az optimista és pesszimista kutyák jellemzőinek általános leírását. E szerint az optimisták alapvetően nyitottabbak a világra, felfedező természetük van, opportunisták (megragadják a lehetőségeket), és állhatatosak, kitartóak. A pesszimisták viszont nem igazán szeretnek kockázatot vállalni, inkább a gazdájuk közelében maradnak, nemcsak a sétán, de különféle helyzetekben is. Higgadtabbnak tűnhetnek, és bátorításra lehet szükségük az új dolgok kipróbálásához, így a tapasztalatszerzéshez is. Egyúttal érzékenyebbek lehetnek, és könnyen elbátortalanodnak.

 

 

Az optimista kutyák nyitottabbak a világra, szívesebben próbálnak ki új dolgokat
Az optimista kutyák nyitottabbak a világra, szívesebben próbálnak ki új dolgokat
Fotó: Twitter

 

 

Félig teli vagy félig üres a pohár?

 

Mitől függ, hogy egy kutya miként tekint a világra? Hiszen az a bizonyos pohár lehet félig üres is, de félig teli is. A kutatók szerint óriási szerepe van ebben a környezetnek. Azok a kutyák, akik például szaporítótelepekről származnak, vagy bántalmazták őket, rossz dolgokat tapasztaltak meg életük során, a pesszimizmus jeleit mutathatják. Szemben azokkal, akik szeretetben nőttek fel, akikkel az igényeiknek megfelelően foglalkoztak, és rengeteg pozitív tapasztalattal gazdagodhattak már a kezdetektől fogva.

 

Elképzelhető az is, hogy a tanulmányban pesszimistának bélyegzett ebek egyszerűen hamarabb feladták a feladatot, vagy elveszítették érdeklődésüket iránta, míg az optimistának mondottak természetében jókora adag dinamizmus van, mely képes átfordítani a dolgokat, ha több kellemes élmény éri őket.

 

„Különösen azoknál a kutyáknál figyelhető meg, akiket életük korai szakaszában elhanyagoltak vagy bántalmaztak, hogy nem igazán akarnak tenni azért, hogy elnyerjék az ember figyelmét, szeretetét, hiszen korábban sem sikerült. Úgy vélem, kijelenthetjük, hogy vannak optimista és pesszimista kutyák – de mi változtathatunk a viselkedésükön” - állítja Marc Bekoff, biológus, etológus, viselkedéskutató, a Colorado-i Egyetem professzor emeritusza.

 

 

A pesszimizmusra hajló kutyák hamarabb otthagyták a feladatot a teszteknél
A pesszimizmusra hajló kutyák hamarabb otthagyták a feladatot a teszteknél
Fotó: dailyrecord.co.uk

 

 

Az ausztrál tanulmány, amellett, hogy izgalmas kérdést boncolgatott, kiindulási pontként is szolgálhat a kiképzők számára a kutya jellemének felmérésében. Segíthet beazonosítani azokat a négylábúakat, akik optimizmusuknak hála kitartóan teljesíthetnek kutatási, mentési, keresési munkák során, vagy segítő, terápiás feladatokat láthatnak el.

 

 

Összegzés

 

Bizonyára a legtöbb gazdiban felmerült már a kérdés, hogy kedvence jelleme inkább optimista vagy pesszimista. Minél jobban megismerjük a kutyát, hagyjuk kibontakozni egyéniségét, annál érdekesebb felfedezéseket tehetünk. Általa pedig még saját magunkról is rengeteget tanulhatunk. Azt mondják, a kutya és gazdája gyakran hasonló személyiségjegyekkel bírnak (pl. introvertált, extrovertált) – talán az optimizmus és a pesszimizmus is ezek közé tartozik.

 

Forrás: healthypets.mercola.com
Indexkép forrás: rd.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával? Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával?
Helikopterezik, propellerezik? Ismerős kifejezések, amik biztosan jelzik: kedvenced boldognak érzi magát!

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH MOL Nyrt. MTI Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Tudomány a kutyanevelésben – Altruizmus Hírek - Címlapon
Tudomány a kutyanevelésben – Altruizmus
Nevetségesen enyhe ítélettel megúszhatják a kutyaviadalok szervezői Hírek - Címlapon
Nevetségesen enyhe ítélettel megúszhatják a kutyaviadalok szervezői