A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Új életet kezdhetnek az Afganisztánból kimenekített kutyák és macskák

2022. február 17., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem
"Megtanultuk, hogy nem létezik lehetetlen, bármire képesek vagyunk, ha összefogunk" - 285 hátrahagyott négylábú kaphatott új esélyt több állatmentő szervezet együttműködésének köszönhetően.Példaértékű nemzetközi összefogás keretében menekülhetett meg közel 300 kutya és macska Afganisztánból, ahol 2021-ben súlyos konfliktusok robbantak ki a hatalomátvétel körül. Az amerikai csapatok hosszas egyeztetés és az ott tartózkodó külföldi állampolgárok segítését követően augusztus 31-én végül kivonultak az országból. Ez pedig még több kérdést vetett fel a gazdátlan állatok sorsával kapcsolatban, akik már addig is főként külföldről betelepült önkéntesek támogatásában bízhattak. Ők azonban úgy döntöttek, hogy mindent kockára téve őket sem hagyják magukra.

Afganisztánból mentett kutyák új élete - Egy boldog mosoly
Afganisztánból mentett kutyák új élete - Egy boldog mosoly
Fotó: SPCA International

 

Hat hónap megfeszített munkájának eredményeként, a Kabuli Kisállatmenhely 5 másik szervezettel karöltve 154 kutyát és 131 macskát juttathatott el Kanadába. A vészterhes időkben saját családjuk kényszerült arra, hogy hátrahagyja ezeket a négylábúakat, mivel az evakuálás szigorú szabályai szerint nem vihették őket magukkal.

 

Február 1-jén azonban mindannyiuk örömére elérkezett a nagy pillanat, amire oly régóta vártak: magánrepülőgéppel, felkészült állatmentők kíséretében útra kelhettek, és biztonságban landolhattak Vancouverben. 

 

Magánrepülőn szállították Kanadába az Afganisztánból kimenekített kutyákat és macskákat
Magánrepülőn szállították Kanadába az Afganisztánból kimenekített kutyákat és macskákat
Fotó: SPCA International

 

„Minden tőlünk telhetőt megtettünk annak érdekében, hogy elhozhassuk őket Afganisztánból. Így végre megvalósulhatott a kedvencek evakuációja is. Kimondhatatlan örömmel jelentjük be, hogy az állatok biztonságban megérkeztek Kanadába, és most a jól megérdemelt pihenést élvezhetik hosszú-hosszú utazásukat követően” – nyilatkozta Lori Kalef, az SPCA International állatmentő szervezet programigazgatója (People).

 

Hozzátette, hogy a kisállatok „egészségesek, boldogok, és már alig várják, hogy találkozhassanak rég nem látott családjukkal, vagy örökbefogadják őket”. A tavalyi krízishelyzetben rengetegen menekültek el az országból, könnyek között búcsúztak el kedvenceiktől, hiszen bizonytalan volt, vajon láthatják-e még egymást valaha.

 

A viszontlátás öröme - Cica és gazdija hat hónap után újra együtt
A viszontlátás öröme - Cica és gazdija hat hónap után újra együtt
Fotó: SPCA International

 

Nehezítette a kimenekítést a helyiek ellenállása is: a hátrahagyott kutyák és macskák elszállítását korábban már többször is megkísérelték, de a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Reptéren történt robbantás után minden kísérletük meghiúsulni látszott. A merénylet miatt a repülőjegyek ára mérhetetlenül felszökött, rendkívüli szigorításokat vezettek be, korlátozták a járatok forgalmát, az utasok számát, és olyan engedélyekhez kötötték a kisállatok szállítását, mely ellehetetlenítette a #MissionPossible végrehajtását.

 

Ha mindez nem lenne elég, a mentőakció útvonalát is újra kellett tervezni, mivel az amerikai Járványügyi Hivatal felfüggesztette a kutyák behozatalát külföldről az Egyesült Államok területére.

 

Egy kutya hálapuszija - Köszönöm, hogy megmentettél
Egy kutya hálapuszija - Köszönöm, hogy megmentettél
Fotó: SPCA International

 

A tiltólistára több mint 100 ország került fel, ahol kiemelten magasnak ítélték meg a veszettség kockázatát. Emiatt a kabuli menhelyről elszállított állatok sem tehették mancsukat amerikai földre. Köztes megoldásként végül Kanada fogadta őket az állatmentők összefogásának köszönhetően.

 

A szerencsés kutyák és macskák jelenleg egy kanadai állatotthonban, valamint ideiglenes befogadóknál várják, hogy új életet kezdhessenek a várakozás és kétségbeesés hosszú hónapjai után. Legtöbbjüket már gazdáik is nagyon várják, azok pedig, akik valamilyen okból kifolyólag mégsem térhetnek haza, tiszta szívből bíznak abban, hogy hamarosan megismerkedhetnek álomcsaládjukkal.

 

 

 

Afganisztánból mentett macska, biztonságban egy hosszú, fárasztó út után
Afganisztánból mentett macska, biztonságban egy hosszú, fárasztó út után 
Fotó: SPCA International

 

„Őszintén hiszünk a második esély lehetőségében, és valljuk, hogy az állatok is megérdemlik. Nincsenek rá szavak, mennyire örülünk annak, hogy többszáz kutyának és macskának adhattuk meg ezt az esélyt” – mondta el Zach Skow, a mentésben résztvevő Marley’s Mutts szervezet munkatársa. Ők pedig meghálálják ezt a kivételes esély; és csodálatosan alkalmazkodnak a körülményekhez:

 

Bátran kijelenthetjük, hogy a #MissionPossible kutyusainknak tetszik az élet Kanadában. Hihetetlen látni, hogyan kezd el ragyogni személyiségük, ahogy napról-napra jobban érzik magukat nálunk. Jelenleg azon dolgozunk, hogy néhányukat összehozhassuk családjukkal. Akikért pedig nem jelentkezik korábbi gazdájuk, partnerszervezetekhez fognak kerülni" - olvasható az SPCA oldalán.

 

A megmentett kutyák is élvezhetik a nyugalmat, pihenést
A megmentett kutyák is élvezhetik a nyugalmat, pihenést
Fotó: SPCA International

 

Az elmúlt 10 nap telis-tele volt leírhatatlan pillanatokkal. Minden egyes kutyába és cicába beleszerettünk, aki csak belépett a menhely kapuján. Annyi, de annyi elképesztő emberrel találkozhattunk, akik félretették teendőiket, és ugrottak, hogy segítsenek a rászoruló állatokon.

 

Megtanultuk, hogy nincs lehetetlen, bármire képesek vagyunk, ha összefogunk. Jónéhány álmatlan éjszakán vagyunk túl, de látni azt, hogy ezek a kutyák és macskák újra a családjukkal lehetnek, vagy örökbefogadókra találnak, megért minden fáradtságot” – írta az SPCA International bejegyzésében.

 

Forrás: people.com
Indexkép forrás: SPCA International

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Nyakig betemetve találtak rá egy kutyára - aztán kétségbeesett nyüszítést hallottak a föld alól Nyakig betemetve találtak rá egy kutyára - aztán kétségbeesett nyüszítést hallottak a föld alól
Nem lehetett tudni, hányan vannak még odalent, így puszta kezével ásta ki a kölyköket a férfi.

Floridában betiltanák, hogy utazás közben a kutyák kidughassák fejüket a kocsi ablakán Floridában betiltanák, hogy utazás közben a kutyák kidughassák fejüket a kocsi ablakán
Egészségük védelme és biztonságuk érdekében a törvényjavaslat illegálissá tenné e kedvelt szokást.

Ilyen csodásan néz ma ki Abby, a szemét között talált csúnyácska öreg kutyus Ilyen csodásan néz ma ki Abby, a szemét között talált csúnyácska öreg kutyus
Csak egy kis szeretetre és gondoskodásra volt szüksége a kisöregnek, hogy újra ragyoghasson.

Hollandiában betiltanák a nyomott orrú kutyák és a lógófülő macskák tartását Hollandiában betiltanák a nyomott orrú kutyák és a lógófülő macskák tartását
"Ártatlan állatok életét tesszük nyomorúságossá, pusztán azért, mert azt gondoljuk, szépek és aranyosak. Ez az oka annak, hogy megtesszük ma ezt a fontos lépést egy olyan Hollandia irányába, ahol egyetlen kedvencnek sem kell többé szenvednie a megjelenése miatt."

A gyógyulás útjára lépett a kutya, aki hónapokon át élt prérifarkasok között a sivatagban A gyógyulás útjára lépett a kutya, aki hónapokon át élt prérifarkasok között a sivatagban
A falka befogadta a fehér kölyökkutyát, ám amikor sérülést szenvedett, emberi segítségre szorult.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Beagle Club Online Irodakutya.com Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutyatréner kulisszái mögött – A gazdi nem ostoba (!) avagy vérlázító marketing-tanácsok Hírek - Címlapon
A kutyatréner kulisszái mögött – A gazdi nem ostoba (!) avagy vérlázító marketing-tanácsok
Viharos szél: figyeljünk oda kutyáinkra is! Hírek - Címlapon
Viharos szél: figyeljünk oda kutyáinkra is!