A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Új lehetőségek a tanításban - A kutyák vissza tudnak emlékezni arra, amit épp az előbb tettek

2022. július 21., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
„Tanulmányunk rámutat arra, hogy a kutyák képesek a fogalomalkotásra, melynek köszönhetően bekerültek az olyan intelligens állatok egyre bővülő körébe, mint a palackorrú delfinek és a csimpánzok. 

Megtanítani egy kutyát arra, hogy kérésre leüljön vagy hemperegjen? Sima ügy! De mi a helyzet azzal, amikor egy-egy hang hallatán elkezdi forgatni a fejét? Holott eddig ezt nem láttuk tőle, és még a telefonunk sincs a kezünk ügyében, hogy lefényképezhessük... Hogyan vehetjük rá kedvencünket, hogy megismételjen egy cselekvést, amire korábban sohasem tanítottuk?

 

A Buffalo-i Egyetem kutatása megadhatja rá a választ: ha egy kutyának megtanítottuk, hogy kérésünkre „emlékezzen vissza” egy adott cselekvésre, egyszerűen nem kell mást tennünk, mint előhúzni ezt a kártyát. A kutyák ugyanis képesek arra, hogy elsajátítsák a „csináld újra” instrukciót, és könnyedén hozzáférhetnek a nemrégiben végrehajtott cselekedeteik emlékeihez. Ez merőben újszerű felfedezés, hiszen eddig kérdéses volt, hogy az emberen kívül más fajok is rendelkeznek-e a rövid távú memóriában eltárolt emlékek felidézésének képességével.

 

„Azt találtuk, hogy a kutyákat meg lehet tanítani arra, hogy egy utasítás/jel alapján megismételjenek egy bizonyos cselekvést (pl. egy trükköt), majd a tanultak alapján olyan cselekvésekre is alkalmazzák ezt a tudást, melyek megismétlését korábban sohasem kérték tőlük.

 

 

Fejforgatás - Ugye, milyen egyszerű lenne, ha az újra szó hallatán megismételné a kutya?
Fejforgatás - Ugye, milyen egyszerű lenne, ha az "újra" szó hallatán megismételné a kutya?
Fotó: kingsdale.com

 

 

Az eredmények azt mutatják, hogy a kutyák új helyzetekre is alkalmazni tudták az ismétlés koncepcióját. Kijelenthetjük: megtaláltuk annak bizonyítékát, hogy a kutyák képesek absztrakt fogalmak alkotására” - jelentett ki Allison Scagel, az egyetem PhD hallgatója, a tanulmány szerzője.

 

Mindeddig az volt az általánosan elfogadott nézet, hogy kizárólag mi, emberek rendelkezünk e képességgel. Múltbéli személyes tapasztalatainknak és azok felidézésének egyedül mi lehetünk tudatában, ám a Journal of Comparative Psychology (Összehasonlító Pszichológia) szaklapban megjelent tanulmány szerint megdőlni látszik ez az elgondolás, állítja Scagel.

 

„Tanulmányunk rámutat arra, hogy a kutyák képesek a fogalomalkotásra, melynek köszönhetően bekerültek az olyan intelligens állatok egyre bővülő körébe, mint a palackorrú delfinek és a csimpánzok.”

 

A kutató úgy véli, ez a felfedezés az eddigieknél jóval rugalmasabb képzési lehetőségek előtt nyitja meg az utat a kutyák és gazdáik számára.

 

 

Allison Scagel PhD és kutyája Todd
A tanulmány szerzője, Allison Scagel PhD-hallgató és kutyája Todd
Fotó: buffalo.edu/Meredith Forrest Kulwicki

 

 

„A kutyák megtanulják az összefüggést az ember által adott utasítás/jel és aközött, hogy melyik trükköt kell végrehajtaniuk. Ám ennél jóval többre is képesek, megértik az ismétlés fogalmát is: csináld meg újra azt, amit az előbb. Ez pedig bármire alkalmazható, amit a kutyák tesznek.”

 

Az állatokkal kapcsolatos tanulmányok egyik kedvelt témája annak tesztelése, hogy mennyire tudják felidézni a környezetükben található dolgokat, legyen az egy tárgy, hang vagy szag. A cselekvéssel kapcsolatos emlékek azonban eltérnek ettől, mivel kívülről nem észlelhetőek. Az emlékezés teljes egészében belső folyamat: az emlékek korábbi személyes élmények és tapasztalatok mentális reprezentációi, melyeket elő lehet hívni, a felidézés módja azonban befolyásolhatja azt, hogyan dönti el az állat azt, milyen cselekvéshez folyamodik a jövőben.

 

E tanulmányban a kutyák memóriájára helyezték a hangsúlyt. A nemrégiben végrehajtott cselekedeteiről létrejött emlékeiket vizsgálták a kutatók annak meghatározása érdekében, vissza tudnak-e emlékezni önszántukból arra, amit éppen csináltak, illetve képesek-e visszaadni ugyanazt a cselekvést, ha arra kérik őket.

 

Három kutya vett részt a kísérletben: Todd, a hosszúszőrű csivava kan (Scagel kedvence), és két golden retriever szuka. Egyikük a kutató egyik ismerősének kutyája, Aspen. Layla gazdája pedig az egyetem pszichológiaprofesszora, Eduardo Mercado III, a tanulmány társszerzője.

 

 

Úgy tűnik, a kutyák is képesek a fogalomalkotásra, ez pedig jóval rugalmasabb képzési lehetőségek előtt nyitja meg az utat
Úgy tűnik, a kutyák is képesek a fogalomalkotásra, ez pedig jóval rugalmasabb képzési lehetőségek előtt nyitja meg az utat
Fotó: hepper.com

 

 

A hagyományos tréning alapja az utasítás/jel és az arra adott válasz. Amikor egy kutya hall vagy lát egy utasítást/jelet, amit már elsajátított, az annak megfelelő viselkedéssel válaszol rá (Például az "ül" szó hallatán leül, vagy az ül kézjelére leül). A kutatók is ezen a vonalon haladtak, olyan trükköket tanítottak meg a három kutyának, mint a forog, fekszik, és egy tárgy körbejárása.

 

Ezt követően az „újra” szót is bevezették a kutyák szótárába, melyhez egy kézjelet párosítottak. Az utasítás szerint azt a cselekvést kellett reprodukálniuk, amit épp az imént hajtottak végre. Ahhoz, hogy felmérhessék, valóban elsajátították-e a kutyák a korábbi cselekvések megismétlésének általános fogalmát, arra kérték őket, hogy ismételjenek meg valami olyat, amit azelőtt még sohasem. Annak ellenére, hogy e cselekvések megismétlésére sohasem képezték őket, mind a három kutya átment ezen a teszten is.

 

„Ez egy fontos lépés afelé, hogy jobban megérthessük, miként zajlik a fogalomalkotás más fajoknál. Egyúttal azt is kezdjük megérteni, hogy kognitív szempontból az ember nem is olyan egyedi” - jelentette ki Scagel.

 

Forrás: buffalo.edu
Indexkép forrás: kingsdale.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Egy labrador és a labdája - Kedves szobor köszönti az embereket egy bostoni utcán Egy labrador és a labdája - Kedves szobor köszönti az embereket egy bostoni utcán
Titokzatos alak kukucskál ki a kerítésen... De Piper szobrát mindenki imádja: a régi ismerősök örömmel köszöntik, az újak pedig meghatódva szemlélik a bronzba öntött kutyát és kedvenc játékát.

Jelentős változásokon megy át a kutya személyisége, ahogy idősödik Jelentős változásokon megy át a kutya személyisége, ahogy idősödik
Kamaszodik a kutyusunk, mi pedig fogjuk a fejünket, arra gondolva, meddig tart ez? Nyugi, nem lesz ez mindig így...

A minitől az óriásig – miért olyan változatos a kutyák mérete? A minitől az óriásig – miért olyan változatos a kutyák mérete?
Egy faj, megannyi fajta. Hihetetlen méretkülönbségekkel. Gondoljunk csak egy csivavára és egy német dogra. Míg az egyik elfér egy válltáskában, a másiknak otthon is tágas tér kell, hogy kényelmesen tudjon mozogni, pihenni. Miért alakulhatott ez így?

Kutyaportrék töklámpáson Kutyaportrék töklámpáson
Mi mással tehetnénk hangulatosabbá kertünket, mint egy sejtelmesen pislákoló töklámpással, amin ráadásul kedvencünk portréja díszeleg? Kutyabarátoknak kötelező!

Egyes kutyák szívesebben működnek együtt az emberrel, mint mások Egyes kutyák szívesebben működnek együtt az emberrel, mint mások
Keresi a társaságod? Szeret veled lenni? Imádja, ha együtt csináltok valamit? Vagy nem annyira lelkes? Meglepő helyen rejtőzhet az ok!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor Beagle Club Online Praktiker Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért csinálja a kutyám? – Állandóan szimatol Hírek - Címlapon
Miért csinálja a kutyám? – Állandóan szimatol
Nem lesz tűzijáték több városban augusztus 20-án - Frissítve Hírek - Címlapon
Nem lesz tűzijáték több városban augusztus 20-án - Frissítve