A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Új lehetőségek a tanításban - A kutyák vissza tudnak emlékezni arra, amit épp az előbb tettek

2022. július 21., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
„Tanulmányunk rámutat arra, hogy a kutyák képesek a fogalomalkotásra, melynek köszönhetően bekerültek az olyan intelligens állatok egyre bővülő körébe, mint a palackorrú delfinek és a csimpánzok. 

Megtanítani egy kutyát arra, hogy kérésre leüljön vagy hemperegjen? Sima ügy! De mi a helyzet azzal, amikor egy-egy hang hallatán elkezdi forgatni a fejét? Holott eddig ezt nem láttuk tőle, és még a telefonunk sincs a kezünk ügyében, hogy lefényképezhessük... Hogyan vehetjük rá kedvencünket, hogy megismételjen egy cselekvést, amire korábban sohasem tanítottuk?

 

A Buffalo-i Egyetem kutatása megadhatja rá a választ: ha egy kutyának megtanítottuk, hogy kérésünkre „emlékezzen vissza” egy adott cselekvésre, egyszerűen nem kell mást tennünk, mint előhúzni ezt a kártyát. A kutyák ugyanis képesek arra, hogy elsajátítsák a „csináld újra” instrukciót, és könnyedén hozzáférhetnek a nemrégiben végrehajtott cselekedeteik emlékeihez. Ez merőben újszerű felfedezés, hiszen eddig kérdéses volt, hogy az emberen kívül más fajok is rendelkeznek-e a rövid távú memóriában eltárolt emlékek felidézésének képességével.

 

„Azt találtuk, hogy a kutyákat meg lehet tanítani arra, hogy egy utasítás/jel alapján megismételjenek egy bizonyos cselekvést (pl. egy trükköt), majd a tanultak alapján olyan cselekvésekre is alkalmazzák ezt a tudást, melyek megismétlését korábban sohasem kérték tőlük.

 

 

Fejforgatás - Ugye, milyen egyszerű lenne, ha az újra szó hallatán megismételné a kutya?
Fejforgatás - Ugye, milyen egyszerű lenne, ha az "újra" szó hallatán megismételné a kutya?
Fotó: kingsdale.com

 

 

Az eredmények azt mutatják, hogy a kutyák új helyzetekre is alkalmazni tudták az ismétlés koncepcióját. Kijelenthetjük: megtaláltuk annak bizonyítékát, hogy a kutyák képesek absztrakt fogalmak alkotására” - jelentett ki Allison Scagel, az egyetem PhD hallgatója, a tanulmány szerzője.

 

Mindeddig az volt az általánosan elfogadott nézet, hogy kizárólag mi, emberek rendelkezünk e képességgel. Múltbéli személyes tapasztalatainknak és azok felidézésének egyedül mi lehetünk tudatában, ám a Journal of Comparative Psychology (Összehasonlító Pszichológia) szaklapban megjelent tanulmány szerint megdőlni látszik ez az elgondolás, állítja Scagel.

 

„Tanulmányunk rámutat arra, hogy a kutyák képesek a fogalomalkotásra, melynek köszönhetően bekerültek az olyan intelligens állatok egyre bővülő körébe, mint a palackorrú delfinek és a csimpánzok.”

 

A kutató úgy véli, ez a felfedezés az eddigieknél jóval rugalmasabb képzési lehetőségek előtt nyitja meg az utat a kutyák és gazdáik számára.

 

 

Allison Scagel PhD és kutyája Todd
A tanulmány szerzője, Allison Scagel PhD-hallgató és kutyája Todd
Fotó: buffalo.edu/Meredith Forrest Kulwicki

 

 

„A kutyák megtanulják az összefüggést az ember által adott utasítás/jel és aközött, hogy melyik trükköt kell végrehajtaniuk. Ám ennél jóval többre is képesek, megértik az ismétlés fogalmát is: csináld meg újra azt, amit az előbb. Ez pedig bármire alkalmazható, amit a kutyák tesznek.”

 

Az állatokkal kapcsolatos tanulmányok egyik kedvelt témája annak tesztelése, hogy mennyire tudják felidézni a környezetükben található dolgokat, legyen az egy tárgy, hang vagy szag. A cselekvéssel kapcsolatos emlékek azonban eltérnek ettől, mivel kívülről nem észlelhetőek. Az emlékezés teljes egészében belső folyamat: az emlékek korábbi személyes élmények és tapasztalatok mentális reprezentációi, melyeket elő lehet hívni, a felidézés módja azonban befolyásolhatja azt, hogyan dönti el az állat azt, milyen cselekvéshez folyamodik a jövőben.

 

E tanulmányban a kutyák memóriájára helyezték a hangsúlyt. A nemrégiben végrehajtott cselekedeteiről létrejött emlékeiket vizsgálták a kutatók annak meghatározása érdekében, vissza tudnak-e emlékezni önszántukból arra, amit éppen csináltak, illetve képesek-e visszaadni ugyanazt a cselekvést, ha arra kérik őket.

 

Három kutya vett részt a kísérletben: Todd, a hosszúszőrű csivava kan (Scagel kedvence), és két golden retriever szuka. Egyikük a kutató egyik ismerősének kutyája, Aspen. Layla gazdája pedig az egyetem pszichológiaprofesszora, Eduardo Mercado III, a tanulmány társszerzője.

 

 

Úgy tűnik, a kutyák is képesek a fogalomalkotásra, ez pedig jóval rugalmasabb képzési lehetőségek előtt nyitja meg az utat
Úgy tűnik, a kutyák is képesek a fogalomalkotásra, ez pedig jóval rugalmasabb képzési lehetőségek előtt nyitja meg az utat
Fotó: hepper.com

 

 

A hagyományos tréning alapja az utasítás/jel és az arra adott válasz. Amikor egy kutya hall vagy lát egy utasítást/jelet, amit már elsajátított, az annak megfelelő viselkedéssel válaszol rá (Például az "ül" szó hallatán leül, vagy az ül kézjelére leül). A kutatók is ezen a vonalon haladtak, olyan trükköket tanítottak meg a három kutyának, mint a forog, fekszik, és egy tárgy körbejárása.

 

Ezt követően az „újra” szót is bevezették a kutyák szótárába, melyhez egy kézjelet párosítottak. Az utasítás szerint azt a cselekvést kellett reprodukálniuk, amit épp az imént hajtottak végre. Ahhoz, hogy felmérhessék, valóban elsajátították-e a kutyák a korábbi cselekvések megismétlésének általános fogalmát, arra kérték őket, hogy ismételjenek meg valami olyat, amit azelőtt még sohasem. Annak ellenére, hogy e cselekvések megismétlésére sohasem képezték őket, mind a három kutya átment ezen a teszten is.

 

„Ez egy fontos lépés afelé, hogy jobban megérthessük, miként zajlik a fogalomalkotás más fajoknál. Egyúttal azt is kezdjük megérteni, hogy kognitív szempontból az ember nem is olyan egyedi” - jelentette ki Scagel.

 

Forrás: buffalo.edu
Indexkép forrás: kingsdale.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Feromonok segíthetnek a kutyáknak és macskáknak a békés együttélésben Feromonok segíthetnek a kutyáknak és macskáknak a békés együttélésben
Sok háztartásban élnek együtt cicák és kutyák – de mi történik akkor, ha nehezen jönnek ki egymással? Egy friss tanulmány szerint a feromonok jelenthetik a probléma megoldását.

Szuperszimat? A kutyák orra és agya közötti egyedülálló kapcsolat lehet az oka Szuperszimat? A kutyák orra és agya közötti egyedülálló kapcsolat lehet az oka
Páratlan szaglás - Információs útvonalak új hálózatát fedezték fel a kutyák agyában egy nemrég közzétett tanulmányban.

Tényleg mosolyognak ránk a kutyák? Tényleg mosolyognak ránk a kutyák?
Szélesre nyitott, laza száj, a sarkokban felhúzódó ajkak, kilógó nyelv. Szinte mosolyog – szoktuk mondani. De valóban ez történik? Úgy használják a kutyák ezt a kifejezést, mint mi: az öröm és az elégedettség kifejezésére?

Mit gondolsz, optimista vagy pesszimista a kutyád? Mit gondolsz, optimista vagy pesszimista a kutyád?
És mennyire hasonlít a személyiségetek? Egy ausztrál tanulmányból az is kiderült, hogy a különbség egyik fontos pontja az, kutyánk szeret-e kockázatot vállalni vagy inkább kerüli azt.

Négyszer gyakrabban fordul elő kanoknál a kutyák fertőző daganatának egyik típusa, mint a szukáknál Négyszer gyakrabban fordul elő kanoknál a kutyák fertőző daganatának egyik típusa, mint a szukáknál
A legrégebbi kutyabetegség ma is szedi áldozatait, főként a világnak azon részein, ahol magas a kóbor kutyák száma. Bizonyos esetekben ez tehető felelőssé az orr- és szájüregi daganatokért, egy kutatás szerint főleg a kanoknál.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Rehabportál Ebugatta MOL Nyrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért csinálja a kutyám? – Állandóan szimatol Hírek - Címlapon
Miért csinálja a kutyám? – Állandóan szimatol
Nem lesz tűzijáték több városban augusztus 20-án - Frissítve Hírek - Címlapon
Nem lesz tűzijáték több városban augusztus 20-án - Frissítve