A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Nem lesz tűzijáték több városban augusztus 20-án - Frissítve

2022. július 20., 15:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Több városban is elmarad az augusztus 20-i tűzijáték: hol gazdasági okokra, hol környezet- és állatvédelemre hivatkozva. Egy biztos: ezeken a településeken fellélegezhetnek az állattartók. 

2022.07.21. - Frissítés:


További települések jelentették be, hogy elmarad az augusztus 20-i tűzijátékuk. 
Azon túl, hogy az alábbi településeken élő kutyatartók fellélegezhetnek, érdemes lehet az ünnepi hétvégére egy kiruccanást szervezni a tűzijáték-mentes településekre, így megkímélhetjük félős kutyánkat a stressztől. 
 

 

Pásztó

Pásztó idén tűzijáték helyett lézer- fényjátékkal ünnepel augusztus 19-én. Mint írják, az önkormányzat az állattartók kérését tartják szem előtt a döntésükkel.

 

 

Szentes

Szentes város közleménye szerint méltó módon megemlékeznek majd az államalapítás ünnepéről, a rendezvényre „a Művelődési Központ munkatársai gőzerővel készülnek”. A polgármester azonban arra kérte a Művelődési Központ igazgatóját, hogy az ünnepség végére tervezett tűzijátékot mellőzzék.

 

 

Sümeg

Sümeg város önkormányzatánál is évek óta terítéken van a tűzijáték kérdése annak káros hatásai, a környezetszennyezés, az állatok védelme és az anyagi vonzatok okán. Ezeken túl az idén előállt helyzet miatt is döntött úgy a város, hogy idén elmarad a városi tűzijáték. Közleményükben azt írják: „Ez a mintegy 500 ezer forintnyi összeg, amelyet így megtakarítunk, egy elkülönített számlára kerül, amiből a legrászorultabbakat fogjuk segíteni, hogy városunkban mindenki átvészelje a nehéznek ígérkező telet. A felhasználás pontos szabályait természetesen a Képviselőtestület fogja megalkotni, szeptember végi ülésén.”

 

 

Pécs

Más nagyvárosokhoz hasonlóan Pécsett sem lesz tűzijáték az államalapítás ünnepén. Költséges parádé helyett az önkormányzat inkább a pécsiekre és a klímavédelemre fordítja forrásait. A pécsi városvezetés elkötelezett a klímavédelem és a zöld megoldások iránt – írják a közleményükben.

 

 

Miskolc

Idén sem lesz tűzijáték Miskolcon augusztus 20-án. Közleményük szerint a tűzijátékra szánt pénzeket inkább olyan feladatokra fordítják, amelyek ebben a rendkívül nehéz helyzetben a miskolciakat és a miskolciak érdekeit szolgálják.

 

 

Ózd
Ózd város polgármestere is bejelentette, hogy városukban idén nem lesz tűzijáték augusztus 20-án. 

 

 


 

Siófok

Bár nem elsősorban állatvédelmi célból született a döntés, a gazdák és az állatvédők is örömmel fogadták Siófok bejelentését, miszerint idén augusztus 20-án nem lesz városukban tűzijáték. 

Az intézkedéssel a városvezetés szolidaritását szeretné kifejezni a háborúban érintett nemzetek szenvedő polgári lakosságával, illetve tekintettel a jelenlegi és várható gazdasági folyamatokra, egy jelképes gazdasági döntésnek tartja – áll a Siófoki Önkormányzat közleményében.

Mint írják, az elmaradó tűzijáték költségmegtakarításával a városi kasszában maradó, közel 2 millió forintot a folyamatosan dráguló óvodai étkeztetés kiegészítésére fordítja a városvezetés, ezzel is segítve a gyermeket nevelő helyi családokat.

 

 

Salgótarján

Hasonló döntés született Salgótarjánban is: a tűzijáték nem lesz megtartva, ám a lézershow-ban gyönyörködhetnek majd az érdeklődők. 
Közleményükben kiemelték, hogy az augusztus 20-i tűzijáték már évek óta vitatott téma a városban legfőképp környezettudatossági szempontok miatt. Mint írják, "a robbanószerekben mérgező vegyületek, egészségkárosító anyagok vannak, emellett a felszabaduló gázok erős környezetszennyező hatással bírnak. Mindannyian tudjuk azt is, hogy számos háziállat, kisállat szenved el komoly traumát a tűzijáték rövid időtartama alatt, és akkor még a környékünk vadvilágáról nem is beszéltünk."

 

 

 

 

A tűzijátékok óriási stresszt okoznak nem csak a háziállatoknál, hanem a vadon élőknél is. Különösen a kutyatartók számára okoz nehéz perceket a hangos zajjal járó ünneplés. Alábbi cikkünkben összeszedtük, hogyan segíthetünk kutyánknak átvészelni a tűzijátékot:

 

 

 

Augusztus 20-i tűzijáték – Így védd meg kutyádat - Állatvédelem - Kutyabarát helyek

Szerző: S.Zs. Kategória: Állatvédelem - Ünneplő tömeg kontra rettegő, összezavarodott házi- és vadállatok. Az augusztus 20-i tűzijátékra ugyanúgy fel kell készülnie az állattartóknak, mint a szilveszterire. Felelős gazdiként kötelességünk felkészülni és megvédeni kedvenceinket.

 

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Jazzy hazatér - 7 év után került meg a tűzijáték elől elmenekült kutya Jazzy hazatér - 7 év után került meg a tűzijáték elől elmenekült kutya
Az Orange County Animal Services menhely munkatársait egy floridai hotelszobában, étlen-szomjan magára hagyott, idős kutyushoz hívták ki az ott dolgozók, aki annyira le volt gyengülve, hogy járni is alig tudott.

5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz 5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz
Az év első napjaiban hirtelen megnő a kóbor állatok száma: a szilveszteri tűzijátéktól pánikba eső és otthonról elszökő állatok nagy része soha nem tér már haza. Változtassunk ezen: ne menjünk el a kóborkák mellett, segítsünk nekik hazatalálni!

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Szilveszteri égzengés - vigyázz kutyádra, előzd meg a bajt! Szilveszteri égzengés - vigyázz kutyádra, előzd meg a bajt!
A kutyatartók nagy része előtt nem ismeretlen a probléma, amit a szilveszter éjjel és az azt megelőző napok okoznak. Nagyon sokat tehetsz azért, hogy kutyád könnyebben viselje az év utolsó napját kísérő durrogtatást! Előzd meg a bajt!

Az év legnehezebb éjszakája - így készülj fel időben kutyásként a szilveszterre! Az év legnehezebb éjszakája - így készülj fel időben kutyásként a szilveszterre!
Évente ezernél több kutya is bajba kerül szilveszterkor a petárdák és tűzijátékok miatt. A legtöbb kutyás okkal kiált kígyót, békát a tűzijátékozókra - ám mivel egyelőre betiltásra még nem került a durrogtatás, nekünk, gazdáknak kell felkészültnek és okosnak lennünk. Lássuk be, ez legalább annyira a mi felelősségünk, mint a tűzijáték(ozók) hibája.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com MOL Nyrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Új lehetőségek a tanításban - A kutyák vissza tudnak emlékezni arra, amit épp az előbb tettek Hírek - Címlapon
Új lehetőségek a tanításban - A kutyák vissza tudnak emlékezni arra, amit épp az előbb tettek
Abszurd szabályok - Jelentősen megszigorították a kutyák és macskák tartását Teheránban Hírek - Címlapon
Abszurd szabályok - Jelentősen megszigorították a kutyák és macskák tartását Teheránban