A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Nem lesz tűzijáték több városban augusztus 20-án - Frissítve

2022. július 20., 15:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Több városban is elmarad az augusztus 20-i tűzijáték: hol gazdasági okokra, hol környezet- és állatvédelemre hivatkozva. Egy biztos: ezeken a településeken fellélegezhetnek az állattartók.



 

2022.07.21. - Frissítés:


További települések jelentették be, hogy elmarad az augusztus 20-i tűzijátékuk. 
Azon túl, hogy az alábbi településeken élő kutyatartók fellélegezhetnek, érdemes lehet az ünnepi hétvégére egy kiruccanást szervezni a tűzijáték-mentes településekre, így megkímélhetjük félős kutyánkat a stressztől. 
 

 

Pásztó

Pásztó idén tűzijáték helyett lézer- fényjátékkal ünnepel augusztus 19-én. Mint írják, az önkormányzat az állattartók kérését tartják szem előtt a döntésükkel.

 

 

Szentes

Szentes város közleménye szerint méltó módon megemlékeznek majd az államalapítás ünnepéről, a rendezvényre „a Művelődési Központ munkatársai gőzerővel készülnek”. A polgármester azonban arra kérte a Művelődési Központ igazgatóját, hogy az ünnepség végére tervezett tűzijátékot mellőzzék.

 

 

Sümeg

Sümeg város önkormányzatánál is évek óta terítéken van a tűzijáték kérdése annak káros hatásai, a környezetszennyezés, az állatok védelme és az anyagi vonzatok okán. Ezeken túl az idén előállt helyzet miatt is döntött úgy a város, hogy idén elmarad a városi tűzijáték. Közleményükben azt írják: „Ez a mintegy 500 ezer forintnyi összeg, amelyet így megtakarítunk, egy elkülönített számlára kerül, amiből a legrászorultabbakat fogjuk segíteni, hogy városunkban mindenki átvészelje a nehéznek ígérkező telet. A felhasználás pontos szabályait természetesen a Képviselőtestület fogja megalkotni, szeptember végi ülésén.”

 

 

Pécs

Más nagyvárosokhoz hasonlóan Pécsett sem lesz tűzijáték az államalapítás ünnepén. Költséges parádé helyett az önkormányzat inkább a pécsiekre és a klímavédelemre fordítja forrásait. A pécsi városvezetés elkötelezett a klímavédelem és a zöld megoldások iránt – írják a közleményükben.

 

 

Miskolc

Idén sem lesz tűzijáték Miskolcon augusztus 20-án. Közleményük szerint a tűzijátékra szánt pénzeket inkább olyan feladatokra fordítják, amelyek ebben a rendkívül nehéz helyzetben a miskolciakat és a miskolciak érdekeit szolgálják.

 

 

Ózd
Ózd város polgármestere is bejelentette, hogy városukban idén nem lesz tűzijáték augusztus 20-án. 

 

 


 

Siófok

Bár nem elsősorban állatvédelmi célból született a döntés, a gazdák és az állatvédők is örömmel fogadták Siófok bejelentését, miszerint idén augusztus 20-án nem lesz városukban tűzijáték. 

Az intézkedéssel a városvezetés szolidaritását szeretné kifejezni a háborúban érintett nemzetek szenvedő polgári lakosságával, illetve tekintettel a jelenlegi és várható gazdasági folyamatokra, egy jelképes gazdasági döntésnek tartja – áll a Siófoki Önkormányzat közleményében.

Mint írják, az elmaradó tűzijáték költségmegtakarításával a városi kasszában maradó, közel 2 millió forintot a folyamatosan dráguló óvodai étkeztetés kiegészítésére fordítja a városvezetés, ezzel is segítve a gyermeket nevelő helyi családokat.

 

 

Salgótarján

Hasonló döntés született Salgótarjánban is: a tűzijáték nem lesz megtartva, ám a lézershow-ban gyönyörködhetnek majd az érdeklődők. 
Közleményükben kiemelték, hogy az augusztus 20-i tűzijáték már évek óta vitatott téma a városban legfőképp környezettudatossági szempontok miatt. Mint írják, "a robbanószerekben mérgező vegyületek, egészségkárosító anyagok vannak, emellett a felszabaduló gázok erős környezetszennyező hatással bírnak. Mindannyian tudjuk azt is, hogy számos háziállat, kisállat szenved el komoly traumát a tűzijáték rövid időtartama alatt, és akkor még a környékünk vadvilágáról nem is beszéltünk."

 

 

 

 

A tűzijátékok óriási stresszt okoznak nem csak a háziállatoknál, hanem a vadon élőknél is. Különösen a kutyatartók számára okoz nehéz perceket a hangos zajjal járó ünneplés. Alábbi cikkünkben összeszedtük, hogyan segíthetünk kutyánknak átvészelni a tűzijátékot:

 

 

 

Augusztus 20-i tűzijáték – Így védd meg kutyádat - Állatvédelem - Kutyabarát helyek

Szerző: S.Zs. Kategória: Állatvédelem - Ünneplő tömeg kontra rettegő, összezavarodott házi- és vadállatok. Az augusztus 20-i tűzijátékra ugyanúgy fel kell készülnie az állattartóknak, mint a szilveszterire. Felelős gazdiként kötelességünk felkészülni és megvédeni kedvenceinket.

 

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Tizedszer mentettek állatokat szilveszterkor, lesújtó tapasztalataik vannak Tizedszer mentettek állatokat szilveszterkor, lesújtó tapasztalataik vannak
Tizedik alkalommal került megszervezésre a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet, sok állatmentő és állatbarát több száz kutyát és macskát juttatott haza, de nem mindenkit sikerült. Háromszáz önkéntesük volt idén az egész országban, és nyolcszáznál is több eltűnt vagy talált állatról kaptak eddig bejelentést a szilveszter miatt. A kezdeményezés megálmodója arra is mutat egy konkrét, hazai példát, hogyan tudná a hatóság szilveszterkor és előtte biztosítani a lakosság nyugalmát és az állatok biztonságát.

5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz 5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz
Az év első napjaiban hirtelen megnő a kóbor állatok száma: a szilveszteri tűzijátéktól pánikba eső és otthonról elszökő állatok nagy része soha nem tér már haza. Változtassunk ezen: ne menjünk el a kóborkák mellett, segítsünk nekik hazatalálni!

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Az év legnehezebb éjszakája - így készülj fel időben kutyásként a szilveszterre! Az év legnehezebb éjszakája - így készülj fel időben kutyásként a szilveszterre!
Évente ezernél több kutya is bajba kerül szilveszterkor a petárdák és tűzijátékok miatt. A legtöbb kutyás okkal kiált kígyót, békát a tűzijátékozókra - ám mivel egyelőre betiltásra még nem került a durrogtatás, nekünk, gazdáknak kell felkészültnek és okosnak lennünk. Lássuk be, ez legalább annyira a mi felelősségünk, mint a tűzijáték(ozók) hibája.

Szilveszter: Ha nem pánikol a kedvencünk, még nem jelenti, hogy nem fél Szilveszter: Ha nem pánikol a kedvencünk, még nem jelenti, hogy nem fél
A szilveszter a házi kedvencek életében nem a féktelen jókedvről szól: rengeteg állat rohan el ilyenkor otthonról félelmében, de a lakásban tartott jószágokat is megviseli a petárdázás. A felkészültség mellett az is fontos, hogy figyeljünk a jelekre, ugyanis ha nem rohangál félelmében a kutyusunk fel-alá, még nem jelenti azt, hogy nem retteg.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online Mondial Assistance GesmbH Hírstart AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Új lehetőségek a tanításban - A kutyák vissza tudnak emlékezni arra, amit épp az előbb tettek Hírek - Címlapon
Új lehetőségek a tanításban - A kutyák vissza tudnak emlékezni arra, amit épp az előbb tettek
Abszurd szabályok - Jelentősen megszigorították a kutyák és macskák tartását Teheránban Hírek - Címlapon
Abszurd szabályok - Jelentősen megszigorították a kutyák és macskák tartását Teheránban