A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Újabb magyar siker a Mentőkutyás Világbajnokságon!

2015. október 15., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Közérdekű




2015. szeptember 23-27. között rendezték meg a XXI. Mentőkutyás Világbajnokságot Dániában. A Kutyákkal az Életért Alapítvány Mentőkutyás Szolgálata idén is részt vett a megmérettetésen. Tagjaik, Dánffy Brigitta és Kira is helyt álltak a világ legjobbjai között!



A Nemzetközi Mentőkutyás Szervezet (IRO) minden évben megrendezi a nagyszabású eseményt, melyen a világ legkiválóbb mentőkutyás csapatai mérhetik össze tudásukat. Idén 21 ország 114 versenyzője indult, köztük a Kutyákkal az Életért Alapítvány csapatával, akik Szabó Gábor elnök és szakmai vezető irányításával folytatták a felkészülést, időt és energiát nem kímélve gyakoroltak az embert (és kutyát) próbáló feladatokra.

 

A Kutyákkal az Életért Alapítvány mentőkutyás párosai az alábbi kategóriákban indultak:

  • Dánffy Brigitta és Kira - romkutatás

  • Kröpfl Erzsébet és Gamin - romkutatás

  • Arató Péter és Bindy - romkutatás

  • Szíjártó Norbert és Szanti - területkutatás

Kutyákkal az Életért Alapítvány csapat - IRO Mentőkutya VB 2015
Kutyákkal az Életért Alapítvány csapat - IRO Mentőkutya VB 2015
Fotó: facebook.com/Gabordogphoto

 

 

Dánffy Brigitta, a KÉA önkéntese Kira nevű kutyájával teljesítette az ENSZ irányelveinek megfelelő Nemzetközi vizsgaszabályzat előírásait romkutatás kategóriában, amely egyedülálló teljesítménynek számít. Tevékenységükről és a világbajnokságon szerzett élményekről Brigittával beszélgettünk:

 

- Mióta foglalkozol mentőkutyázással?

- 1998-ban kezdtem mentőkutyázni Nyíregyházán. A Kelet-Magyaroszág c. napilapban megjelent Nyíregyházi Polgári Védelem hirdetésére a Szüleim hívták fel a figyelmemet. Elsősorban Nekik köszönhetem, hogy mentőkutya-kiképző lehetek.

 

- Korábban, a 2006-os Svájci Mentőkutyás Világbajnokságról Belfi nevű kutyáddal elhoztátok az ezüstérmet. Kirával ezúttal milyen célt tűztetek ki magatok elé?

- A cél a VB-n – még ha néha távolinak tűnik is – a dobogó. Azt gondolom, titokban minden résztvevő arról ábrándozik, hogy végre felléphet rá kutyájával az oldalán, esetleg hozzáképzelve a Himnusza felcsendülő dallamát is, ami már igazán a legmerészebb az álmok közül. Természetesen én is eljátszottam a gondolattal, hogy milyen jó is lenne…  de inkább felkészülök a legrosszabbra, és akkor kevésbé fáj a csalódás. Merthogy veszíteni is tudni kell, és volt már abban is jó párszor részem. Kira utolsó Világbajnokságán a legfontosabb cél az volt, hogy értékelhető munkát tudjunk bemutatni. Ez sikerült is, hiszen mindhárom elrejtett személyt megtalálta a romok alatt. Februárban már 10 éves lesz.

 

Dánffy Brigitta és Kira (KÉA) - Romkutatás az IRO Mentőkutya VB-n
Dánffy Brigitta és Kira (KÉA) - Romkutatás az IRO Mentőkutya VB-n
Fotó: Lars Walther/facebook.com

 

- Mikor került hozzád Kira? Mennyi időt szánsz a képzésére, gyakorlásra?

Kira 15 hónapos volt, mikor hozzám került. Egy kertes ház udvarán nőtt fel, egy 

rottweiler mellett élt, és nem érezte túl jól magát a roti mellett. A gazdája úgy döntött, hogy felajánlja vakvezető-kutyának, és ha nem kell senkinek, akkor irány a menhely. A Kutyákkal az Életért Alapítvány egyik önkéntesét kereste meg a volt tulajdonos, ő pedig továbbította az infót nekünk, mert akkoriban kezdtünk vakvezető-kutyák kiképzésével foglalkozni. A Párom azonnal felismerte benne a tehetséget, de én nem voltam hajlandó tudomást venni róla, mert nem akartam érzelmileg kötődni olyan kutyához, akitől néhány hónap elteltével meg kell válnom. Kb. 3 hónap múlva – az egyik alkalommal, amikor sétálni vittem – tesztelni kezdtem. Ez volt az a néhány perc, amikor eldöntöttem, hogy ebből a kutyából mentőkutya lesz. A kiképzésére a többi kutyámhoz képest a legkevesebb idő jutott, mert megszületett az első, majd két és fél év múlva a második kislányunk.
Kira egy nagyon alkalmazkodó, szociális és intelligens kutya, szuper ösztönökkel és minden egyéb jó tulajdonsággal megáldva. Nem volt nehéz dolgom. De egy Világbajnokság, verseny, vizsga előtt intenzív tréning-időszak van, ilyenkor lehetőségeinkhez mérten napi szinten – akár többször is - gyakorolunk a kutyáinkkal. Egyéb időszakokban a már kiképzett kutyáknak ún. szinten-tartó tréningeket csinálunk… és mindig ott az újabb generáció…
 
Kira, a Kutyákkal az Életért Alapítvány kiváló romkutató labradorja
Kira, a Kutyákkal az Életért Alapítvány kiváló romkutató labradorja
Fotó: facebook.com/mirigy
 
- Milyen eredményeket értetek el eddig?
  • 2010.10. 1-3. Jászberény – RH-T A (romkutatás alapszint) 1. hely (Ketten álltunk a dobogón – a második kislányommal a hasamban :) )
  • 2011. 04. 16-17. Solymár – RH-T B (romkutatás emeltszint) 2. hely
  • 2012. 10. 12-14. Jászberény - RH-T B (romkutatás emeltszint) 1. hely
  • 2013. 09. 25-29. Hollandia, Nijmegen – 19. IRO Világbajnokság RH-FL B -
  • Területkutatás 9. hely
  • 2014. 10. 17-19. Jászberény - RH-T B (romkutatás emeltszint) 2. hely
  • 2015. 09. 23-27. Dánia, Aalborg – RH-T B – romkutatás 16. hely

- Mennyire fontos, hogy milyen a személyisége egy (leendő) mentőkutyának? Kirának milyen a természete? Szereti a munkáját?

Nagyon fontos, hiszen nem lehet minden kutyából mentőkutya. Lehetnek jó ösztön-adottságai egy kutyának, de pl. ha túl agresszív a többi kutyával, vagy nem megfelelő a kapcsolatteremtő képessége, nincs kitartása, önállósága, az már kizáró ok is lehet. Azt gondolom, hogy Kira egy álomkutya, vagy A KUTYA (így csupa nagybetűvel). 

Mindenkinek ilyet kívánok, legyen az házi kedvenc, vakvezető-, vagy keresőkutya.
Azért nyilván őrző-védő munkára nem lenne alkalmas. A házat őrzi ugyan, de egy 
betörőnek biztos, hogy puszit adna. :)
Ő egy igazi munkamániás, jutifalatért, vagy labdáért lehozza a csillagokat is… Azt szoktam mondani, hogy a legjobb kutya a Világon (természetesen nekem)… csak reménykedhetek abban, hogy lesz még ilyen - minden szempontból - szuper kutyám!
 
Kira romkutatás közben - IRO Mentőkutya VB 2015
Kira romkutatás közben - IRO Mentőkutya VB 2015
Fotó: Lars Walther/facebook.com

 

- Mit gondolsz, minek köszönhető leginkább a mostani eredmény? A sok gyakorlás, a jó csapatmunka? Mi a kulcsa a sikernek?

Akkor ezúton is megragadnám az alkalmat, és szeretném itt is megköszönni

mindazoknak a csapattársaimnak, és más szervezetek mentőkutyásainak, hogy – a
közös tréningek alkalmával - hozzájárultak a sikeres szereplésünkhöz. 
Természetesen kell egy jó csapat, mert csapatmunka nélkül nincs eredmény. A VB
előtti felkészülési időszak is nagyon fontos. Ilyenkor a tréningek a lehető 
legváltozatosabb helyen és körülmények között zajlanak, hogy minél kevésbé érjen
bennünket meglepetés a nagy megmérettetésen. Mindig vannak azonban olyan 
szituációk, amikre nem tudunk felkészülni, pl. idén egy nagy hangszóróból a teljes
szimatmunka ideje alatt földrengés és sziréna zaja nehezítette – az egyébként is 
nehezített és feszült – körülményeket. 
A siker mindig több összetevős dolog. Sok mindennek kell összeadódnia, hogy 
eredmény legyen. És akkor a szerencséről – mint egy nagyon fontos tényezőről – 
még nem is beszéltünk…

 

- Kira lassan 10 éves lesz. Milyen feladatokat szántok neki a továbbiakban?  

Továbbra is tréningezek vele, szeretném, ha még sokáig ilyen aktív maradna, mint amilyen most. Remélem így lesz! Bevetéseken és bemutatókon is részt vesz, s talán a nagyobbik lányom Kira segítségével beletanulhatna egy mentőkutya felvezetésének tudományába. :)

Egy biztos: unatkozni biztosan nem fog. A legfontosabb, hogy egészséges legyen, és velünk maradjon még hosszú ideig…!!!! Mert Ő a legjobb kutya a Világon (nekem)! :)

 

Kira romkutatás közben - IRO Mentőkutya VB 2015
Kira romkutatás közben - IRO Mentőkutya VB 2015
Fotó: Lars Walther/facebook.com

 

Honfitársaink áldozatos munkáját a sikeres mentések mellett világviszonylatban is elismerik. A magyar mentőkutyák képzettségüknek és kitartásuknak köszönhetően komoly nemzetközi hírnévre tettek szert az elmúlt évek során: számos alkalommal tértek haza éremmel és kiváló helyezésekkel a versenyekről. Tavaly Rácz Attila és Semyr (KÉA) a dobogó második fokára állhatott fel romkutatás kategóriában.

 

 

IRO Mentőkutya VB 2015 videó:

 

 

 

 

Forrás: Dánffy Brigitta (KÉA); sporthirugynokseg.hu
Indexkép forrás: sporthirugynokseg.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Átkelt a szivárványhídon Symba Átkelt a szivárványhídon Symba
Symbától, a híres mentőkutyától búcsúzik az ország. Symba nevét minden kutyás és kutyaszerető ismerte – együtt gyászolja e fantasztikus kutyát az egész ország.

Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán
A négylábú főszereplő első pillantásra belopta magát a színész szívébe.

Baleset érte mentőkutyásainkat – így segíthetsz! Baleset érte mentőkutyásainkat – így segíthetsz!
Önzetlenül kockáztatják értünk életüket, gondolkodás nélkül sietnek a segítségünkre – ők a mentőkutyák és gazdáik. Valódi hősök! Most azonban nekik van szükségük segítségre.

Átkelt a szivárványhídon Landon, a hős mentőkutya Átkelt a szivárványhídon Landon, a hős mentőkutya
Gyászol a Kulcsár Kutató-Mentőkutyás Szolgálat Alapítvány: hű társuk, Landon, a 12 éves németjuhász átkelt a szivárványhídon.

Kiemelkedő magyar eredmény született a Mentőkutya Világbajnokságon Kiemelkedő magyar eredmény született a Mentőkutya Világbajnokságon
Több magyar csapat is indult az idei Mentőkutya Világbajnokságon, ahova a világ minden tájáról érkeztek versenyzők. Kutyáink és vezetőik idén is gyönyörűen szerepeltek!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak JULIUS-K9 AEGON Magyarország Zrt. Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyaharapást szőrével? A rehabilitáció lehetőségei II. Hírek - Címlapon
Kutyaharapást szőrével? A rehabilitáció lehetőségei II.
Fogamzásgátló oltás kutyáknak! Hírek - Címlapon
Fogamzásgátló oltás kutyáknak!