A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Újabb magyar siker a Mentőkutyás Világbajnokságon!

2015. október 15., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Közérdekű




2015. szeptember 23-27. között rendezték meg a XXI. Mentőkutyás Világbajnokságot Dániában. A Kutyákkal az Életért Alapítvány Mentőkutyás Szolgálata idén is részt vett a megmérettetésen. Tagjaik, Dánffy Brigitta és Kira is helyt álltak a világ legjobbjai között!



A Nemzetközi Mentőkutyás Szervezet (IRO) minden évben megrendezi a nagyszabású eseményt, melyen a világ legkiválóbb mentőkutyás csapatai mérhetik össze tudásukat. Idén 21 ország 114 versenyzője indult, köztük a Kutyákkal az Életért Alapítvány csapatával, akik Szabó Gábor elnök és szakmai vezető irányításával folytatták a felkészülést, időt és energiát nem kímélve gyakoroltak az embert (és kutyát) próbáló feladatokra.

 

A Kutyákkal az Életért Alapítvány mentőkutyás párosai az alábbi kategóriákban indultak:

  • Dánffy Brigitta és Kira - romkutatás

  • Kröpfl Erzsébet és Gamin - romkutatás

  • Arató Péter és Bindy - romkutatás

  • Szíjártó Norbert és Szanti - területkutatás

Kutyákkal az Életért Alapítvány csapat - IRO Mentőkutya VB 2015
Kutyákkal az Életért Alapítvány csapat - IRO Mentőkutya VB 2015
Fotó: facebook.com/Gabordogphoto

 

 

Dánffy Brigitta, a KÉA önkéntese Kira nevű kutyájával teljesítette az ENSZ irányelveinek megfelelő Nemzetközi vizsgaszabályzat előírásait romkutatás kategóriában, amely egyedülálló teljesítménynek számít. Tevékenységükről és a világbajnokságon szerzett élményekről Brigittával beszélgettünk:

 

- Mióta foglalkozol mentőkutyázással?

- 1998-ban kezdtem mentőkutyázni Nyíregyházán. A Kelet-Magyaroszág c. napilapban megjelent Nyíregyházi Polgári Védelem hirdetésére a Szüleim hívták fel a figyelmemet. Elsősorban Nekik köszönhetem, hogy mentőkutya-kiképző lehetek.

 

- Korábban, a 2006-os Svájci Mentőkutyás Világbajnokságról Belfi nevű kutyáddal elhoztátok az ezüstérmet. Kirával ezúttal milyen célt tűztetek ki magatok elé?

- A cél a VB-n – még ha néha távolinak tűnik is – a dobogó. Azt gondolom, titokban minden résztvevő arról ábrándozik, hogy végre felléphet rá kutyájával az oldalán, esetleg hozzáképzelve a Himnusza felcsendülő dallamát is, ami már igazán a legmerészebb az álmok közül. Természetesen én is eljátszottam a gondolattal, hogy milyen jó is lenne…  de inkább felkészülök a legrosszabbra, és akkor kevésbé fáj a csalódás. Merthogy veszíteni is tudni kell, és volt már abban is jó párszor részem. Kira utolsó Világbajnokságán a legfontosabb cél az volt, hogy értékelhető munkát tudjunk bemutatni. Ez sikerült is, hiszen mindhárom elrejtett személyt megtalálta a romok alatt. Februárban már 10 éves lesz.

 

Dánffy Brigitta és Kira (KÉA) - Romkutatás az IRO Mentőkutya VB-n
Dánffy Brigitta és Kira (KÉA) - Romkutatás az IRO Mentőkutya VB-n
Fotó: Lars Walther/facebook.com

 

- Mikor került hozzád Kira? Mennyi időt szánsz a képzésére, gyakorlásra?

Kira 15 hónapos volt, mikor hozzám került. Egy kertes ház udvarán nőtt fel, egy 

rottweiler mellett élt, és nem érezte túl jól magát a roti mellett. A gazdája úgy döntött, hogy felajánlja vakvezető-kutyának, és ha nem kell senkinek, akkor irány a menhely. A Kutyákkal az Életért Alapítvány egyik önkéntesét kereste meg a volt tulajdonos, ő pedig továbbította az infót nekünk, mert akkoriban kezdtünk vakvezető-kutyák kiképzésével foglalkozni. A Párom azonnal felismerte benne a tehetséget, de én nem voltam hajlandó tudomást venni róla, mert nem akartam érzelmileg kötődni olyan kutyához, akitől néhány hónap elteltével meg kell válnom. Kb. 3 hónap múlva – az egyik alkalommal, amikor sétálni vittem – tesztelni kezdtem. Ez volt az a néhány perc, amikor eldöntöttem, hogy ebből a kutyából mentőkutya lesz. A kiképzésére a többi kutyámhoz képest a legkevesebb idő jutott, mert megszületett az első, majd két és fél év múlva a második kislányunk.
Kira egy nagyon alkalmazkodó, szociális és intelligens kutya, szuper ösztönökkel és minden egyéb jó tulajdonsággal megáldva. Nem volt nehéz dolgom. De egy Világbajnokság, verseny, vizsga előtt intenzív tréning-időszak van, ilyenkor lehetőségeinkhez mérten napi szinten – akár többször is - gyakorolunk a kutyáinkkal. Egyéb időszakokban a már kiképzett kutyáknak ún. szinten-tartó tréningeket csinálunk… és mindig ott az újabb generáció…
 
Kira, a Kutyákkal az Életért Alapítvány kiváló romkutató labradorja
Kira, a Kutyákkal az Életért Alapítvány kiváló romkutató labradorja
Fotó: facebook.com/mirigy
 
- Milyen eredményeket értetek el eddig?
  • 2010.10. 1-3. Jászberény – RH-T A (romkutatás alapszint) 1. hely (Ketten álltunk a dobogón – a második kislányommal a hasamban :) )
  • 2011. 04. 16-17. Solymár – RH-T B (romkutatás emeltszint) 2. hely
  • 2012. 10. 12-14. Jászberény - RH-T B (romkutatás emeltszint) 1. hely
  • 2013. 09. 25-29. Hollandia, Nijmegen – 19. IRO Világbajnokság RH-FL B -
  • Területkutatás 9. hely
  • 2014. 10. 17-19. Jászberény - RH-T B (romkutatás emeltszint) 2. hely
  • 2015. 09. 23-27. Dánia, Aalborg – RH-T B – romkutatás 16. hely

- Mennyire fontos, hogy milyen a személyisége egy (leendő) mentőkutyának? Kirának milyen a természete? Szereti a munkáját?

Nagyon fontos, hiszen nem lehet minden kutyából mentőkutya. Lehetnek jó ösztön-adottságai egy kutyának, de pl. ha túl agresszív a többi kutyával, vagy nem megfelelő a kapcsolatteremtő képessége, nincs kitartása, önállósága, az már kizáró ok is lehet. Azt gondolom, hogy Kira egy álomkutya, vagy A KUTYA (így csupa nagybetűvel). 

Mindenkinek ilyet kívánok, legyen az házi kedvenc, vakvezető-, vagy keresőkutya.
Azért nyilván őrző-védő munkára nem lenne alkalmas. A házat őrzi ugyan, de egy 
betörőnek biztos, hogy puszit adna. :)
Ő egy igazi munkamániás, jutifalatért, vagy labdáért lehozza a csillagokat is… Azt szoktam mondani, hogy a legjobb kutya a Világon (természetesen nekem)… csak reménykedhetek abban, hogy lesz még ilyen - minden szempontból - szuper kutyám!
 
Kira romkutatás közben - IRO Mentőkutya VB 2015
Kira romkutatás közben - IRO Mentőkutya VB 2015
Fotó: Lars Walther/facebook.com

 

- Mit gondolsz, minek köszönhető leginkább a mostani eredmény? A sok gyakorlás, a jó csapatmunka? Mi a kulcsa a sikernek?

Akkor ezúton is megragadnám az alkalmat, és szeretném itt is megköszönni

mindazoknak a csapattársaimnak, és más szervezetek mentőkutyásainak, hogy – a
közös tréningek alkalmával - hozzájárultak a sikeres szereplésünkhöz. 
Természetesen kell egy jó csapat, mert csapatmunka nélkül nincs eredmény. A VB
előtti felkészülési időszak is nagyon fontos. Ilyenkor a tréningek a lehető 
legváltozatosabb helyen és körülmények között zajlanak, hogy minél kevésbé érjen
bennünket meglepetés a nagy megmérettetésen. Mindig vannak azonban olyan 
szituációk, amikre nem tudunk felkészülni, pl. idén egy nagy hangszóróból a teljes
szimatmunka ideje alatt földrengés és sziréna zaja nehezítette – az egyébként is 
nehezített és feszült – körülményeket. 
A siker mindig több összetevős dolog. Sok mindennek kell összeadódnia, hogy 
eredmény legyen. És akkor a szerencséről – mint egy nagyon fontos tényezőről – 
még nem is beszéltünk…

 

- Kira lassan 10 éves lesz. Milyen feladatokat szántok neki a továbbiakban?  

Továbbra is tréningezek vele, szeretném, ha még sokáig ilyen aktív maradna, mint amilyen most. Remélem így lesz! Bevetéseken és bemutatókon is részt vesz, s talán a nagyobbik lányom Kira segítségével beletanulhatna egy mentőkutya felvezetésének tudományába. :)

Egy biztos: unatkozni biztosan nem fog. A legfontosabb, hogy egészséges legyen, és velünk maradjon még hosszú ideig…!!!! Mert Ő a legjobb kutya a Világon (nekem)! :)

 

Kira romkutatás közben - IRO Mentőkutya VB 2015
Kira romkutatás közben - IRO Mentőkutya VB 2015
Fotó: Lars Walther/facebook.com

 

Honfitársaink áldozatos munkáját a sikeres mentések mellett világviszonylatban is elismerik. A magyar mentőkutyák képzettségüknek és kitartásuknak köszönhetően komoly nemzetközi hírnévre tettek szert az elmúlt évek során: számos alkalommal tértek haza éremmel és kiváló helyezésekkel a versenyekről. Tavaly Rácz Attila és Semyr (KÉA) a dobogó második fokára állhatott fel romkutatás kategóriában.

 

 

IRO Mentőkutya VB 2015 videó:

 

 

 

 

Forrás: Dánffy Brigitta (KÉA); sporthirugynokseg.hu
Indexkép forrás: sporthirugynokseg.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ki lesz Az Év Hős Kutyája Magyarországon? Ki lesz Az Év Hős Kutyája Magyarországon?
Szolgálati, terápiás, segítő és mentőkutyákat lehet nevezni Az Év Hős Kutyája díjra augusztus 15-ig. A munkakutyák számára meghirdetett verseny célja, hogy bemutassa, népszerűsítse és elismeréssel díjazza azon ebeket, amelyek áldozatos munkájukkal nap mint nap embereken segítenek. A hősies munkát végző kutyák jelöléséről a hoskutya.hu oldalon lehet részletesen tájékozódni.

Még több veszteség a mentőkutyásoknál – Rafi és Zulu is átkelt a szivárványhídon Még több veszteség a mentőkutyásoknál – Rafi és Zulu is átkelt a szivárványhídon
Újabb két hőssel bővült az égi csapat: Rafitól és Zulutól is búcsúzunk.

Átkelt a Szivárványhídon a legapróbb Nagy Hős, Smile, az életmentő tacskó Átkelt a Szivárványhídon a legapróbb Nagy Hős, Smile, az életmentő tacskó
Ő volt a legapróbb életmentő keresőkutya, aki számos katasztrófa sújtotta helyszínen állt helyt nagyobb termetű társai mellett. Smile, a tacskó 13 éves volt.

Maratonfutó gazdijával együtt szaladt át a célon a lelkes kutya a versenyen Maratonfutó gazdijával együtt szaladt át a célon a lelkes kutya a versenyen
„Az egész tömeg éljenzett, és csak tapsolt és tapsolt a négylábú bajnoknak.”

Magyar sikerek az I. FMBB Mentőkutya Világbajnokságon Magyar sikerek az I. FMBB Mentőkutya Világbajnokságon
Nyolc kutya képviselte Magyarországot a belga juhászkutyák olaszországi versenyén.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Praktiker Mondial Assistance GesmbH Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyaharapást szőrével? A rehabilitáció lehetőségei II. Hírek - Címlapon
Kutyaharapást szőrével? A rehabilitáció lehetőségei II.
Fogamzásgátló oltás kutyáknak! Hírek - Címlapon
Fogamzásgátló oltás kutyáknak!