A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Fogamzásgátló oltás kutyáknak!

2015. október 14., 13:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Fogamzásgátló oltást fejlesztettek ki kutyák számára chilei állatgyógyászati kutatók, a vakcina alkalmazható mind kan, mind szuka esetében.



A Chilei Egyetem állatorvos-tudományi tanszékének kutatói a sertések sterilizálására már használt módszert vették alapul, írja az MTI.

 

"Az egész Ausztráliában kezdődött 1989-ben, a már létező immunológiai kasztrálás ötletéből indultunk ki, amelyet továbbfejlesztettünk és háziállatok, főként kutyák számára tökéletesítettük, és elkészítettünk egy jobb változatot a sertések számára is. Az előző egy olyan oltóanyag volt, amelyből két dózisra volt szükség ahhoz, hogy hatékony legyen. Esetünkben egyetlen oltás is elég hatékony" - magyarázta Leonardo Saenz professzor.

 

Műtét helyett elég, ha oltást kap a kutya
Műtét helyett elég, ha oltást kap a kutya
Fotó: youtube.com

 

Saenz szerint a vakcina hatása hasonló, mint a sebészi miskárolásé, de nincs szükség a műtéthez elengedhetetlen forrásokra és a sebészi beavatkozás utáni gondozásra.

 

Ráadásul a folyamat visszafordítható, mivel hormonális módosításon alapul. Az oltóanyag az Escherichia coli baktériumban termeltetett fehérjén alapul, és polimer felhasználásával hozták létre. Az oltóanyag semlegesíti a betatrophin hormont, a semlegesített antitestek gátolják meg a reprodukciós képességet. Nem lesz progeszteron vagy ösztrogén hormon a szukákban, sem tesztoszteron a kanokban, ami akadálya a reprodukciós képességet és az immunológiai kasztrálás egy formája - részletezte Saenz.

 

A szaporítás és a felelőtlen kutyatartás következménye: egyre több kutya, köztük sok kölyök is menhelyre kerül
A szaporítás és a felelőtlen kutyatartás következménye: egyre több kutya, köztük sok kölyök is menhelyre kerül
Fotó: earthporm.com

 

Az oltóanyag további előnye, hogy a fogamzásgátlás többi módjaihoz viszonyítva nincs mellékhatása. A szakemberek azt remélik, hogy az oltóanyag segít megfékezni a kutyapopuláció növekedését Chilében, ahol a sebészeti úton történő ivartalanítás csekély mértékben elterjedt.

 

A vakcinát már szabadalmaztatták Chilében, Európában és az Egyesült Államokban, és további kísérleteket végeznek vele ellenőrzött körülmények között. A végső formáját Chilében az illetékes hatóság fogja engedélyezni, mielőtt kereskedelmi forgalomba kerülne.

Forrás: MTI
Indexkép forrás: pets4homes.co.uk

Témába vág

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Eljárás indult egy fiatal férfi ellen, aki négy újszülött kiskutyát tett ki egy szemetes mellé Eljárás indult egy fiatal férfi ellen, aki négy újszülött kiskutyát tett ki egy szemetes mellé
Megdöbbentő embertelenség: egy veszprémi társasház szemetese mellé tett ki egy fiatal férfi négy újszülött kiskutyát. Az elkövető ellen a Veszprémi Rendőrkapitányság eljárást indított.

Egy bolt ajtaja előtt könyörgött segítségért az éhező mamakutya Egy bolt ajtaja előtt könyörgött segítségért az éhező mamakutya
… de nem volt egyedül. Négy aprócska kölykét szerette volna biztonságban tudni, mielőtt feladná a reményt.

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Rehabportál Irodakutya.com JULIUS-K9 AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Újabb magyar siker a Mentőkutyás Világbajnokságon! Hírek - Címlapon
Újabb magyar siker a Mentőkutyás Világbajnokságon!
Rangos díjat nyert a Mancs című film! Hírek - Címlapon
Rangos díjat nyert a Mancs című film!