A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyaharapást szőrével? A rehabilitáció lehetőségei II.

.. ennél összetettebb a feladatunk!


2015. október 16., 06:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Nevelés
Egy kutyaharapás nemcsak fizikai, hanem lelki szinten is komoly sérüléseket okozhat a kedvencünknek. Cikkünk folytatásában a félelmi és a nyílt agresszió megjelenésének esetére adunk tanácsokat.Senki sem szeretné végignézni, ahogy kutyája támadás áldozatául esik. Rajtunk, gazdikon múlik, hogy helyesen cselekedjünk, nemcsak akkor, ha véletlenül bekövetkezik, hanem utána is. A harapás komolyságára gyakran akkor derül fény, amikor az eset után kutyánk eltérően kezd el viselkedni más kutyák társaságában. 

 

Előző cikkünkben azzal foglalkoztunk, mire figyeljünk a támadás pillanatában, és hogyan segítsünk feldolgozni az eseményt kutyánknak abban az esetben, ha a harapást követően félőssé, visszahúzódóvá vált. Most azt vizsgáljuk meg, mit tehetünk, ha a kutya fajtársaival szemben félelmi vagy nyílt agressziót mutat.

 

A félelmi agresszió összetett viselkedési probléma
A félelmi agresszió összetett viselkedési probléma
Fotó: warrenphotographic.co.uk

 

  • Ha a kutya félelmi agressziót mutat

A félelmi agresszió az egyik legnehezebben kezelhető viselkedési probléma, de kellő kitartással nem lehetetlen leküzdeni. A félelmi agressziót mutató és az agresszív kutya viselkedése között világos különbségek vannak. Elég megfigyelni kutyánk testtartását a másik kutyával való találkozásnál. Ha megadónak tűnik, hátracsapja füleit, behúzott farokkal lassan hátrál, figyelmeztetően csipked (esetleg nyalja a szája szélét), majd hirtelen kitör a másik kutya irányába, az agresszió oka egyértelműen a félelem.

 

Ebben az esetben azáltal segíthetsz neki, hogy nyugodt, magabiztos, határozott vezetőként lépsz fel, aki betölti számára a védelmező, irányító személy szerepét. Amikor átveszed róla ezt a terhet, érezteted vele, hogy képes vagy megvédeni őt, mindig, minden helyzetben, így a kutyád felnéz majd rád és rád bízza a saját biztonsága feletti kontrollt.

Szocializációs tréningre is érdemes elvinni kedvencünket. Eleinte a legjobb, ha kutyakiképzők által felügyelt helyzetben folytatjuk a foglalkozást. A félelmi agressziót mutató kutyák nagyon jól reagálnak a közös sétákra, mert természetes ösztönük arra buzdítja őket, hogy kövessék a falkát, és annak részévé válva leküzdjék félelmüket.

Ajánlatos ellátogatni kutyaiskolába, ahol kontrollált körülmények között segíthetünk neki túllépni a trauma okozta reakciókon, s a kiképzőktől olyan tanácsokat kaphatunk, melyeket otthon és a sétán is alkalmazhatunk. 

 

Séta a fajtársakkal - a félelmi agressziót mutató kutyák szocializációjának fontos része
Séta a fajtársakkal - a félelmi agressziót mutató kutyák szocializációjának fontos része
Fotó: blog.muttropolis.com

 

  • Ha a kutya nyílt agressziót mutat

Az agresszív viselkedés oka gyakran a frusztráció, amely akkor alakul ki, ha a gazdi nem biztosít kutyája számára érthető szabályokat, határokat és korlátokat. Ebben az esetben különösen nagy a gazdi felelőssége, hiszen egy kontrollálatlan kutya komoly veszélyt jelenthet környezetére és önmagára is!

 

A rehabilitáció lényege, hogy megfelelő szabályokat állítsunk fel kutyánk számára, melynek betartását következetesen megköveteljük. Változtasd a sétát szertartássá, mely által a kutya „elnyeri” a  sétához való jogot. Ültesd le az ajtó előtt, s amikor nyugodtan képes egy helyben maradni, helyezd rá a pórázt. Mindig a gazdi lép ki elsőként az ajtón, a kutya csak akkor követheti, ha hívja. Melletted kell maradnia, amíg bezárod az ajtót, a sétán is melletted vagy mögötted foglaljon haladjon.

 

Megfelelő korrigálással is határt szabhatunk az agressziónak. Amint kutyád az agresszió jeleit kezdi mutatni (kihúzza magát, izmai megfeszülnek, fenyegetően csattogtatja a fogait, vicsorog, morog, ugat, kaparja a talajt...), finoman, de határozottan rántsd meg a pórázd oldalirányban. Ha nem működik, ültesd le, háttal az agresszióját kiváltó kutyának, vondd magadra figyelmét. Ha tartja a szemkontaktust és fokozatosan lenyugodott, folytassátok a sétát, laza pórázon. A lényeg, hogy kizökkentsd a feszült, támadó állapotából, a számotokra legjobban bevált figyelemelterelési technikát alkalmazva. Ez lehet egy jól begyakorolt tiltószó is (pl. "Nem!" vagy "Elég!"), amelyből a kutya tudja, hogy az adott cselekvést be kell fejeznie. Időbe telhet, amíg kitapasztalod a megfelelő időzítést.

 

Ha problémáid akadnak a korrekcióval, a kutya továbbra is agresszívan viselkedik, nagytestű vagy erőteljes alkatú, akkor célszerű hivatásos kutyakiképzőhöz fordulni, aki ellát majd a megfelelő tanácsokkal.

 

Morgás, vicsorgás, fogak csattogtatása - az agresszió egyértelmű jelei
Morgás, vicsorgás, fogak csattogtatása - az agresszió egyértelmű jelei
Fotó: dogtrainingnation.com

 

A rehabilitáció fontos részét képezi a pozitív megerősítés - csak olyan helyzetbe vigyük bele a kutyát, amelyben a konfliktust képes megoldani. Ezt a folyamatot nem szabad és nem is lehet siettetni, eleinte minden apró lépésnek, minden leküzdött akadálynak örülhetünk. De megéri ráfordítani az időnket és energiánkat, hiszen ezáltal kivezethejük kedvencünket a kutyaharapás okozta traumából, és újra kiegyensúlyozottá tehetjük.

 

 

Ha voltál már hasonló helyzetben, meséld el nekünk történetedet! Hogyan sikerült rehabilitálni kutyádat?

 

Forrás: cesarsway.com, dogster.com
Indexkép forrás: amyshojai.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mit tehetsz, ha kutyád fél a vihartól? Mit tehetsz, ha kutyád fél a vihartól?
Fél, retteg, pánikol, ha közeledik a vihar. Rosszabb esetben félelmében rombol, netán saját magában is kárt tesz, miközben menekülni próbál. A vihartól, mennydörgéstől való félelem a kutyatulajdonosok nagy részét érinti. Mi lehet gyógyír a problémára, hogyan enyhíthető a kutya rettegése?

Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van
Ha kutyusunk a barátságosabbak közé tartozik, elgondolkozhatunk azon, miért is nem szabad engedni, hogy másokat köszöntsön, amikor pórázon sétál. Mi baj lehet belőle? Elvégre a kutyák szeretnek ismerkedni, nem?

A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni
Megannyi érvet és ellenérvet sorolhatnánk fel a téma kapcsán, mindenesetre érdemes átgondolni. Nemcsak saját kutyánkról, hanem a kutyák viselkedéséről is fontos, hogy birtokában legyünk a megfelelő információknak ahhoz, hogy eldönthessük, futizzunk-e vagy sem?

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Mókás mozdulat - avagy miért hajol meg a kutya? Mókás mozdulat - avagy miért hajol meg a kutya?
Egy jel, ami semmivel sem összetéveszthető. A kutyakommunikáció egyedi, ugyanakkor rendkívül fontos része ez a mozdulat. Mi mindent üzenhet általa?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Irodakutya.com JULIUS-K9 Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így még nem élvezte kutya a fürdetést! Hírek - Címlapon
Így még nem élvezte kutya a fürdetést!
Újabb magyar siker a Mentőkutyás Világbajnokságon! Hírek - Címlapon
Újabb magyar siker a Mentőkutyás Világbajnokságon!