A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyaharapást szőrével? A rehabilitáció lehetőségei II.

.. ennél összetettebb a feladatunk!


2015. október 16., 06:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Nevelés




Egy kutyaharapás nemcsak fizikai, hanem lelki szinten is komoly sérüléseket okozhat a kedvencünknek. Cikkünk folytatásában a félelmi és a nyílt agresszió megjelenésének esetére adunk tanácsokat.



Senki sem szeretné végignézni, ahogy kutyája támadás áldozatául esik. Rajtunk, gazdikon múlik, hogy helyesen cselekedjünk, nemcsak akkor, ha véletlenül bekövetkezik, hanem utána is. A harapás komolyságára gyakran akkor derül fény, amikor az eset után kutyánk eltérően kezd el viselkedni más kutyák társaságában. 

 

Előző cikkünkben azzal foglalkoztunk, mire figyeljünk a támadás pillanatában, és hogyan segítsünk feldolgozni az eseményt kutyánknak abban az esetben, ha a harapást követően félőssé, visszahúzódóvá vált. Most azt vizsgáljuk meg, mit tehetünk, ha a kutya fajtársaival szemben félelmi vagy nyílt agressziót mutat.

 

A félelmi agresszió összetett viselkedési probléma
A félelmi agresszió összetett viselkedési probléma
Fotó: warrenphotographic.co.uk

 

  • Ha a kutya félelmi agressziót mutat

A félelmi agresszió az egyik legnehezebben kezelhető viselkedési probléma, de kellő kitartással nem lehetetlen leküzdeni. A félelmi agressziót mutató és az agresszív kutya viselkedése között világos különbségek vannak. Elég megfigyelni kutyánk testtartását a másik kutyával való találkozásnál. Ha megadónak tűnik, hátracsapja füleit, behúzott farokkal lassan hátrál, figyelmeztetően csipked (esetleg nyalja a szája szélét), majd hirtelen kitör a másik kutya irányába, az agresszió oka egyértelműen a félelem.

 

Ebben az esetben azáltal segíthetsz neki, hogy nyugodt, magabiztos, határozott vezetőként lépsz fel, aki betölti számára a védelmező, irányító személy szerepét. Amikor átveszed róla ezt a terhet, érezteted vele, hogy képes vagy megvédeni őt, mindig, minden helyzetben, így a kutyád felnéz majd rád és rád bízza a saját biztonsága feletti kontrollt.

Szocializációs tréningre is érdemes elvinni kedvencünket. Eleinte a legjobb, ha kutyakiképzők által felügyelt helyzetben folytatjuk a foglalkozást. A félelmi agressziót mutató kutyák nagyon jól reagálnak a közös sétákra, mert természetes ösztönük arra buzdítja őket, hogy kövessék a falkát, és annak részévé válva leküzdjék félelmüket.

Ajánlatos ellátogatni kutyaiskolába, ahol kontrollált körülmények között segíthetünk neki túllépni a trauma okozta reakciókon, s a kiképzőktől olyan tanácsokat kaphatunk, melyeket otthon és a sétán is alkalmazhatunk. 

 

Séta a fajtársakkal - a félelmi agressziót mutató kutyák szocializációjának fontos része
Séta a fajtársakkal - a félelmi agressziót mutató kutyák szocializációjának fontos része
Fotó: blog.muttropolis.com

 

  • Ha a kutya nyílt agressziót mutat

Az agresszív viselkedés oka gyakran a frusztráció, amely akkor alakul ki, ha a gazdi nem biztosít kutyája számára érthető szabályokat, határokat és korlátokat. Ebben az esetben különösen nagy a gazdi felelőssége, hiszen egy kontrollálatlan kutya komoly veszélyt jelenthet környezetére és önmagára is!

 

A rehabilitáció lényege, hogy megfelelő szabályokat állítsunk fel kutyánk számára, melynek betartását következetesen megköveteljük. Változtasd a sétát szertartássá, mely által a kutya „elnyeri” a  sétához való jogot. Ültesd le az ajtó előtt, s amikor nyugodtan képes egy helyben maradni, helyezd rá a pórázt. Mindig a gazdi lép ki elsőként az ajtón, a kutya csak akkor követheti, ha hívja. Melletted kell maradnia, amíg bezárod az ajtót, a sétán is melletted vagy mögötted foglaljon haladjon.

 

Megfelelő korrigálással is határt szabhatunk az agressziónak. Amint kutyád az agresszió jeleit kezdi mutatni (kihúzza magát, izmai megfeszülnek, fenyegetően csattogtatja a fogait, vicsorog, morog, ugat, kaparja a talajt...), finoman, de határozottan rántsd meg a pórázd oldalirányban. Ha nem működik, ültesd le, háttal az agresszióját kiváltó kutyának, vondd magadra figyelmét. Ha tartja a szemkontaktust és fokozatosan lenyugodott, folytassátok a sétát, laza pórázon. A lényeg, hogy kizökkentsd a feszült, támadó állapotából, a számotokra legjobban bevált figyelemelterelési technikát alkalmazva. Ez lehet egy jól begyakorolt tiltószó is (pl. "Nem!" vagy "Elég!"), amelyből a kutya tudja, hogy az adott cselekvést be kell fejeznie. Időbe telhet, amíg kitapasztalod a megfelelő időzítést.

 

Ha problémáid akadnak a korrekcióval, a kutya továbbra is agresszívan viselkedik, nagytestű vagy erőteljes alkatú, akkor célszerű hivatásos kutyakiképzőhöz fordulni, aki ellát majd a megfelelő tanácsokkal.

 

Morgás, vicsorgás, fogak csattogtatása - az agresszió egyértelmű jelei
Morgás, vicsorgás, fogak csattogtatása - az agresszió egyértelmű jelei
Fotó: dogtrainingnation.com

 

A rehabilitáció fontos részét képezi a pozitív megerősítés - csak olyan helyzetbe vigyük bele a kutyát, amelyben a konfliktust képes megoldani. Ezt a folyamatot nem szabad és nem is lehet siettetni, eleinte minden apró lépésnek, minden leküzdött akadálynak örülhetünk. De megéri ráfordítani az időnket és energiánkat, hiszen ezáltal kivezethejük kedvencünket a kutyaharapás okozta traumából, és újra kiegyensúlyozottá tehetjük.

 

 

Ha voltál már hasonló helyzetben, meséld el nekünk történetedet! Hogyan sikerült rehabilitálni kutyádat?

 

Forrás: cesarsway.com, dogster.com
Indexkép forrás: amyshojai.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Mókás mozdulat - avagy miért hajol meg a kutya? Mókás mozdulat - avagy miért hajol meg a kutya?
Egy jel, ami semmivel sem összetéveszthető. A kutyakommunikáció egyedi, ugyanakkor rendkívül fontos része ez a mozdulat. Mi mindent üzenhet általa?

Mi a különbség a kutya és az ember bőre között? Mi a különbség a kutya és az ember bőre között?
Gondoltad volna, hogy a kutyák bőre vékonyabb az emberénél? Emiatt pedig sokkal érzékenyebb is, és különös ápolást igényel?

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti
Könnyen megsérülhet, ám a gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe. Éppen ezért jó, ha tudjuk, mi minden érheti kedvencünk hangulatjelzőjét!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Rehabportál Ebugatta Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így még nem élvezte kutya a fürdetést! Hírek - Címlapon
Így még nem élvezte kutya a fürdetést!
Újabb magyar siker a Mentőkutyás Világbajnokságon! Hírek - Címlapon
Újabb magyar siker a Mentőkutyás Világbajnokságon!