A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Újabb óriási siker a mentőkutyásainknál: különleges vizsgát teljesített a magyar mantrailinges páros

2019. március 19., 14:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




Sikeresen teljesítette a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség (IRO) által újonnan bevezetett mantrailing vizsgát a magyar mantrailinges páros, Janovszky Gergely és kutyája, Zuvan. A vizsga kapcsán kérdeztük Gergelyt.



Gyönyörű eredménnyel zárta a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség (IRO) mantrailing vizsgáját Janovszky Gergely és kutyája, Zuvan. Teljesítményükre méltán lehetnek ők is, és mi mindannyian büszkék – hogy miért is olyan nagy szó ez, arról Janovszky Gergelyt kérdeztük:

 

- Gratulálunk a vizsgátokhoz! Egy szép eredménnyel teljesített vizsga önmagában is okot ad a büszkeségre, ám ez a vizsga még különlegesebb volt. Miért?

- A világ 144 országában jelenlévő Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség (IRO) az idei évben vezette be új ágazatként a mantrailing vizsgát, mely egyben az FCI által elfogadott, IPO-R vizsgarendszernek felel meg. Magyarországon, de tudomásom szerint nemzetközileg is ez volt az első eredményes IRO MT-V vizsga. Ez az első, alkalmassági szint, mely alapján lehetőség van magasabb szinteken vizsgázni. Mivel 7 éve aktívan foglalkozunk személykövetéssel Zuvan nevű rhodéziai ridgeback kutyámmal, valamint a Mantrailing Akadémia Alapítvánnyal jelentős szerepünk van a mantrailing meghonosításában és a képzésben, továbbá önkéntesként eltűnt emberek keresésében is eredményesen veszünk részt, ezért nem volt kétséges, hogy a kutyám alkalmas a munkára. Vizsgán most volt először lehetőségünk ez bizonyítani, a kihívást pedig sikerrel teljesítettük.

 

 

Janovszky Gergely és kutyája, Zuvan munka közben
Janovszky Gergely és kutyája, Zuvan munka közben
Fotó: Janovszky Gergely

 

 

- Miből áll egy ilyen vizsga, milyen feladatokat kellett teljesítenetek? 

- A vizsga két részből áll, szimatmunkából és pályamunkából. A szimatmunka során lakott, emberektől és autóktól forgalmas területről indulva kellet kidolgoznunk egy 500 m hosszú nyomot, aminek a második fele patakon és hídon keresztül külterületre vezetett. A kidolgozásra 15 perc ált rendelkezésünkre. Ilyenkor természetesen nem ismerjük a nyomot, csak az eltűnt személytől hagynak hátra nekünk egy szagmintát, aki kb. 1 órával a munka megkezdése előtt hagyja el a helyszínt. Ez alapján a kutya megkeresi és követi a bújó ember egyedi szagnyomát, a nyomkövetés végén pedig egyértelműen azonosítania kell a személyt. A második részben pedig pályán kell különböző feladatokat teljesíteni. Ilyen például a lábnál követés, a lövésállóság tesztelése, az életszerű akadályokon való áthaladás, a kutya cipelése és átadása egy másik személynek. Ez utóbbi azért kalandos egy 43 kg tömegű kutyával. :)

 

 

- Hogy éreztétek magatokat menet közben, hogy értékeled a teljesítményeteket?

- A vizsga előtti héten betegséggel küzdöttem, így kérdéses volt, egyáltalán részt tudunk-e venni a Pécsi Mentőkutyás Egyesület által szervezett eseményen. Szerencsére sikerült összeszedni magamat, Zuvan kutyáról tudtam, hogy mire képes, mivel régóta dolgozom vele. Természetesen izgultam, a kutya sem gép, így igyekeztem számára a legideálisabb körülményeket megteremteni. Mivel ez volt az első IRO mantrailing vizsga, sok tapasztalt mentőkutyás volt kíváncsi a munkánkra, - akiknek köszönöm a támogatást-, így nem csak magam, hanem minden mantrailinges miatt is fontos volt a részvétel és a jó teljesítmény. A szimatmunkánkra az elérhető 100 pontból 99-et kaptunk, a nyomot 4 perc 40 másodperc alatt dolgoztuk ki. A pályamunkára pedig 100-ból 83-at, így összesen 182 ponttal "nagyon jó" minősítést kaptunk.

 

 

Zuvan kitűnő mantrailinges kutya
Zuvan kitűnő mantrailinges kutya
Fotó: Janovszky Gergely

 

 

- Jár valamilyen kiváltsággal a vizsga megszerzése, mit ad a levizsgázott párosnak?

- Az IRO MT-V vizsga teljesítése után van lehetőség további, A és B szintű vizsgák teljesítésére, melyek még komolyabb kihívás elé állítanak bennünket, ez szerepel a további céljaim között a többi kutyámmal is. Az eredmény és az elismerés mellett a legfontosabb, hogy lehetőség van nemzetközi követelményeknek megfelelően, független bíró előtt bizonyítani, így mentőkutyás körökben is nagyobb rálátás nyílik mindenki számára a mantrailinges munkára és az abban rejlő lehetőségekre.

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Átkelt a szivárványhídon Symba Átkelt a szivárványhídon Symba
Symbától, a híres mentőkutyától búcsúzik az ország. Symba nevét minden kutyás és kutyaszerető ismerte – együtt gyászolja e fantasztikus kutyát az egész ország.

Magyar mentőkutyások is Líbiába utaznak, hogy segítsék a mentéseket Magyar mentőkutyások is Líbiába utaznak, hogy segítsék a mentéseket
Magyar csapatok is segítik a mentést: eddig legkevesebb hatezer halálos áldozatról tudni, de tízezer eltűnt embert keresnek, egyre csökkenő reménnyel az árvíz sújtotta Líbiában.

Ő a legkisebb mentőkutya: Egy kis vizslával bővült a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat csapata Ő a legkisebb mentőkutya: Egy kis vizslával bővült a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat csapata
Léna, a kis vizsla a legújabb „szaktanácsadó” a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálatnál. Bájos pofijával mindenkit azonnal levesz a lábáról!

Kitüntetést kapott Lehoczki László és Hope, a mentőkutya Törökországban Kitüntetést kapott Lehoczki László és Hope, a mentőkutya Törökországban
Az elmúlt 25 évben nyújtott önzetlen segítségnyújtásaiért kapott kitüntetést a török államtól a magyar mentőkutyás, Lehoczki László és kutyája, Hope.

Kitüntetést kap Törökországban Hope, a magyar mentőkutya és vezetője, Lehoczki László Kitüntetést kap Törökországban Hope, a magyar mentőkutya és vezetője, Lehoczki László
A török állam meghívására Törökországba érkezett Lehoczki László Hope-al, és Dr. Jackovics Péter ezredessel, a HUNOR Mentőszervezet parancsnokával. Az utazás apropója pedig igencsak ünnepélyes!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Praktiker AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyái tették lehetővé a vak férfinak, hogy teljesítse a félmaratont Hírek - Címlapon
Kutyái tették lehetővé a vak férfinak, hogy teljesítse a félmaratont
Megkezdődött a kullancsszezon - legfontosabb a megelőzés! Hírek - Címlapon
Megkezdődött a kullancsszezon - legfontosabb a megelőzés!