A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Újabb óriási siker a mentőkutyásainknál: különleges vizsgát teljesített a magyar mantrailinges páros

2019. március 19., 14:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




Sikeresen teljesítette a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség (IRO) által újonnan bevezetett mantrailing vizsgát a magyar mantrailinges páros, Janovszky Gergely és kutyája, Zuvan. A vizsga kapcsán kérdeztük Gergelyt.



Gyönyörű eredménnyel zárta a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség (IRO) mantrailing vizsgáját Janovszky Gergely és kutyája, Zuvan. Teljesítményükre méltán lehetnek ők is, és mi mindannyian büszkék – hogy miért is olyan nagy szó ez, arról Janovszky Gergelyt kérdeztük:

 

- Gratulálunk a vizsgátokhoz! Egy szép eredménnyel teljesített vizsga önmagában is okot ad a büszkeségre, ám ez a vizsga még különlegesebb volt. Miért?

- A világ 144 országában jelenlévő Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség (IRO) az idei évben vezette be új ágazatként a mantrailing vizsgát, mely egyben az FCI által elfogadott, IPO-R vizsgarendszernek felel meg. Magyarországon, de tudomásom szerint nemzetközileg is ez volt az első eredményes IRO MT-V vizsga. Ez az első, alkalmassági szint, mely alapján lehetőség van magasabb szinteken vizsgázni. Mivel 7 éve aktívan foglalkozunk személykövetéssel Zuvan nevű rhodéziai ridgeback kutyámmal, valamint a Mantrailing Akadémia Alapítvánnyal jelentős szerepünk van a mantrailing meghonosításában és a képzésben, továbbá önkéntesként eltűnt emberek keresésében is eredményesen veszünk részt, ezért nem volt kétséges, hogy a kutyám alkalmas a munkára. Vizsgán most volt először lehetőségünk ez bizonyítani, a kihívást pedig sikerrel teljesítettük.

 

 

Janovszky Gergely és kutyája, Zuvan munka közben
Janovszky Gergely és kutyája, Zuvan munka közben
Fotó: Janovszky Gergely

 

 

- Miből áll egy ilyen vizsga, milyen feladatokat kellett teljesítenetek? 

- A vizsga két részből áll, szimatmunkából és pályamunkából. A szimatmunka során lakott, emberektől és autóktól forgalmas területről indulva kellet kidolgoznunk egy 500 m hosszú nyomot, aminek a második fele patakon és hídon keresztül külterületre vezetett. A kidolgozásra 15 perc ált rendelkezésünkre. Ilyenkor természetesen nem ismerjük a nyomot, csak az eltűnt személytől hagynak hátra nekünk egy szagmintát, aki kb. 1 órával a munka megkezdése előtt hagyja el a helyszínt. Ez alapján a kutya megkeresi és követi a bújó ember egyedi szagnyomát, a nyomkövetés végén pedig egyértelműen azonosítania kell a személyt. A második részben pedig pályán kell különböző feladatokat teljesíteni. Ilyen például a lábnál követés, a lövésállóság tesztelése, az életszerű akadályokon való áthaladás, a kutya cipelése és átadása egy másik személynek. Ez utóbbi azért kalandos egy 43 kg tömegű kutyával. :)

 

 

- Hogy éreztétek magatokat menet közben, hogy értékeled a teljesítményeteket?

- A vizsga előtti héten betegséggel küzdöttem, így kérdéses volt, egyáltalán részt tudunk-e venni a Pécsi Mentőkutyás Egyesület által szervezett eseményen. Szerencsére sikerült összeszedni magamat, Zuvan kutyáról tudtam, hogy mire képes, mivel régóta dolgozom vele. Természetesen izgultam, a kutya sem gép, így igyekeztem számára a legideálisabb körülményeket megteremteni. Mivel ez volt az első IRO mantrailing vizsga, sok tapasztalt mentőkutyás volt kíváncsi a munkánkra, - akiknek köszönöm a támogatást-, így nem csak magam, hanem minden mantrailinges miatt is fontos volt a részvétel és a jó teljesítmény. A szimatmunkánkra az elérhető 100 pontból 99-et kaptunk, a nyomot 4 perc 40 másodperc alatt dolgoztuk ki. A pályamunkára pedig 100-ból 83-at, így összesen 182 ponttal "nagyon jó" minősítést kaptunk.

 

 

Zuvan kitűnő mantrailinges kutya
Zuvan kitűnő mantrailinges kutya
Fotó: Janovszky Gergely

 

 

- Jár valamilyen kiváltsággal a vizsga megszerzése, mit ad a levizsgázott párosnak?

- Az IRO MT-V vizsga teljesítése után van lehetőség további, A és B szintű vizsgák teljesítésére, melyek még komolyabb kihívás elé állítanak bennünket, ez szerepel a további céljaim között a többi kutyámmal is. Az eredmény és az elismerés mellett a legfontosabb, hogy lehetőség van nemzetközi követelményeknek megfelelően, független bíró előtt bizonyítani, így mentőkutyás körökben is nagyobb rálátás nyílik mindenki számára a mantrailinges munkára és az abban rejlő lehetőségekre.

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ki lesz Az Év Hős Kutyája Magyarországon? Ki lesz Az Év Hős Kutyája Magyarországon?
Szolgálati, terápiás, segítő és mentőkutyákat lehet nevezni Az Év Hős Kutyája díjra augusztus 15-ig. A munkakutyák számára meghirdetett verseny célja, hogy bemutassa, népszerűsítse és elismeréssel díjazza azon ebeket, amelyek áldozatos munkájukkal nap mint nap embereken segítenek. A hősies munkát végző kutyák jelöléséről a hoskutya.hu oldalon lehet részletesen tájékozódni.

Átkelt a Szivárványhídon a legapróbb Nagy Hős, Smile, az életmentő tacskó Átkelt a Szivárványhídon a legapróbb Nagy Hős, Smile, az életmentő tacskó
Ő volt a legapróbb életmentő keresőkutya, aki számos katasztrófa sújtotta helyszínen állt helyt nagyobb termetű társai mellett. Smile, a tacskó 13 éves volt.

Magyar sikerek az I. FMBB Mentőkutya Világbajnokságon Magyar sikerek az I. FMBB Mentőkutya Világbajnokságon
Nyolc kutya képviselte Magyarországot a belga juhászkutyák olaszországi versenyén.

Átkelt a szivárványhídon Symba Átkelt a szivárványhídon Symba
Symbától, a híres mentőkutyától búcsúzik az ország. Symba nevét minden kutyás és kutyaszerető ismerte – együtt gyászolja e fantasztikus kutyát az egész ország.

Magyar mentőkutyások is Líbiába utaznak, hogy segítsék a mentéseket Magyar mentőkutyások is Líbiába utaznak, hogy segítsék a mentéseket
Magyar csapatok is segítik a mentést: eddig legkevesebb hatezer halálos áldozatról tudni, de tízezer eltűnt embert keresnek, egyre csökkenő reménnyel az árvíz sújtotta Líbiában.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor Ebugatta JULIUS-K9 Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyái tették lehetővé a vak férfinak, hogy teljesítse a félmaratont Hírek - Címlapon
Kutyái tették lehetővé a vak férfinak, hogy teljesítse a félmaratont
Megkezdődött a kullancsszezon - legfontosabb a megelőzés! Hírek - Címlapon
Megkezdődött a kullancsszezon - legfontosabb a megelőzés!