A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Megkezdődött a kullancsszezon - legfontosabb a megelőzés!

2019. március 19., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Kutyára és gazdára egyaránt veszélyt jelentenek az apró vérszívók. Az enyhe telek hatására elszaporodtak a kullancsok, közülük sok fertőzött is, így különösen oda kell figyelni a védekezésre.



Szakértők figyelmeztetnek arra, hogy idén bizony korán kezdődik a kullancsszezon: az enyhe tél és hamar érkezett tavasz hatására egyre több vérszívóval találkozhatunk nem csak az erdőkben, de a városi környezetben is. Elengedhetetlen a megfelelő védekezés, hiszen nagyon komoly betegségeket terjesztenek a fertőzött példányok.

 

 

A kutyán bárhol megkapaszkodhat a kullancs
A kutyán bárhol megkapaszkodhat a kullancs
Fotó: blackmores.com.au

 

 

Széles választékot találhatunk a kullancsriasztó termékekből, így biztosan rátalálunk a kedvencünk számára legideálisabbra. Léteznek tabletták (melyek közül akad olyan, mely a szívférgesség ellen is véd - beadása előtt azonban végeztessük el állatorvosunkkal egy tesztet, hogy kutyánk biztosan mentes-e a szúnyogok által terjesztett szívférgektől!), nyakörvek, spot-onok de még vegyszermentes, ultrahangos riasztót is kipróbálhatunk.

 

A riasztók mellett ne feledkezzünk meg a séták után kedvencünk átvizsgálásáról sem: nézzük át bundáját, mancsát, fülét, de még a száját is, nem-e kapaszkodott meg valahol egy kéretlen betolakodó.

 

 

A kutya bundája elrejti a kullancsot: vizsgáljuk át kedvencünket alaposan!
A kutya bundája elrejti a kullancsot: vizsgáljuk át kedvencünket alaposan!
Fotó: wideopenpets.com

 

 

Mivel mi, gazdik gyakran sokkal több időt töltünk a szabadban és a természetben, mint nem kutyás társaink, a saját védelmünkről is gondoskodnunk kell: a sétákra vegyünk zárt ruházatot (akármilyen rosszul is néz ki, de akár a nadrágunkra rá is tűrhetjük kívülről a zoknik szárát, így a bokánkról sem jut el olyan könnyen a kullancs a bőrünkre), használjunk mi is kullancsriasztó sprayt, vagy stiftet. A természetjárás után magunkat is ellenőrizzük tetőtől talpig, nincs-e rajtunk kullancs. Érdemes beadatnunk a védőoltás-sorozatot is, mely egyes betegségek ellen védelmet biztosít.

 

 


 

Korábbi írásaink a kullancsok elleni védekezés témájában:

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Rovarcsípés kutyáknál - Melyek a leggyakoribb csípések? Rovarcsípés kutyáknál - Melyek a leggyakoribb csípések?
Tavasszal és nyáron különösen veszélyesek lehetnek a rovarcsípések, de vannak olyanok is, melyekkel egész éven át találkozhatunk. Ezért is fontos, hogy mielőbb felismerjük a baj okát, és segítsünk kutyánknak. Ismerjük fel a leggyakoribb csípéseket!

Rovarcsípés kutyáknál – Tünetek és teendők Rovarcsípés kutyáknál – Tünetek és teendők
A rovarcsípések gyakran bosszantó viszketést hagynak maguk után, máskor azonban komoly fájdalommal járhatnak, és életveszélyes állapotba is sodorhatják a kutyát. Hogyan óvhatjuk meg kedvencünket?

Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak
Viszketés, könnyezés, vakarózás... Lehet, hogy kedvencünk allergiás? Bár a téma rendkívül komplex, összefoglalónkkal szeretnénk egy kis segítséget nyújtani az eligazodásban.

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Brimo partysátor AEGON Magyarország Zrt. MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Újabb óriási siker a mentőkutyásainknál: különleges vizsgát teljesített a magyar mantrailinges páros Hírek - Címlapon
Újabb óriási siker a mentőkutyásainknál: különleges vizsgát teljesített a magyar mantrailinges páros
Gyógyíthatatlan a kutyám – hogyan lehetséges ezzel jól együtt élni? Hírek - Címlapon
Gyógyíthatatlan a kutyám – hogyan lehetséges ezzel jól együtt élni?