A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Egészség

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Nevelés

Megkezdődött a kullancsszezon - legfontosabb a megelőzés!

2019. március 19., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség
Kutyára és gazdára egyaránt veszélyt jelentenek az apró vérszívók. Az enyhe telek hatására elszaporodtak a kullancsok, közülük sok fertőzött is, így különösen oda kell figyelni a védekezésre.Szakértők figyelmeztetnek arra, hogy idén bizony korán kezdődik a kullancsszezon: az enyhe tél és hamar érkezett tavasz hatására egyre több vérszívóval találkozhatunk nem csak az erdőkben, de a városi környezetben is. Elengedhetetlen a megfelelő védekezés, hiszen nagyon komoly betegségeket terjesztenek a fertőzött példányok.

 

 

A kutyán bárhol megkapaszkodhat a kullancs
A kutyán bárhol megkapaszkodhat a kullancs
Fotó: blackmores.com.au

 

 

Széles választékot találhatunk a kullancsriasztó termékekből, így biztosan rátalálunk a kedvencünk számára legideálisabbra. Léteznek tabletták (melyek közül akad olyan, mely a szívférgesség ellen is véd - beadása előtt azonban végeztessük el állatorvosunkkal egy tesztet, hogy kutyánk biztosan mentes-e a szúnyogok által terjesztett szívférgektől!), nyakörvek, spot-onok de még vegyszermentes, ultrahangos riasztót is kipróbálhatunk.

 

A riasztók mellett ne feledkezzünk meg a séták után kedvencünk átvizsgálásáról sem: nézzük át bundáját, mancsát, fülét, de még a száját is, nem-e kapaszkodott meg valahol egy kéretlen betolakodó.

 

 

A kutya bundája elrejti a kullancsot: vizsgáljuk át kedvencünket alaposan!
A kutya bundája elrejti a kullancsot: vizsgáljuk át kedvencünket alaposan!
Fotó: wideopenpets.com

 

 

Mivel mi, gazdik gyakran sokkal több időt töltünk a szabadban és a természetben, mint nem kutyás társaink, a saját védelmünkről is gondoskodnunk kell: a sétákra vegyünk zárt ruházatot (akármilyen rosszul is néz ki, de akár a nadrágunkra rá is tűrhetjük kívülről a zoknik szárát, így a bokánkról sem jut el olyan könnyen a kullancs a bőrünkre), használjunk mi is kullancsriasztó sprayt, vagy stiftet. A természetjárás után magunkat is ellenőrizzük tetőtől talpig, nincs-e rajtunk kullancs. Érdemes beadatnunk a védőoltás-sorozatot is, mely egyes betegségek ellen védelmet biztosít.

 

 


 

Korábbi írásaink a kullancsok elleni védekezés témájában:

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Új kullancs jött délről Magyarországra Új kullancs jött délről Magyarországra
A rókakullancs eddig nem ismert alfaja új kérdéseket vet fel, például hogy milyen köz- vagy állat-egészségügyi problémákat fog okozni a közeli jövőben.

Mennyi alvásra van szüksége a kutyáknak? Mennyi alvásra van szüksége a kutyáknak?
Aligha létezik édesebb látvány kedvencünknél, mikor elnyúlik fekhelyén, szanaszét heverő lábakkal és békésen hortyog mély álmában. Ám az alvás ennél jóval több: kutyáink egészségének egyik alappillére.

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Kullancsveszély: nézd meg a kutyád száját is! Kullancsveszély: nézd meg a kutyád száját is!
Remélhetőleg minden kutyatartó tisztában van a kullancsok jelentette veszéllyel, ezért a séták után (is) figyel arra, hogy ellenőrizze kedvencét, nem szedett-e össze egy-kettőt a vérszívókból. De vajon a kutya szájába hányan nézünk be, kullancs után kutatva?

5 tipp a kullancsmentes kertért! 5 tipp a kullancsmentes kertért!
Az enyhe telek hatására ugrásszerűen megnőtt a kullancsok száma, ezáltal a veszély is, melyet ránk és kedvenceinkre nézve jelentenek. Ezekkel a tippekkel olyan környezetet teremthetsz a kertedben, mely nem éppen “kullancs-barát”.

Közel 50 kullancs volt a kutyán a kirándulás után Közel 50 kullancs volt a kutyán a kirándulás után
Sajnos az elmúlt tél nem volt elég kemény ahhoz, hogy számottevően megtizedelje a veszélyes betegségeket terjesztő vérszívókat. A megelőzés és ebünk séták utáni alapos átvizsgálása életmentő lehet!

Tavasszal jön a kullancsszezon! Tavasszal jön a kullancsszezon!
Az időjárás egyre kedvezőbb a szabadtéri programokhoz. A melegebb idő a kullancsokat is előcsalja, veszélyeztetve a négylábúakat, és terjesztve a babéziózist, a Lyme-kórt és az agyhártyagyulladást.

A gazdik őszi nehézségei A gazdik őszi nehézségei
Minden évszaknak megvan a maga sajátossága, hogy mire kell fokozott figyelmet fordítani az adott körülmények között. A nyár a hőguta, és napégés, a tél pedig a maró só hatásának veszélyeit rejti magában.

Újra tesztelte a NÉBIH a kullancsok elleni nyakörveket Újra tesztelte a NÉBIH a kullancsok elleni nyakörveket
A kutyáknak szánt kullancsirtó-és riasztó nyakörv-teszt második felvonásaként 14 termék hatóanyagának élettartamát ellenőrizte a NÉBIH. A tartóssági teszt megnyugtató eredménnyel zárult: a hazánkban engedélyezett nyakörvek valóban hatásosak a gyártók által vállalt időszak végéig.

Legtöbbet lájkolt cikkek

A héten

Hónapban

Valaha

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI AEGON Magyarország Zrt. Ebugatta MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Újabb óriási siker a mentőkutyásainknál: különleges vizsgát teljesített a magyar mantrailinges páros Hírek - Címlapon
Újabb óriási siker a mentőkutyásainknál: különleges vizsgát teljesített a magyar mantrailinges páros
Gyógyíthatatlan a kutyám – hogyan lehetséges ezzel jól együtt élni? Hírek - Címlapon
Gyógyíthatatlan a kutyám – hogyan lehetséges ezzel jól együtt élni?