A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Megkezdődött a kullancsszezon - legfontosabb a megelőzés!

2019. március 19., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Kutyára és gazdára egyaránt veszélyt jelentenek az apró vérszívók. Az enyhe telek hatására elszaporodtak a kullancsok, közülük sok fertőzött is, így különösen oda kell figyelni a védekezésre.



Szakértők figyelmeztetnek arra, hogy idén bizony korán kezdődik a kullancsszezon: az enyhe tél és hamar érkezett tavasz hatására egyre több vérszívóval találkozhatunk nem csak az erdőkben, de a városi környezetben is. Elengedhetetlen a megfelelő védekezés, hiszen nagyon komoly betegségeket terjesztenek a fertőzött példányok.

 

 

A kutyán bárhol megkapaszkodhat a kullancs
A kutyán bárhol megkapaszkodhat a kullancs
Fotó: blackmores.com.au

 

 

Széles választékot találhatunk a kullancsriasztó termékekből, így biztosan rátalálunk a kedvencünk számára legideálisabbra. Léteznek tabletták (melyek közül akad olyan, mely a szívférgesség ellen is véd - beadása előtt azonban végeztessük el állatorvosunkkal egy tesztet, hogy kutyánk biztosan mentes-e a szúnyogok által terjesztett szívférgektől!), nyakörvek, spot-onok de még vegyszermentes, ultrahangos riasztót is kipróbálhatunk.

 

A riasztók mellett ne feledkezzünk meg a séták után kedvencünk átvizsgálásáról sem: nézzük át bundáját, mancsát, fülét, de még a száját is, nem-e kapaszkodott meg valahol egy kéretlen betolakodó.

 

 

A kutya bundája elrejti a kullancsot: vizsgáljuk át kedvencünket alaposan!
A kutya bundája elrejti a kullancsot: vizsgáljuk át kedvencünket alaposan!
Fotó: wideopenpets.com

 

 

Mivel mi, gazdik gyakran sokkal több időt töltünk a szabadban és a természetben, mint nem kutyás társaink, a saját védelmünkről is gondoskodnunk kell: a sétákra vegyünk zárt ruházatot (akármilyen rosszul is néz ki, de akár a nadrágunkra rá is tűrhetjük kívülről a zoknik szárát, így a bokánkról sem jut el olyan könnyen a kullancs a bőrünkre), használjunk mi is kullancsriasztó sprayt, vagy stiftet. A természetjárás után magunkat is ellenőrizzük tetőtől talpig, nincs-e rajtunk kullancs. Érdemes beadatnunk a védőoltás-sorozatot is, mely egyes betegségek ellen védelmet biztosít.

 

 


 

Korábbi írásaink a kullancsok elleni védekezés témájában:

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon
A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ az MTI-vel március végén.

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Kullancsveszély: nézd meg a kutyád száját is! Kullancsveszély: nézd meg a kutyád száját is!
Remélhetőleg minden kutyatartó tisztában van a kullancsok jelentette veszéllyel, ezért a séták után (is) figyel arra, hogy ellenőrizze kedvencét, nem szedett-e össze egy-kettőt a vérszívókból. De vajon a kutya szájába hányan nézünk be, kullancs után kutatva?

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 Ebugatta Egyedi kutyás ajándéktárgyak EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Újabb óriási siker a mentőkutyásainknál: különleges vizsgát teljesített a magyar mantrailinges páros Hírek - Címlapon
Újabb óriási siker a mentőkutyásainknál: különleges vizsgát teljesített a magyar mantrailinges páros
Gyógyíthatatlan a kutyám – hogyan lehetséges ezzel jól együtt élni? Hírek - Címlapon
Gyógyíthatatlan a kutyám – hogyan lehetséges ezzel jól együtt élni?