A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Vadászkutyákat bántalmazó elítéltekkel szemben nyújtott be keresetet az ügyészség

2019. június 19., 11:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




A Heves Megyei Főügyészség keresettel élt annak érdekében, hogy a bíróság tiltsa el az állattartástól azt a két férfit, akik korábban súlyosan bántalmaztak két magas fokon kiképzett utánkereső kutyát.



Az Egri Járási Ügyészség még 2017-ben emelt vádat azokkal a szilvásváradi lakosokkal szemben, akik 2016. november 20-án a Szalajka úti bazársoron botokkal vertek meg két törzskönyvezett, fajtiszta bajor hegyi vérebet, melyek ezalatt is kitartóan állták az általuk felhajtott vadat - írja az Heves Megyei Főügyészség a közleményében.

 

 

Bajor hegyi véreb - képünk illusztráció
Bajor hegyi véreb - képünk illusztráció
Fotó: zooroyal.de

 

 

A ködös őszi délutánon egy hivatásos vadász kért segítséget az állatok gazdájától, mivel a korábban meglőtt szarvas bevette magát a falu melletti erdőbe, így a megtalálásához az utánkeresésre kiképzett vadászebek segítségére volt szükség. Azok fel is hajtották az állatot, mely egészen a Szalajka völgy bejáratánál épült bazársorig menekült előlük, ahol összerogyott. Ezt látták meg a vádlottak, akik a közeli bódék egyikéből a helyszínre futva fahusángokkal kezdték ütlegelni a munkakutyákat azért, hogy elkergessék őket a szarvas mellől.  A férfiak kitartó bántalmazása súlyos sérüléseket és különös szenvedést okozott a két ebnek, de azok – kiképzésüknek megfelelően – a vadászok megérkezéséig mégsem mozdultak el a helyükről annak ellenére, hogy az ütlegek súlya alatt többször a földre rogytak, miközben összetört az egyikük hátára erősített  értékes GPS nyomkövető eszköz is.

 

 


A vádlottak cselekménye miatt az addig kezes kutyák viselkedése megváltozott, mindkét eb bizalmatlanná vált az emberekkel szemben, emellett testileg is hosszú időre kiható károsodásokat szenvedtek.


 

 

Az ügyészi vád alapján a bíróság idén áprilisban első fokon állatkínzás bűntette és  rongálás vétsége miatt személyenként 1 év 2 hónap, végrehajtásában 3 évi próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélte a terhelteket, valamint kötelezte őket kártérítés megfizetésére is.

 

 

A büntető ügyben hozott ítéletben megállapított tényállás alapján a  Heves Megyei Főügyészség Közjogi Szakága a napokban keresetet nyújtott be a két vádlottal – ezúttal mint alperesekkel – szemben annak érdekében, hogy a polgári peres bíróság az állatvédelmi törvény rendelkezéseinek alkalmazásával 3 év időtartamban tiltsa el őket az állattartástól.

 

 

 


Indexkép forrás: zooroyal.de

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Állatkínzás miatt vádat emeltek egy kutyákat tartó gyöngyösi nő ellen Állatkínzás miatt vádat emeltek egy kutyákat tartó gyöngyösi nő ellen
Állatkínzás miatt vádat emelt a Gyöngyösi Járási Ügyészség egy kutyákat tartó helyi nő ellen - közölte a Heves Vármegyei Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.

Kölyökkutyákat kivégző férfi ellen ítélt a bíróság Kölyökkutyákat kivégző férfi ellen ítélt a bíróság
A férfi négy kölyökkel végzett – az ötödik kiskutya csodával határos módon menekült csak meg. Állatkínzás miatt jogerősen negyven nap elzárásra ítélt a Siklósi Járásbíróság az állatkínzót.

Próbára bocsátotta a bíróság az állatkínzással vádolt férfit Próbára bocsátotta a bíróság az állatkínzással vádolt férfit
A Tapolcai Járásbíróság – nem jogerősen – egy év hat hónapra próbára bocsátotta azt a 63 éves férfit, akivel szemben állatkínzás vétsége miatt folyik büntetőeljárás. Kötelezte továbbá a bíróság a vádlottat az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

Végrehajtandó börtönt kapott két huszonéves állatkínzó Végrehajtandó börtönt kapott két huszonéves állatkínzó
Még csak első fokon, de végrehajtandó börtönre ítélte a Jászberényi Járásbíróság, azt a két fiatal férfit, akik halálra verték haragosuk kiskutyáját.

Vádat emeltek a férfi ellen, aki olyan súlyosan bántalmazta kutyáját, hogy az belehalt Vádat emeltek a férfi ellen, aki olyan súlyosan bántalmazta kutyáját, hogy az belehalt
Kiszökött a kutya, ezért büntetésül addig verte a gazdája, míg az belehalt a sérüléseibe. A Pécsi Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt vádat emelt.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI Ebugatta Rehabportál Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Fókuszban a hős kutyák Hírek - Címlapon
Fókuszban a hős kutyák
Arany és ezüstérmet is hazahoztak az EB-ről kutyás futóink! Hírek - Címlapon
Arany és ezüstérmet is hazahoztak az EB-ről kutyás futóink!