A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Vakvezető ABC, amit tudni érdemes – S, mint simogatás

2015. január 24., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Jó tudni!
Ha látunk egy cuki kutyát, vágyat érzünk arra, hogy megsimítsuk. Mert édes, mert aranyos, és különben is. Kutya. Az ebek pedig szeretik a kényeztetést. Már indulunk is, kezünket kinyújtva a pihe-puha buksi irányába. Vajon, ha munkaruhát visel a négylábú megtorpanunk, vagy a simi mindenkinek jár?Az idegen kutyusok simogatása alapvetően, hivatástól függetlenül is kényes kérdés. Van, aki úgy érzi minden joga megvan az utcán felfedezett ebek „nyönyörgetésére”. Mindegy, hogy a gazda milyen arcot vág, vagy hogy egyáltalán nyitott-e a csahos a barátságra. Persze, ha szőrborzolással, és morgással végződik a találkozás, akkor a dögönyöző fél van felháborodva. Egy négylábú nem tud védekezni, nem tudja azt mondani, hogy ne, még csak ellenkezésre sincs lehetősége. Akárcsak a gyerekek, amikor egy rég nem látott nagynéni belecsippent az arcukba, gügyögés közben: tűrnek. Kivétel mindig akad, s ilyenkor a barátkozós vakkantót legfeljebb a gazdi tántoríthatja el a simogatás kiélvezésétől. Ilyen kedves, mindenkire nyitott fajta a labrador-retriever is. Mindenki haver, mindenki játszótárs.

 

Jump hámban
Jump hámban

 

A piros hám, azonban figyelmeztető jel kellene, hogy legyen. Munkakutya, vakvezető, segítő, mindegy milyen szinonimát használunk. A simogatás tilos! Az ok nem az irigység, vagy a bizalom hiánya. Ennél sokkal prózaibb dologról van szó.

 

A hű segítő szemeit az útra szegezi, próbálja legyűrni ösztöneit (szaglászás, nyalogatás stb.), ingerekben gazdag környezetben kell fegyelmezetten viselkednie, és ami a legfontosabb: akadályokat kikerülve, helyzeteket megoldva vezetnie kell a gazdáját, aki szó szerint vakon bízik segítője minden léptében. Gondoljunk csak bele a szituációba: koncentráció közepén egy kéz csúszik be a képbe, hang kíséretében. A kutyus fejét megérintik, aki elszakítja tekintetét a forgalomtól, és csóválva veszi tudomásul a kedves gesztust. Felnéz az ismeretlen bókolóra, s egy percig elfelejti a feladatát. Pár másodperc pedig bőven elég egy oszlop, egy gödör, vagy más akadály előbukkanására, amit nem érzékel az éppen kényeztetett eb, s a gazdi nagyot koppan, majd elhallgat.

 

Ugye, hogy ez így már nem is olyan mulatságos?

 

Távolról nyugodtan csodálhatjuk a hivatásukban hű kutyákat, de ha másért nem is, a gazdik testi épségét szem előtt tartva menjünk el érintés, füttyögés, odaszólás nélkül az ebek mellett, a mindent a szemnek, semmit a kéznek elvet követve.

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Black Friday másképp - gondolj a fekete kutyákra is! Black Friday másképp - gondolj a fekete kutyákra is!
A Black Friday, ha nem is hivatalosan, de megnyitja a karácsony előtti bevásárló szezont. Óriási leárazások, vásárlásra csábító ajánlatok minden üzletben… vannak azonban, akiknek nagyobb szüksége lenne a figyelmünkre!

Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán
A négylábú főszereplő első pillantásra belopta magát a színész szívébe.

Kutyák hidegtűrése, hidegtűrő kutyafajták Kutyák hidegtűrése, hidegtűrő kutyafajták
A tél közeledtével gondot kell fordítani a kertben élő kutyák házának téliesítésére, testének melegen tartására. Ehhez azonban több tényezőt figyelembe kell venni, ugyanis minden fajtának mások az igényei, eltérő a tűrőképességük, valamint más a számukra ideális hőmérséklet.

Mennyire etikus szobakennelbe zárni a kutyát? Mennyire etikus szobakennelbe zárni a kutyát?
Mentális gondokat is okozhat a hosszabb időn át tartó bezártság, nem beszélve arról, milyen problémákat vet fel a kutyák általános jóléte, egészsége szempontjából.

Baleset érte mentőkutyásainkat – így segíthetsz! Baleset érte mentőkutyásainkat – így segíthetsz!
Önzetlenül kockáztatják értünk életüket, gondolkodás nélkül sietnek a segítségünkre – ők a mentőkutyák és gazdáik. Valódi hősök! Most azonban nekik van szükségük segítségre.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Brimo partysátor MOL Nyrt. Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Vakvezető tanoncok nyomában, avagy nevelni jó? Hírek - Címlapon
Vakvezető tanoncok nyomában, avagy nevelni jó?
A nagyobb kutya kurtább életű Hírek - Címlapon
A nagyobb kutya kurtább életű