A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Vakvezető ABC, amit tudni érdemes – S, mint simogatás

2015. január 24., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Jó tudni!
Ha látunk egy cuki kutyát, vágyat érzünk arra, hogy megsimítsuk. Mert édes, mert aranyos, és különben is. Kutya. Az ebek pedig szeretik a kényeztetést. Már indulunk is, kezünket kinyújtva a pihe-puha buksi irányába. Vajon, ha munkaruhát visel a négylábú megtorpanunk, vagy a simi mindenkinek jár?Az idegen kutyusok simogatása alapvetően, hivatástól függetlenül is kényes kérdés. Van, aki úgy érzi minden joga megvan az utcán felfedezett ebek „nyönyörgetésére”. Mindegy, hogy a gazda milyen arcot vág, vagy hogy egyáltalán nyitott-e a csahos a barátságra. Persze, ha szőrborzolással, és morgással végződik a találkozás, akkor a dögönyöző fél van felháborodva. Egy négylábú nem tud védekezni, nem tudja azt mondani, hogy ne, még csak ellenkezésre sincs lehetősége. Akárcsak a gyerekek, amikor egy rég nem látott nagynéni belecsippent az arcukba, gügyögés közben: tűrnek. Kivétel mindig akad, s ilyenkor a barátkozós vakkantót legfeljebb a gazdi tántoríthatja el a simogatás kiélvezésétől. Ilyen kedves, mindenkire nyitott fajta a labrador-retriever is. Mindenki haver, mindenki játszótárs.

 

Jump hámban
Jump hámban

 

A piros hám, azonban figyelmeztető jel kellene, hogy legyen. Munkakutya, vakvezető, segítő, mindegy milyen szinonimát használunk. A simogatás tilos! Az ok nem az irigység, vagy a bizalom hiánya. Ennél sokkal prózaibb dologról van szó.

 

A hű segítő szemeit az útra szegezi, próbálja legyűrni ösztöneit (szaglászás, nyalogatás stb.), ingerekben gazdag környezetben kell fegyelmezetten viselkednie, és ami a legfontosabb: akadályokat kikerülve, helyzeteket megoldva vezetnie kell a gazdáját, aki szó szerint vakon bízik segítője minden léptében. Gondoljunk csak bele a szituációba: koncentráció közepén egy kéz csúszik be a képbe, hang kíséretében. A kutyus fejét megérintik, aki elszakítja tekintetét a forgalomtól, és csóválva veszi tudomásul a kedves gesztust. Felnéz az ismeretlen bókolóra, s egy percig elfelejti a feladatát. Pár másodperc pedig bőven elég egy oszlop, egy gödör, vagy más akadály előbukkanására, amit nem érzékel az éppen kényeztetett eb, s a gazdi nagyot koppan, majd elhallgat.

 

Ugye, hogy ez így már nem is olyan mulatságos?

 

Távolról nyugodtan csodálhatjuk a hivatásukban hű kutyákat, de ha másért nem is, a gazdik testi épségét szem előtt tartva menjünk el érintés, füttyögés, odaszólás nélkül az ebek mellett, a mindent a szemnek, semmit a kéznek elvet követve.

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!
Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!

Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai
Nagy szeretettel gondozgatja a kiskutyákat, és még a tollas farkincáját is csóválja, annyira örül nekik!

Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti
Milliók arcára csal mosolyt a kis bundás, pedig egykor reménytelenül várta a menhelyen, hogy felfigyeljenek rá.

Magyar sikerek az I. FMBB Mentőkutya Világbajnokságon Magyar sikerek az I. FMBB Mentőkutya Világbajnokságon
Nyolc kutya képviselte Magyarországot a belga juhászkutyák olaszországi versenyén.

Mit árul el a kutya farka? Mit árul el a kutya farka?
Hosszú, rövid, sima, zászlós, kunkori – minden kutyának más a farka, néhány kivételtől eltekintve azonban mindegyiküknek van. Tisztában vagyunk-e vele, milyen célt szolgál a farok és milyen üzenetet hordoz a csóválás?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart Ebugatta Rehabportál Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Vakvezető tanoncok nyomában, avagy nevelni jó? Hírek - Címlapon
Vakvezető tanoncok nyomában, avagy nevelni jó?
A nagyobb kutya kurtább életű Hírek - Címlapon
A nagyobb kutya kurtább életű