A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Vakvezető ABC, amit tudni érdemes – S, mint simogatás

2015. január 24., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Jó tudni!




Ha látunk egy cuki kutyát, vágyat érzünk arra, hogy megsimítsuk. Mert édes, mert aranyos, és különben is. Kutya. Az ebek pedig szeretik a kényeztetést. Már indulunk is, kezünket kinyújtva a pihe-puha buksi irányába. Vajon, ha munkaruhát visel a négylábú megtorpanunk, vagy a simi mindenkinek jár?



Az idegen kutyusok simogatása alapvetően, hivatástól függetlenül is kényes kérdés. Van, aki úgy érzi minden joga megvan az utcán felfedezett ebek „nyönyörgetésére”. Mindegy, hogy a gazda milyen arcot vág, vagy hogy egyáltalán nyitott-e a csahos a barátságra. Persze, ha szőrborzolással, és morgással végződik a találkozás, akkor a dögönyöző fél van felháborodva. Egy négylábú nem tud védekezni, nem tudja azt mondani, hogy ne, még csak ellenkezésre sincs lehetősége. Akárcsak a gyerekek, amikor egy rég nem látott nagynéni belecsippent az arcukba, gügyögés közben: tűrnek. Kivétel mindig akad, s ilyenkor a barátkozós vakkantót legfeljebb a gazdi tántoríthatja el a simogatás kiélvezésétől. Ilyen kedves, mindenkire nyitott fajta a labrador-retriever is. Mindenki haver, mindenki játszótárs.

 

Jump hámban
Jump hámban

 

A piros hám, azonban figyelmeztető jel kellene, hogy legyen. Munkakutya, vakvezető, segítő, mindegy milyen szinonimát használunk. A simogatás tilos! Az ok nem az irigység, vagy a bizalom hiánya. Ennél sokkal prózaibb dologról van szó.

 

A hű segítő szemeit az útra szegezi, próbálja legyűrni ösztöneit (szaglászás, nyalogatás stb.), ingerekben gazdag környezetben kell fegyelmezetten viselkednie, és ami a legfontosabb: akadályokat kikerülve, helyzeteket megoldva vezetnie kell a gazdáját, aki szó szerint vakon bízik segítője minden léptében. Gondoljunk csak bele a szituációba: koncentráció közepén egy kéz csúszik be a képbe, hang kíséretében. A kutyus fejét megérintik, aki elszakítja tekintetét a forgalomtól, és csóválva veszi tudomásul a kedves gesztust. Felnéz az ismeretlen bókolóra, s egy percig elfelejti a feladatát. Pár másodperc pedig bőven elég egy oszlop, egy gödör, vagy más akadály előbukkanására, amit nem érzékel az éppen kényeztetett eb, s a gazdi nagyot koppan, majd elhallgat.

 

Ugye, hogy ez így már nem is olyan mulatságos?

 

Távolról nyugodtan csodálhatjuk a hivatásukban hű kutyákat, de ha másért nem is, a gazdik testi épségét szem előtt tartva menjünk el érintés, füttyögés, odaszólás nélkül az ebek mellett, a mindent a szemnek, semmit a kéznek elvet követve.

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megható találkozás: 13 év után találkozott újra a kutya testvérpár Megható találkozás: 13 év után találkozott újra a kutya testvérpár
10 perc séta után viszont éppen olyan látványt nyújtottak, ahogy a parkban bandukoltak együtt, mint "két öreg lélek, akik már nagyon régóta ismerik egymást”.

Albínó kutyák - 4 érdekesség a hófehér négylábúakról Albínó kutyák - 4 érdekesség a hófehér négylábúakról
Álomszép fehér bunda, igéző szemek, rózsaszín orr. Semmihez sem fogható megjelenésük mellett azonban különleges odafigyelést, törődést igényelnek az albínók. Mit érdemes tudni róluk?

Miért őszülnek idő előtt a kutyák? Miért őszülnek idő előtt a kutyák?
Az ősz szőrszálak már fiatalabb korban is megjelenhetnek kedvencünk pofáján. Mi okozza és mely tényezők befolyásolják alapvetően az őszülés folyamatát?

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Egyedi kutyás ajándéktárgyak Rehabportál Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Vakvezető tanoncok nyomában, avagy nevelni jó? Hírek - Címlapon
Vakvezető tanoncok nyomában, avagy nevelni jó?
A nagyobb kutya kurtább életű Hírek - Címlapon
A nagyobb kutya kurtább életű