A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Vakvezető tanoncok nyomában, avagy nevelni jó?

2015. január 25., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Nevelés
Minden speciális kutya hátulgombolósként kezdi. Semmiben sem különböznek a pöttöm, felelősségteljes jövőképpel megáldott ebek, „egyszerű” hobby társaiktól. A szobatisztaság, a „szétrágmindent”, a behívás stb. problémái alakítják az első hónapokat. A kezdet tehát ugyanaz, de milyen a folytatás? 

A kilencedik hétig a vakvezetőnek szánt apróságok élete nem szól másról csak a testvérekről, a mamáról, a kajáról. De eljön az idő, amikor ki kell szakadniuk a megszokott környezetből, hogy egy új családba kerüljenek. A nevelés mindennek az alapja, ezért sem mindegy, hogy hova csöppennek a kiskutyák.

 

 

Magyarországon két út áll a tanoncok előtt. Egyrészt jövőbeli gazdájukhoz is kerülhetnek, ekkor a látássérült neveli fel segítőjét. A feladat nem egyszerű, de az tény, ilyen esetben a kiképzésre az összhang már adva lesz, ami megkönnyíti a továbblépést, a közös munkát. A másik verzió, hogy nevelőcsalád veszi oltalmazó karjaiba az ebet. Egy éves korig tart a „szerelem”, utána a családnak el kell engednie a kamasz kutyát, hogy a kiképző-központban okosodjon.

A cél mindkét esetben egy jól szocializált, érdeklődő kiskutya felnevelése. Az ehhez vezető út könnyűnek tűnik, de nagy odafigyelést igényel. Az apróságot szoktatni kell a zajokhoz, ingerekhez, a környezethez. Nem túl gyorsan, a sokkolódás elkerülése érdekében, de azért folyamatos kíváncsiságot fenntartva, hogy ne lankadjon a lelkesedése. Meg kell ismertetni a kópéval a járműveket (busz, vonat, villamos stb.), az embereket, a fajtársakat, és alapvető dolgokat is pl. lépcsőzés, pórázon sétálás stb. A tudatosság kombinálva a „lazasággal” a legjobb elegy, amiből egy a világ dolgaira szenzitív, élénk tanuló születhet.

 

A csapat

 

Kevesen merik bevállalni a nevelőszülőséget, hiszen lelkileg nagyon megterhelő a megszeretett kiskutyát elengedni, de a cél megédesítheti a nehéz pillanatokat, hiszen egy vakvezető életet ad gazdájának: szabadságot, melyhez az út négy tappancson át vezet.

 

A nagy csapat

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van
Ha kutyusunk a barátságosabbak közé tartozik, elgondolkozhatunk azon, miért is nem szabad engedni, hogy másokat köszöntsön, amikor pórázon sétál. Mi baj lehet belőle? Elvégre a kutyák szeretnek ismerkedni, nem?

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen
Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta EB OVO Közhasznú Egyesület Egyedi kutyás ajándéktárgyak MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mancs a mozikban! Hírek - Címlapon
Mancs a mozikban!
Vakvezető ABC, amit tudni érdemes – S, mint simogatás Hírek - Címlapon
Vakvezető ABC, amit tudni érdemes – S, mint simogatás