A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Vakvezető tanoncok nyomában, avagy nevelni jó?

2015. január 25., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Nevelés




Minden speciális kutya hátulgombolósként kezdi. Semmiben sem különböznek a pöttöm, felelősségteljes jövőképpel megáldott ebek, „egyszerű” hobby társaiktól. A szobatisztaság, a „szétrágmindent”, a behívás stb. problémái alakítják az első hónapokat. A kezdet tehát ugyanaz, de milyen a folytatás?



 

A kilencedik hétig a vakvezetőnek szánt apróságok élete nem szól másról csak a testvérekről, a mamáról, a kajáról. De eljön az idő, amikor ki kell szakadniuk a megszokott környezetből, hogy egy új családba kerüljenek. A nevelés mindennek az alapja, ezért sem mindegy, hogy hova csöppennek a kiskutyák.

 

 

Magyarországon két út áll a tanoncok előtt. Egyrészt jövőbeli gazdájukhoz is kerülhetnek, ekkor a látássérült neveli fel segítőjét. A feladat nem egyszerű, de az tény, ilyen esetben a kiképzésre az összhang már adva lesz, ami megkönnyíti a továbblépést, a közös munkát. A másik verzió, hogy nevelőcsalád veszi oltalmazó karjaiba az ebet. Egy éves korig tart a „szerelem”, utána a családnak el kell engednie a kamasz kutyát, hogy a kiképző-központban okosodjon.

A cél mindkét esetben egy jól szocializált, érdeklődő kiskutya felnevelése. Az ehhez vezető út könnyűnek tűnik, de nagy odafigyelést igényel. Az apróságot szoktatni kell a zajokhoz, ingerekhez, a környezethez. Nem túl gyorsan, a sokkolódás elkerülése érdekében, de azért folyamatos kíváncsiságot fenntartva, hogy ne lankadjon a lelkesedése. Meg kell ismertetni a kópéval a járműveket (busz, vonat, villamos stb.), az embereket, a fajtársakat, és alapvető dolgokat is pl. lépcsőzés, pórázon sétálás stb. A tudatosság kombinálva a „lazasággal” a legjobb elegy, amiből egy a világ dolgaira szenzitív, élénk tanuló születhet.

 

A csapat

 

Kevesen merik bevállalni a nevelőszülőséget, hiszen lelkileg nagyon megterhelő a megszeretett kiskutyát elengedni, de a cél megédesítheti a nehéz pillanatokat, hiszen egy vakvezető életet ad gazdájának: szabadságot, melyhez az út négy tappancson át vezet.

 

A nagy csapat

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához? Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához?
Kutyaválasztáskor ösztönösen is a személyiségünkhöz legjobban illő négylábút szeretnénk megtalálni. Ebben segíthetnek a fajtaleírások, melyekből olyan fontos dolgokat is megtudhatunk, mint a fajta megjelenése, testmérete, mozgásigénye és jelleme. Olykor viszont meglepetést okozhat, ha kiszemeltünk nem igazán felel meg az „ideális” képnek. Mi történhetett?

Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek
Csupa vidámság és lelkesedés? Folyton zizeg vagy inkább lustálkodós, és egykedvűen szemléli a világ menetét? Netán agresszív? Mert hát "olyan fajta" - akkor itt az ideje leszámolni a sztereotípiákkal!

Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák? Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák?
A kistestű kutyákról gyakran vélekednek úgy az emberek, hogy morcosabbak, mint nagyobb társaik. Mi okozhatja ezt?

6 tipp, hogy kellemesebbé tegyük a kutya számára a szobakennelt 6 tipp, hogy kellemesebbé tegyük a kutya számára a szobakennelt
Ha valamilyen okból kifolyólag ketrecet kell használnunk otthon, fontos, hogy a kutya ne büntetésként élje meg a helyzetet. Mit tehetünk, hogy jól érezze magát benne?

Miért szeretne mindig hozzám érni a kutyám? Miért szeretne mindig hozzám érni a kutyám?
A Te kedvenced is igényli az érintést? Bökdös az orrával vagy rád teszi a mancsát? Miért csinálja?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Rehabportál Hírstart Brimo partysátor AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mancs a mozikban! Hírek - Címlapon
Mancs a mozikban!
Vakvezető ABC, amit tudni érdemes – S, mint simogatás Hírek - Címlapon
Vakvezető ABC, amit tudni érdemes – S, mint simogatás