A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Vakvezető ABC – Sz, mint szakszerű S, mint segítség

2016. április 27., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Jó tudni!




„Segíthetek?” – az első lépés ahhoz, hogy közeledjünk bajba jutott embertársunk felé. A kérdés, amely megelőzi a tettet. Eddig rendben is vagyunk, de hogyan tovább?



A vakvezető kutyák zsenialitása szinte felbecsülhetetlen. A közlekedés során jelentkező problémák többségét mindenféle külső ráhatás nélkül, tökéletesen megoldják. Kerülgetik az akadályokat, bejelzik a padkákat, útvonalakat keresnek, egyszóval vezetik látássérült gazdáikat a cél felé. Adódhatnak, azonban olyan szituációk, amikor a gazdának szüksége van a külső segítségre, s ilyen helyzetben nem mindegy miként közelít a segítő. Az aranyszabály, amire már egy előző cikkünkben is kitértünk, hogy a hám „érinthetetlen” terület. A kutyust nem szabad rángatni, megfogni, elhúzni stb. az irányítás a gazdi kezében van.

 

Vakvezető ABC - A szakszerű segítség
Kép: www barathegyisegitokutya hu

 

A megszólítás nagyon lényeges. „Segíthetek” a kérdés, amivel tényleg megalapozunk mindent, hiszen lehet, hogy csak mi értelmeztük rosszul a helyzetet, s a páros mondjuk csak várakozik. Ha zöld utat kapunk, akkor mérjük fel a problémát, és ha kell fizikailag is segítsünk. Senki sem szereti, ha rángatják, úgyhogy a legjobb, hogyha az érintett karol a segítőbe, vagy fordítva. Engem nem egyszer a kabátomnál fogva próbáltak „vezetgetni”, mondanom sem kell maradandó élménnyel gazdagodtam… Vakvezető kutya esetében, azonban sokszor elegendő lehet az irányokat mondanunk. Ilyenkor nincs szükség a fizikai kontaktusra, mivel a kutyus veszi át a stafétát, mi egy lépéssel lemaradva tudjuk koordinálni az eseményeket.

 

Az „erre, arra, itt, ott” stb. szavak kerülendőek, hiszen egy látássérült ember számára ezek semmitmondó információk. A balra, jobbra stb. már sokkal konkrétabb megnyilvánulás. Ha a fenti „szabályokat” megpróbáljuk szem előtt tartani, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a segítségünk nyitott szívekre talál.

 

 

 


Indexkép forrás: huffingtonpost.com
Cikk első megjelenése: 2015. május 02.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

Történelmet írt egy vakvezető kutya, amikor megjelent a Golden Globe díjátadón Történelmet írt egy vakvezető kutya, amikor megjelent a Golden Globe díjátadón
Miss Ingrid, a fekete labrador csóválva vonult be a vörös szőnyegen gazdája mellett.

Négylábú életmentők a világháborúban: a vöröskeresztes kutyák Négylábú életmentők a világháborúban: a vöröskeresztes kutyák
Az első világháborúban a brit Vöröskereszt csapatait speciálisan képzett kutyák egészítették ki, hogy a csatamezőn bajbajutott katonák segítségére legyenek. Ez az ő történetük.

Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával
Emléklapot kapott gazdija diplomaosztóján Gesztenye, a vakvezető kutya is, aki minden lépésénél segítette szeretett gazdáját az egyetemen.

A tündéri segítőkutyát is kitüntették, amikor elkísérte gazdáját a diplomaosztójára A tündéri segítőkutyát is kitüntették, amikor elkísérte gazdáját a diplomaosztójára
Justin még csak 6 éves, de büszkén vette át diplomáját. Bizony, egy golden retrieverről van szó, aki lelkesen támogatta fogyatékkal elő gazdiját egyetemi tanulmányai során is.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Rehabportál MOL Nyrt. Ebugatta Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Meghalt egy mentőkutya Ecuadorban, miközben a földrengés túlélői után kutatott Hírek - Címlapon
Meghalt egy mentőkutya Ecuadorban, miközben a földrengés túlélői után kutatott
Összefogás egy kiskutya életéért - egész Buda keresi Shelly-Annt, a riadt kutyát Hírek - Címlapon
Összefogás egy kiskutya életéért - egész Buda keresi Shelly-Annt, a riadt kutyát