A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Vakvezető ABC – Sz, mint szakszerű S, mint segítség

2016. április 27., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Jó tudni!
„Segíthetek?” – az első lépés ahhoz, hogy közeledjünk bajba jutott embertársunk felé. A kérdés, amely megelőzi a tettet. Eddig rendben is vagyunk, de hogyan tovább?A vakvezető kutyák zsenialitása szinte felbecsülhetetlen. A közlekedés során jelentkező problémák többségét mindenféle külső ráhatás nélkül, tökéletesen megoldják. Kerülgetik az akadályokat, bejelzik a padkákat, útvonalakat keresnek, egyszóval vezetik látássérült gazdáikat a cél felé. Adódhatnak, azonban olyan szituációk, amikor a gazdának szüksége van a külső segítségre, s ilyen helyzetben nem mindegy miként közelít a segítő. Az aranyszabály, amire már egy előző cikkünkben is kitértünk, hogy a hám „érinthetetlen” terület. A kutyust nem szabad rángatni, megfogni, elhúzni stb. az irányítás a gazdi kezében van.

 

Vakvezető ABC - A szakszerű segítség
Kép: www barathegyisegitokutya hu

 

A megszólítás nagyon lényeges. „Segíthetek” a kérdés, amivel tényleg megalapozunk mindent, hiszen lehet, hogy csak mi értelmeztük rosszul a helyzetet, s a páros mondjuk csak várakozik. Ha zöld utat kapunk, akkor mérjük fel a problémát, és ha kell fizikailag is segítsünk. Senki sem szereti, ha rángatják, úgyhogy a legjobb, hogyha az érintett karol a segítőbe, vagy fordítva. Engem nem egyszer a kabátomnál fogva próbáltak „vezetgetni”, mondanom sem kell maradandó élménnyel gazdagodtam… Vakvezető kutya esetében, azonban sokszor elegendő lehet az irányokat mondanunk. Ilyenkor nincs szükség a fizikai kontaktusra, mivel a kutyus veszi át a stafétát, mi egy lépéssel lemaradva tudjuk koordinálni az eseményeket.

 

Az „erre, arra, itt, ott” stb. szavak kerülendőek, hiszen egy látássérült ember számára ezek semmitmondó információk. A balra, jobbra stb. már sokkal konkrétabb megnyilvánulás. Ha a fenti „szabályokat” megpróbáljuk szem előtt tartani, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a segítségünk nyitott szívekre talál.

 

 

 


Indexkép forrás: huffingtonpost.com
Cikk első megjelenése: 2015. május 02.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Négylábú életmentők a világháborúban: a vöröskeresztes kutyák Négylábú életmentők a világháborúban: a vöröskeresztes kutyák
Az első világháborúban a brit Vöröskereszt csapatait speciálisan képzett kutyák egészítették ki, hogy a csatamezőn bajbajutott katonák segítségére legyenek. Ez az ő történetük.

Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával
Emléklapot kapott gazdija diplomaosztóján Gesztenye, a vakvezető kutya is, aki minden lépésénél segítette szeretett gazdáját az egyetemen.

A tündéri segítőkutyát is kitüntették, amikor elkísérte gazdáját a diplomaosztójára A tündéri segítőkutyát is kitüntették, amikor elkísérte gazdáját a diplomaosztójára
Justin még csak 6 éves, de büszkén vette át diplomáját. Bizony, egy golden retrieverről van szó, aki lelkesen támogatta fogyatékkal elő gazdiját egyetemi tanulmányai során is.

Kutyák a történelemben: Buddy, Amerika első vakvezető kutyája Kutyák a történelemben: Buddy, Amerika első vakvezető kutyája
„Buddynak köszönhetem, hogy visszakaptam a szabadságom”. Magával ragadó történet egy német juhászkutyáról és gazdájáról, akik látássérültek és vakok ezreinek életét változtatták meg.

Már jól van az alkoholelvonón átesett kutya Már jól van az alkoholelvonón átesett kutya
Megérkezésük után nem sokkal mind a két kutyus nagyon rosszul lett. Az állatorvosok megdöbbenve tapasztalták, hogy a két eb alkoholfüggőségben szenved.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker Irodakutya.com Beagle Club Online Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Meghalt egy mentőkutya Ecuadorban, miközben a földrengés túlélői után kutatott Hírek - Címlapon
Meghalt egy mentőkutya Ecuadorban, miközben a földrengés túlélői után kutatott
Összefogás egy kiskutya életéért - egész Buda keresi Shelly-Annt, a riadt kutyát Hírek - Címlapon
Összefogás egy kiskutya életéért - egész Buda keresi Shelly-Annt, a riadt kutyát