A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Valóban „Nyugat” a kutyások paradicsoma?

Szokások az európai országokban


2016. szeptember 15., 13:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Jó tudni!
A szomszéd kertje mindig zöldebb – állítja a szólás, és nem is téved nagyot. Mi, magyarok legalábbis úgy látjuk, hogy nyugaton sokkal boldogabbak az ebek, hatalmas erdős, füves területek állnak a rendelkezésükre, hogy szaladgáljanak, és a felelős tartásuk is egyszerűbb.De vajon mi az igazság?

 

A nyugati országokban, de már Szlovákiában is szívesen látott vendégek a kutyák a plázákban, drogériákban, éttermekben, és szállodákban. A fejlett országokban élő ember négylábújával tölti el egész napját, teljes értékű társaként kezeli, és mindenhova viszi magával (ugyanis tudja is vinni). Nem jellemző, sőt nem is szabad láncra verni a kutyát, vagy egész nap törődés nélkül kint tartani a kertben, egyetlen séta nélkül. Bár ez meg sem fordul a fejükben.

 

Bármennyire furcsa viszont, de Németországban és Ausztriában például nagyon kevés a kutyatartó. A lakosságnak körülbelül 7%-a büszke gazdi, a maradék inkább csodálja őket. A tulajdonosokra a legtöbben felnéznek, ugyanis az állattartás náluk nagyon magas költségekkel jár, valamint nagy felelősségtudatot tulajdonítanak neki, ezáltal intelligensnek titulálják a gazdát. A tapasztalatok azt igazolják, hogy annak ellenére, hogy nyugaton kevés kutyát tartanak, mégis a legtöbben szeretik az ebeket.

 

Nálunk is lehet önfeledt a játék
Nálunk is lehet önfeledt a játék
Forrás: http://www.hellawella.com/

 

A németeknél a kutya megvásárlása feltételekhez kötött. Egyes tartományokban vizsgához kötik a négylábúak tartását, egy úgynevezett „Kutya jogosítványt” kell beszereznie a leendő gazdának. Máshol csak a veszélyesnek nyilvánított fajták birtoklását kötik hasonló feltételekhez, bizonyos helyen ők nem is tarthatóak. Létezik kutyaadó, és ezt fizetnie kell minden tulajdonosnak, sőt legtöbben még felelősségbiztosítást is kötnek az ebek mellé. Kutyáik a legtöbb helyen kizárólag pórázon sétáltathatóak, de léteznek számukra kijelölt futtatóhelyek akár óriási parkkal, és horgásztóval is. Számunkra talán az lenne a legnehezebben megszokható, hogy ne szaladgáljon az emberek között a futtatóig elengedve az eb.

 

Írországban más a helyzet, bár a felelősségtudat megegyezik, a kutyás kultusz kicsit mégis eltér. Itt szinte kizárólag az tud kutyát magához venni, aki saját lakással, és autóval rendelkezik. A főbérlők többsége nem engedi be a négylábúakat lakásába, ahogy a buszokon se lehetséges a szállításuk még pórázon és szájkosárban sem. A vonatra felvihető az eb, de ugyebár addig el kell jutni valahogy. A kutyatartók kivétel nélkül tisztában tartják a járókelők igényeit, tényleg csak az a négylábú van elengedve, aki szépen lábnál követ. Furcsa, de talán a felelősségtudatnak tudható be, hogy igen kevés a keverék kutya, úton, útfélen fajtatisztába botlik az ember. Inkább a kertes házas övezetben találkozhatunk ebbel Írországban, állatorvos, és kozmetika is csak ezen a területen található.

 

Pórázon is édes a móka, de mi van, ha nem elég?!
Pórázon is édes a móka, de mi van, ha nem elég?!
Forrás: http://assets.inarkansas.com/

 

Tartásuk meglehetősen drága. Odafigyelnek az állat ápoltságára, egészségére és neveltetésére, így a költségek már emiatt is magasak, az egekbe szökő árakról már nem is beszélve.  A szegényebbek állatorvosokkal nyíratják le kutyáikat, és bár nem lesznek divatos megjelenésűek,  nem szenvednek az ápolatlan bundától.

 

Hollandia nem éppen az ebek paradicsoma. A "harci kutyák" ki vannak tiltva, a többiek pedig kizárólag pórázon tölthetik el mindennapjaikat. Az elszeparált tartásnak köszönhetően az izgatottság, a felgyülemlett energia, és a stressz agresszió formájában jelenik meg a kutyán. Emiatt a gazdik nem merik odaengedni egymáshoz a négylábúakat, tehát tökéletesen unalmas, és ingerektől mentes életet élnek. Az ördögi kör emiatt természetesen bezárul, és ki tudja meddig fog még tartani ez az állapot. 

 

Svédországban a kutya állandóan a gazdival van, nem létezik sem kinti-benti, sem kerti tartás. Emiatt nem szűköl, nem szorong, tehát nem is ugat. Az ugatás a svédek számára elfogadhatatlan zaj, a zajos kutya gazdáját kirekeszti a lakóközösség. A szégyen elkerülése érdekében mindig igyekeznek kedvenceiket a lehető legjobb módszerekkel képezni.

 

A hozzáállás tehát minden nyugati országban hasonló: egy kutya óriási felelősséget jelent, aki nem biztos a dolgában nem is vág bele. Ezért nincsenek tele az utcák csaholó, esetleg harapó kutyákkal, vagy egész életét egy kertben leélt fenevadakkal. Hazánkban még van mit változtatni bőven a lakosság mentalitásán…

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: mymuskokanow.com
Cikk első megjelenése: 2015. szeptember 08.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A magyar háztartások csaknem háromnegyedében tartanak háziállatot A magyar háztartások csaknem háromnegyedében tartanak háziállatot
A magyar háztartások csaknem háromnegyedében tartanak háziállatot az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet segítségével végzett szeptemberi felmérése szerint - tájékoztatta az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja az MTI-t.

Új kutyatartó mesterkurzus indul az Állatorvostudományi Egyetemen Új kutyatartó mesterkurzus indul az Állatorvostudományi Egyetemen
Új kutyatartó mesterkurzus indul az Állatorvostudományi Egyetemen októberben; a programra, amelynek célja a professzionális kutyatartással kapcsolatos legmagasabb szintű tudás átadása, szeptember 18-ig lehet jelentkezni.

Toklász kérdés – Valóban egyre rosszabb a helyzet? Ha igen, ki a felelős? Toklász kérdés – Valóban egyre rosszabb a helyzet? Ha igen, ki a felelős?
Facebook oldalukon nemrég felhívást tettek közzé és arra kérik a gazdikat, hogy kitöltésével minél többen segítsenek feltérképezni a fővárost, hogy hogyan változott a helyzet az elmúlt években és merre vannak a legproblémásabb területek. Vajon jogos e a felháborodás a gazdik részéről vagy csupán egy felfújt sztoriról van csak szó?

Végre kőkemény ítélet született a bíróságon egy állatkínzó ügyében Végre kőkemény ítélet született a bíróságon egy állatkínzó ügyében
Polgári úton is jogerős döntés született annak a férfinak az ügyében, aki kutyája bántalmazásáért korábban felfüggesztett szabadságvesztést kapott. Ügyészségi indítványra soha többet nem tarthat kutyát!

5 dolog, amivel megtörheted a kutyád lelkét még, ha nem is tudsz róla 5 dolog, amivel megtörheted a kutyád lelkét még, ha nem is tudsz róla
A legtöbben feltehetően sosem tennék meg ezeket, ha azonban biztosra akarsz menni, vagy ismersz valakit, akinek segíteni szeretnél, mert úgy látod, hogy fölöslegesen stresszeli a kutyusát, akkor feltétlenül nézd meg az alábbi listát.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Brimo partysátor Hírstart Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Óriási nemzetközi mezőny verseng a 21. Szánhúzókutyás Hétvégén Hírek - Címlapon
Óriási nemzetközi mezőny verseng a 21. Szánhúzókutyás Hétvégén
Kutyás nap a gyönyörű szánhúzókkal Hírek - Címlapon
Kutyás nap a gyönyörű szánhúzókkal