A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Vérmintából képesek kiszagolni a kutyák a rákot, ezzel ezrek életét menthetik meg

2019. április 10., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Ezrek életét menthetik meg a kutyák egy új módszerrel: a négylábúak igen nagy pontossággal képesek kiszagolni vérminta alapján a rákot. A kísérletről készült tanulmányt hétfőn mutatták be egy orlandói szakmai konferencián.



A kutyák szaglásérzékelése tízezerszer pontosabb, mint az emberé, olyan szagokat is meg tudnak különböztetni, amelyeket az ember nem érzékel. A kutatásban a kutyák 97 százalékos pontossággal választották ki a rákban szenvedők vérmintáit – hangsúlyozták a tanulmány szerzői.

 

A rák kiszűrésére alkalmas nagy érzékenységű teszt potenciálisan ezrek életét mentheti meg és a betegség kezelésének módját is megváltoztathatja – mondták a kutatók. Heather Junqueira, a BioScentDX kutatója és kollégái négy beagle-t tanítottak meg arra, hogy különbséget tegyenek a normális vér és tüdőrákban szenvedő páciensek vére között.

 

 

A kutyák képesek kiszagolni a rákot
A kutyák képesek kiszagolni a rákot
Fotó: insidescience.org

 

 

A tanulmány szerint az egyik beagle nem volt hajlandó teljesíteni a feladatot, de a többi három az esetek 96,7 százalékában helyesen választotta ki a tüdőrákos vérmintákat és 97,5 százalékos biztonsággal a normál vérmintákat.

 

A kutatók szerint nagy lehetőségek rejlenek ebben a nem invazív tesztelésben, és tovább akarják fejleszteni a rákszűrésnek ezt a módját. További kutatásokkal akarják meghatározni, hogy a kutyák milyen biológiai összetevőt érzékelnek, és ez alapján akarnak kifejleszteni újabb rákszűrő teszteket.

Forrás: MTI
Indexkép forrás: insidescience.org

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után? Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után?
Megrázza magát, majd heves dörgölőzésbe kezd, vagy körbe-körbe rohangál eszméletlen sebességgel… Mintha kivetkőzne magából azok után, hogy megfürdettük, vagy pancsolt egy hatalmasat a vízben. Vajon miért csinálja?

Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat
Hm, itt valami bűzlik... Csak nem a kutya? De hiszen nem is koszos! Vagy mégis? Néhány egyszerű ötlet segítségével szerencsére útját állhatjuk a zavaró illatoknak.

Segítség! Kiütéses a kutyám - Mit tegyek? Segítség! Kiütéses a kutyám - Mit tegyek?
Piros foltok, viszkető bőr... Idővel egyre kellemetlenebb tünetek léphetnek fel, melyek komolyabb betegségre is utalhatnak. Mit kell tudnunk a kiütésekről és hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők
Sántikál, kíméli a lábát vagy képtelen felállni, és csak húzza maga után? A sántítás mögött nemcsak sérülés, hanem betegségek is állhatnak, melyek kezelése szakértelmet, a gazdi részéről pedig türelmet és odaadást kíván. Mit kell tudnunk az állapotról, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Egyedi kutyás ajándéktárgyak Brimo partysátor Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Vádat emeltek a mohácsi kutyaviadal szervezői ellen Hírek - Címlapon
Vádat emeltek a mohácsi kutyaviadal szervezői ellen
Boldogabbak a kutyatartók a macskásoknál Hírek - Címlapon
Boldogabbak a kutyatartók a macskásoknál