A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Videósorozatot készítettek kutatásaikról az ELTE etológusai

2022. december 02., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




A kutyák, malacok és gyerekek kutatását bemutató filmsorozattal jelentkeztek az ELTE Etológia tanszék kutatói.



 

A Viselkedésbiológia Nektek - Veletek című hatrészes videósorozatban bemutatják a viselkedéskutatási módszereket és a nagyobb kutatócsoportokat. A kisfilmsorozat diákok, a vizsgálatok résztvevői és mindazok számára új információkat kínál, akit érdekel a viselkedéstudomány - közölte az egyetem pénteken az MTI-vel.

 

A nemzetközi sajtóban az ELTE a leghíresebb hazai egyetem, egyértelműen a kutyás kutatásai miatt. Évtizedek óta tartja vezető pozícióját a kutyaviselkedés területén, munkatársai több ERC és Lendület pályázatot nyertek. Teljesítményükben fontos szerepe van annak, hogy sikeresen vonják be a hazai kutyatartókat a vizsgálataikba és az ismeretterjesztésre is nagy hangsúlyt helyeznek.

 

Ennek jegyében készítették el a Viselkedésbiológia Nektek - Veletek című filmsorozatot, ami az etológia módszertanát, a tanszékhez tartozó Szenior Családi Kutya Programot, az Alfa Generáció Labort és a Neuroetológia és Lendület Társállat Kutatócsoportot mutatja be. A kutyákon kívül más társállatfajokkal, sőt gyerekekkel is találkozhatnak a nézők az átlagosan 16 perces részekben. A záró epizódban a tanszék alapítója, Csányi Vilmos és tanítványa, a jelenlegi tanszékvezető, Miklósi Ádám beszélgetnek arról, hogyan fejlődtek a kutatások.

 

 

Tizenöt éve tartja a vezető pozícióját az etológia területén az ELTE Etológia Tanszéke
Tizenöt éve tartja a vezető pozícióját az etológia területén az ELTE Etológia Tanszéke
Fotó: ELTE TTK - Kubinyi Enikő

 

 

A filmsorozat különlegessége, hogy alkotói kutatók. Írói, ötlet- és házigazdái Bognár Zsófia doktorandusz és Lenkei Rita doktorjelölt, a vágó Bognár Zsófia, a hangmérnök Faragó Tamás vokalizációkutató, a vezető operatőr és zeneszerző Leéb Ádám, a felelős szerkesztő és több jelenet operatőre, Csányi-Miklósi interjú riportere Kubinyi Enikő, a Lendület kutatócsoport vezetője.

 

A hatrészes videósorozat mellett tudományos előadásokat is elérhetővé tettek a kutatók a Mecenatúra támogatásának köszönhetően. Az ELTE Etológia tanszék kutatói évek óta konferenciát is szerveznek, hogy a tanszék vizsgálataiban részt vett gazdák megismerhessék, milyen kutatási eredmények születtek a közreműködésükkel. Ezúttal a IX. Kutyaetológia konferencia tizenöt magyar és tizenhat angol nyelvű előadása került fel a netre, Temesi Andrea doktorjelölt szerkesztésében, Belépés csak kutyával címmel. Így összesen 37 videóval és csaknem kilenc műsorórával bővült a hazai etológusaink videócsatornáinak kínálata.

 

A kutatók új videósorozata az NKFIH Mecenatúra program támogatásával valósult meg és ingyen elérhető a legnagyobb videómegosztón, valamint közösségi oldalon.

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Egy kutyusért mentek a menhelyre – aztán kiderült, hogy a legjobb barátja is gazdira vár Egy kutyusért mentek a menhelyre – aztán kiderült, hogy a legjobb barátja is gazdira vár
Megható videón a kettős örökbefogadás!

Így örül a kiskutya, amikor kedvenc focicsapata gólt szerez Így örül a kiskutya, amikor kedvenc focicsapata gólt szerez
Lelkesen ugrándozik és hangosan vakkant – Ezt a videót nem lehet kihagyni!

A kutya-ember kapcsolat mint viselkedésmintázat nagyon hasonlít az anya-gyermek közti kötődésre A kutya-ember kapcsolat mint viselkedésmintázat nagyon hasonlít az anya-gyermek közti kötődésre
A kedvencként tartott törpemalacok a kutyákkal ellentétben nem kötődnek gazdájukhoz - állapították meg az ELTE Etológia Tanszék kutatói, akik emberi környezetben szocializált törpemalacoknál vizsgálták, hogy a kutyákhoz hasonlóan kialakul-e náluk olyan kötődés a gazdához, mint amilyen a gyerek-anya kapcsolatokra jellemző.

Így reagálnak a kutyák, ha gazdájuk sír Így reagálnak a kutyák, ha gazdájuk sír
Az ELTE Etológia Tanszék kutatói világszerte családi kutyák és törpemalacok emberi érzelmi hangadásra adott reakcióját hasonlították össze.

Miért szeretik a kutyák, ha megvakargatjuk a hátsójukat, derekukat? Miért szeretik a kutyák, ha megvakargatjuk a hátsójukat, derekukat?
Azt a bizonyos pontot a leleményesebb ebek a falnak, bútoroknak, kerítésnek dőlve, vagy a fűben hemperegve is megpróbálhatják megvakarni. De mennyivel könnyebb a gazdi segítségét kérni! Hóbort csupán, vagy komolyabb dologra utal, amelynek érdemes utánajárni?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 JULIUS-K9 Irodakutya.com Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Több mint 120 ezer gyerek vesz részt a hétfőn induló Állatvédelmi témahéten Hírek - Címlapon
Több mint 120 ezer gyerek vesz részt a hétfőn induló Állatvédelmi témahéten
Árva állatokon segít a husky, akit harckocsik roncsainál találtak Ukrajnában Hírek - Címlapon
Árva állatokon segít a husky, akit harckocsik roncsainál találtak Ukrajnában