A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Vigyázz hova teszed a jutifalatot – A kutyád megjegyzi!

2023. október 03., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Pontosan tudja, melyik polcon hova tettük le a finomságos dobozkát. De honnan ered ez a lenyűgöző képesség?



 

Nálatok is megvan a konyhában az a hely, ahol a jutifalatos doboz "rejtőzik"? És ha kedvenced tehetné, örömmel megmutatná, amikor csak egy kis nasira vágyik? Hiszen emlékszik rá!  

 

A megfigyelésen alapuló térbeli memória olyan képesség, melynek köszönhetően elég egy alapos pillantást vetnünk környezetünkre vagy az elénk elterülő tájra ahhoz, hogy emlékezzünk rá. Elménkben rögzül az elrendezés térképe, és a későbbiekben fel tudjuk idézni az ott található tárgyak, jellegzetes pontok (pl. egy hegy vagy tó) hollétét.

 

Az emberek mellett számos állatnak megvan ez a veleszületett tulajdonsága, így a vándormadarak, rovarok, delfinek és a fókák is rendelkeznek vele. Korábban a farkasokról és a kutyákról is így vélekedtek a kutatók, de a térbeli memória mibenlétét csak nemrégiben kezdték el vizsgálni.

 

 

Emlékezik rá a kutya, hova tettük el a jutalomfalatot a konyhában
Emlékezik rá a kutya, hova tettük el a jutalomfalatot a konyhában - és meg is mutatja
Fotó: dogingtonpost.com

 

 

A tanulmányhoz 9 timberfarkas (észak-amerikai keleti erdei farkas) és 8 keverék kutya térbeli tájékozódási képességeit figyelték meg az ausztriai Wolf Science Center farkas-kutatóközpontban. A tesztek során ételt tartalmazó dobozkákat kellett megtalálniuk, szám szerint négyet, hatot és nyolcat, melyeket különböző helyekre rejtettek el a kutatók.

 

Néhány esetben a kutyák és a farkasok megfigyelhették, hova rejtik el az ennivalót, míg a többieknek a már elrejtett dobozkákat kellett megkeresniük. Sokkal hamarabb találta rá a dobozokra akkor, ha megnézhették, hova tették le azokat a kutatók. Nehezebb volt a helyzet, amikor nem láthatták, merre rejtették el a dobozkákat.

 

Mindebből arra következtettek, hogy az állatok nem csupán a szaglásukra támaszkodtak, ami arra utalhat, hogy valóban képesek emlékezni arra, mi hol helyezkedik el a környezetükben, főleg, ha előzőleg vethettek rá egy pillantást. Vagyis rendelkeznek a megfigyelésen alapuló térbeli memória képességével.

 

 

Vigyázz hova teszed a jutifalatot – A kutyád megjegyzi!
Vigyázz hova teszed a jutifalatot – A kutyád megjegyzi!
Fotó: goodfon.to

 

 

Érdekesség, hogy a farkasok lekörözték a kutyákat a dobozkák megtalálásában. Még akkor is gyorsabbnak bizonyultak, ha nem látták, hova rejtették el azokat a kutatók. Úgy vélik, ez annak tudható be, hogy a farkasok kitartóbbak és erősebb motivációt éreznek az élelemkeresés közben. Mindez onnan is eredhet, hogy a vadon élő állatoknál gyakran a túlélés múlik azon, hogy képesek legyenek gyorsan és hatékonyan felkutatni az erőforrásokat, így az élelmet és a vizet is.

 

Nem véletlen tehát az sem, hogy a kutyánk pontosan tudja, hol tartjuk a jutalomfalatos dobozokat – elég egyszer megnéznie, melyik polcon hova tettük, és ha szeretne belőle, jelentőségteljesen szuggerálja ama bizonyos pontot.

 

A kutatás azt is segíthet megérteni, hogyan észlelik a kutyák a körülöttük lévő világot, és persze nagyon ügyesek abban is, hogyan manipuláljanak ki a gazdiból egy kis plusz finomságot.

 

 

Jelentőségteljes pillantás - Nagyon szépen tud nézni a kutya, ha ennivalót talál a konyhában
Jelentőségteljes pillantás - Nagyon szépen tud nézni a kutya, ha ennivalót talál a konyhában
Fotó: housebeautiful.com

 

 

Kutyáink megtanulták, hogyan kérjenek segítséget tőlünk, ha valamihez nem férnek hozzá, például begurult az ágy alá a labda, vagy beesett a jutalomfalat a hűtő és a fal közé. Ehhez hasonlóan a térbeli memória képessége is az ember és a kutya közös történelmének eredménye lehet, hiszen több ezer éven át fejlődtünk, változtunk, tanultunk együtt, egymástól. 

 

Nem kell csodálkozni azon, ha legközelebb véletlenül elől hagyjuk a jutisdobozt, és mire hazaérünk, hűlt helyét találjuk a falatkáknak. Kedvenceinknek manapság már nem igazán kell aggódniuk a túlélésük miatt, de ha az orruk elé kerül valami finomság, amellett bizony nem lehet szó nélkül elmenni. Ti is tapasztaltátok már?

 

 


Forrás: https://www.independent.co.uk/news/science/dogs-austria-school-b2410937.html

Forrás: independent.co.uk
Indexkép forrás: goodfon.to

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Kutyával Bécsben: Álomhely a kutyabarátok számára Kutyával Bécsben: Álomhely a kutyabarátok számára
Ausztriáról köztudott, hogy csodálatos kirándulóhely, és egyben erős kutyabarát kultúrája is van. Ebben a cikkünkben az osztrák fővárost, Bécset mutatjuk be: mire is kell figyelnünk, ha kutyával érkezünk.

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Praktiker Rehabportál Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ehet a kutya almát? Hírek - Címlapon
Ehet a kutya almát?
Kiemelkedő magyar eredmény született a Mentőkutya Világbajnokságon Hírek - Címlapon
Kiemelkedő magyar eredmény született a Mentőkutya Világbajnokságon