A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Vigyázz hova teszed a jutifalatot – A kutyád megjegyzi!

2023. október 03., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Pontosan tudja, melyik polcon hova tettük le a finomságos dobozkát. De honnan ered ez a lenyűgöző képesség? 

Nálatok is megvan a konyhában az a hely, ahol a jutifalatos doboz "rejtőzik"? És ha kedvenced tehetné, örömmel megmutatná, amikor csak egy kis nasira vágyik? Hiszen emlékszik rá!  

 

A megfigyelésen alapuló térbeli memória olyan képesség, melynek köszönhetően elég egy alapos pillantást vetnünk környezetünkre vagy az elénk elterülő tájra ahhoz, hogy emlékezzünk rá. Elménkben rögzül az elrendezés térképe, és a későbbiekben fel tudjuk idézni az ott található tárgyak, jellegzetes pontok (pl. egy hegy vagy tó) hollétét.

 

Az emberek mellett számos állatnak megvan ez a veleszületett tulajdonsága, így a vándormadarak, rovarok, delfinek és a fókák is rendelkeznek vele. Korábban a farkasokról és a kutyákról is így vélekedtek a kutatók, de a térbeli memória mibenlétét csak nemrégiben kezdték el vizsgálni.

 

 

Emlékezik rá a kutya, hova tettük el a jutalomfalatot a konyhában
Emlékezik rá a kutya, hova tettük el a jutalomfalatot a konyhában - és meg is mutatja
Fotó: dogingtonpost.com

 

 

A tanulmányhoz 9 timberfarkas (észak-amerikai keleti erdei farkas) és 8 keverék kutya térbeli tájékozódási képességeit figyelték meg az ausztriai Wolf Science Center farkas-kutatóközpontban. A tesztek során ételt tartalmazó dobozkákat kellett megtalálniuk, szám szerint négyet, hatot és nyolcat, melyeket különböző helyekre rejtettek el a kutatók.

 

Néhány esetben a kutyák és a farkasok megfigyelhették, hova rejtik el az ennivalót, míg a többieknek a már elrejtett dobozkákat kellett megkeresniük. Sokkal hamarabb találta rá a dobozokra akkor, ha megnézhették, hova tették le azokat a kutatók. Nehezebb volt a helyzet, amikor nem láthatták, merre rejtették el a dobozkákat.

 

Mindebből arra következtettek, hogy az állatok nem csupán a szaglásukra támaszkodtak, ami arra utalhat, hogy valóban képesek emlékezni arra, mi hol helyezkedik el a környezetükben, főleg, ha előzőleg vethettek rá egy pillantást. Vagyis rendelkeznek a megfigyelésen alapuló térbeli memória képességével.

 

 

Vigyázz hova teszed a jutifalatot – A kutyád megjegyzi!
Vigyázz hova teszed a jutifalatot – A kutyád megjegyzi!
Fotó: goodfon.to

 

 

Érdekesség, hogy a farkasok lekörözték a kutyákat a dobozkák megtalálásában. Még akkor is gyorsabbnak bizonyultak, ha nem látták, hova rejtették el azokat a kutatók. Úgy vélik, ez annak tudható be, hogy a farkasok kitartóbbak és erősebb motivációt éreznek az élelemkeresés közben. Mindez onnan is eredhet, hogy a vadon élő állatoknál gyakran a túlélés múlik azon, hogy képesek legyenek gyorsan és hatékonyan felkutatni az erőforrásokat, így az élelmet és a vizet is.

 

Nem véletlen tehát az sem, hogy a kutyánk pontosan tudja, hol tartjuk a jutalomfalatos dobozokat – elég egyszer megnéznie, melyik polcon hova tettük, és ha szeretne belőle, jelentőségteljesen szuggerálja ama bizonyos pontot.

 

A kutatás azt is segíthet megérteni, hogyan észlelik a kutyák a körülöttük lévő világot, és persze nagyon ügyesek abban is, hogyan manipuláljanak ki a gazdiból egy kis plusz finomságot.

 

 

Jelentőségteljes pillantás - Nagyon szépen tud nézni a kutya, ha ennivalót talál a konyhában
Jelentőségteljes pillantás - Nagyon szépen tud nézni a kutya, ha ennivalót talál a konyhában
Fotó: housebeautiful.com

 

 

Kutyáink megtanulták, hogyan kérjenek segítséget tőlünk, ha valamihez nem férnek hozzá, például begurult az ágy alá a labda, vagy beesett a jutalomfalat a hűtő és a fal közé. Ehhez hasonlóan a térbeli memória képessége is az ember és a kutya közös történelmének eredménye lehet, hiszen több ezer éven át fejlődtünk, változtunk, tanultunk együtt, egymástól. 

 

Nem kell csodálkozni azon, ha legközelebb véletlenül elől hagyjuk a jutisdobozt, és mire hazaérünk, hűlt helyét találjuk a falatkáknak. Kedvenceinknek manapság már nem igazán kell aggódniuk a túlélésük miatt, de ha az orruk elé kerül valami finomság, amellett bizony nem lehet szó nélkül elmenni. Ti is tapasztaltátok már?

 

 


Forrás: https://www.independent.co.uk/news/science/dogs-austria-school-b2410937.html

Forrás: independent.co.uk
Indexkép forrás: goodfon.to

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szagol be a kutya a lábaink közé? Miért szagol be a kutya a lábaink közé?
Kínos, zavarba ejtő, mulatságos... Egy biztos: nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha kutyánk orra éppen érzékeny testrészeinkre téved. Mi teszi olyan érdekessé számára, és mit tehetünk, ha túlzásba viszi a szimatolást?

Miért szeretik a kutyák a koszos zoknit? Miért szeretik a kutyák a koszos zoknit?
Kedvenceink megannyi módon fejezik ki irántunk való rajongásukat, és ebbe beletartozik az is, hogy olykor elcsennek ezt-azt, ami felkelti kíváncsiságukat. De mitől olyan ellenállhatatlan a zokni, amit nemrég viseltünk?

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Miért szeretik a kutyák a macskakakit? Miért szeretik a kutyák a macskakakit?
Csóválva közelít, csak úgy süt róla a lelkesedés: szeretne adni egy puszit vagy legalább megnyalni a gazdi kezét. Valami apróság virít a bajszán... csak nem kaki? Netán macskaalom? Már megint?

Itt az újabb bizonyíték, miért szeretjük jobban kedvenceinket, mint az embereket Itt az újabb bizonyíték, miért szeretjük jobban kedvenceinket, mint az embereket
Egy kutatás szerint mélyebben együtt érzünk azokkal, akik nem tudják megvédeni önmagukat, és az irántuk érzett szeretetünk is erősebb.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Hírstart Brimo partysátor AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ehet a kutya almát? Hírek - Címlapon
Ehet a kutya almát?
Kiemelkedő magyar eredmény született a Mentőkutya Világbajnokságon Hírek - Címlapon
Kiemelkedő magyar eredmény született a Mentőkutya Világbajnokságon