A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

20 összetevő, amit kerülj el, ha kutya sampont választasz

2017. február 25., 07:15


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Egészség




A kutya bőre a legnagyobb szerve - bármi, amit alkalmazunk rajta, vagy a szőrén, az beszívódik a szervezetbe. Ebből kifolyólag érdemes elkerülni a mérgező anyagok alkalmazását fürdetéskor is. A samponok összetevőinek megfejtése nem egyszerű, lássuk tehát a kémiai megnevezések jelentését!



A megállapítás igen nehéz, mivel bizonyos összetevők csak irritálják az érzékeny bőrt, míg mások rákkeltő hatásúak, de ez függ az előállítás menetétől, valamint attól is, hogy milyen anyagokat kevernek össze. A könnyebb meghatározás érdekében mi csak „jó” és „rossz” jelzőkkel illetjük a különböző kemikáliákat.

 

Kerüld el!

 

1.Szabadalmazott szőr és bőr kondicionálók, és hidratálók

Tény, hogy ez nem egy összetevő, de gyakran szerepel a samponok címkéjén a szöveg. Ez azt jelenti, hogy a gyártók nem szeretnék, hogy tudd, mi van a termékben.

 

2.Mesterséges illatanyag

Akár száz összetevő elegyéből is származhat, melyek körül egyik sincs feltüntetve a csomagoláson. Számos közülük rákkeltő hatású, mások pedig méreganyagok.

 

Ne menjen a szemébe a sampon, veszélyes lehet
Ne menjen a szemébe a sampon, veszélyes lehet
Fotó: petfinder.com

 

3.Ftalátok

Gyakran nem jelennek meg a címkén. Érdemes figyelni az illat, parfüm, vagy fragrance szó jelenlétét, ugyanis ez általában ftalát tartalomra is utal. Ezek befolyásolhatják a hormonális szabályozást, jobb elkerülni őket.

 

4.Mesterséges színezőanyagok

Petróleumból állítják elő, és felelős lehet szervi rendellenességek, daganatos megbetegedés, születési problémák, és allergiás reakciók kialakulásában. A színezékek általában nem tiszta kemikáliák, hanem szennyezett melléktermékek, és kizárólag azt a célt szolgálják, hogy elnyerjék a vásárló tetszését.

 

5.Formaldehid tartósítószerek

Ilyen formában nem látható a csomagoláson, de ettől még tartalmazza a sampon. Káros hatású, kiváltja a szervezet immunválaszát. Égő, viszkető érzést, és hámlást válthat ki, valamint hólyagokat okozhat. Amennyiben az alábbiak közül bármelyiket tartalmazza a sampon, jobb elkerülni: Bromopol, Doazolidinyl urea, DMDM Hydantoin, Imidazolidinyl urea, Quaternium-7, -15, -31, -61, és Sodium hydroxymethylglycinate.

 

Legjobb sampon nélkül, vagy bio samponnal fürdetni
Legjobb sampon nélkül, vagy bio samponnal fürdetni
Fotó: class.dogloveit.com

 

6.Isothiazolinone tartósítószerek

Metil, és metil klorid származékai irritáló hatásúak, és jelentős allergének. Emellett a methylisothiazolinone neurotoxin.

 

7.Parabén tartósítószerek

Halmozódnak a szervezetben, és csak nagy mennyiségben fejtik ki hatásukat. Ösztrogén zavart, daganatos megbetegedéseket, és szaporodásbeli problémákat okoznak.

 

8.Cocoamide-MEA

A Cocoamide-MEA egy magas nitrozamin tartalmú felületaktív anyag, amit a kozmetikumok előállításánál használnak. Olyan rendellenességeket okoz, mint a magas testhő, vagy a savas pH. Méregként hat a szervezetre, és vízvesztéshez is vezet. A vezető samponmárkák között is előfordul olyan, ami tartalmazza a Cocoamide-MEA-t.

9.Trietanolamin

Közeli rokona a Cocomaide-MEA-nak, a nitrozamin tartalma miatt hasonlóanveszélyes.

 

10.Ásványi olajok

Segítenek megtartani a bőr saját nedvességét, de megszabadítja természetes olajtartalmától, és természetes védőrétegétől. Méreganyag, és allergiára hajlamosít. Egyes internetes portálokon azt ajánlják, hogy csöpögtessünk néhány csepp ásványi olajat a kutya szemébe fürdés előtt, és ez megvédi a fájdalomtól, ha belemegy a sampon. Semmiképpen ne tegyük ezt! Csak a gyógyászati ásványi olajak mentesek a komplex szénhidrogénektől, és a benzoltól.

 

Házi sampon készítés
Házi sampon készítés
Fotó: s-media-cache-ak0.pinimg.com

 

11.Izopropil SD-40 (SD-40 Alkohol)

Kutyakozmetikai kellék, mely megszünteti a szőr zsírosodását, és szárítja a bőrt. Fokozza a bőr felszívó képességét, így a méreganyagok bejutását is. A legtöbb fültisztító termék fő összetevője.

 

12.Polietilén-glikol (PEG)

Növeli a bőr vízmegtartó tulajdonságát, bár bőrirritáló, és penetráció fokozó hatású – ez azt jelenti, hogy más kemikáliákat is hordoz, segíti őket átjutni a bőr felületén, és bekerülni a véráramba.

 

13.PEG-40 Lanolin

A polietilén-glikol leszármazottja. Mérgező a szervezet számára, és a legnagyobb gondot az okozza, hogy dioxánnal, és etilénnel szennyezett.

 

14. Propilén-glikol

Bőr kondicionáló, oldó- és nedvesítőszer. Károsítja az immunrendszert, a bőrt, és a sejteket.

 

További összetevők, melyeket érdemes elkerülni: Sodium benzoat, Sodium Lauryl-, és Laureth sulfate, Ammonium Laureth sulfate, polyszorbátok, és a Cocoamidopropil betaine.

 

Ezek az alkotók szinte minden mesterségesen előállított samponban előfordulnak, így érdemes bio, vagy saját készítésű tisztálkodó szereket alkalmazni kutyáinkon. 

 

 

Forrás: dogsnaturallymagazine.com
Indexkép forrás: dogmagz.com
Cikk első megjelenése: 2016. április 21.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

Segítség! Kakit eszik a kutyám! Segítség! Kakit eszik a kutyám!
Undort vagy meglepetést válhat ki a gazdiból, amikor észreveszi, hogy kedvence ürüléket fogyaszt. Lássuk a lehetséges okokat és megoldási tippeket!

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker Mondial Assistance GesmbH AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Nem tudta eldönteni, melyik kutyát mentse meg a menhelyről - ezért megvette mindet! Hírek - Címlapon
Nem tudta eldönteni, melyik kutyát mentse meg a menhelyről - ezért megvette mindet!
Így örült a vak kutya a rég nem látott gazdáinak Hírek - Címlapon
Így örült a vak kutya a rég nem látott gazdáinak