A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

800 kutyát és 200 macskát mentettek egy teherautóból a kutyahúsfesztivál elől Kínában

2017. június 22., 12:15


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem
Minden idők egyik legnagyobb állatmentése zajlott le Kínában kedden. Több száz állatbarát és aktivista elszántságának és kitartásának köszönhetően közel 1000 állat menekült meg a halál elől. Példaértékű összefogás!Mindössze egy nappal az ominózus Yulin-i kutyahúsfesztivál előtt csípték el a hatalmas szállítmányt, mely a fogyasztásra szánt húsok legnagyobb feldolgozóhelyére, Guangzhou városába tartott. A teherautó zsúfolásig tömve volt kutyákkal és macskákkal, testi épségükkel nem törődve szűk drótketrecekbe préselték be, majd egymásra pakolták őket a raktérben. Felfoghatatlan, mennyit szenvedhettek a zötyögő járműben, főleg azok, akik alulra kerültek:

 

„A kutyáknak rengeteg szenvedést okozott a zsúfoltság. Betegségek, fertőzések terjedtek közöttük, legtöbbet a vemhes szukák szenvedtek az éhezés és kiszáradás miatt.”

 

Dr. Peter Li, a Humane Society International Kína-szakértője úgy nyilatkozott, hogy ez volt az eddigi legnagyobb fogás, amit valaha láttak. Több száz kutya és macska kétségbeesett sírása hallatszott a teherautóból, félelmükben és mérhetetlen fájdalmukban várták a megváltó halált. Az ehhez hasonló esetek alapján kb. 30%-ra becsülték a három napig tartó út során elhullott állatok számát.

 

Drótketrecekbe zsúfolták be a több száz állatot
Drótketrecekbe zsúfolták be a több száz állatot
Fotó: Humane Society International/Facebook

 

Három napon át élelem és víz nélkül, összezsúfolva a hőségben valóságos csoda, hogy a többségük életben maradt. Ám rájuk még ennél is rosszabb sors várt: a vágóhídon ugyanis kegyetlen módszerekkel végzik ki őket, az elektrosokk, akasztás, kivéreztetés és halálra szúrkálás, elevenen megnyúzás és megfőzés is teljesen természetesnek számítanak ott. 

 

Bár az állatok lemészárlása és húsuk fogyasztása nem ütközik törvénybe, az előírások szerint minden egyednek egészségügyi dokumentumokkal kell rendelkeznie. Mivel Kínában hivatalosan nem léteznek húsfarmok, az áldozatok többsége gazdától ellopott vagy utcáról összeszedett kóbor állat.

 

Rengeteg helyi civil tiltakozik a hagyomány ellen, s az óriási rakományt látva akcióba lendültek az állatbarátok, bízva abban, hogy a sofőr nem tudja felmutatni a szükséges okmányokat. Egy bátor férfi vezetés közben megelőzte a teherautót és kocsijával keresztbe állt előtte, megállásra kényszerítve a sofőrt.

 

Minden idők legnagyobb állatmentése Kínában
Minden idők legnagyobb állatmentése Kínában
Fotó: Humane Society International/Facebook

 

Miután leállította a motort, megvárták a kiérkező rendőröket további intézkedéshez. Időközben szemtanúk is gyülekezni kezdtek a helyszínen, a 10 órás vizsgálat és egyeztetés alatt már 100 autó parkolt le a környéken. Közel 300 állatbarát várta, hogy segíthessen a szenvedő állatokon. Várakozás közben sem tétlenkedtek: a rácsokon keresztül megetették és megitatták a kutyákat és macskákat, néhányuk tetemét is kiemelték, ahol hozzáfértek, hogy ne fertőzzék a még életben maradtakat.

 

A sofőr egyik négylábú papírjait sem tudta felmutatni, így a rendőrség és a tömeg hatására lemondott szállítmányáról. A rendőrök az állatmentőkre bízták további sorsukat, ők pedig azonnal kiszabadították az állatokat a fogságból. Kézzel fogható volt a megkönnyebbülésük, ahogy elhagyhatták a ketreceket és megízlelték a szabadság ízét.

 

„Szívszorító állapotban vannak sokan. De csodálatos módon sokuk abbahagyta a nyüszítést, mintha tudták volna, hogy végre biztonságban vannak.” – mondta el az egyik résztvevő.

 

Kölykök és fajtatiszta kutyák is voltak a kínai teherautó rakományában
Kölykök és fajtatiszta kutyák is voltak a kínai teherautó rakományában
Fotó: Humane Society International/Facebook

 

Egy közeli telepre vitték őket, ahol azonnali ellátásban részesültek, vizet és élelmet kaptak. Akikben microchipet is találtak, értesítették tulajdonosokat. Fájdalmaik ellenére is nyilvánvalóvá vált sokuk esetében, hogy korábban családi környezetben élhettek, megmentőik láttán boldogan csóválták farkukat. Több fajtatiszta kutya is van közöttük, ez is erre utal. 

 

  „A kutyákat és macskákat karanténba helyezzük, elkülönítjük, majd állatorvosok vizsgálják meg őket, és megkezdjük kezelésüket. 24 órás felügyeletre lesz szükség aktivistáink részéről. Mikor a gazdátlan állatok fizikailag és mentálisan is helyrejönnek, örökbefogadhatóak lesznek.”

 

Példaértékű összefogásról tesznek tanúbizonyságot a mentésben résztvevő hivatásos állatmentők és állatbarát civilek - összehangolt munkájuknak köszönhetően rengeteg ellopott kedvenc térhet haza, míg a többiek új reményt kapnak a boldog, gazdis életre. 

 

Az állatmentők napi 24 órában dolgoznak a mentett kutyák és macskák ellátásán
Az állatmentők napi 24 órában dolgoznak a mentett kutyák és macskák ellátásán
Fotó: Humane Society International/Facebook

 

Dr. Peter Li kiemelte, hogy rendkívül büszke e fiatal aktivistákra, ők testesítik meg a reményt, hogy országukban egy nap - remélhetőleg rövidesen - ténylegesen véget ér ez a borzalom. A változás jeleként tekint a mentőakcióra:

 

„Guangzhou városát a kutya- és macskahús fogyasztás világfővárosának hívták korábban, ám ez a mentés azt üzeni a világnak, hogy a dél-kínai megavárosban nincs jövője a kutya- és macskahús fogyasztásnak.”

Forrás: hsi.org, thedodo.com
Indexkép forrás: Humane Society International/Facebook

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel
Kutyáinkat is érinthetik daganatos megbetegedések, ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mely tünetek jelentkezése esetén lehet rákra gyanakodni. Ehhez szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani.

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

8 elképesztő kutyafoglalkozás munkamániás kutyáknak 8 elképesztő kutyafoglalkozás munkamániás kutyáknak
Kutyák: ők azok teljessé teszik az életünket. Ma elsősorban társként tartjuk a kutyát, korábban azonban szinte kivétel nélkül egy-egy meghatározott célra lettek a különböző fajták kitenyésztve. Mindegyiküknek más-más “foglalkozása” volt - ezekből mutatunk most be 8 különleges kutya-munkát.

Kimentette a jéghideg folyóból a pici vidrakölyköt a háromlábú kutya Kimentette a jéghideg folyóból a pici vidrakölyköt a háromlábú kutya
Bár még bőven a mamája mellett lenne a helye, szem elől téveszthették egymást, és a kis vidra magatehetetlenül sodródott az árban.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Rehabportál Brimo partysátor Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Vádat emeltek a vadász ellen, aki kilőtte a francia pár kutyáját Hírek - Címlapon
Vádat emeltek a vadász ellen, aki kilőtte a francia pár kutyáját
Megható gesztus: a Trollfoci csapata felajánlotta milliós nyereményét a mentőkutyák számára Hírek - Címlapon
Megható gesztus: a Trollfoci csapata felajánlotta milliós nyereményét a mentőkutyák számára