A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A BKV-n utaztatás szabályai - Kibúvók nélkül

A BKK Zrt. sajtókommunikációs partnere válaszol


2015. április 23., 04:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Jó tudni!




Sok tévhit kering az állatszállításról, hogy kire, mikor és mekkora mérettől kell szájkosár, milyen jegytípusok alkalmazhatóak az ebekre is, és mi is az a kutyabérlet. Szeretnénk ezt letisztázni egy cikk keretein belül, ugyanis többször tapasztaltuk, hogy már az ellenőröknek sem hihet az ember.



A BKK sajtókommunikációs munkatársa segítségével választ kaphatunk az utazással kapcsolatos megválaszolatlan kérdésekre. A szabályokat sokan azért nem tartják be, mert nem ismerik őket, esetleg értesüléseik alapján kutyájuk nem szájkosár köteles, sőt jegyet sem kell neki váltani. A problémák elkerülése végett lássuk a válaszokat:

 

Mi az elsődleges szabály, ami mindenkire vonatkozik? Milyen feltételekkel szállítható bármely kutya a tömegközlekedési eszközön?

 

Élő állat a kézipoggyász méretét meg nem haladó, állatok szállítására alkalmas, zárt szállítóeszközben díjmentesen szállítható, amely biztosítja, hogy az élő állat az utazás során nem szabadul ki, illetve az utasok ruházata, poggyásza vagy a jármű nem szennyeződik be. A fentebb említettektől eltérően (ha az utas nem kézipoggyásznak megfelelő szállítóeszközben szállítja) a kutya zárt szállítóeszköz nélkül, szájkosárral és pórázon vezetve, díjfizetés ellenében szállítható.

Az utasnak rendelkeznie kell a kutya oltási bizonyítványával és kérésre azt a szolgálatban lévő személyzetnek fel kell mutatnia.

 

tömegközlekedés kutyával
Utazni csak stílusosan
Forrás: franksonlinepets.com

 

Milyen jegytípusokkal utaztathatunk kutyát? Csoportos jegy ugyanúgy használható, valamint van különbség emberre és kutyára váltott jegy között?

 

A kutya utaztatásának viteldíja azonos az adott távolságra érvényes teljes árú menetdíj árával, a hév vonalain a vonaljegy, gyűjtőjegy, átszállójegy a vonal teljes hosszára érvényes. Kutyaszállításra 24 órás jegy, 72 órás jegy hetijegy és 5/30-as napijegy is használható. A kutya részére bérlet váltható. A bérletszelvényt általános bérletigazolványban kell használni, az arckép helyén „ EB „ felirattal, az általános bérletekre vonatkozó szabályok szerint.

Amennyiben 24 órás jeggyel, vagy 5/30-as napijeggyel szeretnénk kutyát szállítani, az alábbi szabályok a mérvadóak:

·         A Budapest csoportos 24 órás jegy használatakor a legfeljebb 5 főbe a kutyát is bele kell számolni (például négy személy és egy kutya).

·         Az 5/30 BKK napijegy használata csak úgy történhet, hogy mind a kutya számára és a kutyát szállító utas számára külön 5/30 BKK napijegyen lévő szelvényeket érvényesítenek.


 

Milyen címmel ellátott kutyának nem kell szájkosarat viselnie, esetleg jegyet venni neki? (Gondolok itt pl.: vakvezetőre, vagy munkakutyára)

 

A rendőrségi szolgálati kutya és a megkülönböztető jelzéssel megjelölt segítő kutya (mozgáskorlátozottakat segítő, hangot jelző, rohamjelző, személyi segítő és vakvezető kutya) utaztatása díjtalan.

 

Egyszerre hány eb szállítható egy járművön, és milyen módon?

 

Kutya a járművek ülésén nem, csak a járművek peronján szállítható, egy utas pedig csak egy kutyát szállíthat. Ennek figyelembe vételével (ha több utas is szállít kutyát) egy járművön (kocsinként) több kutya is szállítható, de perononként legfeljebb egy. A megkülönböztető jelzéssel megjelölt segítő kutyák esetében a járművek peronjára vonatkozó, illetve az egy járművön (kocsinként) szállítható kutyák számára vonatkozó korlátozást nem kell alkalmazni (az ilyen kutyák a járművek belső terébe is bevihetők, hogy gazdájuk ne legyen akadályozva ülőhely elfoglalásában). Minden esetben a kutyát szállító utas(ok) felel(nek) azért, hogy az állatok egymást, illetve a többi utast ne zavarják vagy veszélyeztessék, a járműben kárt ne okozzanak.

 

Tömegközlekedés kutyával
Ő sem lép a biztonsági sávra
Forrás: http://blog.petspyjamas.com/

 

A metrónál, ahol a mozgólépcsőn értelemszerűen fel kell emelni az ebet, kérhet, és kaphat-e segítséget a nagytestű kutya tulajdonosa?

 

Kutya csak felemelve szállítható. Súlyosabb testű kutyával az állomáson szolgálatot teljesítő személyzetnek történő bejelentés után, a tartalékban lévő – álló – mozgólépcsőt kell igénybe venni, amennyiben ez lehetséges.

 

Van kivétel, vagy minden méretre és fajtára egyazon szabályok vonatkoznak?

 

A BKK Zrt. üzletszabályzata a kutyákra mérettől és fajtától függetlenül egyazon szabályt alkalmazza.

 

Mi pontosan a kutyabérlet? Milyen utazásokra jogosít fel bennünket, és miért kerül jóval többe, mint a diákoknak váltható?

 

A havi kutyabérlet a jelölt kezdőnapján 0 órától (de legkorábban a vásárlás időpontjától) a következő hónap kezdőnappal megegyező napon 02 óráig az 1-299, 900-999, M1, M2, M3, M4, H5, H6, H7, H8, H9, D14 és munkanapokon a D11, D12, D13 vonalak teljes hosszán használható. A bérlettel egy kutya szállítható, de az utasnak külön, saját maga számára is rendelkeznie kell érvényes jeggyel, bérlettel vagy utazásra jogosító egyéb okmánnyal. A bérletszelvény csak az arckép helyén „EB” felirattal ellátott érvényes általános bérletigazolvánnyal együtt használható, amelynek sorszámát a vásárláskor kell megadni, az nyomtatással kerül a szelvényre. Az érvényesített bérlet nem ruházható át.

Az emberek és a házi kedvencek utaztatását nem lehet összehasonlítani, hiszen a személyek és az élő állatok szállítása alapvetően eltérő. Hogy csak egy példát mondjunk, a kutyákra nem vonatkozik tankötelezettség, amely a diákok esetében a tömegközlekedési szolgáltatás igénybevételének a szükségességét feltételezi. A havi kutyabérlet ára a teljes árú havi Budapest-bérlet árának a fele (jelen esetben 10500 forintos bérlettel kell számolni, amelynek árát a Fővárosi Közgyűlés 2014. január 1-jétől a természetes személyek számára egyébként 9500 forintra csökkentette). Ez az ár azon alapul, hogy a kutya a többi utashoz hasonlóan elfoglal egy férőhelyet, azonban figyelembe veszi a kutyaszállítás egyéb sajátos szempontjait is. Hangsúlyozzuk, mindez  a házi kedvencek szállítására vonatkozik, hiszen – ahogy fentebb is írtuk – a megkülönböztető jelzéssel megjelölt segítő kutya utaztatása díjtalan. (A diákoknak egyébként több kormányrendelet is biztosítja a plusz kedvezményeket, amik érthető módon a kutyákra nem vonatkoznak.)

 

Ha az előírtaknak megfelelően utaztatjuk kedvenceinket, de néhány utastársunk mégis kötekszik, várhatunk segítséget a vezetőtől, vagy az ellenőrtől?

 

Ha az állatot ténylegesen az előírások szerint utaztatják, személyes jellegű szóváltás esetén a kutyatulajdonos megkérheti a járművezetőt vagy a jegyellenőrt, hogy hívja fel a reklamáló személy figyelmét az ebszállítás feltételeire, annak szabályosságára.

 

Ingyenesen utazó sérült személyek esetén, ahol a kísérő is ingyen utazhat, lehet-e az a segítő/kísérő egy kutya?

 

A kísérő csak természetes személy (azaz ember) lehet, kutya nem. Megjegyezzük, hogy a kísérők díjmentességét a már említett, személyszállítási utazási kedvezményeket tartalmazó jogszabály írja elő.

 

tömegközlekedés kutyával
Vak lány és segítője
Forrás: www.haaretz.com

 

Milyen változtatások várhatóak a szabályokat, utazást tekintve, amik kihathatnak kutyásra és kutyátlanra egyaránt?

 

Jelenleg nincs tudomásunk kutyaszállítást érintő jogszabályváltozásról, illetve a Fővárosi Közgyűlés részéről a kutyaszállítás díjának módosítására irányuló  szándékról.

 

Reméljük cikkünk mindenkinek választ adott a kérdésére, és eloszlatta a kételyeket. Nyugodt, és problémamentes utazást kívánunk eztán mindenkinek!

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Jó hír a kutyával utazóknak! Jó hír a kutyával utazóknak!
Fontos és jó hír érkezett azok számára, akik kedvencükkel együtt utaznának: kedvezményes áron válthatnak bérletet kutyájuknak a gazdik az új tarifarendszerben.

Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála
Kedves és hűséges kisugárzásának köszönhetően szívből átérezzük a bennünket összekötő, ősidőktől eredő szeretetet.

Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni
Mi, kutyások, érthető okokból többet tartózkodunk a szabadban, mint nem-kutyás társaink. Legtöbbünk azonban vagy idő- vagy kedv hiányában ritkán szakad ki a megszokott sétáltató útvonalaiból. Pedig igazán megéri beiktatni egy-egy hosszabb kirándulást is!

Ilyen szuper iskolabusszal járnak kirándulni a kutyák - és mind imádják! Ilyen szuper iskolabusszal járnak kirándulni a kutyák - és mind imádják!
Lelkesen figyelgetnek ki az ablakon, és izgatottan várják, aznap vajon milyen csodás helyre látogatnak el.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Rehabportál EB OVO Közhasznú Egyesület AEGON Magyarország Zrt. Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
1%-ot a Futrinka Egyesületnek Hírek - Címlapon
1%-ot a Futrinka Egyesületnek
Adomány koszorúk helyett - Nyirati Lili végakarata Hírek - Címlapon
Adomány koszorúk helyett - Nyirati Lili végakarata