A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A félelem szaga és a boldogság illata - Másként reagálnak rá a kölykök és a felnőtt kutyák

2023. május 11., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Érdekes eredményekre jutottak a kutatók, amikor azt vizsgálták, különbözően reagálnak-e a szagokra a fiatal és felnőtt kutyák.



 

Azt már tudjuk, hogy kutyáink imádják szagunkat, és azt is megérzik, ha félünk. Egy 2017-es tanulmány szerint arra is képesek, hogy az izzadságunkban lévő kémiai jeleket azonosítva „megmondják”, milyen hangulatban vagyunk.

 

Dr. Daniel Anielo és társai különböző mintákat mutattak a résztvevő ebeknek, és a bennük rejlő érzelmi lenyomatokat ők maguk is tükrözték. Amikor például egy olyan embertől vettek mintát, aki éppen szorongást vagy félelmet élt meg, a minta megszimatolása után a kutyák viselkedése is megváltozott: stresszes állapotba kerültek, és a gazdájukat keresték támogatás reményében. Viszont ha olyan mintát szagoltak, mely egy nyugodt és boldog embertől származtak, a kutyák kíváncsivá váltak, szívesebben fedezték fel a kísérlet helyéül szolgáló szobát, kevésbé támaszkodtak gazdájukra, és még idegenekkel is hajlandóak voltak interakcióba lépni.

 

 

Minden kutya érzi a félelem szagát - számukra is ijesztő
Minden kutya érzi a félelem szagát - számukra is ijesztő
Fotó: Pinterest

 

 

Kölyök és felnőtt kutyák szimata – Van eltérés?

 

Ezt szerették volna tudni a kutatók is, így újra felállították csapatukat, hogy behatóbban is megvizsgálják a jelenséget. A következő kérdést tették fel:

 

„Vajon a kölykök és a felnőtt kutyák képességei különböznek-e abban, hogy kizárólag szagmintára támaszkodva megállapítsák, milyen érzelmi állapotban van az ember?”

 

A már ismert eljárást alkalmazva különböző mintákat gyűjtöttek emberektől, akik éppen szorongást/félelmet éltek át, vagy jól érezték magukat, boldogok voltak. Két csoportra osztották a kutyákat: az egyikbe 6 hónaposnál fiatalabb kölyköt (61) soroltak, míg a másikban 1 évnél idősebb felnőttek (80) foglaltak helyet. Mindegyiküket elkísérte saját gazdája a tesztre. Mind a gazdik, mind az idegen szerepét játszó emberek előtt ismeretlen volt, milyen csoportba kerültek a kutyusok (félelem, boldogság vagy kontrollcsoport).

 

 

A kölyökkutyáknál több időbe telik, mire felismerik a boldogság illatát
A kölyökkutyáknál több időbe telik, mire felismerik a boldogság illatát
Fotó: firstvets.co.nz

 

 

Az eredmények szinte ugyanazok voltak a felnőttek esetében, mint a korábbi tanulmányban, ám a kölyköknél érdekes különbségekre bukkantak a kutatók.

 

1. A félelem szaga

 

Mind a kölykök, mind a felnőtt kutyák stressz jeleit mutatták, miután találkoztak ezzel a mintával. Viselkedésükben közös pont volt, hogy gazdájuk közelségét keresték. Ezt a reakciót már leírták hasonló tanulmányokban, és arra enged következtetni, hogy stresszes helyetekben a gazda jelenti kedvence számára a „biztonságos bázist”.

 

2. A boldogság illata

 

A felnőtt kutyák viselkedése szinte megegyezett az előző kísérletben résztvevőkével. A „boldog izzadság” érzékelésének hatására szívesebben közelítették meg a szobában lévő idegen embert, és kevésbé tendáltak a kijárat felé, szemben a „félős” és a kontrollcsoporttal. A kölykök azonban másként reagáltak, viselkedésük inkább a kontrollcsoportéhoz volt hasonló. Mindez azt sugallja, hogy a felnőtt kutyák érzékenyek az emberi boldogság és nyugalom érzésével összefüggő szagokra, míg a kölykök nem.

 

 

A fiatal kutyákból is reakciót váltott ki a félelem szaga
A fiatal kutyákból is reakciót váltott ki a félelem szaga
Fotó: Pinterest

 

 

3. Nem képesek azonosítani a szagokat vagy a viselkedéses válasz hiányzik?

 

Az a tény, hogy a „boldog” és a kontrollcsoportban lévő kölykök viselkedése között nem volt kimutatható különbség, két újabb kérdést vet fel: még nem rendelkeznek azzal a képességgel, hogy be tudják azonosítani a boldogság illatát, vagy felismerik ugyan, de még nem fejlődött ki bennük a viselkedéses válasz. A kutatók kiemelték, hogy a tanulmány kivitelezése során ennek vizsgálatára nem volt lehetőségük.

 

4. A félelmi reakció – Veleszületett vagy inkább biológiailag meghatározott?

 

Az a tény, hogy a kölykök reagáltak a félelemre, ám a boldogságra nem, két dolgot feltételez: már eleve úgy jönnek a világra, hogy felismerik a félelem szagát, és képesek reagálni rá (tehát veleszületett), vagy biológiai alapokon nyugszik a válasz, vagyis születésükkor úgymond „elő van készítve”. Értik itt ez alatt azt, hogy rendelkeznek azzal a képességgel, melynek köszönhetően világrajövetelüket követően rohamos gyorsasággal megtanulnak reagálni a félelem szagára.

 

 

A mi felelősségünk, hogy kutyánk boldogan élhessen
A mi felelősségünk, hogy kutyánk boldogan élhessen - segítsünk neki egészen pici korától
Fotó: vitapet.com

 

 

Összegzés

 

A kutatók azt találták, hogy a félelem szagára adott válasz jellegzetes és viszonylag konzisztens mind a kölyök- mind a felnőtt kutyákban. A két csoport közötti fő különbség az volt, hogy a felnőttek mérsékelt pozitív választ adtak a boldogság illatára, míg a kölykök reakciója nem sokban különbözött attól, mint amikor a kontrollcsoportban nem volt jelen a boldogság illata. Ezen azt mutatják, hogy a fiatal kutyáknak fejlődésük során kell elsajátítaniuk a kettő közötti összefüggést.

 

 

S hogy ez miben segíthet nekünk?

 

A kutya életének első néhány hónapja során rengeteget tanul a világról, társairól, saját magáról, és persze rólunk is. Ezek a tapasztalatok rendkívüli jelentőséggel bírnak, egy életre meghatározóak maradhatnak. Neveljük kiskutyánkat tudatosan, már a legelső pillanattól fogva. Segítsünk neki, hogy kellemes élményeket társíthasson a dolgokhoz, más kutyákhoz, és hozzánk is. Tanítsuk meg neki, mi a helyes, és mi nem az, vigyázzunk fizikai, mentális érzelmi egészségére. Gondoskodjunk róla felelősségteljesen, szeretettel - hogy ő is megismerhesse a boldogság illatát!

 

Forrás: thesciencedog.com
Indexkép forrás: formydachshund.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig
„VAÚ” - amit mindenki ismer, már gyermekkorunkban megtanuljuk, hogy „ezt mondja a kutya”. Ám ennél jóval árnyaltabb a skála, ebből csemegézünk most egy picit.

Mit árul el a kutya farka? Mit árul el a kutya farka?
Hosszú, rövid, sima, zászlós, kunkori – minden kutyának más a farka, néhány kivételtől eltekintve azonban mindegyiküknek van. Tisztában vagyunk-e vele, milyen célt szolgál a farok és milyen üzenetet hordoz a csóválás?

A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni
Megannyi érvet és ellenérvet sorolhatnánk fel a téma kapcsán, mindenesetre érdemes átgondolni. Nemcsak saját kutyánkról, hanem a kutyák viselkedéséről is fontos, hogy birtokában legyünk a megfelelő információknak ahhoz, hogy eldönthessük, futizzunk-e vagy sem?

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Így örült a menhelyi kutya, amikor új gazdija aláírta az örökbefogadási papírokat Így örült a menhelyi kutya, amikor új gazdija aláírta az örökbefogadási papírokat
Mintha érezte volna, hogy most valami nagyon fontos dolog van történőben.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak EB OVO Közhasznú Egyesület Praktiker Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A modern kutyafajták agya nagyobb, mint az ősi fajtáké Hírek - Címlapon
A modern kutyafajták agya nagyobb, mint az ősi fajtáké
Május 10-e a szívférgesség napja Magyarországon - A parazita ellen a megelőzés a legerősebb fegyverünk Hírek - Címlapon
Május 10-e a szívférgesség napja Magyarországon - A parazita ellen a megelőzés a legerősebb fegyverünk