A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A gazdik többsége úgy érzi, a járvány alatt erősebbé vált kötődése kutyájához

2021. november 16., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




Egy tanulmány szerint a kisállattartók 90%-a jövőben is szívesen töltene annyi időt kedvence társaságában, ahogy az elmúlt két évben tehette.



Gazdinak lenni az egyik legcsodálatosabb dolog a világon, amit megélhetünk: négylábú barátunk jelenléte, játékossága, hűsége és szeretete feledteti a nehézségeket, és szebbé varázsolja a mindennapokat. Ezek az érzések és a közöttünk lévő kötelék talán még nagyobb hangsúlyt kap a koronavírus járvány kezdete óta, egy felmérés alapján pedig már számszerűsíteni is tudjuk mindezt.

 

A Mars Petcare több mint 1000 gazdit kérdezett meg arról, milyennek látják a kiskedvencükhöz fűződő kapcsolatukat, változott-e az elmúlt hónapokban, években, és ha igen, milyen irányban. Kutatásuk a menhelyekre is kiterjedt, ide értve a bekerülő kutyák számát és az örökbefogadási kedvet. Az adatok összesítésével betekintést nyerhetünk abba is, milyen trendek tapasztalhatók jelenleg a kisállattartás terén.

 

Az együtt töltött extra idő hatására elmélyült a kapcsolat kutya és gazdi között
Az együtt töltött extra idő hatására elmélyült a kapcsolat kutya és gazdi között
Fotó: dogtime.com

 

Kiderült, hogy a világjárvány erőteljesen foglalkoztatta a gazdikat, sokuk elmondása szerint jelentős változást hozott életükbe, beleértve munkájukat és a kedvenceikkel való interakciókat is. Ugyanakkor egy nem várt fénysugár is felcsillant a kihívásokkal terhelt időszakban: a válaszadók 80%-a úgy érezte, hogy sokkal több időt töltött négylábú barátjával a járvány alatt, 84%-uk pedig azt állította, hogy az együtt töltött extra idő hatására erősebbé vált érzelmi kötődésük is.

 

A 2020-as és 2021-es év hozadékaként rengeteg gazdi és kutya között mélyülhetett el a kötelék, aminek köszönhetően a résztvevők 90%-a kijelentette, a jövőben is szívesen töltene el ennyi időt kedvencével. Hasonlóan éreznek azok is, akik jelenleg otthonról dolgoznak: 72% magával vinné kutyáját a munkahelyére a későbbiekben, s a hétvégi kikapcsolódásról, nyaralásról sem hiányozhatnak 65% véleménye szerint.

 

A gazdik többsége úgy véli, a járvány hatására erősebben kötődik kutyájához
A gazdik többsége úgy véli, a járvány hatására erősebben kötődik kutyájához
Fotó: Twitter

 

A felmérésből nyert információk egy új projektben is fontos szerepet játszanak. A Pet Homelessness Index az Egyesült Államokban élő hontalan kisállatok számát méri, három fő tényezőt vizsgálva:

  • All Pets Wanted – Tudatos kisállattartás (felelősségteljes tenyésztés, betegségmegelőzés, ivartalanítás, a gazdisághoz viszonyuló kulturális attitűd)
  • All Pets Cared For – Gondozás alatt álló kisállatok (a menhelyi örökbefogadások aránya, menhelyek támogatása, állatorvosi ellátás elérhetősége)
  • All Pets Welcome – Kisállatbarátság (kormányzati szabályozások, a felelős állattartás támogatása, hozzáférhetőség biztosítása állattartási forrásokhoz)

Az összesített adatok alapján elmondható, az Egyesült Államok jó irányban halad a hontalan kisállatok problémájának megoldása felé. A legfőbb akadályt a kutyatartással járó magas költségek, valamint az ideiglenes befogadás lehetőségével kapcsolatos szerény ismeretek és a menhelyekről örökbefogadott kutyákat övező tévhitek adják. A felmérést végző vállalat tervei szerint az Indexből nyert információk hozzájárulhatnak ahhoz, hogy jövőre még több gazdátlan kutyának és macskának segíthessenek végleges otthont találni.

Forrás: people.com
Indexkép forrás: Twitter

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak
A hétköznapi életben is vigyáz az emberek biztonságára: ha meglát egy motorost bukósisak nélkül, vakkantással jelzi gazdájának, szóljon az illetőnek.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Ebugatta AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Vádat emeltek egy vadász ellen, mert meglőtt két németjuhászt Hírek - Címlapon
Vádat emeltek egy vadász ellen, mert meglőtt két németjuhászt
Nem csak gazdájának, de süket kutyatársának is segítségére siet a figyelmes labrador Hírek - Címlapon
Nem csak gazdájának, de süket kutyatársának is segítségére siet a figyelmes labrador