A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A gazdik többsége úgy érzi, a járvány alatt erősebbé vált kötődése kutyájához

2021. november 16., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




Egy tanulmány szerint a kisállattartók 90%-a jövőben is szívesen töltene annyi időt kedvence társaságában, ahogy az elmúlt két évben tehette.



Gazdinak lenni az egyik legcsodálatosabb dolog a világon, amit megélhetünk: négylábú barátunk jelenléte, játékossága, hűsége és szeretete feledteti a nehézségeket, és szebbé varázsolja a mindennapokat. Ezek az érzések és a közöttünk lévő kötelék talán még nagyobb hangsúlyt kap a koronavírus járvány kezdete óta, egy felmérés alapján pedig már számszerűsíteni is tudjuk mindezt.

 

A Mars Petcare több mint 1000 gazdit kérdezett meg arról, milyennek látják a kiskedvencükhöz fűződő kapcsolatukat, változott-e az elmúlt hónapokban, években, és ha igen, milyen irányban. Kutatásuk a menhelyekre is kiterjedt, ide értve a bekerülő kutyák számát és az örökbefogadási kedvet. Az adatok összesítésével betekintést nyerhetünk abba is, milyen trendek tapasztalhatók jelenleg a kisállattartás terén.

 

Az együtt töltött extra idő hatására elmélyült a kapcsolat kutya és gazdi között
Az együtt töltött extra idő hatására elmélyült a kapcsolat kutya és gazdi között
Fotó: dogtime.com

 

Kiderült, hogy a világjárvány erőteljesen foglalkoztatta a gazdikat, sokuk elmondása szerint jelentős változást hozott életükbe, beleértve munkájukat és a kedvenceikkel való interakciókat is. Ugyanakkor egy nem várt fénysugár is felcsillant a kihívásokkal terhelt időszakban: a válaszadók 80%-a úgy érezte, hogy sokkal több időt töltött négylábú barátjával a járvány alatt, 84%-uk pedig azt állította, hogy az együtt töltött extra idő hatására erősebbé vált érzelmi kötődésük is.

 

A 2020-as és 2021-es év hozadékaként rengeteg gazdi és kutya között mélyülhetett el a kötelék, aminek köszönhetően a résztvevők 90%-a kijelentette, a jövőben is szívesen töltene el ennyi időt kedvencével. Hasonlóan éreznek azok is, akik jelenleg otthonról dolgoznak: 72% magával vinné kutyáját a munkahelyére a későbbiekben, s a hétvégi kikapcsolódásról, nyaralásról sem hiányozhatnak 65% véleménye szerint.

 

A gazdik többsége úgy véli, a járvány hatására erősebben kötődik kutyájához
A gazdik többsége úgy véli, a járvány hatására erősebben kötődik kutyájához
Fotó: Twitter

 

A felmérésből nyert információk egy új projektben is fontos szerepet játszanak. A Pet Homelessness Index az Egyesült Államokban élő hontalan kisállatok számát méri, három fő tényezőt vizsgálva:

  • All Pets Wanted – Tudatos kisállattartás (felelősségteljes tenyésztés, betegségmegelőzés, ivartalanítás, a gazdisághoz viszonyuló kulturális attitűd)
  • All Pets Cared For – Gondozás alatt álló kisállatok (a menhelyi örökbefogadások aránya, menhelyek támogatása, állatorvosi ellátás elérhetősége)
  • All Pets Welcome – Kisállatbarátság (kormányzati szabályozások, a felelős állattartás támogatása, hozzáférhetőség biztosítása állattartási forrásokhoz)

Az összesített adatok alapján elmondható, az Egyesült Államok jó irányban halad a hontalan kisállatok problémájának megoldása felé. A legfőbb akadályt a kutyatartással járó magas költségek, valamint az ideiglenes befogadás lehetőségével kapcsolatos szerény ismeretek és a menhelyekről örökbefogadott kutyákat övező tévhitek adják. A felmérést végző vállalat tervei szerint az Indexből nyert információk hozzájárulhatnak ahhoz, hogy jövőre még több gazdátlan kutyának és macskának segíthessenek végleges otthont találni.

Forrás: people.com
Indexkép forrás: Twitter

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Egy kutyusért mentek a menhelyre – aztán kiderült, hogy a legjobb barátja is gazdira vár Egy kutyusért mentek a menhelyre – aztán kiderült, hogy a legjobb barátja is gazdira vár
Megható videón a kettős örökbefogadás!

Miért élnek rövidebb ideig a nagytestű kutyák? Miért élnek rövidebb ideig a nagytestű kutyák?
Hatalmas szív dobog e békés óriásokban - mi pedig azt kívánjuk, bár még több időt tölthetnénk el társaságukban. Van remény?

Miért csóválja a kutya a farkát? Miért csóválja a kutya a farkát?
Boldog, kíváncsi, vagy éppen békítő szándékkal jár a farkincája? Rengeteg oka lehet a csóválásnak, de hogyan is alakult ki ez a viselkedés?

Tényleg hajlamosabbak a fajtatiszta kutyák a betegségekre? Tényleg hajlamosabbak a fajtatiszta kutyák a betegségekre?
Vagy ha megfordítjuk a kérdést: egészségesebbek a keverék kutyák, mint fajtatiszta társaik? Egy friss tanulmány szerint téves ez a feltételezés. Lássuk, mit mutatnak az adatok!

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!
Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Hírstart Brimo partysátor Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Vádat emeltek egy vadász ellen, mert meglőtt két németjuhászt Hírek - Címlapon
Vádat emeltek egy vadász ellen, mert meglőtt két németjuhászt
Nem csak gazdájának, de süket kutyatársának is segítségére siet a figyelmes labrador Hírek - Címlapon
Nem csak gazdájának, de süket kutyatársának is segítségére siet a figyelmes labrador