A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kisállattemetők sírkövei a háziállatokhoz való viszonyulásunk változásairól mesélnek

2020. október 29., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




A háziállatokhoz való viszonyulás változásairól és társadalmi megítéléséről mesélnek a Nagy-Britanniában immár több mint száz éves múltra visszatekintő kisállattemetők sírkövei - derül ki egy új tanulmányból.



 

Eric Tourigny, a Newcastle-i Egyetem munkatársa londoni és newcastle-i kisállattemetők több mint ezer sírkövét tanulmányozta az elmúlt száz évre - az első ilyen típusú köztemető 1881-es megalapítása és az 1980-as évek közötti időszakra - visszamenőleg.

 

Az Antiquity című folyóiratban publikált eredményei szerint míg a viktoriánus korban az emberek gyakran társaságként, barátként, addig a későbbiekben már családtagként tekintettek a házi kedvenceikre - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

 

 

Emil Otto Hoppé fotója 1933-ban készült a londoni Hyde Parkban található kisállattemetőben
Emil Otto Hoppé fotója 1933-ban készült a londoni Hyde Parkban található kisállattemetőben
Fotó: reddit.com

 

 

"A második világháború után az emberek egyre inkább családtagként kezdtek utalni a háziállataikra és ezzel párhuzamosan az állatok sírkövein is megjelentek a családnevek" - mondta a szakember, hozzátéve, hogy a vezetéknevek eleinte zárójelben vagy idézőjelben szerepeltek a sírköveken, mintegy jelezve, hogy nem teljes jogú családtagról van szó.

 

Tourigny szerint a háziállatok családtagként kezelésének a felvállalása azért lehetett nehézkes, mert az állatokhoz fűződő mély érzelmek szemben álltak a társadalmi normákkal. A korabeli skandináv kisállattemetőkben például a sírfeliratok nagy része teljesen érzelemmentes, ami különösnek hat annak fényében, hogy mekkora gondot fordítottak a házi kedvencek tiszteletére emelt emlékművekre. A szeretett állat elvesztése miatt érzett gyász azonban nem volt társadalmilag elfogadott.

 

 

A kisállatok sírjain olvasható feliratok sokat elárulnak arról is, hogy milyen volt a gazdi és a kedvenc közötti kapcsolat
A kisállatok sírjain olvasható feliratok sokat elárulnak arról is, hogy milyen volt a gazdi és a kedvenc közötti kapcsolat
Fotó: atlasobscura.com

 

 

A tanulmány másik fontos megállapítása, hogy az embereket idővel egyre jobban foglalkoztatta a háziállatok túlvilági életének a gondolata. Kevés 19. századi sírkövön van utalás a túlvilágra, noha néhány állattartó "reményét" fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy egyszer újra találkozhat szeretett házi kedvencével. "A 20. század közepére azonban a sírkövek nagy százalékán szerepel utalás arra, hogy a gazdik várnak a túlvilágon való újbóli találkozásra" - mondta a szakember.

 

 

A sírokon gyakran szívhezszóló üzeneteket hagytak szeretett kedvencüknek a gazdik
A sírokon gyakran szívhezszóló üzeneteket hagytak szeretett kedvencüknek a gazdik
Fotó: atlasobscura.com

 

 

Tourigny szerint a társadalom halállal szembeni attitűdje alig változott és az alvás metaforájának használata az egész 20. században megmaradt.

 

Nagy-Britanniában 1881-ben hozták létre az első, kisállatoknak szánt köztemetőt, miután egy Cherry nevű kutya gazdája megkérdezte a Hyde Park kapuőrét, hogy eltemetheti-e kedvencét a területen. A kutyát a kapuőr saját kertjében helyezték örök nyugalomra és a következő néhány évtizedben több száz ebet temettek el a parkban. Később egész Nagy-Britanniában megszaporodtak a kisállattemetők.

 

 

 

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A hűség és odaadás jelképe: 14 évig őrizte gazdája sírját Bobby, a terrier A hűség és odaadás jelképe: 14 évig őrizte gazdája sírját Bobby, a terrier
Skócia, 1858. A bozontos kiskutya gazdáját súlyos betegség ragadta el. Bobby elkísérte utolsó útjára, majd leheveredett a sírhantra, és elhatározta, hogy vigyáz rá, amíg csak él.

Tudtad, hogy valamikor kutyatemető volt Budapest közepén? Tudtad, hogy valamikor kutyatemető volt Budapest közepén?
Közel száz éve egy kis Üllői úti ház árnyas udvarán sok kis gyertya égett: mind egy-egy szeretett kis- vagy nagykutya emlékéért.

Négylábú őrangyal – Egy kóbor kutya vigasztalta meg a temetőben a síró nőt Négylábú őrangyal – Egy kóbor kutya vigasztalta meg a temetőben a síró nőt
Egyre csak adta a pacsikat, mintha mancsával próbálta volna simogatni, vigasztalni a lányt.

Ilyen a világ egyik legrégebbi kutyatemetője Ilyen a világ egyik legrégebbi kutyatemetője
Párizs külvárosában nem mindennapi helyre bukkanhatunk: itt található a világ egyik legöregebb kisállattemetője. Nagysága és egykori fénye mára már megkopott, mégis érdemes ezt a különleges helyet felfedezni.

Örök hűség: utolsó útjára is elkísérte szeretett gazdáját a gyászoló kutya Örök hűség: utolsó útjára is elkísérte szeretett gazdáját a gyászoló kutya
A végső búcsú pillanatáig kitartott amellett az ember mellett, aki a világot jelentette a számára. Megható videó!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker Brimo partysátor Ebugatta MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
196 kutyát mentettek meg egy kutyafarmról Dél-Koreában: egyre kisebb a kereslet a kutyahúsra Hírek - Címlapon
196 kutyát mentettek meg egy kutyafarmról Dél-Koreában: egyre kisebb a kereslet a kutyahúsra
Egy felmérés szerint a papírok és oltások helyett fontosabbnak tartják a kutya személyiségét a leendő gazdik Hírek - Címlapon
Egy felmérés szerint a papírok és oltások helyett fontosabbnak tartják a kutya személyiségét a leendő gazdik