A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ilyen a világ egyik legrégebbi kutyatemetője

Ahol minden lépéssel egy új történetre bukkanunk


2022. november 02., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű




Párizs külvárosában nem mindennapi helyre bukkanhatunk: itt található a világ egyik legöregebb kisállattemetője. Nagysága és egykori fénye mára már megkopott, mégis érdemes ezt a különleges helyet felfedezni.



 

Párizsba utazva mindenki szán egy kis időt Chopin, Balzac, Modigliani, Proust, Oscar Wilde, Edith Piaf után fennmaradt emlékek felkeresésére, de miért ne tennénk egy kitérőt a külváros felé, ahol az egykori legjobb, leghűségesebb barátoknak állítottak emléket?

 

 

A Cimetière des Chiens korabeli képeslapon
A Cimetière des Chiens korabeli képeslapon
Fotó: bonjourparis.com

 

 

Cimetière des Chiens-t, a kisállattemetőt 1899-ben alapította Georges Harmois ügyvéd és Marguerite Durand újságíró. A temetőt 1987-ben műemlékké nyilvánították. Mára már sajnos egyre kevesebb turista látogatja.

 

A Cimetière des Chiens (a “Kutyák temetője”) alapításának története kevésbé romantikus, mint ahogy azt elsőre gondolnánk. Az 1800-as évek végén egy új törvény került bevezetésre Párizsban, melynek értelmében megtiltották, hogy az elpusztult állatok testeit az utcára, vagy a Szajnába dobják. (Előtte a bevett gyakorlat az volt, hogy egyszerűen az utcán, vagy az utcai kukákban hagyták a tetemeket, vagy a hamvakat a Medici-kútnál szórták szét.) Az ügyvéd-újságíró páros ekkor látta meg a lehetőséget: kisállattemetőt kell létrehozni!

 

 

Emlék a szeretett kedvencnek
Emlék a szeretett kedvencnek
Fotó: Theadora Brack

 

 

Eleinte nem mindenki fogadta örömmel az ötletet. Egy újságíró így írt a temetőről, miután ellátogatott oda: “A párizsi Kutyatemető nem tekinthető kitörő sikernek.” A nehézkes indulás után azonban elérte a népszerűséget: nyolc év alatt 4000 háziállatot temettek itt el! 1934-re pedig ez a szám több mint 20000-re növekedett!

 

Olyannyira kedveltté vált a Cimetière des Chiens nem csak a gazdik, hanem a kíváncsiskodók körében is, hogy a temető egy-egy részletét ábrázoló képeslapokat is kiadtak. Az egyik alapító, Marguerite Durand még a saját feminista lapjában, a La Fronde-ben is jelentetett meg hirdetéseket. A kisállatemetőbe egyre több állatbarát zarándok, utazó, de még hercegnők is érkeztek szerte a világból.

 

 

A Cimetière des Chiens bejárata
A Cimetière des Chiens bejárata
Fotó: bonjourparis.com

 

 

Ezen a helyen minden kanyar egy-egy új történetet rejt. Mára már körülbelül 40.000 kisállat van itt elhelyezve. A gyönyörű, Eugene Petit által tervezett szecessziós kapun belépve rögtön egy bernáthegyi monumentális szobra köszönti a belépőt: A felirat szerint Barry nyugszik itt. A hős kutya 40 ember életét mentette meg egy hóviharban 1812-ben, mely Olaszország és Svájc között, az Alpokban tombolt. Barry a 41. ember megmentése közben halt meg.  

 

 

Barry, a hős bernáthegyi 40 ember életét mentette meg egy hóviharban
Barry, a hős bernáthegyi 40 ember életét mentette meg egy hóviharban
Fotó: Theadora Brack

 

 

Beljebb haladva egymást érik a valaha élt barátok sírjai, melyeken nem csak kutyákat és macskákat fedezhetünk fel: nyulak, hörcsögök, papagájok, lovak, de még majmok, teknősök, rókák, birkák is ide lettek eltemetve. A legmeglepőbb talán az, hogy egy cápát is elhelyeztek itt örök nyugalomra. A népszerű filmek főszereplőjét ihlető Rin Tin Tin is itt nyugszik, nem messze Dolly sírjától, aki a második világháborúban szolgált hősiesen.

 

 

Kutya szobra a Cimetière des Chiens -ben
Kutya szobra a Cimetière des Chiens -ben
Fotó: Theadora Brack

 

 

A párizsi Kutyák temetője talán az egyik legkülönlegesebb hely a világon. Érdekes, lenyűgöző és egyben megható, ahogy az egykori gazdik megemlékeznek szeretett társukról. Örök emlékek állíttattak itt hősöknek, kis és nagyobbacska barátoknak, a gazdik titkainak őrzőinek.

 

A Párizsban járó kutyabarátoknak mondhatjuk: kötelező program!

 

 

A kis Bibi kutya sírja
A kis Bibi kutya sírja
Fotó: Theadora Brack

 

 

Nem csak kutyák és macskák vannak itt eltemetve
Nem csak kutyák és macskák vannak itt eltemetve
Fotó: Theadora Brack

 

 

Forrás: bonjourparis.com
Indexkép forrás: Theadora Brack - bonjourparis.com
Cikk első megjelenése: 2016. július 18.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

E-cigaretta: kutyád életébe is kerülhet, ha megkaparintja E-cigaretta: kutyád életébe is kerülhet, ha megkaparintja
Korábban már körüljártuk a dohányzás kutyákra gyakorolt hatásának témakörét. De mi a helyzet az e-cigarettával?

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

A hűség és odaadás jelképe: 14 évig őrizte gazdája sírját Bobby, a terrier A hűség és odaadás jelképe: 14 évig őrizte gazdája sírját Bobby, a terrier
Skócia, 1858. A bozontos kiskutya gazdáját súlyos betegség ragadta el. Bobby elkísérte utolsó útjára, majd leheveredett a sírhantra, és elhatározta, hogy vigyáz rá, amíg csak él.

Fagyálló mérgezés kutyáknál – Miről ismerhetjük fel? Fagyálló mérgezés kutyáknál – Miről ismerhetjük fel?
Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a jelekkel, mert a fagyálló mérgezés életveszélyes állapotot okoz!

Tudtad, hogy valamikor kutyatemető volt Budapest közepén? Tudtad, hogy valamikor kutyatemető volt Budapest közepén?
Közel száz éve egy kis Üllői úti ház árnyas udvarán sok kis gyertya égett: mind egy-egy szeretett kis- vagy nagykutya emlékéért.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online Ebugatta Brimo partysátor Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Állatok világnapja az Ürömi Állatotthonban Hírek - Címlapon
Állatok világnapja az Ürömi Állatotthonban
Kóbor kutya üldözte el a támadót Hírek - Címlapon
Kóbor kutya üldözte el a támadót