A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ilyen a világ egyik legrégebbi kutyatemetője

Ahol minden lépéssel egy új történetre bukkanunk


2022. november 02., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű
Párizs külvárosában nem mindennapi helyre bukkanhatunk: itt található a világ egyik legöregebb kisállattemetője. Nagysága és egykori fénye mára már megkopott, mégis érdemes ezt a különleges helyet felfedezni. 

Párizsba utazva mindenki szán egy kis időt Chopin, Balzac, Modigliani, Proust, Oscar Wilde, Edith Piaf után fennmaradt emlékek felkeresésére, de miért ne tennénk egy kitérőt a külváros felé, ahol az egykori legjobb, leghűségesebb barátoknak állítottak emléket?

 

 

A Cimetière des Chiens korabeli képeslapon
A Cimetière des Chiens korabeli képeslapon
Fotó: bonjourparis.com

 

 

Cimetière des Chiens-t, a kisállattemetőt 1899-ben alapította Georges Harmois ügyvéd és Marguerite Durand újságíró. A temetőt 1987-ben műemlékké nyilvánították. Mára már sajnos egyre kevesebb turista látogatja.

 

A Cimetière des Chiens (a “Kutyák temetője”) alapításának története kevésbé romantikus, mint ahogy azt elsőre gondolnánk. Az 1800-as évek végén egy új törvény került bevezetésre Párizsban, melynek értelmében megtiltották, hogy az elpusztult állatok testeit az utcára, vagy a Szajnába dobják. (Előtte a bevett gyakorlat az volt, hogy egyszerűen az utcán, vagy az utcai kukákban hagyták a tetemeket, vagy a hamvakat a Medici-kútnál szórták szét.) Az ügyvéd-újságíró páros ekkor látta meg a lehetőséget: kisállattemetőt kell létrehozni!

 

 

Emlék a szeretett kedvencnek
Emlék a szeretett kedvencnek
Fotó: Theadora Brack

 

 

Eleinte nem mindenki fogadta örömmel az ötletet. Egy újságíró így írt a temetőről, miután ellátogatott oda: “A párizsi Kutyatemető nem tekinthető kitörő sikernek.” A nehézkes indulás után azonban elérte a népszerűséget: nyolc év alatt 4000 háziállatot temettek itt el! 1934-re pedig ez a szám több mint 20000-re növekedett!

 

Olyannyira kedveltté vált a Cimetière des Chiens nem csak a gazdik, hanem a kíváncsiskodók körében is, hogy a temető egy-egy részletét ábrázoló képeslapokat is kiadtak. Az egyik alapító, Marguerite Durand még a saját feminista lapjában, a La Fronde-ben is jelentetett meg hirdetéseket. A kisállatemetőbe egyre több állatbarát zarándok, utazó, de még hercegnők is érkeztek szerte a világból.

 

 

A Cimetière des Chiens bejárata
A Cimetière des Chiens bejárata
Fotó: bonjourparis.com

 

 

Ezen a helyen minden kanyar egy-egy új történetet rejt. Mára már körülbelül 40.000 kisállat van itt elhelyezve. A gyönyörű, Eugene Petit által tervezett szecessziós kapun belépve rögtön egy bernáthegyi monumentális szobra köszönti a belépőt: A felirat szerint Barry nyugszik itt. A hős kutya 40 ember életét mentette meg egy hóviharban 1812-ben, mely Olaszország és Svájc között, az Alpokban tombolt. Barry a 41. ember megmentése közben halt meg.  

 

 

Barry, a hős bernáthegyi 40 ember életét mentette meg egy hóviharban
Barry, a hős bernáthegyi 40 ember életét mentette meg egy hóviharban
Fotó: Theadora Brack

 

 

Beljebb haladva egymást érik a valaha élt barátok sírjai, melyeken nem csak kutyákat és macskákat fedezhetünk fel: nyulak, hörcsögök, papagájok, lovak, de még majmok, teknősök, rókák, birkák is ide lettek eltemetve. A legmeglepőbb talán az, hogy egy cápát is elhelyeztek itt örök nyugalomra. A népszerű filmek főszereplőjét ihlető Rin Tin Tin is itt nyugszik, nem messze Dolly sírjától, aki a második világháborúban szolgált hősiesen.

 

 

Kutya szobra a Cimetière des Chiens -ben
Kutya szobra a Cimetière des Chiens -ben
Fotó: Theadora Brack

 

 

A párizsi Kutyák temetője talán az egyik legkülönlegesebb hely a világon. Érdekes, lenyűgöző és egyben megható, ahogy az egykori gazdik megemlékeznek szeretett társukról. Örök emlékek állíttattak itt hősöknek, kis és nagyobbacska barátoknak, a gazdik titkainak őrzőinek.

 

A Párizsban járó kutyabarátoknak mondhatjuk: kötelező program!

 

 

A kis Bibi kutya sírja
A kis Bibi kutya sírja
Fotó: Theadora Brack

 

 

Nem csak kutyák és macskák vannak itt eltemetve
Nem csak kutyák és macskák vannak itt eltemetve
Fotó: Theadora Brack

 

 

Forrás: bonjourparis.com
Indexkép forrás: Theadora Brack - bonjourparis.com
Cikk első megjelenése: 2016. július 18.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Négylábú őrangyal – Egy kóbor kutya vigasztalta meg a temetőben a síró nőt Négylábú őrangyal – Egy kóbor kutya vigasztalta meg a temetőben a síró nőt
Egyre csak adta a pacsikat, mintha mancsával próbálta volna simogatni, vigasztalni a lányt.

Tudtad, hogy valamikor kutyatemető volt Budapest közepén? Tudtad, hogy valamikor kutyatemető volt Budapest közepén?
Közel száz éve egy kis Üllői úti ház árnyas udvarán sok kis gyertya égett: mind egy-egy szeretett kis- vagy nagykutya emlékéért.

Kutyaportrék töklámpáson Kutyaportrék töklámpáson
Mi mással tehetnénk hangulatosabbá kertünket, mint egy sejtelmesen pislákoló töklámpással, amin ráadásul kedvencünk portréja díszeleg? Kutyabarátoknak kötelező!

15 elárvult kiskacsát fogadott örökbe Fred, a 15 éves labrador 15 elárvult kiskacsát fogadott örökbe Fred, a 15 éves labrador
Szokatlan pótpapára leltek a pelyhesek, miután magukra maradtak egy középkori várkastély udvarán. Szívmelengető fotók!

A Szivárványhíd felé - 10 lehetséges jel, hogy a kutya búcsúzni készül A Szivárványhíd felé - 10 lehetséges jel, hogy a kutya búcsúzni készül
Mindennél jobban szeretjük őt, ezért is olyan fájdalmas belegondolni, hogy kedvencünk élete végéhez közeledik. Legyen bár idős vagy gyógyíthatatlan beteg, a döntés meghozatalában csak ránk számíthat. De honnan tudhatjuk, hogy lassan elérkezik a búcsú ideje?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Egyedi kutyás ajándéktárgyak AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyával álmodtál? Ezt jelentheti! Hírek - Címlapon
Kutyával álmodtál? Ezt jelentheti!
A minitől az óriásig – miért olyan változatos a kutyák mérete? Hírek - Címlapon
A minitől az óriásig – miért olyan változatos a kutyák mérete?