A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A minitől az óriásig – miért olyan változatos a kutyák mérete?

2022. november 02., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Egy faj, megannyi fajta. Hihetetlen méretkülönbségekkel. Gondoljunk csak egy csivavára és egy német dogra. Míg az egyik elfér egy válltáskában, a másiknak otthon is tágas tér kell, hogy kényelmesen tudjon mozogni, pihenni. Miért alakulhatott ez így?



 

Első ránézésre a legtöbb állatnál viszonylag könnyű megállapítani, mely fajhoz tartozik, hiszen külső megjelenésük, színük, méretük nagy hasonlóságot mutat. Egy párducot összekeverhetünk egy jaguárral, de azt biztosan tudjuk, hogy mindketten a nagymacskafaj képviselői. Mi a helyzet a kutyákkal? Felsorolni is nehéz lenne 5 percben a fajták nevét, és akkor még nem beszéltünk a keverékekről...

 

 „A ma létező emlősök közül a kutyák mérete mutatja a legnagyobb változatosságot” – mondta el K. Gordon Lark, az Utah Egyetem biológusa.  „Régóta foglalkoztat minket a kérdés, hogy honnan ered ez a hatalmas különbség?”

 

 

A DNS nyomában

 

A kutyafélék családfája, melyben a háziasított kutyát is megtaláljuk, több mint 15000 évvel ezelőtt ágazott el a szürkefarkasétól. A tenyésztés irányított szelekciójának köszönhetően megannyi fajta jött létre a történelem folyamán, melyek mérete, általános jellemvonásai és viselkedési mintái is nagy változatosságot mutatnak.

 

 

Yorkshire terrier és német dog - Gének befolyásolják, hogy a kistestű kutya kicsi maradjon
Yorkshire terrier és német dog - Gének befolyásolják, hogy a kistestű kutya kicsi maradjon
Fotó: goodfon.com

 

 

A kutatók arra voltak kíváncsiak, milyen genetikai tényezők állhatnak ennek hátterében. Ehhez több száz portugál vízikutya gazdájának segítségét kérték. Felmérték a kutyák fizikai állapotát, feljegyezték marmagasságukat és testsúlyukat, röntgenfelvételeket készítettek csontvázukról, valamint DNS-mintákat vettek tőlük, részletesen elemezték genotípusukat.

 

Miért éppen őket választották? Meglepő módon a portugál vízikutyáknál fajtán belül is nagy eltérések mutatkoznak, már ami a testméretet illeti: súlyuk 11,5 és 34 kg között mozog. A begyűjtött adatok elemzésével a kutatók rábukkantak arra a genetikai variánsra, mely meghatározza, mekkorára fog megnőni a kutya: az inzulinszerű növekedési faktor (IGF-1) a növekedési hormonnal szabályozza a normális csont és szöveti növekedést, fejlődést. Ennek köszönhetően növekednek az emlősök, így mi, emberek is, születésünktől kezdve felnőtt korunkig.

 

A kistestű kutyák esetében a szabályozó folyamatba „hiba” csúszik, olyan mutáció jön létre, mely visszafogja a gének és hormonok működését. Furcsa is lenne egy labrador-méretű yorkshire terrier. És ezért nem lesz a törpe uszkárnak vagy törpe schnauzernek született kölyökből standard vagy óriás változat.

 

 

A tanulmányban többszáz portugál vízikutya adatait hasonlították össze
A tanulmányban többszáz portugál vízikutya adatait hasonlították össze
Fotó: k9url.com

 

 

A közepes és nagytestű kutyáknál azonban ez a mechanizmus hiányzik, így lehetséges az, hogy egy német dog kölyök felcseperedve tekintélyes méretet ölthessen.

 

Ám egyetlen fajta adataiból lehet-e messzemenő következtetéseket levonni, merült fel a kérdés. Az eredmények alátámasztásához további 3241 kutya méreteit hasonlították össze a kutatók, méghozzá 143 fajtából. Szerepeltek köztük csivavák, mopszok, törpe és standard uszkárok, bernáthegyik és ír farkaskutyák is. A növekedést szabályozó (vagyis elnyomó) szekvencia kivétel nélkül mindegyik kistestű fajtában megtalálható volt.

 

„Minden, 10 kg alatti kutya rendelkezik vele. Roppant különös!” – jegyezte meg Lark. Ami ennél is különösebb, hogy a rottweilereknél viszont megtalálták ezt a módosulást; őket egyéb genetikai tényezők teszik naggyá.

 

 

Az emlősök közül a kutyák testmérete mutatja a legnagyobb változatosságot
Az emlősök közül a kutyák testmérete mutatja a legnagyobb változatosságot
Fotó: thehappypuppysite.com

 

 

A farkastól a kutyáig

 

A kutyák több, mint tízezer éve kísérnek minket utunkon, ez idő alatt szelídített állatokból szeretett kedvencekké váltak. Elképzelhető, hogy a méretkülönbségek is legalább ilyen régre vezethetőek vissza. A DNS-mintákat összehasonlítva ugyanis arra is fény derült, hogy a kistestű kutyákban a világ minden táján megtalálható ama bizonyos genetikai instrukció, mely visszafogja a növekedést:

 

„Mivel minden kistestű kutyában jelen van, vagy a háziasítás kezdete óta bennük rejlik vagy egy kisebb méretű farkas őstől eredeztethető.” – emelte ki a biológus, aki rámutatott arra is, hogy a "gének e játékára" még nem találtak példát a ma élő farkasokban.

 

A kutatók véleménye szerint a gének módosulása hozzájárulhatott a kutyafajták gyors elkülönüléséhez is. A kisebb testméret mondhatni kevesebb szükséglettel jár: egy kistestű kutya kevesebb táplálékot igényel, kisebb helyet foglalt el már a hajdani falusi és városi környezetben is, és szállítása is könnyebbnek bizonyul. A praktikus oldaltól eltekintve azért maradhattak fenn az évezredek során, és azért válhattak oly népszerűvé, mert nagyszerű társaságot nyújtanak az embernek

 

 

Whippet és német dog - Az emlősök közül a kutyák testmérete mutatja a legnagyobb változatosságot
Whippet és német dog - Az emlősök közül a kutyák testmérete mutatja a legnagyobb változatosságot
Fotó: rd.com

 

 

„A pirinyó ebek gyakorlati haszna megkérdőjelezhető, hiszen nem kísérik el az embert vadászatokra, nem védik meg a házat a betolakodóktól. Nem képesek elhúzni egy kisebb szekeret, és az embert sem tudják kiásni a romok alól. Mert kicsik. De éppen ezért találjuk őket olyan szeretetreméltónak.- fogalmazott a tanulmány egyik szerzője, aki egy törpe uszkár-máltai selyemkutya keverék büszke gazdája.

 

 

 

Legyenek bár picik vagy óriásiak, szívükben igazi varázslatot hordoznak, mely mindannyiunkat megérint. Egyetértünk?

 

 

 

Forrás: livescience.com
Indexkép forrás: goodfon.com
Cikk első megjelenése: 2021. április 28.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről
Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban
A francia bulldogok és a labrador retrieverek ismét taroltak.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Hírstart MOL Nyrt. AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ilyen a világ egyik legrégebbi kutyatemetője Hírek - Címlapon
Ilyen a világ egyik legrégebbi kutyatemetője
Így készíts kutyás mintájú halloween tököt Hírek - Címlapon
Így készíts kutyás mintájú halloween tököt