A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A minitől az óriásig – miért olyan változatos a kutyák mérete?

2021. október 18., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Egy faj, megannyi fajta. Hihetetlen méretkülönbségekkel. Gondoljunk csak egy csivavára és egy német dogra. Míg az egyik elfér egy válltáskában, a másiknak otthon is tágas tér kell, hogy kényelmesen tudjon mozogni, pihenni. Miért alakulhatott ez így?Első ránézésre a legtöbb állatnál viszonylag könnyű megállapítani, mely fajhoz tartozik, hiszen külső megjelenésük, színük, méretük nagy hasonlóságot mutat. Egy párducot összekeverhetünk egy jaguárral, de azt biztosan tudjuk, hogy mindketten a nagymacskafaj képviselői. Mi a helyzet a kutyákkal? Felsorolni is nehéz lenne 5 percben a fajták nevét, és akkor még nem beszéltünk a keverékekről...

 

 „A ma létező emlősök közül a kutyák mérete mutatja a legnagyobb változatosságot” – mondta el K. Gordon Lark, az Utah Egyetem biológusa.  „Régóta foglalkoztat minket a kérdés, hogy honnan ered ez a hatalmas különbség?”

 

A DNS nyomában

 

A kutyafélék családfája, melyben a háziasított kutyát is megtaláljuk, több mint 15000 évvel ezelőtt ágazott el a szürkefarkasétól. A tenyésztés irányított szelekciójának köszönhetően megannyi fajta jött létre a történelem folyamán, melyek mérete, általános jellemvonásai és viselkedési mintái is nagy változatosságot mutatnak.

 

Yorkshire terrier és német dog - Gének befolyásolják, hogy a kistestű kutya kicsi maradjon
Yorkshire terrier és német dog - Gének befolyásolják, hogy a kistestű kutya kicsi maradjon
Fotó: goodfon.com

 

A kutatók arra voltak kíváncsiak, milyen genetikai tényezők állhatnak ennek hátterében. Ehhez több száz portugál vízikutya gazdájának segítségét kérték. Felmérték a kutyák fizikai állapotát, feljegyezték marmagasságukat és testsúlyukat, röntgenfelvételeket készítettek csontvázukról, valamint DNS-mintákat vettek tőlük, részletesen elemezték genotípusukat.

 

Miért éppen őket választották? Meglepő módon a portugál vízikutyáknál fajtán belül is nagy eltérések mutatkoznak, már ami a testméretet illeti: súlyuk 11,5 és 34 kg között mozog. A begyűjtött adatok elemzésével a kutatók rábukkantak arra a genetikai variánsra, mely meghatározza, mekkorára fog megnőni a kutya: az inzulinszerű növekedési faktor (IGF-1) a növekedési hormonnal szabályozza a normális csont és szöveti növekedést, fejlődést. Ennek köszönhetően növekednek az emlősök, így mi, emberek is, születésünktől kezdve felnőtt korunkig.

 

A kistestű kutyák esetében a szabályozó folyamatba „hiba” csúszik, olyan mutáció jön létre, mely visszafogja a gének és hormonok működését. Furcsa is lenne egy labrador-méretű yorkshire terrier. És ezért nem lesz a törpe uszkárnak vagy törpe schnauzernek született kölyökből standard vagy óriás változat.

 

A tanulmányban többszáz portugál vízikutya adatait hasonlították össze
A tanulmányban többszáz portugál vízikutya adatait hasonlították össze
Fotó: k9url.com

 

A közepes és nagytestű kutyáknál azonban ez a mechanizmus hiányzik, így lehetséges az, hogy egy német dog kölyök felcseperedve tekintélyes méretet ölthessen.

 

Ám egyetlen fajta adataiból lehet-e messzemenő következtetéseket levonni, merült fel a kérdés. Az eredmények alátámasztásához további 3241 kutya méreteit hasonlították össze a kutatók, méghozzá 143 fajtából. Szerepeltek köztük csivavák, mopszok, törpe és standard uszkárok, bernáthegyik és ír farkaskutyák is. A növekedést szabályozó (vagyis elnyomó) szekvencia kivétel nélkül mindegyik kistestű fajtában megtalálható volt.

 

„Minden, 10 kg alatti kutya rendelkezik vele. Roppant különös!” – jegyezte meg Lark. Ami ennél is különösebb, hogy a rottweilereknél viszont megtalálták ezt a módosulást; őket egyéb genetikai tényezők teszik naggyá.

 

Az emlősök közül a kutyák testmérete mutatja a legnagyobb változatosságot
Az emlősök közül a kutyák testmérete mutatja a legnagyobb változatosságot
Fotó: thehappypuppysite.com

 

A farkastól a kutyáig

 

A kutyák több, mint tízezer éve kísérnek minket utunkon, ez idő alatt szelídített állatokból szeretett kedvencekké váltak. Elképzelhető, hogy a méretkülönbségek is legalább ilyen régre vezethetőek vissza. A DNS-mintákat összehasonlítva ugyanis arra is fény derült, hogy a kistestű kutyákban a világ minden táján megtalálható ama bizonyos genetikai instrukció, mely visszafogja a növekedést:

 

„Mivel minden kistestű kutyában jelen van, vagy a háziasítás kezdete óta bennük rejlik vagy egy kisebb méretű farkas őstől eredeztethető.” – emelte ki a biológus, aki rámutatott arra is, hogy a "gének e játékára" még nem találtak példát a ma élő farkasokban.

 

A kutatók véleménye szerint a gének módosulása hozzájárulhatott a kutyafajták gyors elkülönüléséhez is. A kisebb testméret mondhatni kevesebb szükséglettel jár: egy kistestű kutya kevesebb táplálékot igényel, kisebb helyet foglalt el már a hajdani falusi és városi környezetben is, és szállítása is könnyebbnek bizonyul. A praktikus oldaltól eltekintve azért maradhattak fenn az évezredek során, és azért válhattak oly népszerűvé, mert nagyszerű társaságot nyújtanak az embernek

 

Whippet és német dog - Az emlősök közül a kutyák testmérete mutatja a legnagyobb változatosságot
Whippet és német dog - Az emlősök közül a kutyák testmérete mutatja a legnagyobb változatosságot
Fotó: rd.com

 

„A pirinyó ebek gyakorlati haszna megkérdőjelezhető, hiszen nem kísérik el az embert vadászatokra, nem védik meg a házat a betolakodóktól. Nem képesek elhúzni egy kisebb szekeret, és az embert sem tudják kiásni a romok alól. Mert kicsik. De éppen ezért találjuk őket olyan szeretetreméltónak.- fogalmazott a tanulmány egyik szerzője, aki egy törpe uszkár-máltai selyemkutya keverék büszke gazdája.

 

Legyenek bár picik vagy óriásiak, szívükben igazi varázslatot hordoznak, mely mindannyiunkat megérint. Egyetértünk?

Forrás: livescience.com
Indexkép forrás: goodfon.com
Cikk első megjelenése: 2021. április 28.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Történelmet írt Amerika legszebb kutyája: Claire, a skót szarvasagár ismét Best In Show lett Történelmet írt Amerika legszebb kutyája: Claire, a skót szarvasagár ismét Best In Show lett
Magabiztosan pózolt a győztesek pódiuma előtt, miközben gazdája meghatottan mosolygott rá, hiszen a bozontos nyakigláb másodjára is elnyerte a rangos kiállítás legszebb kutyájának járó kupát.

Különleges kölyköknek adott életet egy labrador: a sárga, barna és fekete szín is megtalálható az alomban Különleges kölyköknek adott életet egy labrador: a sárga, barna és fekete szín is megtalálható az alomban
A szépséges labrador mama 10 imádnivaló kicsit hozott a világra októberben. Ami igazán páratlanná teszi őket az az, hogy a fajtára jellemző mindhárom szín képviselteti magát. Nézzétek, milyen gyönyörűek!

Könnyezés, csipásodás kutyáknál - Milyen betegségre utalhat? Könnyezés, csipásodás kutyáknál - Milyen betegségre utalhat?
A könnyezés a test természetes reakciója, hogy eltávolítsa a szembe jutott idegen anyagokat, ily módon segíti kedvencünket megszabadulni az irritációtól. Meddig normális és mikor érdemes állatorvoshoz fordulni?

Örökbefogadtak a látássérült kutya mellé egy segítőtársat: a DNS-tesztből kiderült, hogy a testvére Örökbefogadtak a látássérült kutya mellé egy segítőtársat: a DNS-tesztből kiderült, hogy a testvére
Miután egy szemészeti vizsgálat kimutatta, hogy Diego látása folyamatosan romlik, a specialista azt javasolta családjának, hogy fogadjanak be mellé egy pajtást, aki segítségére lehet. Véletlenül pont arra a gazdikeresőre esett választásuk, aki szoros rokonságban áll kedvencükkel.

A gazdik többsége úgy érzi, a járvány alatt erősebbé vált kötődése kutyájához A gazdik többsége úgy érzi, a járvány alatt erősebbé vált kötődése kutyájához
Egy tanulmány szerint a kisállattartók 90%-a jövőben is szívesen töltene annyi időt kedvence társaságában, ahogy az elmúlt két évben tehette.

Hiányzunk a kedvencünknek, amikor elmegyünk otthonról? Bunny, a beszélő kutya elárulja Hiányzunk a kedvencünknek, amikor elmegyünk otthonról? Bunny, a beszélő kutya elárulja
Bunny speciális gombok segítségével kommunikál gazdáival. Érdekes választ adott arra a kérdésre, hogy kutyáink hiányolnak-e minket, amíg távol vagyunk tőlük?

Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek
Csupa vidámság és lelkesedés? Folyton zizeg vagy inkább lustálkodós, és egykedvűen szemléli a világ menetét? Netán agresszív? Mert hát "olyan fajta" - akkor itt az ideje leszámolni a sztereotípiákkal!

Tehetséges kutyák: akár több mint 100 tárgy nevét képesek megtanulni Tehetséges kutyák: akár több mint 100 tárgy nevét képesek megtanulni
Az ELTE etológusainak vizsgálata igazolta, hogy némely kutyák kiemelkedően sokat megértenek az emberi nyelvből. A kutatásban résztvevő kutyák között voltak olyanok, amelyek akár száz vagy még több játék nevét képesek voltak megtanulni.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Ebugatta AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Tüsszög, szipog, köhög... Náthás a kutyám? Hírek - Címlapon
Tüsszög, szipog, köhög... Náthás a kutyám?
Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz Hírek - Címlapon
Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz