A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A minitől az óriásig – miért olyan változatos a kutyák mérete?

2021. április 28., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Egy faj, megannyi fajta. Hihetetlen méretkülönbségekkel. Gondoljunk csak egy csivavára és egy német dogra. Míg az egyik elfér egy válltáskában, a másiknak otthon is tágas tér kell, hogy kényelmesen tudjon mozogni, pihenni. Miért alakulhatott ez így?Első ránézésre a legtöbb állatnál viszonylag könnyű megállapítani, mely fajhoz tartozik, hiszen külső megjelenésük, színük, méretük nagy hasonlóságot mutat. Egy párducot összekeverhetünk egy jaguárral, de azt biztosan tudjuk, hogy mindketten a nagymacskafaj képviselői. Mi a helyzet a kutyákkal? Felsorolni is nehéz lenne 5 percben a fajták nevét, és akkor még nem beszéltünk a keverékekről...

 

 „A ma létező emlősök közül a kutyák mérete mutatja a legnagyobb változatosságot” – mondta el K. Gordon Lark, az Utah Egyetem biológusa.  „Régóta foglalkoztat minket a kérdés, hogy honnan ered ez a hatalmas különbség?”

 

A DNS nyomában

 

A kutyafélék családfája, melyben a háziasított kutyát is megtaláljuk, több mint 15000 évvel ezelőtt ágazott el a szürkefarkasétól. A tenyésztés irányított szelekciójának köszönhetően megannyi fajta jött létre a történelem folyamán, melyek mérete, általános jellemvonásai és viselkedési mintái is nagy változatosságot mutatnak.

 

Yorkshire terrier és német dog - Gének befolyásolják, hogy a kistestű kutya kicsi maradjon
Yorkshire terrier és német dog - Gének befolyásolják, hogy a kistestű kutya kicsi maradjon
Fotó: goodfon.com

 

A kutatók arra voltak kíváncsiak, milyen genetikai tényezők állhatnak ennek hátterében. Ehhez több száz portugál vízikutya gazdájának segítségét kérték. Felmérték a kutyák fizikai állapotát, feljegyezték marmagasságukat és testsúlyukat, röntgenfelvételeket készítettek csontvázukról, valamint DNS-mintákat vettek tőlük, részletesen elemezték genotípusukat.

 

Miért éppen őket választották? Meglepő módon a portugál vízikutyáknál fajtán belül is nagy eltérések mutatkoznak, már ami a testméretet illeti: súlyuk 11,5 és 34 kg között mozog. A begyűjtött adatok elemzésével a kutatók rábukkantak arra a genetikai variánsra, mely meghatározza, mekkorára fog megnőni a kutya: az inzulinszerű növekedési faktor (IGF-1) a növekedési hormonnal szabályozza a normális csont és szöveti növekedést, fejlődést. Ennek köszönhetően növekednek az emlősök, így mi, emberek is, születésünktől kezdve felnőtt korunkig.

 

A kistestű kutyák esetében a szabályozó folyamatba „hiba” csúszik, olyan mutáció jön létre, mely visszafogja a gének és hormonok működését. Furcsa is lenne egy labrador-méretű yorkshire terrier. És ezért nem lesz a törpe uszkárnak vagy törpe schnauzernek született kölyökből standard vagy óriás változat.

 

A tanulmányban többszáz portugál vízikutya adatait hasonlították össze
A tanulmányban többszáz portugál vízikutya adatait hasonlították össze
Fotó: k9url.com

 

A közepes és nagytestű kutyáknál azonban ez a mechanizmus hiányzik, így lehetséges az, hogy egy német dog kölyök felcseperedve tekintélyes méretet ölthessen.

 

Ám egyetlen fajta adataiból lehet-e messzemenő következtetéseket levonni, merült fel a kérdés. Az eredmények alátámasztásához további 3241 kutya méreteit hasonlították össze a kutatók, méghozzá 143 fajtából. Szerepeltek köztük csivavák, mopszok, törpe és standard uszkárok, bernáthegyik és ír farkaskutyák is. A növekedést szabályozó (vagyis elnyomó) szekvencia kivétel nélkül mindegyik kistestű fajtában megtalálható volt.

 

„Minden, 10 kg alatti kutya rendelkezik vele. Roppant különös!” – jegyezte meg Lark. Ami ennél is különösebb, hogy a rottweilereknél viszont megtalálták ezt a módosulást; őket egyéb genetikai tényezők teszik naggyá.

 

Az emlősök közül a kutyák testmérete mutatja a legnagyobb változatosságot
Az emlősök közül a kutyák testmérete mutatja a legnagyobb változatosságot
Fotó: thehappypuppysite.com

 

A farkastól a kutyáig

 

A kutyák több, mint tízezer éve kísérnek minket utunkon, ez idő alatt szelídített állatokból szeretett kedvencekké váltak. Elképzelhető, hogy a méretkülönbségek is legalább ilyen régre vezethetőek vissza. A DNS-mintákat összehasonlítva ugyanis arra is fény derült, hogy a kistestű kutyákban a világ minden táján megtalálható ama bizonyos genetikai instrukció, mely visszafogja a növekedést:

 

„Mivel minden kistestű kutyában jelen van, vagy a háziasítás kezdete óta bennük rejlik vagy egy kisebb méretű farkas őstől eredeztethető.” – emelte ki a biológus, aki rámutatott arra is, hogy a "gének e játékára" még nem találtak példát a ma élő farkasokban.

 

A kutatók véleménye szerint a gének módosulása hozzájárulhatott a kutyafajták gyors elkülönüléséhez is. A kisebb testméret mondhatni kevesebb szükséglettel jár: egy kistestű kutya kevesebb táplálékot igényel, kisebb helyet foglalt el már a hajdani falusi és városi környezetben is, és szállítása is könnyebbnek bizonyul. A praktikus oldaltól eltekintve azért maradhattak fenn az évezredek során, és azért válhattak oly népszerűvé, mert nagyszerű társaságot nyújtanak az embernek

 

Whippet és német dog - Az emlősök közül a kutyák testmérete mutatja a legnagyobb változatosságot
Whippet és német dog - Az emlősök közül a kutyák testmérete mutatja a legnagyobb változatosságot
Fotó: rd.com

 

„A pirinyó ebek gyakorlati haszna megkérdőjelezhető, hiszen nem kísérik el az embert vadászatokra, nem védik meg a házat a betolakodóktól. Nem képesek elhúzni egy kisebb szekeret, és az embert sem tudják kiásni a romok alól. Mert kicsik. De éppen ezért találjuk őket olyan szeretetreméltónak.- fogalmazott a tanulmány egyik szerzője, aki egy törpe uszkár-máltai selyemkutya keverék büszke gazdája.

 

Legyenek bár picik vagy óriásiak, szívükben igazi varázslatot hordoznak, mely mindannyiunkat megérint. Egyetértünk?

Forrás: livescience.com
Indexkép forrás: goodfon.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Szobrot kapott Chaser, a világ legokosabb kutyája Szobrot kapott Chaser, a világ legokosabb kutyája
Több mint ezer szó jelentését ismerte a border collie, aki professzor gazdájával együtt világhírnévre tett szert, hihetetlen képességeinek köszönhetően. A bronzszobor méltó emléket állít mindkettejüknek.

Mosolyogj a kutyádra, és még jobban fog szeretni Mosolyogj a kutyádra, és még jobban fog szeretni
Mosolyogj, és a világ visszamosolyog rád, tartja a mondás. Túlzónak tűnhet, egyvalami azonban biztos: ha a világ nem is, kutyád értékeli a törekvésedet. Miben rejlik a varázslat?

Időskori rák és memóriazavar előrejelzésére alkalmas gént vizsgáltak kutyáknál az ELTE kutatói Időskori rák és memóriazavar előrejelzésére alkalmas gént vizsgáltak kutyáknál az ELTE kutatói
Az öregedési folyamatban kiemelt szerepet játszó CDKN2A gén hasonló aktivitási mintázatot mutat a kutyák szöveteiben, mint az emberekében az ELTE kutatóinak legújabb vizsgálata szerint. Így a gén alkalmas lehet a biológiai életkor pontos becslésére, valamint egyes, öregedéssel kapcsolatos betegségek kialakulásának előrejelzésére a kutyák esetében is.

Tudják a kutyák, mikor tréfáljuk meg őket? Tudják a kutyák, mikor tréfáljuk meg őket?
Mi történik, ha megpróbáljuk megviccelni kedvenceinket? Ha csak úgy teszünk, mintha eldobnánk a labdát, miközben elrejtjük a hátunk mögé? Na és az eltüntetős trükkök? Értik a kutyák a tréfát?

Szokatlan játszópajtások - A kutyák és a lovak képesek egymásra hangolódni játék közben Szokatlan játszópajtások - A kutyák és a lovak képesek egymásra hangolódni játék közben
A kutyákhoz hasonlóan a lovak is évezredek óta velünk élnek, ez a közelség mind fizikai, mind érzelmi értelemben is megállja a helyét. A közöttük lévő óriási különbségek ellenére képesek a békés együttélésre és a játékra is.

Betegségre is utalhat, ha a kutya folyton szomjas, túl sokat iszik Betegségre is utalhat, ha a kutya folyton szomjas, túl sokat iszik
A fokozott szomjúságérzet gyakran átmeneti állapot kutyáknál, ám ha hosszabb időn át fennáll, vagy egyéb tünetek kísérik, jelezhet egészségügyi problémát. Tudj meg többet a lehetséges okokról!

Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták Amerikában 2020-ban - veszélybe kerülthet a labradorok első helye Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták Amerikában 2020-ban - veszélybe kerülthet a labradorok első helye
Az American Kennel Club (AKC) idén is közzétette a listát, melyben összesítik Amerika kedvenc kutyafajtáit.

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 Irodakutya.com MOL Nyrt. AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Százszázalékosan teljesítenek a koronavírus felismerésére tanított romániai rendőrkutyák Hírek - Címlapon
Százszázalékosan teljesítenek a koronavírus felismerésére tanított romániai rendőrkutyák
Apró hibák – így nevelheted félre kölyök kutyusod! Hírek - Címlapon
Apró hibák – így nevelheted félre kölyök kutyusod!
fb-text