A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutya(tartás) még a párkapcsolatunkra is jó hatással van!

2017. november 15., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!
A kutyatartók könnyebben ismerkednek, és jobb párkapcsolattal rendelkeznek, mint a nem-kutyások. Mindezt tudományosan is alátámasztották. De mi az összefüggés?Számtalan tanulmány és kutatás bizonyította már, hogy a kutyatartás jót tesz a fizikai és mentális egészségünknek egyaránt. Négylábú társunk jelenléte csökkenti a stresszt és a magas vérnyomást, aktív életmódra ösztönöz, erősíti az immunrendszerünket, és még sorolhatnánk. A legújabb tanulmány azt is igazolta, amit a kutyatartók eddig is állítottak: kutyával könnyebb ismerkedni! De hogy még a párkapcsolatunk is jobb lesz, ha van kutyánk? Igen!

 

A kutya jót tesz még a párkapcsolatunknak is!
A kutya jót tesz még a párkapcsolatunknak is!
Fotó: femalefirst.co.uk

 

A Psychology Today pszichológiai szaklap tanulmánya három dolgot is kiemel, amivel a kutyák segítik a gazdik emberi kapcsolatait:

 

1.Segít összehozni a gazdinak a randit annak kiszemeltjével

Férfiak előnyben! Legalábbis ha azt vesszük, hogy a nők túlnyomó többsége odavan a kutyákért. Az emberek vonzónak találják, ha a leendő párjuk állatot tart. Sokat elárul a személyiségről az, hogyan bánunk a kedvencünkkel: jelzi a (felelősség)tudatosságot, és azt is, mennyire vagyunk gondoskodóak. Egy gondos gazda megbízhatóságot sugall, mely komoly szempont párválasztáskor. Egy amerikai társkereső oldalon 1200 embert kérdeztek meg a témáról, és azt találták: legtöbbjüknél igenis számít, hogyan bánik az illető a kutyájával.

 

A kutyások könnyebben ismerkednek, nyitottabbak mások felé
A kutyások könnyebben ismerkednek, nyitottabbak mások felé
Fotó: pittsburgh.cbslocal.com

 

2. A kutyások egyszerűen jobb fejek!

Az állattartók sokkal kedvesebbek, türelmesebbek és könnyebben kommunikálnak másoknál. A kutya már egy téma-lehetőség a beszélgetésre, általa könnyebben nyitunk mások felé. Gondoljunk arra, hogy egy séta alkalmával hány idegennel találkozunk, akivel előbb-utóbb beszélgetésbe elegyedünk. Akinek kutyája van, boldogabb - és ez már egy olyan pozitív kisugárzás, mely hat másokra is.

A kutya jelenléte a hozzáállásunkat is befolyásolja. Egy kísérletet végeztek, mely több fázisból állt, mindben különböző szituációt teremtettek a kutatók. Férfi és női kutatók véletlenszerűen pénzt kértek emberektől az utcán, egy másik szituációban pedig pénzt ejtettek le “véletlenül”. Ezt kipróbálták kutya nélkül is és úgy is, hogy volt velük egy négylábú. Arra voltak kíváncsiak, hogy a kutyás, vagy a kutya nélküli esetekben segítenek szívesebben az emberek társukon.

Egy másik esetben pedig egy férfi kutató próbálta meg ismeretlen nőktől elkérni a telefonszámukat beszélgetést kezdeményezve - szintén hol kutyával, hol nélküle. Az eredmény nekünk, kutyásoknak nem meglepő: minden esetben a kutyával próbálkozó kutatók kaptak több segítséget, és telefonszámot.

 

A kutyások boldogabbak!
A kutyások boldogabbak!
Fotó: the-coconut-chronicles.com

 

3. A kutyatartás jót tesz a párkapcsolatunknak

A kutyások boldogabbak. Ez tény. A kutya segít könnyebben feldolgozni a stresszt, ezáltal jobban tudjuk kezelni a stresszhelyzeteket. Közvetve a kapcsolatokban létfontosságú kommunikációra is pozitív hatással vannak a kutyák. Egy 100 párral folytatott vizsgálatban azt figyelték meg például, hogy azok a párok, akik állatot tartottak, sokkal többet kommunikáltak, beszéltek egymással. A kutyások nyitottabbak a világ és az emberek felé. Egy ilyen tulajdonságokkal rendelkező emberrel sokkal könnyebb jó párkapcsolatot kialakítani és fenntartani, hiszen könnyebb vele megbeszélni a problémákat, és vidámabbak, könnyedebbek lesznek vele a hétköznapok!

Forrás: psychologytoday.com, hvg.hu
Indexkép forrás: femalefirst.co.uk
Cikk első megjelenése: 2016. június 29.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat? Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat?
Kutyáink néha egészen furcsa dolgokat művelnek, de mi így szeretjük őket. Ismerős az a jelenet, amikor egy délutáni pihenés közben egyszer csak felkapja kedvenc játékát, odaszalad hozzád, majd letottyan a lábadra, és ott kezdi el nyúzni? Vajon miért csinálja?

Biztos szereti a kutyád, ha megöleled? Biztos szereti a kutyád, ha megöleled?
Videófelvételek elemzése során arra jutottak a kutatók, hogy a kutyák legszívesebben elkerülnék az ölelést.

Hogyan találnak haza a kutyák? Hogyan találnak haza a kutyák?
Rengeteg megható történetet hallhattunk, olvashattunk elveszett kutyákról, akik dacolva távolsággal, időjárással, megtalálták a hazavezető utat. De hogyan képesek erre? Tényleg olyan jó az irányérzékük, mint nekünk? Vagy egy belső iránytű vezeti őket?

4 dolog, amiért a gazdikat is ünnepelhetjük Anyák napján 4 dolog, amiért a gazdikat is ünnepelhetjük Anyák napján
Van pár dolog, ami miatt azokat a nőket is ünnepelhetnénk, akik egy, vagy több kutyusnak az „anyukája”. A gazdi szerep, ha nem is ugyanaz, nagyon hasonlít a szülői szerepre.

A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni
Megannyi érvet és ellenérvet sorolhatnánk fel a téma kapcsán, mindenesetre érdemes átgondolni. Nemcsak saját kutyánkról, hanem a kutyák viselkedéséről is fontos, hogy birtokában legyünk a megfelelő információknak ahhoz, hogy eldönthessük, futizzunk-e vagy sem?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI Rehabportál EB OVO Közhasznú Egyesület JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így élnek az ördögfiókák - Két rosszcsont kölyökkutya története Hírek - Címlapon
Így élnek az ördögfiókák - Két rosszcsont kölyökkutya története
A fáradt kutya jó kutya - hogy érhető el, hogy valóban lefáradjon kedvencünk? Hírek - Címlapon
A fáradt kutya jó kutya - hogy érhető el, hogy valóban lefáradjon kedvencünk?