A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyák 5 érzékszerve: Tudtad, hogy egész másképp működnek, mint az emberé?

Azzal sokan tisztában vannak, hogy a kutyáknak jobb a szaglása vagy a látása, mint az embernek. De vajon csak ennyi lenne a különbség?


2023. március 16., 13:00


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Jó tudni!
Ha jobban elmélyedünk benne kiderül, hogy bizony sokkal több mindenben tér el érzékelésük az emberétől. Ennek köszönhetően pedig másképp fogják fel a körülöttük lévő világot. Így már talán érthető, hogy miért is találnak bizonyos dolgokat például ijesztőnek, ami nekünk fel sem tűnik.
De nézzük, hogy hogyan is működik az 5 érzékszerv szőrös barátainknál! 1. Látás
   
 • Kimagaslóan érzékenyek a gyors mozgásokra. Ragadozó őseik miatt ez érthető, hiszen a táplálékuk vagy épp az életük múlhatott rajta, hogy időben kiszúrják-e a prédát vagy el tudják-e kerülni a támadásokat.
 • Ugyanakkor érzékenyek a legkisebb mozgásokra is.
 • A közeli és távoli tárgyakra való fókuszálási képességük nem olyan jó, mint az emberé.

 

 

Színlátás

A kutyusok másképp érzékelik a színeket, mint mi emberek.
Forrás: www.petmd.com

 

 

 • A színlátásuk is teljesen eltér a kétlábúakétól. Noha nem igaz, hogy fekete-fehérben látnának, amint azt sokáig feltételezték. Viszont csupán 2 színérzékelő csap van a szemükben, amelyekkel a kék és a sárga színt képesek azonosítani. Tehát nem érzékelik a vörös és a zöld színek árnyalatait.
 • Amíg az ember körülbelül 30 méter távolságról is képes megkülönböztetni a tárgyakat, addig a kutyusoknál ez csupán körülbelül 6-7 méter.
 • Sokáig élt az a tévhit, hogy látnak a sötétben. Ez azonban így nem teljesen igaz. De az tény, hogy saját, földhöz közeli perspektívájukból négyszer jobban látnak a sötétben, mint az ember.
 • Sokkal szélesebb a látómezőjük, mint a kétlábúaknak. A kutyák látómezeje kb. 250 fok, míg az emberé jó esetben 190 fok. Ezért is lehetséges, hogy ha hátulról adott szögből közelítünk feléjük, ők akkor is tudják, hogy jövünk. (Ez különösen siket kutyusoknál lehet fontos, akik a hallásukra nem tudnak támaszkodni.)
 • Nem látnak élesen. Legalábbis nem úgy, mint mi emberek. A teljes látásélességük csupán 20-40% az emberéhez viszonyítva. Vagyis a kutyák 60 cm távolságnál már elveszítik a kontúrokat, míg az embereknél ez a távolság általában több, mint 2 méter.

 

 

Látás élesség
A négylábúak nem látnak olyan élesen, mint gazdáik.
Forrás: www.akc.org

 

 

 • Lényegében nincs mélységérzékelésük. Ezért is lehetnek közöttük olyan egyedek, akik félnek például a lépcsőzéstől. Vagy ezért hezitálnak sokáig, ha le kell ugraniuk valahonnan. Nem igazán tudják felmérni, hogy milyen távolságra van, ahova érkezni fognak, csak azt érzékelik, hogy nem folytatólagos a talaj előttük.
 • Ha eltakarjuk a szemüket vagy a látómezőt, akkor úgy értelmezik, hogy ami például ijesztő számukra, az valójában nincs is ott. Ezért lehetnek olyan kutyusok, akik bár az állatorvosnál extrán rettegnek, de megnyugszanak, ha egy pokróccal letakarják a buksijukat. (Persze úgy, hogy levegőt tudjanak közben venni.)
 1. Hallás
   
 • A kutyák hallása sokkal kifinomultabb az emberénél. Akár négyszer távolabbról is meghallanak bármit, amit mi nem.

 

 

Hallás
A kutyák akár 4x távolabbról is meghallanak bármit, mint mi emberek.
Forrás: http://www.cochlea.org/ 

 

 

 • Kétszer olyan magas frekvenciájú hangokat is meghallanak, mint az ember.
 • Viszont pont az előzőek miatt sokkal érzékenyebbek is a hangokra.
 • Füleik forgatásával könnyűszerrel képesek azonosítani, hogy melyik irányban van a hang forrása.
 • Meg tudják különböztetni a hangokat. Olyannyira, hogy például képesek beazonosítani a gazdi autójának frekvenciáját. Innen is tudhatják, hogy mikor érkezik haza. Még akkor is képesek erre, ha több azonos márkájú, típusú, évjáratú autó halad el az otthonuk előtt.
 • Meg tudják tanulni a hangok jelentését, és képesek belőlük meghatározni a következő eseményeket. Gondoljunk csak arra, amikor a kutyus a szobában épp mélyen alszik, mi pedig a konyhában a lehető legcsöndesebben nyitjuk ki a hűtőszekrény ajtaját, hogy egy kis nasit vegyünk ki belőle magunknak, az eb pedig azonnal ott terem és várja a jussát!
 • Velünk ellentétben ők pontosan tudják értelmezni a többi kutya ugatását, vinnyogását, vonyítását, morgását. Ezért, ha reagálnak ezekre, akkor semmiképp se lepődjünk meg.
 1. Szaglás
   
 • A kutyák orrában 300 millió szaglószervi receptor van. Ezzel szemben az emberében alig 6 millió.

 

 

Szaglás
Leaglább 20x jobb a kutyák szaglása az emberénél.
Forrás: hiking-and-fishing.nyc3.cdn.digitaloceanspaces.com  

 

 

 • Ráadásul az ebek agyuk sokkal nagyobb részét aktiválják szaglászáskor, mint a kétlábúak.
 • Képesek a szagokat társítani emberekhez, eseményekhez. Így lehet, hogy ha az utcán összetalálkozol a szomszéddal, aki épp sétáltatja a kutyusát és nálad van egy falat finom sajt, amit – a gazdi engedélyével – odaadsz neki, akkor onnantól, te leszel a sajtszagú ember. Még akkor is, ha máskor, amikor találkoztok, akkor nincs nálad sajt.
 • Sőt! A szagok aztán emóciókkal is társulhatnak, illetve ki is válthatják azokat. Az előző példát folytatva a kutyus, ha megérzi a sajtszagot, akkor kellemes érzések kerítik majd hatalmukba. Még akkor is, ha csak egy bolt előtt elsétálva csapja esetleg meg az illat.
 • Viszont ugyanezért a kellemetlen élményeket is köthetik egyes szagokhoz. Így lehet, hogy már az állatorvosi váróban stresszelni kezdenek csupán, mert megérzik az orvosi fertőtlenítő szagát.
 • A kutyusok képesek olyan hormon tartalmú szaganyagok kibocsátására, amit mi emberek nem érzékelünk. Ezek közül az úgynevezett appeasing feromon, amit az anyakutya bocsát ki a kölykök számára. Ezt érezve a kicsik megnyugszanak és biztonságban érzik magukat. Létezik kereskedelmi forgalomban ennek a mesterségesen előállított formája (nyakörv, párologtató, spray stb. verzióban). Azonban ezek jótékony hatása nem minden kutyusnál valósul meg.
  És léteznek olyan hormon tartalmú szaganyagok is, amik feszültté, stresszessé tehetik a kutyát. Ha a séta során azt látod, hogy kedvenced – láthatólag ok nélkül - feszültté válik, akkor elképzelhető, hogy egy másik kutyus sétált arra, aki ilyen szagmintát hagyott hátra.
 • Mivel ilyen szuper a szaglásuk, az illóolaj terápiák is kiválóan működnek náluk. Azonban érdemes figyelemmel lenni rá, hogy a jobb szaglásuk miatt kevesebb olaj is elegendő lehet. Illetve lehetnek olajok, amik számukra kellemetlen illatúak. Ha a kutyusoknak szánt aromaterápiáról szeretne valaki többet megtudni, akkor szeretettel ajánlom Varga Erzsébet kisállat fizió- és aromaterapeuta oldalát itt. 
 1. Ízlelés
   
 • Ez az első érzékelés, ami a kölyköknél kialakul. Megelőzi a hallás és látás kialakulását is.
 • Míg az embernek 9000 ízlelő receptor áll rendelkezésére, addig négylábú barátunknak csupán 1700.

 

 

Ízlelés
A keserű ízeket a kutyusok sem szeretik, ahogy mi emberek sem.
Forrás: www.loveyourdog.com

 

 

 • A kutyusok elsősorban a hús ízű dolgokat preferálják. Na, azért ez nem meglepő, ugye?
 • A keserű ízeket viszont nem szeretik, és ha csak tehetik, akkor elkerülik.
 1. Érintés
   
 • Míg az emberek tapintással is érzékelnek, a kutyusok erre, ugyanebben a formában nem képesek. Azonban az érintés átélése, elfogadása, mint 5. érzékelés működik náluk.
 • Vannak olyan területei a testüknek, amit a legtöbb kutyus nem szeret, ha megérintik. Vagy akár el sem viselik, ha ezeket próbáljuk mondjuk simogatni. Illetve, vannak közöttük, akiknél ez bizalmi kérdés és az imádott gazditól elfogadják. Ilyenek a szemek, a száj, a fülek, a tappancsok, a genitáliák vagy a végbél környéke és a pocak.
 • Érdemes ezekre a területekre tréningezni az érintést jutifalattal, hogy lehetőleg pozitív élmények kapcsolódjanak nekik hozzá. Ezzel megkönnyíthetjük az állatorvosi vizsgálatok lefolytatását.
 • Ha mindenképp meg kell érintenünk ezeket a területeket, akkor mindig lassú, egyenletes mozdulatokkal tegyük. Ezzel biztos, hogy nem váltunk ki ijedtséget a kutyusból és elősegíthetjük, hogy relaxált maradjon közben.

 

 

Érintés
Szokniuk kell az érintést. De egy jó masszázsra mindenki vevő.
Forrás: https://blog.healthypawspetinsurance.com/ 

 

 

 • Bár szokniuk kell a dolgot, de a kutyusoknál is kiválóan működnek a különböző masszázs- és érintéstechnikák. Nem csupán fiziológiai, de érzelmi szempontból is javasoltak ezek.

További cikkek a témában: 

A kutyák orrukkal képesek érzékelni az infravörös sugárzást.

A földi mágneses mező segítheti a kutyákat a tájékozódásban.

 

Forrás: University of Florida, Fear Free Advisory Group, dr Brenda Griffin
Indexkép forrás: www.marvelousdogs.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Tudtad? A kutyáknál is kialakulhat a stroke Tudtad? A kutyáknál is kialakulhat a stroke
Tisztában vagyunk azzal, milyen súlyos betegségről van szó - következményei egy életen át elkísérhetik az embert. Gazdiként azonban fontos tudnunk, hogy sajnos kedvenceinknél is előfordulhat. Hogyan ismerhetjük fel és mit tehetünk stroke esetén?

Horkol a kutyám! Betegségre is utalhat, ha alvás közben sűrűn rázendít Horkol a kutyám! Betegségre is utalhat, ha alvás közben sűrűn rázendít
A jó egészség egyik alapvető feltétele a jó alvás – ezt kedvenceink is tudják. Nekik is szükségük van arra, hogy az alvásidő valóban pihentető legyen, ám a horkolás ennek útját állhatja, különösen, ha folyton felébred rá, és egy fárasztó éjszaka után úgy kel fel, mintha éppen csak szundított volna egy kicsit. Miért horkolnak a kutyák?

A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel
Kutyáinkat is érinthetik daganatos megbetegedések, ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mely tünetek jelentkezése esetén lehet rákra gyanakodni. Ehhez szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani.

Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után? Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után?
Megrázza magát, majd heves dörgölőzésbe kezd, vagy körbe-körbe rohangál eszméletlen sebességgel… Mintha kivetkőzne magából azok után, hogy megfürdettük, vagy pancsolt egy hatalmasat a vízben. Vajon miért csinálja?

Szemféreg fertőzés kutyáknál - Hazánkban is terjed a betegség Szemféreg fertőzés kutyáknál - Hazánkban is terjed a betegség
Az emésztőrendszer, máj, szív és tüdő mellett sajnos a kutya szemét is érintheti parazitás betegség. Bármennyire is visszataszítóan hangzik, tudnunk kell róla. Mi okozza, milyen tünetekkel jár és hogyan segíthetünk kedvencünknek szemférgesség esetén?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI JULIUS-K9 Egyedi kutyás ajándéktárgyak Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Skóciában jelentősen szigorítják a rókavadászat szabályait - Egy régi tradíció érhet véget? Hírek - Címlapon
Skóciában jelentősen szigorítják a rókavadászat szabályait - Egy régi tradíció érhet véget?
A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát! Hírek - Címlapon
A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!