A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyák szaglását tesztelték az ELTE etológusai

2024. August 09., 15:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




A családi kedvencként tartott kutyák szaglását tesztelték az ELTE etológusai, legújabb eredményeik azt mutatták, hogy sem a hőmérséklet, sem a páratartalom nem befolyásolta a kutyák teljesítményét, viszont a teszt helyszíne fontos tényező volt a feladat végrehajtása során.



A kutyák szaglóképességét különféle célokra használják a vadászattól a betegségek felismeréséig, ezért egyre több kutatás foglalkozik azzal, hogy mely tényezők befolyásolják ezt a teljesítményt - olvasható az ELTE MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében.

 

„Az ilyen feladatok speciális kiképzést igényelnek, viszont a képzett keresőkutyákkal végzett kutatások eredményei nem általánosíthatók az egész fajra" - magyarázta Salamon Attila, az ELTE NAP Szaglás Kutatócsoportjának kutatója, a Scientific Reports című tudományos folyóiratban megjelent cikk első szerzője.

 

 

A fiatal kutyák kevésbé teljesítettek jól a szaglás teszten, mint a 2-3 éves felnőtt társaik
A fiatal kutyák kevésbé teljesítettek jól a szaglás teszten, mint a 2-3 éves felnőtt társaik
Fotó: Unsplash - Ayla Verschueren

 

 

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói a kutatás során több mint négyszáz képzetlen, különböző fajtájú kutya szaglási teljesítményét vizsgálták. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy vajon bizonyos környezeti és demográfiai tényezők befolyásolják-e a kutyák eredményességét a szaglási feladatban.

 

A vizsgálat során azt a csoport által kifejlesztett és már farkasok esetében is sikeresen használt tesztet alkalmazták, amelyben a kutyáknak egy cserépsor alatt elrejtett jutalomfalatot kellett megtalálniuk.

A teszt előnye, hogy nincs szükség kiképzésre, mivel a kutyák élelem iránti természetes motivációján alapul. A feladat három nehézségi szintet tartalmazott; az első szint előtesztként szolgált, amelyből kiderült, hogy a kutyák megértették-e a feladatot, motiváltak voltak-e, és nem támaszkodtak-e alternatív problémamegoldó módszerekre. Azok a kutyák, amelyek sikeresen teljesítették a harmadik szintet, a legjobbak közé kerültek.

 

 

A természetben kevésbé teljesítettek jól a kutyák - feltehetően a sok izgalmas inger miatt
A természetben kevésbé teljesítettek jól a kutyák - feltehetően a sok izgalmas inger miatt
Fotó: Unsplash - Jack Hunter

 

 

A teszt során egy kísérletvezető - aki nem tudta, hol van az elrejtett jutalomfalat - figyelte, hogy a kutya spontán jelzett-e egy cserépnél (például a cserép nyalogatása, mancs ráhelyezése a cserépre, cserép orral bökdösése).

 

Az eredményekből kiderült, hogy az általános feltételezésekkel ellentétben a hőmérséklet (0-25 Celsius-fok között) és a páratartalom (18-90 százalék között) nem befolyásolta a kutyák teljesítményét. Azonban a teszt helyszíne fontos tényezőnek bizonyult. Azok a kutyák, amelyek laborban végezték a tesztet, jobban teljesítettek, mint amelyek viszonylag zavarásmentes helyen a szabadban. Ez arra utal, hogy a kinti helyszín ingerei inkább befolyásolják a szaglási feladatokban nyújtott teljesítményt.

 

Fontos eredmény az is, hogy nem volt különbség a szukák és kanok eredménye között, és az ivartalanítási státusz alapján sem. Ugyanakkor a 2-3 éves kutyák jobban teljesítettek, mint a két évesnél fiatalabb és a hat évesnél idősebb kutyák.

 

"Tanulmányunk választ adhat olyan, a kutyák szaglási képességeit felhasználó szakembereket régóta foglalkoztató, fontos kérdésekre, minthogy a környezeti tényezők, az ivar vagy az ivartalanítás milyen szerepet játszik a kutyák szaglási eredményességében. Azáltal, hogy a kutatásunk során képzetlen kutyák nagy és változatos mintáját vizsgáltuk, jobban általánosíthatjuk a kapott eredményeket a tágabb kutya populációra" - összegezte Gácsi Márta, a kutatás vezetője.

 

A vizsgálat eredményei a Scientific Reports című tudományos folyóiratban jelentek meg.

 

 

 

Forrás: MTI
Indexkép forrás: Unsplash - Ayla Verschueren

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szaglásszák a kutyák egymás hátsóját? Miért szaglásszák a kutyák egymás hátsóját?
Zavarba ejtőnek tűnhet, ám a kutyák számára a kommunikáció lényeges részét képezi az, hogy megszimatolják egymás intim területeit. Miben segíti ez őket?

Átkelt a szivárványhídon Janka, Csányi Vilmos kutyája Átkelt a szivárványhídon Janka, Csányi Vilmos kutyája
Az örök vadászmezőkre lépett Janka, Csányi Vilmos etológus szeretett kutyája. Janka 11 éves volt.

Felismeri a kutyám a hangomat a telefonban? Felismeri a kutyám a hangomat a telefonban?
Hegyezi a fülét, ahogy meghallja a gazdit a telefonban? Izgatottá válik, és elkezdi keresni, honnan jön a hang? Nyüszög, dünnyög, ugat vagy vonyít, mintha beszélni szeretne? Tényleg felismerné a kutya a jól ismert hangot a vonal másik végén?

A kutya-ember kapcsolat mint viselkedésmintázat nagyon hasonlít az anya-gyermek közti kötődésre A kutya-ember kapcsolat mint viselkedésmintázat nagyon hasonlít az anya-gyermek közti kötődésre
A kedvencként tartott törpemalacok a kutyákkal ellentétben nem kötődnek gazdájukhoz - állapították meg az ELTE Etológia Tanszék kutatói, akik emberi környezetben szocializált törpemalacoknál vizsgálták, hogy a kutyákhoz hasonlóan kialakul-e náluk olyan kötődés a gazdához, mint amilyen a gyerek-anya kapcsolatokra jellemző.

Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után? Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után?
Megrázza magát, majd heves dörgölőzésbe kezd, vagy körbe-körbe rohangál eszméletlen sebességgel… Mintha kivetkőzne magából azok után, hogy megfürdettük, vagy pancsolt egy hatalmasat a vízben. Vajon miért csinálja?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com AEGON Magyarország Zrt. JULIUS-K9 AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Napégés kutyáknál - Vigyázzunk, a szőr csak részben véd! Hírek - Címlapon
Napégés kutyáknál - Vigyázzunk, a szőr csak részben véd!
Helikopterrel mentették ki a kutyacsaládot az erdőtűz kellős közepéből Hírek - Címlapon
Helikopterrel mentették ki a kutyacsaládot az erdőtűz kellős közepéből