A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyámat nem lövik le, ugye?

III. Vadászkynologiai Konferencia - 2014.11.03. Gödöllő


2014. november 06., 18:00


Szerző: kiberov


Kategória: Jó tudni!




Egy gyönyörű őszi nap, az erdő fái között átszüremkedik a lemenő nap fénye. Az egyik ösvényen egy férfi sétál a kutyájával. A kutya hirtelen nekiiramodik és eltűnik a rengetegben. Néhány perc múlva több lövés dördül el...



Ez lehetne egy film kezdő képsora, de sajnos kutyatulajdonosként a valóságban is átélhetjük ezt.
Hogyan lehet egy ilyen tragédiát elkerülni? A szokásjogok kölcsönös ismeretével és azok harmonizált törvénybe iktatásával?

Többek között erről is szó volt a 2014. november 3.-án Gödöllön a Magyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület, valamint „A vadászkutya magazin" szervezésében megrendezett III. Vadászkynologiai Konferencián.

A program két részből állt:

Délelőtt egy nyílt vitafórum keretében a hazai vadászkynológia szabályozásának helyzetéről, a szokásjogok és a jogi szabályozás közötti harmónia megteremtésének lehetőségéről beszéltek a résztvevők.

 

A délelőtti vitafórum


A nyílt vitafórumon jelen voltak a Földművelésügyi Minisztérium, a NÉBIH, az Országos Magyar Vadászkamara, MEOESZ, MOVKE képviselői.

A bevezetőben fent leírt helyzettel kapcsolatban elhangzott, hogy az erdőben sétáltatott kutyákra, vadászkutyákra ajánlatos fényvisszaverő szalagot tenni, így el lehet kerülni, hogy bekövetkezzen a tragédia. Ezen kívűl azt se felejtsük el, hogy póráz nélkül nem lehet kutyát sétáltatni az erdőben! A szabálysértési törvény szerint veszélyeztetésnek számít, és bírságolható, ha valaki a felügyelete alatt lévő kutyát „természeti és védett természeti területen vagy vadászterületen póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja”.

Kevesen tudják, hogy a vadász mit tehet ilyen helyzetben!
Amennyiben nincs megjelölve a kutya és üldözi a vadat, akkor a jogszabályok szerint  ki is lőheti azt!
Ezért is fontos, hogy a szokásjogok és a törvényi szabályos minél inkább harmóniába kerüljenek. Remélhetőleg a készülő új egységes vadászati törvény, többek között ezt a kérdést is mindenki megelégedésére szabályozza majd.

 

A délutáni programban 4 kiemelt magyar vadászkutya fajta (drótszőrű magyar vizsla, a rövidszőrű magyar vizsla, erdélyi kopó és a magyar agár) helyzetét, munka- és teljesítményvizsga kötelezettségeit, valamint a fajtáért eddig tett és a jövőben teendő feladatokat mutatták be az őket képviselő szervezetek.

 

 Magasparti Rutinos Angyal Junior Európa bajnok vizsla és gazdája Máramarosi Anna

 

Mind a négy kutyafajta képviselője szerint a kitűzött cél az, hogy a nemzeti kincsünkhöz tartozó vadászkutyás életmód fennmaradhasson és a közgondolkodásban is megfelelő helyre kerüljön. Ennek elősegítésére pl. a közoktatás segítségével lehetőséget kellene teremteni arra, hogy a fiatalok is jobban megismerjék a magyar kutyafajtákat és a magyar vadászkutyamozgalmat!

 

Kanapéagarak helyett vadászó agarakat!

 

A konferencián a magyar agár „ mostoha” helyzetével kapcsolatban elhangzott, hogy fel kellene éleszteni a fajta eredeti, ősi tevékenységét, „munkáját” az agarászatot.

Kála agár pórázon

 

Ennek egyik alapfeltétele az agarászat jogi keretek közötti szabályozása.
Jelenleg csak tiltott körülmények között az un. rapsicok (orvvadász) agarásznak, ami nem segíti ennek az ősi magyar kutyafajtának az "újraélesztését".
Talán eljutunk egyszer oda, hogy a solymászathoz hasonlóan a kultúrált agarászat is méltó helyre kerül a közgondolkodásban, társadalmilag elfogadott lesz és jogilag is engedélyezetté válik. Ezzel a kanapéagarakból, újra vadászkutyává válhat a magyar agár, ahogy az évszázadokon keresztül volt!

A konferencia megmutatta, hogy hosszú még az út a teljes egyetértésig a vadászkutya tulajdonos vadászok, és a „fegyvertelen” vadászkutya tulajdonosok között, de a szándék mindenkiben meg van. Minden érintett bevonásával el lehet érni, hogy a vadászkutyás életmód fennmaradhasson, a magyar vadászkutya fajtákat a nemzeti kincs részének tekintsük és a kutyatartás, a „kutyázás” minél szabadabb körülmények között folyhasson.

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Témába vág

A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát! A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!
Igazi kincseink ők: sokoldalúak, hűségesek és hatalmas a szívük! Ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!

A spanyol tradíciók négylábú áldozatai - A Galgok világnapja A spanyol tradíciók négylábú áldozatai - A Galgok világnapja
Miért ragaszkodik az ember valamihez, ami embertelen. Ami másokat bánt. Csak azért, mert hagyomány? Tényleg e mögé bújunk? Tényleg elegendő ezt az egy szót kimondani, és máris tisztára mostuk magunkat?

Új kutyás emlékérmét bocsátott ki az MNB az állatok világnapján Új kutyás emlékérmét bocsátott ki az MNB az állatok világnapján
Erdélyi kopó megnevezéssel emlékérmét bocsát forgalomba az állatok világnapján, szerdán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a négy éve indított magyar pásztor- és vadászkutyafajták sorozat részeként - tájékoztatta az MNB az MTI-t.

Tönkretette a svájci farkas jeladóját az állattal végző vadász, az mégis tovább működött Tönkretette a svájci farkas jeladóját az állattal végző vadász, az mégis tovább működött
A természetvédelmi szakembereknek először az lett gyanús, hogy a farkas rövid ideig száz kilométer per óra fölötti sebességgel „haladt” egy autóúton. Ez alapján az elkövető járművel szállíthatta a farkast, vagy annak jeladós nyakörvét, hogy aljas tettének nyomait elrejthesse.

3 év börtönt is kaphat az a vadász, aki kilőtte a Svájcból Magyarországra vándorló farkast 3 év börtönt is kaphat az a vadász, aki kilőtte a Svájcból Magyarországra vándorló farkast
A Gruppe Wolf Schweiz szervezet folyamatosan nyomon követte útvonalát, innen tudják, hogy mikor hol járt pontosan. Mire átlépte a magyar határt légvonalban több mint hétszáz kilométert tett meg közel egy év alatt, a való életben azonban sokkal többet.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. MTI Irodakutya.com Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyabarát helyek Szombathelyen Hírek - Címlapon
Kutyabarát helyek Szombathelyen
Kint is, bent is Hírek - Címlapon
Kint is, bent is