A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyatréner kulisszái mögött – A gazdi nem ostoba (!) avagy vérlázító marketing-tanácsok

2022. február 17., 11:30


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés
A csapból is marketing folyik. Nagyjából minden nap, mindenünnét. Szerény meglátásom szerint azonban nagyon nem mindegy, hogyan közelítem meg leendő Ügyfeleimet, akik megtisztelnek bizalmukkal és érdeklődésükkel. Akik segítséget kérnek tőlem. Gyomorforgató marketing-szöveggel találkoztam a minap. Amitől teljes egészében elhatárolódom. Ám kíváncsi vagyok, Neked mi erről a véleményed…! 

 

 

Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeuta

 

Mini-blog Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeutával.

Privát gondolatokkal, kérdőjelekkel, sikerről és örömökről.

 

***

 

 

 

Ragyogó arccal hirdette egy „úriember” közösségi oldalán, hogy vállalkozóként, cégvezetőként nem terméket vagy szolgáltatást adunk el és nyújtunk, hanem leendő Ügyfeleink vágyott életérzését. Még merészebben fogalmazva garanciát arra vonatkozólag, hogy szolgáltatásunk által övék lesz a minden is. Mindezt persze horribilis áron érdemes tenni. STOP! Mi ezzel a gondom? Továbbmenve, mi lehet ebből Ügyfeleim hatalmas gondja?

 

 

 

1.    Honnét veszi bárki a bátorságot, hogy mondjuk egy agresszív viselkedést mutató, nagytestű, traumatizált kutyájával együtt élő gazdinak azt merje állítani: csak mert kifizet egy szolgáltatást, ez önmagában elég az eredményhez?!

 

Ez úgy arrogancia és az ostobaság csimborasszója, ahogyan van! Ugyanis azt jelentené: nincs szükség munkára, a kutya-gazdi életmód és -kapcsolat megváltoztatására, tanulásra, fejlődésre. Csak hopp, házhoz megy a tréner, csettint, a kutyán csóválás, a gazdin mosoly és beköszönt a Kánaán. Holnaptól angyal az a ragadozó élőlény, aki korábban embereknek meg állatoknak ment neki. „Barátunk” szerint elég zsebre vágni a pénzt, minél többet, cserébe annál nagyobb csodát lehet beígérni… Megjegyzem, így is épp elég álomvilágban élő gazdi hisz valami hasonlót… Akik nem értik, miért elengedhetetlen saját viselkedésükön és szokásrendszerükön változtatni. Nem értik, miért kell kutyájuknak biztosítani alap szükségleteiket, miért kell(ene) foglalkozniuk a tőlük függő élő lénnyel és miért nem elég kirakni őket a kertbe vegetálni…! Mennyivel egyszerűbb haragudni egy trénerre, mert nem varázsport hint, hanem munkára akar buzdítani, ugye?

 

 

Kemény munka nélkül nem érhetők el a célok - a gazdi és kutya részéről egyaránt szükség van rá!
Kemény munka nélkül nem érhetők el a célok - a gazdi és kutya részéről egyaránt szükség van rá!
Fotó: Unsplash - Ryan Walton

 

 

 

2.    Mit feltételez egy ilyen marketing-palánta felnőtt emberekről, akik – tegyük fel – ténylegesen fejlődni szeretnének, új ismereteket elsajátítani?

 

Értem én, hogy a világ az instant, meg a lébecolás felé halad. De nem gondolom, hogy mindenki szürkeállománya egyenértékű lenne egy hófehér, tartalom nélküli üres lappal. Magyarán ne nézzük már hülyének az értelmes, segítséget kérő és az ahhoz szükséges tanácsokat meg lépéseket be is tartó embert!

 

 

 

3.    Vajon hosszútávon mennyire növelné Ügyfeleim belém vetett bizalmát, a szakmai ázsiómról nem is beszélve, ha a legelső perctől fogva hazudnék nekik? (Még ha sokan gyakorlatilag ezt is szeretnék…) Ha azt állítanám, elég, ha oldalba bökik a kutyust, ráraknak egy fojtó nyakörvet és ennyi.

 

Ne rontsam ott a levegőt olyanokkal, hogy lemozgatás, ösztönök kiélése, szabályrendszer felállítása, viselkedés-elmélet, állatorvosi konzultáció meg gyakorlatok… Következetesség, türelem?! Az már tényleg non plus ultra! Végtére a kutyus évek óta vár az őt megillető körülményekre, történésekre, de az most édesmindegy… Lényeg, hogy az EMBER MOST AKAR gyorsan pótolni – éveket…! Miért is nem elég megpuszikázni, megsimikézni azt az édes kis szőrmibogyót? Igaz, a héten ötször nekem jött, meg a szomszédnak, meg a futárnak, vérző sebet is ejtett rajtam, de olyan cuki! Biztos van valami módszer, amitől megjavul…

 

 

 

Nos, szívem szerint néhány tréningemre meginvitálnám marketing-zseninket. Tapasztalja csak meg saját bőrén, mit okoznának fényes szavai és tanácsai a valóságban…! Ahol emberek küzdenek olyan örökbefogadott állatokkal, akikről nem tudtak nekik érdemi tájékoztatást adni korábbi gondozóik. Vagy töltsön 5-6 órát néhány olyan családnál, ahol terhes nőkön ejtenek vérző sebeket a házikedvencek, mert tizenvalahány évig elhanyagolták a kutyák mozgatását, foglalkoztatását és tanítását (értsd: zéró elvárás és keretrendszer), miközben csodát várnak a trénertől. Vajon orbitális hazugságok hangoztatása után ki lenne az első, akit „elővennének”, hogy nem működnek a varázsszavak?! A marketinges vagy a tréner, aki saját testi épségét is kockára téve megy ilyen emberekhez segíteni és korrektül tájékoztatni őket a valóságról?

 

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: Unsplash - Ryan Walton

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Advent kutyával - Tippek, hogy gondtalanul készülhess az ünnepekre Advent kutyával - Tippek, hogy gondtalanul készülhess az ünnepekre
Nemsoká útjára indul a karácsonyi készülődés és láz, ami számos bevásárlással, utazással, programgazdag hétköznapokkal jár. Egy pici többletenergiával fűszereződnek az esték munka után: tervezni a meglepetéseket, beszerezni a hozzávalókat, barátokkal beülni a közeli vegán éttermekbe levezetésképp. Mindebben részt venni kutyatársadnak hol kihívás, hol vakkantásra ingerlő élménykavalkád, mi tagadás.

Miért csinálja a kutyám? – Támadás Miért csinálja a kutyám? – Támadás
Sok sétát és kutyussal töltött szabadidőt keserít meg a támadás jelensége. Amikor hiába szeretnél egy nyugis sétát tenni, lehetetlennek tűnik. Mert kiszámítható, mi fog történni. Eleinte minden rendben, labdáztok, játszotok. Ügyesen megcsinál minden feladatot. Aztán kedvenced meglát egy másik kutyát pár méterre... Megáll. Befeszül a teste. Összecsukja a száját és meredten néz. Nem borzol, nem ugat. Csendben van. Elég beszédes az a csend…! Sokszor állatorvosi rendelőben köt ki az áldozat kutyus. Aki túléli vagy nem a támadást. Aggodalom, orvosi számla és a félelem… Mi van, ha megismétlődik?

A kutyatréner kulisszái mögött – Milyen a jó hám? A kutyatréner kulisszái mögött – Milyen a jó hám?
Máris csalódást fogok okozni, méghozzá szándékosan. Aki arra számított, jó kis lincshangulat-keltő bekezdés következik a nyakörv versus hám (sajnos) örök kérdéskörét illetően, az most biztosan nem fog kommentelni e röpke gondolatmenet befejeztével. Ennél sokkal izgalmasabb témát hoztam mára. Még az is lehet, provokatívabbat.

Miért ugrál fel a kutyám? Miért ugrál fel a kutyám?
Melyik gazdi ne ismerné a jelenetet, amikor egy hosszú munkanap végén végre hazaér, nyílik az ajtó… és ott tobzódik előtte kutyusa széles vigyorral. Pörög, toporog izgalmában, hol tutulkodva fontoskodik, hol meg nyálas puszikat oszt vég nélkül, mindeközben pedig igyekszik megmászni szeretett kétlábúját?

Tudomány a kutyanevelésben – Az alternatív viselkedés Tudomány a kutyanevelésben – Az alternatív viselkedés
Mit jelent az alternatív viselkedés? Cikkemben megosztom veled és tippeket is adok, hogyan tudod bővíteni tudásod.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Praktiker Beagle Club Online AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Jótékonysági és irodalmi programokat rendeznek vasárnap a Rex Állatszigeten Hírek - Címlapon
Jótékonysági és irodalmi programokat rendeznek vasárnap a Rex Állatszigeten
Új életet kezdhetnek az Afganisztánból kimenekített kutyák és macskák Hírek - Címlapon
Új életet kezdhetnek az Afganisztánból kimenekített kutyák és macskák