A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyatréner kulisszái mögött – Ezért kérünk későn segítséget…

2022. március 04., 12:00


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés




Az elmúlt években számtalanszor találkoztam azzal a – sajnos tipikusnak mondható – jelenséggel, mikor a gazdik az utolsó utáni pillanatban kérnek segítséget kutyatársuk negatív viselkedésének korrigálásához. Amikor már több embert megharapott, amikor saját gazdiján okozott vérző sebeket… Nem kellene ennek így történnie!



 

 

 

Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeuta

 

Mini-blog Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeutával.

Privát gondolatokkal, kérdőjelekkel, sikerről és örömökről.

 

***

 

 

 

Ezekkel a gazdikkal beszélgetve, no és csokorba kötve saját megfigyeléseim, a következő okok sorakoztathatóak fel magyarázat gyanánt:

 

  • A gazdik szégyenkeznek amiatt, hogy nem tudnak egyedül megoldani egy helyzetet.
  • Önnön tapasztalataik helyett a szomszédokra/munkatársakra/haverokra hallgatnak, akik szerint túlzás trénert hívni a kutyához.
  • Komolyan azt gondolják, hogy számukra ismeretlen jelenséghez érve és ismeretlen területre lépve elegek lesznek az interneten fellelhető ilyen-olyan információk. Amiket jobbára azok hintenek, akik nem foglalkoznak kutyákkal napi 8-10 órát… („Végtére gyerekként ott vót a Bodri. A meggyfához kötve.  Enni is kapott minden másnap moslékot...”)
  • Blokkolják őket korábbi rossz tapasztalataik trénerekkel, kutyaiskolákkal.

 

 

Sosem késő elkezdni tanulni - és legfőképp nem kell szégyellni segítséget kérni a tanuláshoz!
Sosem késő elkezdni tanulni - és legfőképp nem kell szégyellni segítséget kérni a tanuláshoz!
Fotó: Unsplash - Tamas Pap

 

 

Hadd reflektáljak most fentiekre, szépen sorban haladva!

 

  1.  A kisgyerek sem szégyenkezik, amikor járni tanul. Helyette rájön, hogy eleinte hasznos megfognia anyukája, apukája kezét. Tehát jó dolog segítségért folyamodni. Aminek egyenes következménye lesz, hogy idővel elhagyja a segítséget és remekül boldogul önállóan is…
     
  2. A szomszédok/munkatársak/haverok nem élnek együtt az adott kutyussal. Nem ők fizetik az állatorvosi számlát, az élelmezését, nem ők vesznek neki felszereléseket. És persze nem ők szenvedik el adott esetben a kutya támadását, nem rájuk néznek ferde szemmel a „neveletlen kutya” miatt a szomszédok, munkatársak, haverok… Soha ne adj más ember kezébe akkora hatalmat, hogy helyetted mondja meg, mit észlelsz, mik az igényeid, mit tartasz jó és hasznos ötletnek! A te világod, a te életed, a te komfortod, a te kutyád és a te döntésed!
     
  3. Te ne légy azok egyike, akik megelégszenek a szürke középszerrel és félinformációkkal! Hidd el: fotelből szájkaratézni, átmeneti figyelemhez jutva okoskodni bárki tud. Még pénzébe sem kerül. Messziről persze egyik megmondóembernek sem kell felelősséget vállalnia azért, amiért neked naponta: saját és kutyusod jólétéért, öröméért, környezetetek biztonságáért. Hosszútávon jóval praktikusabb és megtérülőbb is egyszer elsajátítani az alapokat, a kutyaviselkedés elméleti hátterét és szert tenni szakember irányításával olyan gyakorlati rutinra, mellyel kezelni tudod a későbbi váratlan helyzeteket és hatni tudsz kutyusodra.
     
  4. Szinte le sem merem írni, olyan brutál módon közhely meg csöpögős… De rossz tapasztalatokat mindenki szerez. Egyszerűen addig kell menni, ameddig nem futsz bele abba az emberbe, aki visszaadja a hited. Hidd el – és ez akár adjon neked vigaszt a nehéz helyzetekben –, nem minden kutyatréner akarja a szemed fényét pórázon rángatni fojtón, vagy vízzel lelocsolni, ha eléd megy sétán. Én például olyan „elfajzott” egyed vagyok, aki még videót is szívesen elemez veled, megtanítalak a kutyusod idegrendszeri alapjaira, átbeszélem veled, mi az a falkadinamika és hogyan tudod motiválni a kutyusod. Addig „rágom a füled”, míg meg nem mutathatom neked, miért fontos naponta jól megmozgatni kutyatársad testét és elméjét. Szeretnélek ugyanis titeket sikerekhez, megkönnyebbüléshez és magabiztossághoz vezetni. A változás rajtad múlik!

 

 

Záró gondolat: nincs olyan, hogy késő foglalkozni egy kutyussal! Feltéve, ha te, kedves gazdi elkötelezett vagy, érdemben akarsz is dolgozni és hajlandó vagy kilépni komfortzónádból.

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: Unsplash - Tamas Pap

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért csinálja a kutyám? – Támadás Miért csinálja a kutyám? – Támadás
Sok sétát és kutyussal töltött szabadidőt keserít meg a támadás jelensége. Amikor hiába szeretnél egy nyugis sétát tenni, lehetetlennek tűnik. Mert kiszámítható, mi fog történni. Eleinte minden rendben, labdáztok, játszotok. Ügyesen megcsinál minden feladatot. Aztán kedvenced meglát egy másik kutyát pár méterre... Megáll. Befeszül a teste. Összecsukja a száját és meredten néz. Nem borzol, nem ugat. Csendben van. Elég beszédes az a csend…! Sokszor állatorvosi rendelőben köt ki az áldozat kutyus. Aki túléli vagy nem a támadást. Aggodalom, orvosi számla és a félelem… Mi van, ha megismétlődik?

Miért ugrál fel a kutyám? Miért ugrál fel a kutyám?
Melyik gazdi ne ismerné a jelenetet, amikor egy hosszú munkanap végén végre hazaér, nyílik az ajtó… és ott tobzódik előtte kutyusa széles vigyorral. Pörög, toporog izgalmában, hol tutulkodva fontoskodik, hol meg nyálas puszikat oszt vég nélkül, mindeközben pedig igyekszik megmászni szeretett kétlábúját?

Miért húz a pórázon a kutyám? Miért húz a pórázon a kutyám?
Bizony húz. Ha sétálni indultok, ha meglát egy másik kutyát. Ha a bokor alól akar felenni valamit, ha futhatnékja van. Húz, amint kiléptek a házból. Ha a park közelében vagytok, még inkább. Sok gazdi életét megkeseríti a kutyusok ezen szokása. Mert nem békés a séta, mert megfájdul az ember karja félórán belül. Főleg, ha nagyobb testű a szemünk fénye. Sokszor társul ez a szokás idegen kutyák megugatásával, ami megint csak nehezíti a közösen eltöltött időt.

Szeretnék második kutyust! Ahogy indul… Szeretnék második kutyust! Ahogy indul…
Nincs gazdi, akinek ne fordulna meg a fejében időnként ezen ötlet. „Milyen szép lenne, ha a két kis gombóc naphosszat eljátszana egymással! Sosem lennének egyedül, ha dolgozni megyek.” Így indul. De mi történik, hogy ez az idilli kép egyszer csak csalódott, elkeseredett gazdikat prezentál? Törvényszerű e változás? Egyáltalán, hogy lehet valaki csalódott, ha kiskutyák ugrándozzák körbe?

Miért agresszív a kutyám? Miért agresszív a kutyám?
Az egyik legaggasztóbb kérdés a gazdik számára és a legösszetettebb probléma, amellyel szembesülhetnek a friss és a már gyakorló kutyások. Az utóbbi évtizedekben szemmel láthatóan nőtt a harapásos esetek száma. Dr. John Tulloch állat-egészségügyi szakértő (University of Liverpool) sok-sok éve figyelemmel kíséri és kutatja a gyerekeket és felnőtteket érő kutyatámadásokat hazájában. Munkája eredményeképp derült rá fény, hogy az utóbbi húsz évben több mint kétszeresére nőtt a támadásos esetek száma. Sajnos Magyarországon is megfigyelhető hasonló tendencia.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Ebugatta Beagle Club Online JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Örök barátság egy kiskutya és egy mentett malac között Hírek - Címlapon
Örök barátság egy kiskutya és egy mentett malac között
Nébih: országossá bővül a kóbor kutyák hazajutását segítő mikrocsip-leolvasó hálózat Hírek - Címlapon
Nébih: országossá bővül a kóbor kutyák hazajutását segítő mikrocsip-leolvasó hálózat