A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyatréner kulisszái mögött – Milyen a jó hám?

2022. június 09., 11:30


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés




Máris csalódást fogok okozni, méghozzá szándékosan. Aki arra számított, jó kis lincshangulat-keltő bekezdés következik a nyakörv versus hám (sajnos) örök kérdéskörét illetően, az most biztosan nem fog kommentelni e röpke gondolatmenet befejeztével. Ennél sokkal izgalmasabb témát hoztam mára. Még az is lehet, provokatívabbat.



 

 

 

Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeuta

 

Mini-blog Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeutával.

Privát gondolatokkal, kérdőjelekkel, sikerről és örömökről.

 

***

 

 

 

Megkérdezték tőlem a héten, honnan tudják, hogy a megfelelő állatorvoshoz fordultak? Mire én kaján mosollyal: honnan tudják, hogy a megfelelő kutyatrénerhez fordultak? Nem kevéssé lepődtek meg a gazdik, hallva mindezt pont az én számból. Még a szemöldökük is felszaladt a homlokuk közepére. De tényleg! Honnan tudják, milyen a jó hám? Létezik olyan, hogy jó hám, jó állatorvos, jó kutyatréner? Ami, és aki minden kutya és gazdi számára egyformán hasznos, szimpatikus, hovatovább kompatibilis?

 

Felnőtt, véleményét többnyire tájékozódással és megismeréssel formáló, kiforrott ember erre nyilván egyféle választ adhat: nem. Akkor mégis, miért ragaszkodnak nagyon sokan ahhoz, hogy mindenáron találni akarnak egy adott márkájú felszerelést, kiválasztanak egy brandet, egy adott személyt és annak érdemi megismerése nélkül kezdik „talált kincsüket” nagyjából azonnal dicsőíteni vagy éppen savazni? Jómagam egyféle magyarázatot találok erre az igen furcsa viselkedésre: mert ez nem a praktikumról, nem a kérdés tárgyáról szól. Mindössze az adott személy figyelem-igényéről. Aki fontosnak érzi magát egy pillanatra a véleményezéstől, legyen az akármilyen, jelenjék meg akárhol. Aki mentesülni akar önnön felelőssége alól: majd a hám megold mindent, attól nem fog húzni a kutya. Elvégre, azért húzás-ellenes hám, nem igaz? (Ember! Mi a helyzet, ha pont húzóhámot vettél tájékozatlanságodnak köszönhetően?) Majd az állatorvos meggyógyítja a kutyát. Hogyne. Bagatell tény, hogy előtte „csak” nyolc évig etetted szívbetegre, hiába szóltak neked millióan. Majd a kutyatréner megoldja, angyalka lesz abból a kutyából, akit éveken át nem sétáltattál. Majd a kutyatréner csodát tesz ott, ahol semmi tapasztalatod, előzetes ismereted nem volt a kutyázás mibenlétéről, mégis egyszerre fogadtál örökbe három, idővel kisborjú méretűre növő kölyköt, mert olyan cukik voltak…

 

 

Minden kutya és minden gazdi más és más - nem biztos, hogy mindegyiküknél ugyanaz a termék, módszer, szolgáltatás válik be
Minden kutya és minden gazdi más és más - nem biztos, hogy mindegyiküknél ugyanaz a termék, módszer, szolgáltatás válik be
Fotó: Unsplash - Pauline Loroy

 

 

Ennyit arról, sokszor mi az értéke a közösségi médiás szívecske-osztásnak és mennyire alapszik hozzáértésen egy-egy komment. Mennyivel hasznot hozóbb lenne mások istenítése vagy rosszindulatú kritizálása helyett olvasni, tanulni, fejlődni!

 

Sajnos sokan elfelejtik, egy munkakapcsolatban a feleknek nem szeretniük kell egymást, hanem kulturált keretek között együtt dolgozni egy cél megvalósulásáért. Szeretetet várni és kapni a családtól, a baráti körtől szokás. Szép is lenne, ha érdemi informálás és foglalkozás helyett "szeretgetném" a hozzám forduló gazdikat és kutyatársaikat...!

 

Lábjegyzetként pedig… (Esküszöm, most nem az irónia főbb vezérelvem.) A hám lehet húzásellenes, húzóhám, segítőkutyák speciális hámja, készülhet sportoláshoz, napi sétához, kölyöknek, felnőttnek, kutyának, macskának. Sőt görényeknek is! Az állatorvos lehet szemspecialista, de anno választhatott ortopédiai szakirányt is. Érthet egzotikus állatokhoz – ez esetben hiába dörömbölsz az ajtaján, hogy adja már be a kutyád éves oltását, ha az van oda kiírva, hogy mongol futóegerekkel foglalkozik. A kutyatréner pedig hozzám hasonlóan képviselheti a pozitív megerősítésen alapuló technikákat, figyelemmel kísérheti a nemzetközi szakirodalom alakulását és szeretheti a friss tudást továbbadni a gazdiknak. Mindenkinek kell egy kattanás, nem igaz?  Lehet olyan is, aki papuccsal veri vissza a rámorgó kutyát az ágy alá. Mint azt egy gazdi mesélte a közelmúltban.

 

Szóval a pozitív zárás érdekében: nézd meg, mit veszel! Kinek, milyen céllal, mennyiért, mit kapsz cserébe. Nézd meg, kihez mész! Á, igen! Hasznos, ha a józan paraszti ész is az emberrel van ilyenkor. Nem homogénen a szívecskék száma alapján dönt.

 

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: Unsplash - Pauline Loroy

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért csinálja a kutyám? – Támadás Miért csinálja a kutyám? – Támadás
Sok sétát és kutyussal töltött szabadidőt keserít meg a támadás jelensége. Amikor hiába szeretnél egy nyugis sétát tenni, lehetetlennek tűnik. Mert kiszámítható, mi fog történni. Eleinte minden rendben, labdáztok, játszotok. Ügyesen megcsinál minden feladatot. Aztán kedvenced meglát egy másik kutyát pár méterre... Megáll. Befeszül a teste. Összecsukja a száját és meredten néz. Nem borzol, nem ugat. Csendben van. Elég beszédes az a csend…! Sokszor állatorvosi rendelőben köt ki az áldozat kutyus. Aki túléli vagy nem a támadást. Aggodalom, orvosi számla és a félelem… Mi van, ha megismétlődik?

Miért ugrál fel a kutyám? Miért ugrál fel a kutyám?
Melyik gazdi ne ismerné a jelenetet, amikor egy hosszú munkanap végén végre hazaér, nyílik az ajtó… és ott tobzódik előtte kutyusa széles vigyorral. Pörög, toporog izgalmában, hol tutulkodva fontoskodik, hol meg nyálas puszikat oszt vég nélkül, mindeközben pedig igyekszik megmászni szeretett kétlábúját?

Miért húz a pórázon a kutyám? Miért húz a pórázon a kutyám?
Bizony húz. Ha sétálni indultok, ha meglát egy másik kutyát. Ha a bokor alól akar felenni valamit, ha futhatnékja van. Húz, amint kiléptek a házból. Ha a park közelében vagytok, még inkább. Sok gazdi életét megkeseríti a kutyusok ezen szokása. Mert nem békés a séta, mert megfájdul az ember karja félórán belül. Főleg, ha nagyobb testű a szemünk fénye. Sokszor társul ez a szokás idegen kutyák megugatásával, ami megint csak nehezíti a közösen eltöltött időt.

Szeretnék második kutyust! Ahogy indul… Szeretnék második kutyust! Ahogy indul…
Nincs gazdi, akinek ne fordulna meg a fejében időnként ezen ötlet. „Milyen szép lenne, ha a két kis gombóc naphosszat eljátszana egymással! Sosem lennének egyedül, ha dolgozni megyek.” Így indul. De mi történik, hogy ez az idilli kép egyszer csak csalódott, elkeseredett gazdikat prezentál? Törvényszerű e változás? Egyáltalán, hogy lehet valaki csalódott, ha kiskutyák ugrándozzák körbe?

Miért agresszív a kutyám? Miért agresszív a kutyám?
Az egyik legaggasztóbb kérdés a gazdik számára és a legösszetettebb probléma, amellyel szembesülhetnek a friss és a már gyakorló kutyások. Az utóbbi évtizedekben szemmel láthatóan nőtt a harapásos esetek száma. Dr. John Tulloch állat-egészségügyi szakértő (University of Liverpool) sok-sok éve figyelemmel kíséri és kutatja a gyerekeket és felnőtteket érő kutyatámadásokat hazájában. Munkája eredményeképp derült rá fény, hogy az utóbbi húsz évben több mint kétszeresére nőtt a támadásos esetek száma. Sajnos Magyarországon is megfigyelhető hasonló tendencia.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart Rehabportál Mondial Assistance GesmbH MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Timon és Pumba – Együtt talált otthonra a mentett csivava és legjobb barátja, a malac Hírek - Címlapon
Timon és Pumba – Együtt talált otthonra a mentett csivava és legjobb barátja, a malac
A PCR-teszteknél is pontosabban jelezhetik a speciálisan képzett kutyák a COVID-19 fertőzést Hírek - Címlapon
A PCR-teszteknél is pontosabban jelezhetik a speciálisan képzett kutyák a COVID-19 fertőzést