A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A PCR-teszteknél is pontosabban jelezhetik a speciálisan képzett kutyák a COVID-19 fertőzést

2022. június 09., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




Jöhet egy kedvesen szimatoló nózi a mintavételi pálca helyett? Egy kutatás szerint a betegség jelenlétét kiszagoló kutyák segítségével a kellemetlen beavatkozás is kiküszöbölhető lenne.



 

Csodálatos szaglásuk nemcsak a világunkban történő eligazodást könnyíti meg kedvenceinknek, de mindennapi életünkben is hihetetlen fontos szerepet tölthet be. Gondoljunk csak azokra a speciálisan képzett kutyákra, akik képesek észlelni a vércukorszint ingadozását, egy epilepsziás roham közeledtét, a testben megbúvó daganatot vagy a koronavírus jelenlétét. Újfent bebizonyosodott, hogy még a PCR-teszteknél is hatékonyabban!

 

A Plos One tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból kiderült, hogy veleszületett képességeiknek és a megfelelő tréningnek hála ezek a kutyák maguk mögé utasítják a laboratóriumi teszteket is. Olyannyira ügyesek, hogy nemcsak a tüneteket mutató, hanem tünetmentes embereknél is ki tudják szagolni a COVID-19-et.

 

 

Speciális képzést követően jelezni tudja a kutya a koronavírust
Speciális képzést követően jelezni tudja a kutya a koronavírust
Fotó: telegraph.co.uk

 

 

335 felnőttől származó mintát szimatoltattak meg velük, és 97%-os pontossággal jelezték a vírust, a tünetmentes esetekben viszont 100%-os eredményt értek el. Ami még ennél is lenyűgözőbb, hogy néhány esetben már 48 órával azelőtt jelezték a tünetet nem mutató embereknél a fertőzést, hogy a PCR-teszt pozitív eredménnyel zárult volna.

 

Egy kutya sohasem hazudik” - jelentette ki a tanulmány szerzője, Dominique Grandjean, a francia állatorvostudományi egyetem professzora. Négylábú barátaink sikeressége abban rejlik, hogy természetes szuperszimatuk mintegy „velejárójaként” képesek beazonosítani a vírus jelenlétét az emberi verejtékben.

 

De hogyan is képezik ki ezeket az ebeket? A tanulmányhoz francia tűzoltóállomásokon és az Egyesült Arab Emirátusok belügyminisztériumában dolgozó kutyákat toboroztak. Játékos módon tanították őket arra, hogy felismerjék a koronavírust – a jutalom legtöbbször egy teniszlabda jelentette számukra a dicséret mellett. A speciális tréning időtartama minimum 3 hét, de akár 6 hétig is eltarthat. Ezalatt a kutyákkal humán verejtékből álló mintákat szagoltatnak velük, sok-sok gyakorlással képessé válnak arra, hogy felismerjék a vírus jelenlétét. Ha szimatuk igazolja, leülnek a mintával ellátott tartály előtt.

 

 

Verejtékmintákat szagoltatnak a kutyákkal, hogy képesek legyenek felismerni a koronavírust
Verejtékmintákat szagoltatnak a kutyákkal, hogy képesek legyenek felismerni a koronavírust
Fotó: dw.com

 

 

A pennsylvaniai egyetem munkakutya központjának igazgatója szerint azonban kihívásokkal járhat, ha kutyákkal szeretnék helyettesíteni a tesztelést:

 

„Bár a tanulmány igen erős számadatokat hozott, az eredmények csupán mintákon alapszanak, emiatt pedig felmerülhet a kérdés, hogy működhet-e a való életben is? Vajon ugyanúgy képesek lennének a kutyák észlelni a vírust embereken, mint például robbanószerkereső társaik a repülőtereken? A cél elérhető közelségben van, de a téma rendkívül összetett, és még rengeteget kell tanulnunk róla” - mondta el Cynthia Otto.

 

Korábbi tanulmányok már rámutattak a koronavírust kiszagoló kutyák bámulatos képességeire, egy 2021-es floridai kísérletben 73-93%-os pontossággal jelezték a vírust, míg egy idei, Egyesült Királyságban végzett kutatás 82-94%-os eredményekkel zárult. Van még hová fejlődni, de négylábú társainkban az a csodálatos, hogy örömmel tanulnak velünk, és segítenek, ahol csak tudnak, pláne, ha orrukat is használhatják. 

 

Forrás: usatoday.com
Indexkép forrás: telegraph.co.uk

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után? Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után?
Megrázza magát, majd heves dörgölőzésbe kezd, vagy körbe-körbe rohangál eszméletlen sebességgel… Mintha kivetkőzne magából azok után, hogy megfürdettük, vagy pancsolt egy hatalmasat a vízben. Vajon miért csinálja?

Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat
Hm, itt valami bűzlik... Csak nem a kutya? De hiszen nem is koszos! Vagy mégis? Néhány egyszerű ötlet segítségével szerencsére útját állhatjuk a zavaró illatoknak.

Papilloma - a kutyáknak is lehetnek szemölcsei Papilloma - a kutyáknak is lehetnek szemölcsei
Furcsa dudorok a kutya szájában? Kerek vagy levélformájú kinövések végtagjain, talpán? A papillomák többnyire ártalmatlanok, de kellemetlenné is válhatnak, ha túlságosan megnőnek. Mit kell tudnunk róluk?

Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat? Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat?
Kutyáink néha egészen furcsa dolgokat művelnek, de mi így szeretjük őket. Ismerős az a jelenet, amikor egy délutáni pihenés közben egyszer csak felkapja kedvenc játékát, odaszalad hozzád, majd letottyan a lábadra, és ott kezdi el nyúzni? Vajon miért csinálja?

Hogyan találnak haza a kutyák? Hogyan találnak haza a kutyák?
Rengeteg megható történetet hallhattunk, olvashattunk elveszett kutyákról, akik dacolva távolsággal, időjárással, megtalálták a hazavezető utat. De hogyan képesek erre? Tényleg olyan jó az irányérzékük, mint nekünk? Vagy egy belső iránytű vezeti őket?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Rehabportál AEGON Magyarország Zrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutyatréner kulisszái mögött – Milyen a jó hám? Hírek - Címlapon
A kutyatréner kulisszái mögött – Milyen a jó hám?
Közel 200 kilométert kóborolt a szánhúzó kutya - három hónap után épségben került elő Hírek - Címlapon
Közel 200 kilométert kóborolt a szánhúzó kutya - három hónap után épségben került elő