A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A PCR-teszteknél is pontosabban jelezhetik a speciálisan képzett kutyák a COVID-19 fertőzést

2022. június 09., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
Jöhet egy kedvesen szimatoló nózi a mintavételi pálca helyett? Egy kutatás szerint a betegség jelenlétét kiszagoló kutyák segítségével a kellemetlen beavatkozás is kiküszöbölhető lenne. 

Csodálatos szaglásuk nemcsak a világunkban történő eligazodást könnyíti meg kedvenceinknek, de mindennapi életünkben is hihetetlen fontos szerepet tölthet be. Gondoljunk csak azokra a speciálisan képzett kutyákra, akik képesek észlelni a vércukorszint ingadozását, egy epilepsziás roham közeledtét, a testben megbúvó daganatot vagy a koronavírus jelenlétét. Újfent bebizonyosodott, hogy még a PCR-teszteknél is hatékonyabban!

 

A Plos One tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból kiderült, hogy veleszületett képességeiknek és a megfelelő tréningnek hála ezek a kutyák maguk mögé utasítják a laboratóriumi teszteket is. Olyannyira ügyesek, hogy nemcsak a tüneteket mutató, hanem tünetmentes embereknél is ki tudják szagolni a COVID-19-et.

 

 

Speciális képzést követően jelezni tudja a kutya a koronavírust
Speciális képzést követően jelezni tudja a kutya a koronavírust
Fotó: telegraph.co.uk

 

 

335 felnőttől származó mintát szimatoltattak meg velük, és 97%-os pontossággal jelezték a vírust, a tünetmentes esetekben viszont 100%-os eredményt értek el. Ami még ennél is lenyűgözőbb, hogy néhány esetben már 48 órával azelőtt jelezték a tünetet nem mutató embereknél a fertőzést, hogy a PCR-teszt pozitív eredménnyel zárult volna.

 

Egy kutya sohasem hazudik” - jelentette ki a tanulmány szerzője, Dominique Grandjean, a francia állatorvostudományi egyetem professzora. Négylábú barátaink sikeressége abban rejlik, hogy természetes szuperszimatuk mintegy „velejárójaként” képesek beazonosítani a vírus jelenlétét az emberi verejtékben.

 

De hogyan is képezik ki ezeket az ebeket? A tanulmányhoz francia tűzoltóállomásokon és az Egyesült Arab Emirátusok belügyminisztériumában dolgozó kutyákat toboroztak. Játékos módon tanították őket arra, hogy felismerjék a koronavírust – a jutalom legtöbbször egy teniszlabda jelentette számukra a dicséret mellett. A speciális tréning időtartama minimum 3 hét, de akár 6 hétig is eltarthat. Ezalatt a kutyákkal humán verejtékből álló mintákat szagoltatnak velük, sok-sok gyakorlással képessé válnak arra, hogy felismerjék a vírus jelenlétét. Ha szimatuk igazolja, leülnek a mintával ellátott tartály előtt.

 

 

Verejtékmintákat szagoltatnak a kutyákkal, hogy képesek legyenek felismerni a koronavírust
Verejtékmintákat szagoltatnak a kutyákkal, hogy képesek legyenek felismerni a koronavírust
Fotó: dw.com

 

 

A pennsylvaniai egyetem munkakutya központjának igazgatója szerint azonban kihívásokkal járhat, ha kutyákkal szeretnék helyettesíteni a tesztelést:

 

„Bár a tanulmány igen erős számadatokat hozott, az eredmények csupán mintákon alapszanak, emiatt pedig felmerülhet a kérdés, hogy működhet-e a való életben is? Vajon ugyanúgy képesek lennének a kutyák észlelni a vírust embereken, mint például robbanószerkereső társaik a repülőtereken? A cél elérhető közelségben van, de a téma rendkívül összetett, és még rengeteget kell tanulnunk róla” - mondta el Cynthia Otto.

 

Korábbi tanulmányok már rámutattak a koronavírust kiszagoló kutyák bámulatos képességeire, egy 2021-es floridai kísérletben 73-93%-os pontossággal jelezték a vírust, míg egy idei, Egyesült Királyságban végzett kutatás 82-94%-os eredményekkel zárult. Van még hová fejlődni, de négylábú társainkban az a csodálatos, hogy örömmel tanulnak velünk, és segítenek, ahol csak tudnak, pláne, ha orrukat is használhatják. 

 

Forrás: usatoday.com
Indexkép forrás: telegraph.co.uk

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal
Mi történik, ha kedvenced meghallja a kérdést: Menjünk sétálni? Rögtön felfigyel rá? Izgatottá válik? Legtöbbször igen, ami remekül jelzi, miként érez a sétákkal kapcsolatban. Indulááás!

A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni
Figyelmeztet a veszélyre? Menedéket keres a vihar elől, mikor még tiszta az égbolt? Gazdiként tudjuk, érdemes odafigyelni kedvencünkre, ha viselkedése megváltozik. De honnan tudja, hogy valami készülőben van?

Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba? Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba?
… és egyéb szagos dolgokba, amit csak úton-útfélen találnak. Valami ellenállhatatlan erő vonzza szimatukat feléjük, majd hazafelé büszkén hordják „varázslatos” illatukat. Mi pedig nem győzzük befogni orrunkat, és lélekben készülünk egy (újabb) alapos fürdetésre.

Több mint szőr - Mi mindenben segíti a bajusz a kutyát? Több mint szőr - Mi mindenben segíti a bajusz a kutyát?
Kutyánkra nézve nem csak kedves tekintete, hanem a pofija körül meredező bajusz is meglágyítja szívünket. De milyen célt szolgálnak e különleges szőrszálak?

Miért szaglásszák a kutyák egymás hátsóját? Miért szaglásszák a kutyák egymás hátsóját?
Zavarba ejtőnek tűnhet, ám a kutyák számára a kommunikáció lényeges részét képezi az, hogy megszimatolják egymás intim területeit. Miben segíti ez őket?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Irodakutya.com Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutyatréner kulisszái mögött – Milyen a jó hám? Hírek - Címlapon
A kutyatréner kulisszái mögött – Milyen a jó hám?
Közel 200 kilométert kóborolt a szánhúzó kutya - három hónap után épségben került elő Hírek - Címlapon
Közel 200 kilométert kóborolt a szánhúzó kutya - három hónap után épségben került elő