A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A PCR-teszteknél is pontosabban jelezhetik a speciálisan képzett kutyák a COVID-19 fertőzést

2022. június 09., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




Jöhet egy kedvesen szimatoló nózi a mintavételi pálca helyett? Egy kutatás szerint a betegség jelenlétét kiszagoló kutyák segítségével a kellemetlen beavatkozás is kiküszöbölhető lenne.



 

Csodálatos szaglásuk nemcsak a világunkban történő eligazodást könnyíti meg kedvenceinknek, de mindennapi életünkben is hihetetlen fontos szerepet tölthet be. Gondoljunk csak azokra a speciálisan képzett kutyákra, akik képesek észlelni a vércukorszint ingadozását, egy epilepsziás roham közeledtét, a testben megbúvó daganatot vagy a koronavírus jelenlétét. Újfent bebizonyosodott, hogy még a PCR-teszteknél is hatékonyabban!

 

A Plos One tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból kiderült, hogy veleszületett képességeiknek és a megfelelő tréningnek hála ezek a kutyák maguk mögé utasítják a laboratóriumi teszteket is. Olyannyira ügyesek, hogy nemcsak a tüneteket mutató, hanem tünetmentes embereknél is ki tudják szagolni a COVID-19-et.

 

 

Speciális képzést követően jelezni tudja a kutya a koronavírust
Speciális képzést követően jelezni tudja a kutya a koronavírust
Fotó: telegraph.co.uk

 

 

335 felnőttől származó mintát szimatoltattak meg velük, és 97%-os pontossággal jelezték a vírust, a tünetmentes esetekben viszont 100%-os eredményt értek el. Ami még ennél is lenyűgözőbb, hogy néhány esetben már 48 órával azelőtt jelezték a tünetet nem mutató embereknél a fertőzést, hogy a PCR-teszt pozitív eredménnyel zárult volna.

 

Egy kutya sohasem hazudik” - jelentette ki a tanulmány szerzője, Dominique Grandjean, a francia állatorvostudományi egyetem professzora. Négylábú barátaink sikeressége abban rejlik, hogy természetes szuperszimatuk mintegy „velejárójaként” képesek beazonosítani a vírus jelenlétét az emberi verejtékben.

 

De hogyan is képezik ki ezeket az ebeket? A tanulmányhoz francia tűzoltóállomásokon és az Egyesült Arab Emirátusok belügyminisztériumában dolgozó kutyákat toboroztak. Játékos módon tanították őket arra, hogy felismerjék a koronavírust – a jutalom legtöbbször egy teniszlabda jelentette számukra a dicséret mellett. A speciális tréning időtartama minimum 3 hét, de akár 6 hétig is eltarthat. Ezalatt a kutyákkal humán verejtékből álló mintákat szagoltatnak velük, sok-sok gyakorlással képessé válnak arra, hogy felismerjék a vírus jelenlétét. Ha szimatuk igazolja, leülnek a mintával ellátott tartály előtt.

 

 

Verejtékmintákat szagoltatnak a kutyákkal, hogy képesek legyenek felismerni a koronavírust
Verejtékmintákat szagoltatnak a kutyákkal, hogy képesek legyenek felismerni a koronavírust
Fotó: dw.com

 

 

A pennsylvaniai egyetem munkakutya központjának igazgatója szerint azonban kihívásokkal járhat, ha kutyákkal szeretnék helyettesíteni a tesztelést:

 

„Bár a tanulmány igen erős számadatokat hozott, az eredmények csupán mintákon alapszanak, emiatt pedig felmerülhet a kérdés, hogy működhet-e a való életben is? Vajon ugyanúgy képesek lennének a kutyák észlelni a vírust embereken, mint például robbanószerkereső társaik a repülőtereken? A cél elérhető közelségben van, de a téma rendkívül összetett, és még rengeteget kell tanulnunk róla” - mondta el Cynthia Otto.

 

Korábbi tanulmányok már rámutattak a koronavírust kiszagoló kutyák bámulatos képességeire, egy 2021-es floridai kísérletben 73-93%-os pontossággal jelezték a vírust, míg egy idei, Egyesült Királyságban végzett kutatás 82-94%-os eredményekkel zárult. Van még hová fejlődni, de négylábú társainkban az a csodálatos, hogy örömmel tanulnak velünk, és segítenek, ahol csak tudnak, pláne, ha orrukat is használhatják. 

 

Forrás: usatoday.com
Indexkép forrás: telegraph.co.uk

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik
Kutyás szív, kutyás lélek… Odavagyunk értük, nem vitás. Legszívesebben mindegyikükkel barátkoznánk, de tiszteletben tartjuk azt is, ha nem szeretnének ismerkedni. Ha mégis felkeltettük kíváncsiságukat, akkor jöhet a bemutatkozás. Hogyan is tegyük ezt?

Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal
Mi történik, ha kedvenced meghallja a kérdést: Menjünk sétálni? Rögtön felfigyel rá? Izgatottá válik? Legtöbbször igen, ami remekül jelzi, miként érez a sétákkal kapcsolatban. Indulááás!

A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni
Figyelmeztet a veszélyre? Menedéket keres a vihar elől, mikor még tiszta az égbolt? Gazdiként tudjuk, érdemes odafigyelni kedvencünkre, ha viselkedése megváltozik. De honnan tudja, hogy valami készülőben van?

Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba? Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba?
… és egyéb szagos dolgokba, amit csak úton-útfélen találnak. Valami ellenállhatatlan erő vonzza szimatukat feléjük, majd hazafelé büszkén hordják „varázslatos” illatukat. Mi pedig nem győzzük befogni orrunkat, és lélekben készülünk egy (újabb) alapos fürdetésre.

Több mint szőr - Mi mindenben segíti a bajusz a kutyát? Több mint szőr - Mi mindenben segíti a bajusz a kutyát?
Kutyánkra nézve nem csak kedves tekintete, hanem a pofija körül meredező bajusz is meglágyítja szívünket. De milyen célt szolgálnak e különleges szőrszálak?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com AEGON Magyarország Zrt. Mondial Assistance GesmbH Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutyatréner kulisszái mögött – Milyen a jó hám? Hírek - Címlapon
A kutyatréner kulisszái mögött – Milyen a jó hám?
Közel 200 kilométert kóborolt a szánhúzó kutya - három hónap után épségben került elő Hírek - Címlapon
Közel 200 kilométert kóborolt a szánhúzó kutya - három hónap után épségben került elő