A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyatréner kulisszái mögött – Stílus, elvárások, érzelmi érettség…

2021. december 04., 08:00


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés
Nem lepődöm meg azon, hogy a közösségi felületeken tanúsított kommunikációs tartalmak olykor köszönőviszonyban sincsenek a szemtől szemben mutatott/vállalt gondolatcsere elemeivel… Életkorukat tekintve felnőtt emberek indirekt bemutatkozásai ezek. Elvégre, a stílus maga az ember. Nem igaz? 

 

 

Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeuta

 

Mini-blog Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeutával.

Privát gondolatokkal, kérdőjelekkel, sikerről és örömökről.

 

***

 

 

 

 

Az elmúlt hetekben, mégis, két olyan tapasztalásom volt, ami elgondolkodtatott. Arról, mennyire veszik komolyan saját magukat, szándékaikat egyes emberek. Mire alapoznak? Fogalmazhatnék – némileg élesebben – úgy is: mennyire tartják saját magukat?

 

Az egyik egy fiatal srác „beköszönése”… Két kérdőjelre futotta. Üzenetben. Ennyi. Érzékelhetően meglepődött, amikor udvarias hangnemű választ kapott. (Már amennyire és amit erre reflektálni lehet, érdemes.) Nem igazán tudott vele mit kezdeni. Történetesen én is ott voltam a gép előtt, végig figyeltem a monitoron, merre ágazik a történet. Mivel mindenkinek drága az ideje, a tényleges figyelem pedig érték, a harmadik-negyedik „körre” úgy döntöttem, vegyük elejét a további értelmetlen eszmecserének. Határt szabni embernek, állatnak igen hasznos.

 

 

Mielőtt elküldünk egy üzenetet, vagy otthagyunk egy kommentet, gondoljuk át, mit is írunk…
Mielőtt elküldünk egy üzenetet, vagy otthagyunk egy kommentet, gondoljuk át, mit is írunk… 
Fotó: Unsplash - Cookie the Pom

 

 

A másik egy értelmiségi, fiatal hölgy megkeresése. Kedves hangú, tudásszomjra valló sorokat küldött nekem. Afelől tudakolódott, hol találja a szakírásaim mintegy függelékeként a hivatkozásjegyzéket. Mondván, manapság mindenki azt ír le, amit akar. Vagy van alapja vagy nincs. Milyen igaza van! Tekintettel arra, hogy egy weboldalon szerepelő szakmai cikk, aminek célja, hogy széles spektrumon mozgó olvasótábort érjen el, nem ekvivalens egy szakmai könyvvel, továbbá nem is egyetemi diplomamunkáim egyike, tán megbocsátható, hogy nem „fárasztom” olvasóimat és a kedves gazdikat hetente mérföld-hosszúságú szakirodalmi alapokkal. Ám itt és most nyilvánosan, írottan megígérem: amint kutyás könyv írására vetemedem, természetesen, amint ez elvárható, része lesz ennek az említett egység.

Apropó! Eszembe jutott még valami. Vajon mit szólt volna az a plasztikai sebész, akit még 2016-ban azért kerestem fel Szegeden, hogy műtse meg a rendkívül elálló füleimet, szóval, ha írásban kértem volna tőle – szakmai felkészültségét mintegy igazolandó előttem, számára ismeretlen idegen előtt – hivatkozásjegyzéket? Mert a honlapjára írt egy tájékoztató jellegű cikket az elálló fül műtéti eredményeiről. És én mondjuk kezdő orvos vagyok. (Végtére egy csónakban evezünk, nemde?) Mondjuk követem őt, élve a social media lehetőségeivel. Mondjuk egyebekben igen bizalmatlan ember is vagyok, aki szeretne figyelemhez jutni. Vagy csak azt szerettem volna megtudni – önálló forráskutatás helyett –, ő vajon honnét bővíti ismereteit. Vajon miért gondolom, hogy nem vett volna túlságosan komolyan? Meglehet, másik kollégához irányított volna minden tisztelete mellett informálódni? Hát, ezt bizony sosem tudom meg…

 

Ellenben tessék, adtam egy újabb, kommunikációra alapot adó, szerfölött izgalmas információt: elálló fülekkel születtem! 

 

 

 

 

Forrás: panyizita.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért bökdös az orrával a kutyám? Miért bökdös az orrával a kutyám?
Figyelemre vágyik, finomságot szeretne, aggódik értünk vagy a segítségünket kéri? Íme 10 fontos üzenet, melyet a kutyaorr közvetíthet felénk!

A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig
„VAÚ” - amit mindenki ismer, már gyermekkorunkban megtanuljuk, hogy „ezt mondja a kutya”. Ám ennél jóval árnyaltabb a skála, ebből csemegézünk most egy picit.

Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson
A kirándulás, túrázás, vagy csak épp egy rövidebb séta a közeli erdőben kutyánkkal remek kikapcsolódási lehetőség. Ahhoz azonban, hogy ne csak mi, de más természetjárók, kutyások, és nem utolsósorban az erdő lakói is háborítatlanul, békében élvezhessék a természetet, be kell tartanunk néhány szabályt.

Tényleg mosolyognak ránk a kutyák? Tényleg mosolyognak ránk a kutyák?
Szélesre nyitott, laza száj, a sarkokban felhúzódó ajkak, kilógó nyelv. Szinte mosolyog – szoktuk mondani. De valóban ez történik? Úgy használják a kutyák ezt a kifejezést, mint mi: az öröm és az elégedettség kifejezésére?

Miért csinálja a kutyám? – Támadás Miért csinálja a kutyám? – Támadás
Sok sétát és kutyussal töltött szabadidőt keserít meg a támadás jelensége. Amikor hiába szeretnél egy nyugis sétát tenni, lehetetlennek tűnik. Mert kiszámítható, mi fog történni. Eleinte minden rendben, labdáztok, játszotok. Ügyesen megcsinál minden feladatot. Aztán kedvenced meglát egy másik kutyát pár méterre... Megáll. Befeszül a teste. Összecsukja a száját és meredten néz. Nem borzol, nem ugat. Csendben van. Elég beszédes az a csend…! Sokszor állatorvosi rendelőben köt ki az áldozat kutyus. Aki túléli vagy nem a támadást. Aggodalom, orvosi számla és a félelem… Mi van, ha megismétlődik?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online MTI AEGON Magyarország Zrt. Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Gazdikereső kutyák kapták a főszerepet a Budapest Park karácsonyi kisfilmjében Hírek - Címlapon
Gazdikereső kutyák kapták a főszerepet a Budapest Park karácsonyi kisfilmjében
Kullancsfigyelő: Már két megyében is találtak veszélyes Hyalomma kullancsot Hírek - Címlapon
Kullancsfigyelő: Már két megyében is találtak veszélyes Hyalomma kullancsot