A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyatréner kulisszái mögött – Stílus, elvárások, érzelmi érettség…

2021. december 04., 08:00


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés
Nem lepődöm meg azon, hogy a közösségi felületeken tanúsított kommunikációs tartalmak olykor köszönőviszonyban sincsenek a szemtől szemben mutatott/vállalt gondolatcsere elemeivel… Életkorukat tekintve felnőtt emberek indirekt bemutatkozásai ezek. Elvégre, a stílus maga az ember. Nem igaz? 

 

 

Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeuta

 

Mini-blog Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeutával.

Privát gondolatokkal, kérdőjelekkel, sikerről és örömökről.

 

***

 

 

 

 

Az elmúlt hetekben, mégis, két olyan tapasztalásom volt, ami elgondolkodtatott. Arról, mennyire veszik komolyan saját magukat, szándékaikat egyes emberek. Mire alapoznak? Fogalmazhatnék – némileg élesebben – úgy is: mennyire tartják saját magukat?

 

Az egyik egy fiatal srác „beköszönése”… Két kérdőjelre futotta. Üzenetben. Ennyi. Érzékelhetően meglepődött, amikor udvarias hangnemű választ kapott. (Már amennyire és amit erre reflektálni lehet, érdemes.) Nem igazán tudott vele mit kezdeni. Történetesen én is ott voltam a gép előtt, végig figyeltem a monitoron, merre ágazik a történet. Mivel mindenkinek drága az ideje, a tényleges figyelem pedig érték, a harmadik-negyedik „körre” úgy döntöttem, vegyük elejét a további értelmetlen eszmecserének. Határt szabni embernek, állatnak igen hasznos.

 

 

Mielőtt elküldünk egy üzenetet, vagy otthagyunk egy kommentet, gondoljuk át, mit is írunk…
Mielőtt elküldünk egy üzenetet, vagy otthagyunk egy kommentet, gondoljuk át, mit is írunk… 
Fotó: Unsplash - Cookie the Pom

 

 

A másik egy értelmiségi, fiatal hölgy megkeresése. Kedves hangú, tudásszomjra valló sorokat küldött nekem. Afelől tudakolódott, hol találja a szakírásaim mintegy függelékeként a hivatkozásjegyzéket. Mondván, manapság mindenki azt ír le, amit akar. Vagy van alapja vagy nincs. Milyen igaza van! Tekintettel arra, hogy egy weboldalon szerepelő szakmai cikk, aminek célja, hogy széles spektrumon mozgó olvasótábort érjen el, nem ekvivalens egy szakmai könyvvel, továbbá nem is egyetemi diplomamunkáim egyike, tán megbocsátható, hogy nem „fárasztom” olvasóimat és a kedves gazdikat hetente mérföld-hosszúságú szakirodalmi alapokkal. Ám itt és most nyilvánosan, írottan megígérem: amint kutyás könyv írására vetemedem, természetesen, amint ez elvárható, része lesz ennek az említett egység.

Apropó! Eszembe jutott még valami. Vajon mit szólt volna az a plasztikai sebész, akit még 2016-ban azért kerestem fel Szegeden, hogy műtse meg a rendkívül elálló füleimet, szóval, ha írásban kértem volna tőle – szakmai felkészültségét mintegy igazolandó előttem, számára ismeretlen idegen előtt – hivatkozásjegyzéket? Mert a honlapjára írt egy tájékoztató jellegű cikket az elálló fül műtéti eredményeiről. És én mondjuk kezdő orvos vagyok. (Végtére egy csónakban evezünk, nemde?) Mondjuk követem őt, élve a social media lehetőségeivel. Mondjuk egyebekben igen bizalmatlan ember is vagyok, aki szeretne figyelemhez jutni. Vagy csak azt szerettem volna megtudni – önálló forráskutatás helyett –, ő vajon honnét bővíti ismereteit. Vajon miért gondolom, hogy nem vett volna túlságosan komolyan? Meglehet, másik kollégához irányított volna minden tisztelete mellett informálódni? Hát, ezt bizony sosem tudom meg…

 

Ellenben tessék, adtam egy újabb, kommunikációra alapot adó, szerfölött izgalmas információt: elálló fülekkel születtem! 

 

 

 

 

Forrás: panyizita.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Gondoltad volna, hogy nem az egyensúlyozás a kutyafarok fő funkciója? Gondoltad volna, hogy nem az egyensúlyozás a kutyafarok fő funkciója?
Bár a mozgásban is nagyon fontos, egy kutatás szerint a kutyafarok elsődleges szerepe a hangulatjelzés.

Szeretik a kutyák, ha megpusziljuk őket? Szeretik a kutyák, ha megpusziljuk őket?
Van, aki szereti a kutyapuszit és van, aki a gondolatától is irtózik. Mit gondolhatnak erről kutyáink? Értik-e, ha puszit adunk nekik, és egyáltalán szeretik-e?

Miért szaglásszák a kutyák egymás hátsóját? Miért szaglásszák a kutyák egymás hátsóját?
Zavarba ejtőnek tűnhet, ám a kutyák számára a kommunikáció lényeges részét képezi az, hogy megszimatolják egymás intim területeit. Miben segíti ez őket?

Miért szagol be a kutya a lábaink közé? Miért szagol be a kutya a lábaink közé?
Kínos, zavarba ejtő, mulatságos... Egy biztos: nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha kutyánk orra éppen érzékeny testrészeinkre téved. Mi teszi olyan érdekessé számára, és mit tehetünk, ha túlzásba viszi a szimatolást?

Miért bökdös az orrával a kutyám? Miért bökdös az orrával a kutyám?
Figyelemre vágyik, finomságot szeretne, aggódik értünk vagy a segítségünket kéri? Íme 10 fontos üzenet, melyet a kutyaorr közvetíthet felénk!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Beagle Club Online AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Gazdikereső kutyák kapták a főszerepet a Budapest Park karácsonyi kisfilmjében Hírek - Címlapon
Gazdikereső kutyák kapták a főszerepet a Budapest Park karácsonyi kisfilmjében
Kullancsfigyelő: Már két megyében is találtak veszélyes Hyalomma kullancsot Hírek - Címlapon
Kullancsfigyelő: Már két megyében is találtak veszélyes Hyalomma kullancsot