A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyatréner kulisszái mögött – Tényleg vicces?

2022. március 19., 13:00


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés




Megtörtént epizódok, a színtiszta valóság. Mindezt szűk óra leforgása alatt sikerült „begyűjtenem” egy átlagos tréning alkalmával. Egy vizsla-mix kutyus, aki magányában az elsuhanó autókat hívja játszani és egy fuldokló westie, akin csak nevet gazdája. Végtelenül szomorú jelenetek.



 

 

 

 

Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeuta

 

Mini-blog Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeutával.

Privát gondolatokkal, kérdőjelekkel, sikerről és örömökről.

 

***

 

 

 

 

Néha komolyan elgondolkozom azon, hogyan lehetséges pár embernek ennyire félreértenie saját kutyusát… Milyen elképzeléseik lehetnek empátiáról, komfort-érzésről? Szorult-e beléjük akár csipetnyi humánum is, ha a szemük előtt lejátszódó valóságnak abszolút nem érzékelik és értelmezik a tartalmát? Vagy szimplán nem érdekli őket…

 

 

Nekünk is tennünk kell azért, hogy méltók legyünk kutyánk bizalmára és szeretetére
Nekünk is tennünk kell azért, hogy méltók legyünk kutyánk bizalmára és szeretetére
Fotó: Unsplash

 

 

Estefelé járunk. Egy gazdival és kutyusával épp a futiban gyakoroljuk az ismerkedési helyzetekben kivitelezhető impulzus-szabályzást. A szemem sarkából egy szerfölött furcsa viselkedésű vizsla-mix fiúcskára leszek figyelmes. A gazdái a futi sarkában állnak. A bent tartózkodás ideje alatt végig… Nem dobnak neki egyetlen labdát vagy botot sem, rá sem néznek. Egymással diskurálnak. Sokszor tekint rájuk a lógófülű vizsla. Várja, hátha játszanak majd vele. Hátha együtt fognak futni, oldottan mókázni. Hátha visszahozhat valamit, mert ő abban nagyon ügyes! Egymás után vagy ötször felcsillan szemében a remény, mikor gazdái a zsebükbe nyúlnak, majd ki is oltódik. Csak egy zsepiért nyúltak… Elkeseredésében és mert bizony igen kreatívak, okosak a vizslák, kitalál magának egy játékot. Bevárja, míg az angyalföldi futtató hosszabbik oldala mellé (autóút mellett helyezkedik el) ér egy gyorsan száguldó autó. Azt játssza, hogy kergetőznek. Üldözőbe veszi hát a guruló masinát. Alaposan megugatja. Egy pillanatra boldogan csahol. Csak sajnos a „pajti” sosem fordul őfelé. Az autó sem… És mindig lehagyja. Kudarc itt is. Nem érti a vizsla. Megáll. Mit csinálhat rosszul? Megrázza fülecskéit. Sebaj, majd a következő, gondolja. Mert a kutyák tudnak reménykedni. Kezd fáradni. Vagy inkább úrrá lesz rajta a fásultság. Mikor legközelebb csattog vissza kiindulópontjához, kényszermozgásokat végez. Magányos. Árt neki a mellőzöttség, az unalom, a kudarcélmények sorozata. Saját tengelye körül kezd dühösen forogni, egyre gyorsabban. Persze a „kedves gazdik” ezt sem veszik észre… Végtére, ők szuper gazdik, naponta viszik futiba a kutyát. Óránál is hosszabban…

 

Hazafelé találkozom a pici westie-vel. Messziről látom, hogy a kis terrier beleakadt pórázába, miközben a gazdi barátnőjével trécsel. Neki akar menni a közeledő Felhőnek, csak akadályozza pórázzal körbetekert lába és az is, hogy fojtja nyakörve. Ám mindez csak megacélozza elszánását. Újult erővel igyekszik kitörni. Csak az a fránya légcső és nyelőcső… Fuldokolni kezd, ijesztő hörgéssel és sípoló lélegzetvétellel vesz vissza a lendületből, mire elhaladván mellettük hallom, hogy a hátam mögött röhögőgörcsben tör ki a gazdija éles hangon. Szóvá is teszi, milyen hangokat ad a kutya… Felhővel egymásra nézünk.

 

Biztos, hogy mindenki megérdemli kutyusa tiszteletét és ragaszkodását?

 

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: Unsplash

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért csinálja a kutyám? – Támadás Miért csinálja a kutyám? – Támadás
Sok sétát és kutyussal töltött szabadidőt keserít meg a támadás jelensége. Amikor hiába szeretnél egy nyugis sétát tenni, lehetetlennek tűnik. Mert kiszámítható, mi fog történni. Eleinte minden rendben, labdáztok, játszotok. Ügyesen megcsinál minden feladatot. Aztán kedvenced meglát egy másik kutyát pár méterre... Megáll. Befeszül a teste. Összecsukja a száját és meredten néz. Nem borzol, nem ugat. Csendben van. Elég beszédes az a csend…! Sokszor állatorvosi rendelőben köt ki az áldozat kutyus. Aki túléli vagy nem a támadást. Aggodalom, orvosi számla és a félelem… Mi van, ha megismétlődik?

Miért ugrál fel a kutyám? Miért ugrál fel a kutyám?
Melyik gazdi ne ismerné a jelenetet, amikor egy hosszú munkanap végén végre hazaér, nyílik az ajtó… és ott tobzódik előtte kutyusa széles vigyorral. Pörög, toporog izgalmában, hol tutulkodva fontoskodik, hol meg nyálas puszikat oszt vég nélkül, mindeközben pedig igyekszik megmászni szeretett kétlábúját?

Miért húz a pórázon a kutyám? Miért húz a pórázon a kutyám?
Bizony húz. Ha sétálni indultok, ha meglát egy másik kutyát. Ha a bokor alól akar felenni valamit, ha futhatnékja van. Húz, amint kiléptek a házból. Ha a park közelében vagytok, még inkább. Sok gazdi életét megkeseríti a kutyusok ezen szokása. Mert nem békés a séta, mert megfájdul az ember karja félórán belül. Főleg, ha nagyobb testű a szemünk fénye. Sokszor társul ez a szokás idegen kutyák megugatásával, ami megint csak nehezíti a közösen eltöltött időt.

Szeretnék második kutyust! Ahogy indul… Szeretnék második kutyust! Ahogy indul…
Nincs gazdi, akinek ne fordulna meg a fejében időnként ezen ötlet. „Milyen szép lenne, ha a két kis gombóc naphosszat eljátszana egymással! Sosem lennének egyedül, ha dolgozni megyek.” Így indul. De mi történik, hogy ez az idilli kép egyszer csak csalódott, elkeseredett gazdikat prezentál? Törvényszerű e változás? Egyáltalán, hogy lehet valaki csalódott, ha kiskutyák ugrándozzák körbe?

Miért agresszív a kutyám? Miért agresszív a kutyám?
Az egyik legaggasztóbb kérdés a gazdik számára és a legösszetettebb probléma, amellyel szembesülhetnek a friss és a már gyakorló kutyások. Az utóbbi évtizedekben szemmel láthatóan nőtt a harapásos esetek száma. Dr. John Tulloch állat-egészségügyi szakértő (University of Liverpool) sok-sok éve figyelemmel kíséri és kutatja a gyerekeket és felnőtteket érő kutyatámadásokat hazájában. Munkája eredményeképp derült rá fény, hogy az utóbbi húsz évben több mint kétszeresére nőtt a támadásos esetek száma. Sajnos Magyarországon is megfigyelhető hasonló tendencia.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor MOL Nyrt. MTI JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Újabb kutyaeledelt hívnak vissza, mely veszélyes lehet kedvencünkre Hírek - Címlapon
Újabb kutyaeledelt hívnak vissza, mely veszélyes lehet kedvencünkre
Farkascsempészeket buktatott le a finn rendőrség - kutya-farkas hibrideket tenyésztettek illegálisan Hírek - Címlapon
Farkascsempészeket buktatott le a finn rendőrség - kutya-farkas hibrideket tenyésztettek illegálisan