A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A legjobbak között van az önállóvá váló Állatorvostudományi Egyetem

2016. július 01., 10:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




Az oktatás, a kutatás és a szakmai beállítottság területén már most is a legjobbak közé tartozik az Állatorvostudományi Egyetem - mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön a fővárosban, a felsőoktatási intézmény július 1-i önállóvá válása alkalmából rendezett ünnepségen.



Balog Zoltán úgy fogalmazott: alapítanak egy egyetemet, s ez azt jelenti, nemcsak a múltban bíznak, hanem a jövőben is.

Azt ünneplik, hogy az Állatorvostudományi Egyetem teljes felhatalmazással bíró gazdája nemcsak az állatorvos képzésnek, hanem a kutatásnak is - közölte a miniszter, aki beszélt arról is, hogy az oktatás és kutatás egyaránt felelősséget jelent a hallgatók, a nemzet szolgálata és az állatorvostudomány tárgya, az állatvilág iránt is. A tudományetikai kérdéseket pedig soha sem kapcsolhatják ki, amikor 21. századi színvonalon akarnak oktatni, kutatni - rögzítette.

 

Balog Zoltán azt mondta, hogy az oktatás, a kutatás és a szakmai beállítottság területén már most is Magyarország legjobbjai közé tartozik az Állatorvostudományi Egyetem, amely ismert, megbecsült a nemzetközi mezőnyben is.


Kitért arra, hogy a hallgatók 60 százaléka külföldről érkezik, s az egyetemistákat igazi nemzetközi környezet fogadja.  

 

A miniszter szólt még arról is, hogy míg 2010 első negyedévében 3,4 százalékos volt a bejelentett diplomás munkanélküliség, addig ez az idei év hasonló időszakára 2,7 százalékra csökkent, ami ma Európában a legjobb adat. Megjegyezte, hogy 2010-14 között az unió 28 tagállamában 4,1 százalékkal nőtt a diplomások aránya, míg ez az arány Magyarországon ennek duplája volt.

 

Sótonyi Péter, dékán kiemelte: az egyetemi élet meghatározó pillanatához érkeztek, újra önállóvá válik állatorvosi egyetem.

A jövőbeni fejlődés szempontjából az önálló egyetemi státusz alapvető jelentőségű, és e napot mindannyian sikerként élik meg - mutatott rá, és felidézte a 229 éves a magyar állatorvosi oktatást.

Felelősség a múlt és a jövő iránt, a hagyomány érték- és közösségteremtő erő - fogalmazott a dékán, aki szerint az egyetem képzéseire mindannyian büszkék lehetnek.

 

A drótszőrű vizsla készülő bronzszobra
A drótszőrű vizsla készülő bronzszobra
Fotó:  Mészáros János / MTI

 

Kitért arra, az elmúlt évek sok változást hoztak, de az alapelvek nem változtak, a képzés célja, hogy olyan állatorvosokat képezzenek, akik a hivatás bármely területén megállják helyüket. Szólt arról is, hogy az elmúlt években a szakma figyelme egyre inkább élelmiszerek biztonsága felé fordult, majd megemlítette, hogy számos szervezeti egységet is érintő változást hajtottak végre, több új tanszéket alapítottak, több, önerőből végrehajtott nagyberuházás történt. A képzés az egyetemen a magyar mellett angolul és németül is folyik, és a világ közel 40 országából érkező hallgatók száma messze meghaladja a magyar hallgatókét. Az európai országok minden honosítási eljárás nélkül elfogadják az egyetem diplomáját - tette hozzá. Jelezte: egyenrangú szakmai és tudományos kapcsolatot kívánnak ápolni az agrár és orvostudományi képzést folytató felsőoktatási intézményekkel. Célként jelölte meg az amerikai akkreditáció elérését is.

 

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kiemelte: tudás nélkül nem lehet sikeres gazdaság és sikeres gazdaság nélkül nem lehet hosszú távon eredményes az oktatás. A két terület egymásra utaltságát hangoztatta, és fontosnak nevezte, hogy az egyetem részéről látják a nyitottságot a gazdaság iránt. Azt kívánta, a lehető leghatékonyabban éljenek az önállósággal, és együttműködésük maradjon meg a jövőben is.

 

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke levelében méltatta az önállóvá váló állatorvostudományi egyetemet, amelynek tudása - mint kiemelte - nemcsak a magyar, hanem a világörökség része is.

 

A gödöllői Szent István egyetemből kiváló és július 1-től önállóvá váló intézmény ünnepségén felszentelték az egyetem zászlaját, majd az alma mater kertjében felavatták az őshonos magyar kutyafajták szobrait.

 

 

Forrás: MTI
Indexkép forrás: pets4homes.co.uk

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Állatorvosi sürgősségi esetek, és online állatorvosi chat - mikor melyiket vegyük igénybe? Állatorvosi sürgősségi esetek, és online állatorvosi chat - mikor melyiket vegyük igénybe?
Négylábú barátaink teljesértékű családtagjaink. Természetes, ha mindent megtennénk jóllétük érdekében. De vajon tudjuk- e, mik azok a tünetek, esetek, amikor azonnal, késlekedés nélkül állatorvoshoz kell fordulnunk? És az egyéb, nem sürgősségi esetek? Kihez fordulhatunk, ha kérdésünk van, vagy segítségre van szükségünk, de nincs elérhető állatorvos a közelben? Dr. Piller Pálma állatorvos segít nekünk eligazodni a témában!

Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés
Ha szeretnénk, hogy kedvencünk boldog és kiegyensúlyozott legyen, gondoskodnunk kell egészségéről is. Ennek elengedhetetlen része az, hogy legalább évente egy alkalommal ellátogassunk az állatorvoshoz. Mire számíthatunk az állapotfelmérés során?

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete? Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete?
Előfordul, hogy kutyánkat megsimogatva úgy érzékeljük, testéből szokatlan melegség árad. Ez azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy lázas. De hogyan állapíthatjuk meg, hogy minden rendben van kedvencünkkel? Vagy épp ellenkezőleg, ideje állatorvoshoz fordulni?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Hírstart Ebugatta AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Életet menthetsz a hőségben! Hírek - Címlapon
Életet menthetsz a hőségben!
Kéthetes kutyakölyköt hagytak a napon parkoló autóban Hírek - Címlapon
Kéthetes kutyakölyköt hagytak a napon parkoló autóban