A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A mi Csányink

A 80 éves Csányi Vilmos tiszteletére


2015. május 12., 07:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Könnyű
Csányi Vilmos az, akire mindannyian felnézünk, függetlenül attól, hogy kedveljük az állatokat, vagy sem, különös vonzalmat érzünk a kutyák iránt, vagy tartunk tőlük. Hazánk elismert etológusa ugyanúgy megfejtette kutyáink titkait, mint társadalmunkét, innen tehát a közös rajongás.Mi lenne, ha te tanulnál meg kutyául? Emlékszel a tacsinkra? Az öcsémmel elég hamar megtanultuk utánozni az idegen érkezését jelző nyüszögését. És amikor kipróbáltuk, működött! Hátha más esetekre is működne a dolog? Nem kell ahhoz negyven év… Martonvásáron most vannak puli kölykök, a jövő héten már nyolc hetesek lesznek, el lehetne hozni kettőt, egy fiút és egy kislányt. - Így indult újra Maglódon a kutyaetológia Csányi Vilmos jóvoltából egyetemi hallgatója, Dóka Attila közreműködésével. Az ötlelet a végzős diák szakdolgozata ihlette meg, aki nem tudott dűlőre jutni a halakkal, így a professzor ajánlására hozzáfogott a kutyák tanulmányozásához. Ekkor került a telepre Bukfenc és testvére, a két pajkos puli, akikkel a kort meghaladó nyelvtanítási kísérletekbe kezdtek.

 

etológia
A professzor és kutyusa Janka
Forrás: ng.hu

 

A mi Csányink azóta megannyi kutatással, feltevéssel és sok hasznos eredménnyel gazdagított bennünket, melyeket a mindennapjainkban is érdemes alkalmazni. A kutyák megértése terén ő lehet az etalon, pedig a legtöbb modern nevelési elvvel szemben ő azt állítja, hogy ne alakítsuk rabszolgává rajongónkat - Kipróbáltam, amikor rászóltam, hogy üljön le, teljesen hisztériásan elkezdett ugatni. Fel volt háborodva. Erőszakkal le tudom ültetni, de akkor elvész a játék. Teljesen igaza van. Én elfogadom ezt, de nem rabszolgát akarok, hanem egy társat, és ha annak nincs kedve bizonyos dolgokat megcsinálni, akkor nem kell. A kutya egyénisége sajnos sokakat nem érdekel. Jeromos is teljesen fel tudta mérni, hogy mikor kell szót fogadni.

 

Nem is gondolnánk, de szuka, és kan kutya viselkedése között is óriási különbség fedezhető fel. A professzor tapasztalata szerint a lányok sokkal hisztisebbek, érzelmesebbek, olykor követelik, máskor magukra veszik a dolgokat. A fiúk ennél sokkal tárgyiasabbak. - Habár Janka nő, hisztis, és egyéb női dolgai is vannak. Udvarolni kell neki. Nekem mindig kan kutyáim voltak és hozzá vagyok szokva, hogy racionálisan alapon működünk, például dobom a labdát, hozza, a kezembe adja nem csak ledobja.

 

De mindegy milyen nemű kutya tulajdonosai vagyunk, ha ok nélkül szólunk, vagy csapunk oda, ami sértődést, vagy a kapcsolat romlását eredményezheti, Csányi szerint mindenképpen bocsánatot kell kérnünk. Hiszen a kutyák is családban élnek, leginkább szőrös gyereknek tekintik magukat. A farkasfalka is egy nagy, jól működő család, ahol bár vannak viták, a legfontosabb egymás segítése és a hatékony közös munka. Ezt mindig vegyük figyelembe. Ha megfelelő szeretetet és alázatot biztosítunk kutyáinknak viszonzásra lelhetünk, ha nem, könnyen egy oszloppal találhatjuk szembe magunkat - A rendőrök mentek először és röpködtek az akadályok, mert a kutyák nekivitték őket mindennek. Két kutyát kivéve, ők az első akadálynak való ütközés után leültek és csodálkozva nézték a rendőröket...A két rendőr, akinek a kutyája ügyes volt, bevallotta, hogy szeretik ezt a két kutyát, így mikor nincs szolgálat, akkor visszamennek és visznek nekik enni, meg elviszik őket sétálni. Ezt a kutyák azzal viszonozzák, hogy vigyáznak a gazdára.

 

etológia
Csányi Vilmos néhány kötete
Forrás: cultura.hu

 

 

Csányi Vilmos Széchenyi-díjas magyar biológus, kémikus és etológus május 9-én töltötte be 80. évét.

 

Isten Éltesse!

 

Aki együtt ünnepelne vele, és érdekli a professzor munkássága, annak íme egy remek programajánlat.

 

Dóka Antal írása alapján

 

Forrás: http://www.ng.hu/
Indexkép forrás: ng.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat? Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat?
Kutyáink néha egészen furcsa dolgokat művelnek, de mi így szeretjük őket. Ismerős az a jelenet, amikor egy délutáni pihenés közben egyszer csak felkapja kedvenc játékát, odaszalad hozzád, majd letottyan a lábadra, és ott kezdi el nyúzni? Vajon miért csinálja?

Biztos szereti a kutyád, ha megöleled? Biztos szereti a kutyád, ha megöleled?
Videófelvételek elemzése során arra jutottak a kutatók, hogy a kutyák legszívesebben elkerülnék az ölelést.

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme? Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme?
Egy tanulmány szerint a háziasításnak köszönhető, hogy a kutyák és farkasok szemének színe olyannyira különbözik egymástól.

Geomágneses viharok – Milyen hatással lehetnek a kutyákra? Geomágneses viharok – Milyen hatással lehetnek a kutyákra?
A tudomány is elismeri, hogy kedvenceink nagyfokú érzékenységet mutatnak a geomágneses változásokra. Mire számíthatunk és hogyan segíthetünk nekik ebben az időszakban?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com JULIUS-K9 EB OVO Közhasznú Egyesület MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kedvencünkkel Volán buszon is Hírek - Címlapon
Kedvencünkkel Volán buszon is
A víz réme, vagy a rémes víz? Hírek - Címlapon
A víz réme, vagy a rémes víz?