A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kedvencünkkel Volán buszon is

2015. május 13., 04:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Jó tudni!
A kutyával való tömegközlekedés szabályait bemutató sorozatunk folytatásaként, és egyben zárásaként szeretnénk megismertetni a távolsági buszozás feltételeit olvasónikkal. Figyelmébe ajánljuk mind a külvárosiaknak, mind a vidéken élőknek, és azoknak is, akik Volánnal utaznak kirándulni, nyaralni.Az ebekre vonatkozó szabályokat hamarosan bemutatjuk a kedves gazdiknak, de előbb elmesélek egy történetet, ami akár hosszas várakozással is végződhetett volna, ha nem tájékozódunk előre.

Pilisszentivánon szervezett agility versenyt egy számunkra kedves sporttárs, így mi is neveztünk, és részt is vettünk a SASOK rendezvényén. A képzeletre bízom, hány kutya jelent meg, de azt elárulhatom, hogy nem 5-6, hanem 40-50 körüli négylábú. Három lehetőség volt kijutni. Mehettünk volna autóval, volán busszal, vagy ha a közelben lakunk átgyalogolunk. Szerencsénkre kocsink nincs, és nem is lakunk közel, így maradt a Volán. Kisebb utánajárás után kiderült, hogy egy buszra bizony csak egy kutya hivatalos. Szomorú, hiszen ketten mentünk volna. Szerencsére egy ismerősünk helyi lakos, így előtte nap átutaztunk hozzá, de elképzelni se merem, hogy mi lett volna, ha reggel ott állunk két kutyával a megállóban (és ki tudja hányan akartak még azzal a busszal jönni a versenyre), és nem engednek fel. Ezért tanácsoljuk mindenkinek az előzetes tájékozódást, főleg, ha többedmagával utazik.

 

tömegközlekedés
Egy busznyi eb
Forrás: http://silverimage.photoshelter.com/

 

 

A VOLÁNBUSZ Zrt. kommunikációs irodája segítségével összegyűjtöttük azokat a szabályokat melyekre szükség lehet, ha kedvencünkkel az utazásnak ezt a módját választanánk.

 

Milyen feltételekkel szállítható kutya a buszon?

 

Általánosságban elmondható, hogy járműveinken élő állat csak olyan zárt eszközben szállítható, amelynek mérete nem haladja meg a kézipoggyász méretét. Zárt szállítóeszköz nélkül a kutya csak szájkosárral és pórázzal ellátva vihető fel az utastérbe. FONTOS, hogy az utas rendelkezzen az állat oltási bizonyítványával, melyet kérésre az autóbuszjárat személyzetének vagy az ellenőrnek fel kell tudnia mutatni.


Vannak ez alól kivételek?

 

Igen, a vakvezető, valamint a hatósági feladatok ellátását segítő kutyák az autóbuszon díjmentesen, és szájkosár nélkül is szállíthatók. A kiképzettségét (vizsgáját) a hámján elhelyezett logóval vagy a vizsgáról kiállított tanúsítvánnyal kell igazolni.

 

Ha az előírtaknak megfelelően utaztatjuk kedvenceinket, de néhány utastársunk mégis kötekszik, várhatunk segítséget a vezetőtől, vagy a kalauztól?

 

Autóbuszainkon csak az üzletszabályzatban rögzített szabályok szerint utaztathatják kedvenceiket utasaink, ha valamelyik feltételnek nem felelnek meg, az autóbuszra fel sem szállhatnak az állattal. Ha egy utasban esetleg kétely merülne fel a kutya- vagy egyéb állat szállításával kapcsolatban, autóbuszvezetőink készséggel segítenek tisztázni a helyzetet.

 

tömegközlekedés
Jól szituált utas
Forrás: http://lollitop.magicgate.eu/

 

 

Milyen jegytípusokkal szállíthatjuk ebünket? Létezik esetleg kutyabérlet?

 

Járatainkra kutyabérletet nem lehet váltani, az eb szállításáért az útipoggyász fuvarozására megállapított díjtételeket kell alkalmazni, kivéve a vakvezető, a mozgáskorlátozottakat segítő és rendőrségi kutyát, amelynek szállítása díjtalan.

 

Milyen változtatások várhatóak a szabályokat, utazást tekintve, amik kihathatnak kutyásra és kutyátlanra egyaránt?

 

Tudomásunk szerint a közeljövőben a fent leírtakban változás nem várható.

 

Az élő-állat szállítással kapcsolatban további, részletes információk az alábbi linkeken érhető el:   

- autóbuszba bevihető élő állat szállítására vonatkozó szabályok: http://www.volanbusz.hu/hu/tarsasagunkrol/uzletszabalyzat/04a

- díjszabás: http://www.volanbusz.hu/hu/utazasi-informaciok/jegyvasarlas/dijszabas/dijszabas#mozTocId740275.

 

Reméljük cikkünk segítséget nyújt a nyaraláshoz, kiránduláshoz készülődésben, és választ adott a felmerülő kérdésekre. Köszönjük a VOLÁNBUSZ Zrt. segítségét!

 

A érdemes elolvasni a sorozat korábbi témáit a bkv-n utazásról, vonatozásról, és repülőn szállításról is.

 


Indexkép forrás: http://7-themes.com/

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hogyan találnak haza a kutyák? Hogyan találnak haza a kutyák?
Rengeteg megható történetet hallhattunk, olvashattunk elveszett kutyákról, akik dacolva távolsággal, időjárással, megtalálták a hazavezető utat. De hogyan képesek erre? Tényleg olyan jó az irányérzékük, mint nekünk? Vagy egy belső iránytű vezeti őket?

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Jó hír a kutyával utazóknak! Jó hír a kutyával utazóknak!
Fontos és jó hír érkezett azok számára, akik kedvencükkel együtt utaznának: kedvezményes áron válthatnak bérletet kutyájuknak a gazdik az új tarifarendszerben.

Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála
Kedves és hűséges kisugárzásának köszönhetően szívből átérezzük a bennünket összekötő, ősidőktől eredő szeretetet.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Brimo partysátor Beagle Club Online Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Önnek egy új kutyagumija érkezett! Hírek - Címlapon
Önnek egy új kutyagumija érkezett!
A mi Csányink Hírek - Címlapon
A mi Csányink