A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A Te kutyád tud úszni?

2015. július 31., 06:00


Szerző: RSM


Kategória: Jó tudni!
Noha elterjedt tényként hallható, hogy minden kutya tud úszni, ez koránt sincs így! Vannak fajták, akik imádják a fürdést, másokat meg lehet tanítani rá, de léteznek olyanok is, akiknek a szőr feláll a hátán a víz gondolatától.Egyre több helyen fedezhetünk fel kutyás strandokat, ahol kedvencünk is megmártózhat a hűsítő vízben. Egyes állatoknál az ilyen kirándulás maga az öröm, míg másoknál inkább felejtsük el ezt a programot. 

De min múlik a vízszeretet, vagy -iszony? 

 

Sokáig az a tény terjedt el, hogy a kutyák génjében van az úszni-tudás. Valóban ösztönösen csapkodnak a lábaikkal a vízben, hogy a fejük fent maradjon, és ne fulladjanak meg, de ez még nem jelent igazi kutyaúszást. 

 

A kutyák három csoportba sorolhatóak a fürdőzés-kedvelés szempontjából:

Az elsőhöz tartoznak azok, akik természetes közegnek élik meg a vizet; míg a másodikba azokat vesszük, akik inkább maradnak a parton, és azt a nedves valamit kikerülik; a harmadik kategória tagjai pedig beadják a derekukat, és megtanulnak úszni. 

 

Retriever a vízben
Lételeme a víz
Fotó: www.tophdart.com

 

"Kitűnő úszók vagyunk!"

 

A vizet a nagytestű kutyák kedvelik leginkább, akiknek szőrük vízálló és úszóhártyák találhatóak az ujjaik közt. Ilyen például a labrador, a golden retriever és a Chesapeake Bay retriever is. 

Vannak olyanok, akik már a nevükben is vízszeretetüket hordozzák, például a portugál vízikutya, a spanyol vízikutya, illetve az amerikai és az ír vízispániel is. 

Ezeket sokszor kifejezetten vizes munkára tanítják be, mivel lételemük ebben a közegben időt tölteni.

 

Ennyire nem fanatikusak, de nagyon szeretik a csobbanást az újfundlandik, az ír szetterek, az uszkárok és a schipperkék is. 

 

Munka és szórakozás
Munka és szórakozás a vízben
Fotó: www.upload.wikimedia.org

 

 

"Köszönöm, de nem kérek belőle!"

 

Jöjjenek azok, akiknél sosem lesz népszerű az a nyaralás, mely úgy kezdődik, hogy "beleugrunk a vízbe". Említett kutyák javarészt hasonló testfelépítéssel rendelkeznek (nagyobb méretű fej, rövidebb láb). A bulldogok, tacskók és boxerek nem vagy csak nehézségek árán képesek a felszínen maradni. A mopsznak például a légzőszerve nem bírja ezt a sportágat, nagyon könnyen kifullad. 

A kistermetűek közül sokan ügyes úszók lennének, de annyira megijednek az első vizes élménykor, hogy soha többet nem vehetők rá a pancsolásra. Általában ők nagyon érzékenyek is, és könnyen megfáznak.

 

 

Szoktassuk őket a vízhez!

 

Íme néhány tanács azoknak, akik szeretnék kutyájukkal megismertetni a fürdőzés örömét, de eddig nem tudták, miként lássanak a feladathoz.

  • Csak lassan a testtel! Ne hirtelen dobjuk be a stégről, hanem fokozatosan hívjuk, csalogassuk a vízbe. Legyen ideje felismerni, hogy ez jó móka. Még akkor is jobb lépésről lépésre haladni, ha vízimádó fajtánk van.
  • Adjunk rá úszómellényt, ha biztonságban szeretnénk érezni kedvencünket.
  • Ha félénk, gázoljunk mi először a vízbe, és csalogassuk. Sok dicsérettel menni fog.
  • Először sekély vízben kezdjük a munkát, és egy labda, vagy bot segítségével hívjuk beljebb. Ha utána megy a játéknak, látni fogjuk, hogy mennyire érzi kényelmesen magát. Dobáljuk messzebbre a tárgyat, és kérjük, hogy apportírozzon.
  • Ha szívesen úszik, szívesen fog búvárkodni is.
  • A falka biztonságot ad. Ha más kutyák is vannak a vízben, akkor megtapasztalja, hogy a többiek hogyan mozognak, haladnak. Bátorságot merít a társaiból. 
  • Ha azt látjuk, hogy nincs kedve a fürdéshez, rázza a hideg, nyüszít, akkor ne erőltessük tovább. Vannak kutyák, akik sosem fognak békét kötni a vízzel, vagy csak nagyon hosszú idő múlva.
  • A fizikailag gyenge kutyáknál minden esetben használjunk mellényt, vagy más eszközt, amivel fenn tudnak maradni a víz tetején.
Csobbanni élvezet
Csobbanni élvezet
Fotó: www.mascotarios.org

 

Mindennek van határa

 

Bármennyire is szereti és élvezi a fürdőzést kedvencünk, egy idő után az úszás fizikai fáradtságot eredményez. Elsősorban a fiatal és idős kutyák szervezetét meríti ki. Ezért figyeljünk arra, hogy a mélyvizes mártózás után sekélyebb területre menjünk, ahol biztonsággal leért a lábuk. 

 

A nyári melegben ügyeljünk arra, hogy a strandolás végeztével hűs helyen pihenhessen, kapjon vizet, hogy újult erővel vághasson neki pár óra múlva a hullámoknak. 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: http://healthypets.mercola.com/
Indexkép forrás: http://www.snappypixels.co

Témába vág

Elindult az ország első mobil ivartalanító állatorvosi műtője Elindult az ország első mobil ivartalanító állatorvosi műtője
Mobil ivartalanító állomás kezdte meg működését a Felzárkózó Települések programban érintett falvakban.

Miért jön utánam a kutyám a fürdőszobába? Miért jön utánam a kutyám a fürdőszobába?
Vannak ebek, akik előszeretettel követik a gazdit mindenhova, és arról sem maradhatnak le, ha lezuhanyozunk vagy veszünk egy kellemes fürdőt. De mi teszi ezt olyan érdekessé?

Ne menj el mellettük: lásd meg a fekete kutyát is! Ne menj el mellettük: lásd meg a fekete kutyát is!
A fekete kutyák is gyönyörűek! És nem kevésbé vágynak a szeretetre, egy gondoskodó gazdira és egy meleg otthonra, mint fehér, barna, vagy épp tarka társaik. Mégis, ha az örökbefogadási esélyekről van szó, a fekete bundájú állatok helyzete elszomorító.

Egy rendőr esernyője alatt lelt menedékre két kóbor kutya a szakadó esőben Egy rendőr esernyője alatt lelt menedékre két kóbor kutya a szakadó esőben
Egyetlen apró szívesség a világot jelentheti annak, aki segítségre szorul - a hontalan kutyák pedig csak ránk számíthatnak. Egy ember, egy fénykép, mely nemcsak példát mutat, hanem inspirál is arra, hogy tegyünk jót másokkal.

Guinness-rekorder kutyák 1. Elképesztő méretek Guinness-rekorder kutyák 1. Elképesztő méretek
Kicsi, nagy, hosszú, rövid... Sokféle méretben és formában találkozhatunk az ember legjobb barátjával, a kutyával. Különlegességüknek hála azonban jónéhányan kitűnnek társaik közül. Ismerjétek meg a négylábú rekordereket!

Egy cipőhöz bújva húzta meg magát a szemétre kidobott, aprócska kölyök Egy cipőhöz bújva húzta meg magát a szemétre kidobott, aprócska kölyök
„Tudta, hogy én lehetek az egyetlen, utolsó esélye.” - Egy váratlan találkozás és csodás gazdisodás megható története.

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!
Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!

A hátrahagyott kutyákat is mentik Afganisztánból nemzetközi összefogás keretében A hátrahagyott kutyákat is mentik Afganisztánból nemzetközi összefogás keretében
Lezárt határok, kétségbeesés, káosz, segítségre váró emberek mindenhol. A hatalomátvétellel járó változások azonban a gazdátlan állatokat sem kímélik, ám önkéntesek egy elkötelezett csapata mindent kockára téve úgy döntött, hogy őket sem hagyják magukra.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta JULIUS-K9 Egyedi kutyás ajándéktárgyak Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Pörgesd fel a hétvégéd! Hírek - Címlapon
Pörgesd fel a hétvégéd!
Állatvédő egyesületek, fajtamentők figyelem! Hírek - Címlapon
Állatvédő egyesületek, fajtamentők figyelem!