A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Apró hibák – így nevelheted félre kutyusod, ha kutyával barátkozik!

2021. július 10., 12:30


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés
Melyik gazdinak ne lenne álma, hogy kutyusa a négylábú közösség mintapéldánya legyen? Barátságosan köszöntsön minden szembejövő bundást, imádja a kölyköket és végtelen türelemmel tűrje, ha hátára mászik egy-egy vehemensebb ifjonc? Mennyire megkönnyítené mindez a kutyás nyaralást, a futtatóban a barátkozást, a szállodaszoba birtokbavételét és a többi… 

 

 


Aktivitás a gazdival, nevelés, szeretet – ezek biztosítják kutyája jólétét.

Panyi Zita kutyaviselkedés terapeuta segít a kutya-gazdi kapcsolat harmonizálásában.

panyizita.hu


 

 

 

 

Van azonban néhány „tanítási szemlélet” és nevelési típushiba, amit kezdő gazdik hajlamosak birtokolni és elkövetni. Ha figyelsz ezekre, te egész biztosan nem fogod olyanra tanítani a kutyusod, amire valójában nem szeretnéd.

 

 

Minden kutya más személyiség - ennek fényében kell tanítanunk is őket
Minden kutya más személyiség - ennek fényében kell tanítanunk is őket
Fotó: Unsplash: Sofia Shultz

 

 

 

1.  A kutyám pont olyan szociális (empatikus, nyugalom élő-szobra, megbillenthetetlen őserővel bíró, zseniális intellektusú…), mint én. Tanítanom sem kell, magától tudja, mit várok tőle.

 

Azért fogadást ne köss erre! Honnan tudná, ha sosem lett hibázásos helyzetben korrigálva? Vagy ha nem vezetted rá mondjuk kölyökkora óta szép fokozatosan a kívánatos cselekvésekre? Zajos metró-peron, fényes és csúszós felületű márvány járólapok egy hotelben, zsúfolt és szűk utcák a helyi önjáró ebzetekkel tarkítva, lift, kutyás strand… hogy csak pár aktuális nyári példát hozzak. A szocializáció alap-helyszínei. Először is, a kutya nem egyenlő a gazdival! Pláne nem egyezik az összes személyiségvonásuk. Sok gazdi falkával él otthon, a legkülönbözőbb személyiségű kutyákkal. Ha minden kutya a gazdi kiköpött mása lenne, akkor szegény embernek minimum hasadásos személyiségzavarral kéne rendelkeznie… Hidd el, nem leszel kevésbé különleges attól, ha magadra vonatkozónak ismered el: ugyanúgy kell kutyád tanítani, szocializálni és nevelni, mint bárki más földi halandónak. Ezen már csak átesünk mi, kutyások. Nézd inkább a jó oldalát: ha ennyi helyszínen csinálsz képet vagy vidit a tanításáról, tutkóra ti lesztek az Insta sztárjai!

 

 

Nem minden kutya tolerálja a másik fokozott kíváncsiskodását
Nem minden kutya tolerálja a másik fokozott kíváncsiskodását
Fotó: Unsplash - Bundo Kim

 

 

 

2.  Volt már kutyám, nyugi. A másik kezében is csak egy kutya van, nem T-rex…

 

Utóbbi tény, előbbit senki nem kérdőjelezi. Ezek azonban nem akadályozzák meg még csak a flexi-zsinórok összegabalyodását sem, nemhogy két acsarkodó kutya cikis „egymásra találását”! Az, hogy valakinek volt egy adott jellemű kutyája, nem jelenti azt, hogy pechjére ne foghatná ki a kutyák Hannibal Lecterjét. Ergo kéne új kutyája igényeihez alkalmazkodva nevelnie őt. Gondolj bele! Mi van, ha a másik kutya übereli a tiédet is?! Akarod magatokra szabadítani a kutyád vérmesebb, kaffogó, nyáladzó, ugráló mását? Ugye…! Na pont ezért kell mindenkinek a saját szíve csücskére hatni! Új mottó: menő a jólneveltség! :)

 

 

Az ismerkedésnek szerencsés esetben játék a vége - ehhez viszont tanítani kell a kutyát a helys viselkedésre fajtársaival szemben
Az ismerkedésnek szerencsés esetben játék a vége - ehhez viszont tanítani kell a kutyát a helyes viselkedésre fajtársaival szemben
Fotó: Unsplash - David Taffet

 


 

3.  Vááááá… itt a kutyás strand!!! Na, menjen, nehogy már itt is folyton mellettem legyen...

 

Na jó, azt pont nem. De attól még légyszi, tartsd rajta a fél szemed! Tudod, szatyorból kicibált szendvicsek, vizes kutya száraz ruhákon landolása, táskából kilopott labdák és játékok csak a vígjátékokban mutatnak jól. Te sem azért fizetsz ezreket egy-egy márkásabb játékért, hogy egy idegen blöki cafatokra rágja, a meddig kutyáddal a vízben vagy. Legyen ez egy mindenkinek szuper nyár!

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: Unsplash - Sofia Shultz

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

6 ok, amiért a kutyád nyüszíthet 6 ok, amiért a kutyád nyüszíthet
A szűkölés különböző okainak megismerése segíthet jobban megérteni a kutyát és erősítheti a kötődést. Segíthet továbbá a kiképzésben is, mert ha rosszul értelmezzük a kutya nyüszítő jelzéseit, előfordulhat, hogy nem megfelelően reagálunk rá. Az alábbiakban felsoroljuk a hat legfontosabb okot, amiért a kutyák ehhez a hangjelzési formához fordulnak.

10 dolog, amit a kutyák nem szeretnek – mi emberek mégis csináljuk 10 dolog, amit a kutyák nem szeretnek – mi emberek mégis csináljuk
Vannak azonban a szeretetnek olyan kifejezési módjai, ami emberek között rendben van, a kutyák viszont nem szeretik, de a gazdájuk iránti odaadásból mégis eltűrik. Aztán olykor, ha túlmegyünk egy ponton, akkor bizony odakapnak. Sok ember pedig ilyenkor meglepődik és nem is érti, hogy miért történt a baleset. Rosszabb esetben pedig a kutyát hibáztatják. Nézzünk meg néhány ilyet.

Apró hibák – így nevelheted félre kölyökkutyád, mikor harapja a kezed Apró hibák – így nevelheted félre kölyökkutyád, mikor harapja a kezed
Na jó, legtöbbször a kezed. De attól sem jön zavarba a kis gombóc, ha éles fogacskáival a nadrágszáradra csimpaszkodhat. Végtére jó móka azon utazni. Hogy vérző sebek, bosszús pillantások maradnak utána a te részedről, nos, ez a legkevésbé szegi kedvét. Minden kutya tudja, hogy rágni jó. Ő pedig nagy és veszélyes vadászkutya – legalábbis álmaiban. Így hát rágnia kell. Nem mindegy azonban, hogy mit és mikor.

Miért érintik össze orrukat a kutyák? Miért érintik össze orrukat a kutyák?
Üdvözlés, információgyűjtés, a kötődés növelése... Mi mindenben segítheti a kutyákat ez a barátságosnak tűnő gesztus?

Kutyás SUP-ozás? Így lehet! Kutyás SUP-ozás? Így lehet!
Sokan vannak, akik szeretik házi kedvencük mindenhová magukkal vinni. A SUP-ozás viszont pontosan egy olyan sportág, ahol ez mostanára már-már teljesen megszokottnak látszik, hiszen a kutyás evezés egyre népszerűbbé vált. Ilyenkor azonban érdemes odafigyelnünk pár dologra, ha valóban azt szeretnénk, hogy számunkra és kedvencünk számára is egyaránt élmény legyen a SUP-ozás. Mik is ezek tehát?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MTI Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Negyven nap elzárásra ítélték a kutyát felakasztó baranyai férfit Hírek - Címlapon
Negyven nap elzárásra ítélték a kutyát felakasztó baranyai férfit
Életveszélyben lévő kölyköket mentettek az autópályákon a NAV munkatársai Hírek - Címlapon
Életveszélyben lévő kölyköket mentettek az autópályákon a NAV munkatársai