A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Apró hibák – így nevelheted félre kutyusod, ha kutyával barátkozik!

2021. július 10., 12:30


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés
Melyik gazdinak ne lenne álma, hogy kutyusa a négylábú közösség mintapéldánya legyen? Barátságosan köszöntsön minden szembejövő bundást, imádja a kölyköket és végtelen türelemmel tűrje, ha hátára mászik egy-egy vehemensebb ifjonc? Mennyire megkönnyítené mindez a kutyás nyaralást, a futtatóban a barátkozást, a szállodaszoba birtokbavételét és a többi… 

 

 


Aktivitás a gazdival, nevelés, szeretet – ezek biztosítják kutyája jólétét.

Panyi Zita kutyaviselkedés terapeuta segít a kutya-gazdi kapcsolat harmonizálásában.

panyizita.hu


 

 

 

 

Van azonban néhány „tanítási szemlélet” és nevelési típushiba, amit kezdő gazdik hajlamosak birtokolni és elkövetni. Ha figyelsz ezekre, te egész biztosan nem fogod olyanra tanítani a kutyusod, amire valójában nem szeretnéd.

 

 

Minden kutya más személyiség - ennek fényében kell tanítanunk is őket
Minden kutya más személyiség - ennek fényében kell tanítanunk is őket
Fotó: Unsplash: Sofia Shultz

 

 

 

1.  A kutyám pont olyan szociális (empatikus, nyugalom élő-szobra, megbillenthetetlen őserővel bíró, zseniális intellektusú…), mint én. Tanítanom sem kell, magától tudja, mit várok tőle.

 

Azért fogadást ne köss erre! Honnan tudná, ha sosem lett hibázásos helyzetben korrigálva? Vagy ha nem vezetted rá mondjuk kölyökkora óta szép fokozatosan a kívánatos cselekvésekre? Zajos metró-peron, fényes és csúszós felületű márvány járólapok egy hotelben, zsúfolt és szűk utcák a helyi önjáró ebzetekkel tarkítva, lift, kutyás strand… hogy csak pár aktuális nyári példát hozzak. A szocializáció alap-helyszínei. Először is, a kutya nem egyenlő a gazdival! Pláne nem egyezik az összes személyiségvonásuk. Sok gazdi falkával él otthon, a legkülönbözőbb személyiségű kutyákkal. Ha minden kutya a gazdi kiköpött mása lenne, akkor szegény embernek minimum hasadásos személyiségzavarral kéne rendelkeznie… Hidd el, nem leszel kevésbé különleges attól, ha magadra vonatkozónak ismered el: ugyanúgy kell kutyád tanítani, szocializálni és nevelni, mint bárki más földi halandónak. Ezen már csak átesünk mi, kutyások. Nézd inkább a jó oldalát: ha ennyi helyszínen csinálsz képet vagy vidit a tanításáról, tutkóra ti lesztek az Insta sztárjai!

 

 

Nem minden kutya tolerálja a másik fokozott kíváncsiskodását
Nem minden kutya tolerálja a másik fokozott kíváncsiskodását
Fotó: Unsplash - Bundo Kim

 

 

 

2.  Volt már kutyám, nyugi. A másik kezében is csak egy kutya van, nem T-rex…

 

Utóbbi tény, előbbit senki nem kérdőjelezi. Ezek azonban nem akadályozzák meg még csak a flexi-zsinórok összegabalyodását sem, nemhogy két acsarkodó kutya cikis „egymásra találását”! Az, hogy valakinek volt egy adott jellemű kutyája, nem jelenti azt, hogy pechjére ne foghatná ki a kutyák Hannibal Lecterjét. Ergo kéne új kutyája igényeihez alkalmazkodva nevelnie őt. Gondolj bele! Mi van, ha a másik kutya übereli a tiédet is?! Akarod magatokra szabadítani a kutyád vérmesebb, kaffogó, nyáladzó, ugráló mását? Ugye…! Na pont ezért kell mindenkinek a saját szíve csücskére hatni! Új mottó: menő a jólneveltség! :)

 

 

Az ismerkedésnek szerencsés esetben játék a vége - ehhez viszont tanítani kell a kutyát a helys viselkedésre fajtársaival szemben
Az ismerkedésnek szerencsés esetben játék a vége - ehhez viszont tanítani kell a kutyát a helyes viselkedésre fajtársaival szemben
Fotó: Unsplash - David Taffet

 


 

3.  Vááááá… itt a kutyás strand!!! Na, menjen, nehogy már itt is folyton mellettem legyen...

 

Na jó, azt pont nem. De attól még légyszi, tartsd rajta a fél szemed! Tudod, szatyorból kicibált szendvicsek, vizes kutya száraz ruhákon landolása, táskából kilopott labdák és játékok csak a vígjátékokban mutatnak jól. Te sem azért fizetsz ezreket egy-egy márkásabb játékért, hogy egy idegen blöki cafatokra rágja, a meddig kutyáddal a vízben vagy. Legyen ez egy mindenkinek szuper nyár!

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: Unsplash - Sofia Shultz

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Segíti a kutyák tanulását, ha dicsérettel és simogatással is jutalmazzuk őket Segíti a kutyák tanulását, ha dicsérettel és simogatással is jutalmazzuk őket
A kutyák tanulási sikerére jó hatással van, ha nemcsak étellel jutalmazzuk őket, hanem dicséretet és simogatást is kapnak a jó teljesítményért - derül ki az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak Scientific Reportsban megjelent legújabb kutatásából. Az etológusok az érzelmek, a tanulás és az alvás összefüggéseit vizsgálták. Eredményeik rávilágítanak, hogy a tanítási stílus és az alvás hogyan hat a kutyák viselkedésére és tanulási sikerére.

Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák? Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák?
A kistestű kutyákról gyakran vélekednek úgy az emberek, hogy morcosabbak, mint nagyobb társaik. Mi okozhatja ezt?

Lesz menőbb kutya ezen a nyáron a strandröplabdázó border collienál? Lesz menőbb kutya ezen a nyáron a strandröplabdázó border collienál?
Úgy adogatja a labdát a fekete-fehér kutya gazdájával, mint a profi strandröplabdások!

A nyár első napjával nyílik a Hirdi Kutyastrand! A nyár első napjával nyílik a Hirdi Kutyastrand!
Végre kezdi megmutatni magát a nyári jó idő, hamarosan pedig mentehetetlenül be is robban a legmelegebb évszak. Szerencsére idén is lesz lehetőség a hűsölésre a Hirdi Kutyastrandon!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Praktiker MTI AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Negyven nap elzárásra ítélték a kutyát felakasztó baranyai férfit Hírek - Címlapon
Negyven nap elzárásra ítélték a kutyát felakasztó baranyai férfit
Életveszélyben lévő kölyköket mentettek az autópályákon a NAV munkatársai Hírek - Címlapon
Életveszélyben lévő kölyköket mentettek az autópályákon a NAV munkatársai