A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Automata póráz: mindegy milyen nyakörvet választunk mellé, megrántása könnyen sérülést okozhat

A kutyanyakörvek veszélyességét tesztelte egy brit kutatócsoport


2020. május 08., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Számos nyakörvtípus veszélyességét tesztelte a Notthinghami Trent Egyetem kutatócsoportja.
Egy kutyanyakat utánzó modellen nyomásmérővel mérték meg, mekkora nyomást fejt ki a nyakörv és az automata póráz, ha meghúzzák a szárat.



 

A póráz különböző stílusú húzásainál más-más erőt fejtett ki az érintkezési felületen a nyakörv a modellre, a határozott húzás 40 Newtonnak, az erős húzás 70 N-nek, a megrántás 141 N-nek felelt meg. Megállapították, hogy minden tesztelt nyakörv- és póráztípus, még a párnázottak és a széles kialakításúak is olyan nyomást fejtettek ki a nyakmodellre, amely elegendő lett volna sérülés okozására - olvasható a Phys.org. tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

 

 

Bármilyen pórázt, nyakörvet, hámot is válasszunk, tanítsuk meg kutyánknak, hogy ne húzzon, hanem laza pórázon sétáljon mellettünk
Bármilyen pórázt, nyakörvet, hámot is válasszunk, tanítsuk meg kutyánknak, hogy ne húzzon, hanem laza pórázon sétáljon mellettünk
Fotó: lawscountrykennel.com

 

 

A póráz akkor rándulhat meg, amikor az automata pórázon lévő kutya hirtelen megtorpan, előre ugrik, vagy a gazda "korrigál" vele.

A kutatók szerint mivel mindenfajta nyakörvvel jár bizonyos kockázat, ezért arra kellene kiképezni a kutyákat, hogy laza pórázon járjanak, amelyet ezért nem kell húzni, vagy hámot tesznek rájuk, ami nem okoz a nyakon sérülést.

 

"Az összes nyakörvfajta megsértheti a kutya nyakát, ha az megrántja a pórázt. A nyakörv a kutya azonosítására vagy a gazda megnevezésére is szolgál, valamint gyakran használják a tulajdonos és az állat közötti kapcsolattartásra, a kutya irányításra, mozgatására, visszatartására" - magyarázta Anne Carter, az egyetem állat-, vidék- és környezettudományi karának kutatója. "Azt javasoljuk, a nyakörvet azonosításra vegyék igénybe, a kutyát pedig hámmal, laza pórázon sétáltassák. Ne használják a nyakörvet a kutya irányítására" - tette hozzá.

A tanulmány a Vet Record című szaklap aktuális számában jelent meg.

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk? Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk?
Az őszi és téli időszakban gyakrabban fordul elő, hogy sötétedés után kerül sor a sétára. Tippjeink segítségével könnyebben felkészülhetsz erre.

Betiltották Angliában az elektromos nyakörv használatát Betiltották Angliában az elektromos nyakörv használatát
Az állatvédők hosszas kampányolásának hatására betiltották Angliában az elektromos nyakörvek használatát. A törvény 2024. február 1. napjától hatályos.

Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van
Ha kutyusunk a barátságosabbak közé tartozik, elgondolkozhatunk azon, miért is nem szabad engedni, hogy másokat köszöntsön, amikor pórázon sétál. Mi baj lehet belőle? Elvégre a kutyák szeretnek ismerkedni, nem?

Póráz nélkül sétáltatott kutyák okozták egy lovas sérülését és egy ló halálát Póráz nélkül sétáltatott kutyák okozták egy lovas sérülését és egy ló halálát
Szörnyű tragédia történt Kamaraerdőn: egy póráz nélkül sétáltatott kutya hajszolt halálba egy lovat.

Rövid láncon tartott németjuhászt mentettek a rendőrök - az utolsó pillanatban érkezett a segítség Rövid láncon tartott németjuhászt mentettek a rendőrök - az utolsó pillanatban érkezett a segítség
Sírva próbált segítséget kérni a másfél méteres láncon szenvedő németjuhász. A lánc már a nyakába is belenőtt, és élelem híján olyan gyenge lett, hogy többször össze is esett. Szerencsére, még ha az utolsó pillanatban is, de érkezett segítség.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta MTI AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Pollenallergia kutyáknál 2. - Kezelési lehetőségek és otthoni teendők Hírek - Címlapon
Pollenallergia kutyáknál 2. - Kezelési lehetőségek és otthoni teendők
Megkönnyíti a vényköteles állatgyógyszerek kiváltását a Nébih Hírek - Címlapon
Megkönnyíti a vényköteles állatgyógyszerek kiváltását a Nébih