A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

"Az embereket nevelem - a kutyákat rehabilitálom" - Cesar Millan Live Budapesten!

2015. december 20., 15:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű
Megtelt szombat este a budapesti Papp László Sportaréna - első ízben érkezett Magyarországra a Csodálatos Kutyadoki, Cesar Millan élő showjával! Mi is ott voltunk a Cesar Millan Live-on!Első alkalommal tartott élő showt hazánkban a Csodálatos Kutyadoki. A közönség élő tréninget láthatott magyar kutyák részvételével, valamint megismerkedhetett a legújabb technikákkal - mindezt szinkrontolmács segítségével.

 

Cesar Millan Live Budapest - A csodálatos kutyadoki
Cesar Millan Live Budapest - A csodálatos kutyadoki
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

Bár a show fél órás késéssel kezdődött el, a látottak bőségesen kárpótoltak mindenkit. Igazi show - látványos, lebilincselő, mindez remek humorral fűszerezve.

A bevezető videón Cesar kutyáin kívül még Jumpyval, a kaszkadőrkutyával.is találkozhattunk.

 

A csodálatos kutyadoki stílusosan magyar nyelven köszöntötte budapesti közönségét „Szeretlek, Magyarország!” felkiáltással. Szavaink kiejtése igazi kihívásnak bizonyult számára, ezért előadása további részében inkább kutyául szólt hozzánk. Lelkesedése hatalmas tapsvihart váltott ki a résztvevőkből, és pillanatok alatt ráhangolódtunk a showra.

 

Cesar Millan Live Budapest - A kutyadoki magyar címeres
Cesar Millan Live Budapest - A kutyadoki magyar címeres "Millan 1" mezben
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

Van itt olyan ember, aki szereti a kutyákat? - kezdte Cesar. Azt fogom ma este megmutatni, elmondani, hogyan éljünk a kutyánkkal boldogan. Mert valljuk be, vannak pillanatok, amikor a kapcsolat nem felhőtlen, legszívesebben a hajunkat tépnénk. Pedig a kutyának nincs más célja, csak az, hogy minket, embereket, gazdikat boldoggá tegyen.

 

Cesar mesélt nekünk családjáról, a mexikói farmon töltött gyerekkoráról, ahol páratlan lehetősége volt a falkában élő kutyák viselkedésének megfigyelésére. Ekkor ismerte fel azt az örökérvényű törvényt, mely ma is tanítása alapját képezi: "Soha ne dolgozz az anyatermészet ellen!". 21 évesen a tiltott határt átlépve jutott Amerikába, ahol két évvel később első tanácsadása alkalmával jött rá, hogy valójában nem a kutyákat kell tanítania, hanem az embereket. Azokat a gazdikat, akiknek négylábú barátai rehabilitációra szorulnak.

 

Cesar Millan Live Budapest - A gyermek Cesar és családja Mexikóban
Cesar Millan Live Budapest - A gyermek Cesar és családja Mexikóban
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

Hogyan viselkednek a kutyák? És hogyan viselkedünk mi, emberek? Ez a kulcsa a kutya-ember kapcsolatnak. A megfelelő hozzáálláson és viselkedésen múlik minden. A mai pörgős, kapkodó világban nincs időnk egymásra, nincs idő az odafigyelésre. Ezért alakulhattak ki olyan problémák a kapcsolatainkban, mint az elidegenedés, a magány, a szerepek felcserélődése. 

 

A kutya-ember kapcsolat sem kivétel ez alól. Ha nem kezeljük megfelelően a kedvencünket, akkor a helytelen viselkedést erősíthetjük meg benne, idővel pedig a kapcsolat elmérgesedhet, fejünkre nőhet az eb. Nem meglepő, hogy napjainkban egyre nő a viselkedészavaros, szorongó kutyák száma.

 

Cesar Millan Live Budapest - Mexikói vs. amerikai kutyák
Cesar Millan Live Budapest - Mexikói vs. amerikai kutyák
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

A helyes nevelést már egészen fiatalon, kölyökkorban célszerű elkezdeni. Az alábbi életszakaszoknak megfelelően foglalkozzunk kedvencünkkel:

  • 2-4 hónap: a követés szakasza
  • 4-6 hónap: a játék szakasza
  • 6-8 hónap: a felfedezés szakasza

Ahhoz, hogy kutyáinkkal megfelelő kapcsolatot alakíthassunk ki, meg kell értenünk az ösztönös oldalukat. A kutyák számára energia vagyunk, az energia pedig a természet nyelve. Ha a gazdi labilis, izgatott vagy ideges, akkor mellette kutyája is azzá válhat. Az egyetlen helyes energia a nyugodt, asszertív (önérvényesítő) energia. Ez az a belső erő, melynek segítségével hatékonyan befolyásolhatjuk kutyánk viselkedését. Ha megértjük, hogyan működik az energia, és odafigyelünk a kutya ösztöneire, szándékainkat tisztán és érthetően kommunikáljuk felé, akkor egy boldogabb, kiegyensúlyozottabb életet biztosíthatunk neki.

 

Cesar Millan Live Budapest - Egy nyugodt, asszertív falkavezér mellett a kutya is boldogabb
Cesar Millan Live Budapest - Egy nyugodt, asszertív falkavezér mellett a kutya is boldogabb
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

A harmonikus kutya-gazdi kapcsolat három alapköve a testedzés - fegyelem - szeretet. Ha felborul a sorrend, akkor a kutya kiegyensúlyozatlan lesz, viselkedészavarok jelenhetnek meg nála, mint például a szeparációs stressz, az unalom, a hiperaktivitás vagy az agresszió. Egy unatkozó kutya könnyen rögeszméssé vagy depresszióssá válhat, s megváltozott, "helytelen" viselkedésének "javítására" irányuló minden próbálkozásunk káoszba fulladhat.

 

A kutyák természetükből fakadóan ösztönös lények, fizikai és mentális tevékenységekre van szükségük. Mozgassuk kedvenceinket rendszeresen, adjunk nekik feladatot - olyan célt, melyet beteljesítve harmonikusabbá tehetjük az életüket, s általa a miénket is. Cesar kiemelte a séta, illetve a sétára történő felkészülés fontosságát is. Egy kellemes, stresszmentes séta ugyanis alapvető a kutya-gazdi kapcsolat pozitív alakulásában. Ideális esetben ez a "happy hour" mindkét fél számára örömteli élményt okoz.

 

Cesar Millan Live Budapest - A kutyáknak feladatra van szükségük
Cesar Millan Live Budapest - A kutyáknak feladatra van szükségük
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

A boldog együttéléshez elengedhetetlen, hogy mindenki megismerje saját szerepét, és azt, hogyan kell viselkednie ebben a szerepben. Valós példákkal, megmosolyogtató történetekkel szemléltette, milyen hibákat követünk el (és valljuk be, hangsúlyairól, mozdulatairól mindannyian magunkra ismerhettünk), és ezeket hogyan tudjuk korrigálni. 

 

Magyar kutyák segítségével egy-egy problémás esetre is választ kaphattunk - Alfi, a beagle megtanulta, hogyan hagyja figyelmen kívül séta közben a csalogató falatokat, Káró, a magyar vizsla pedig legyőzte a féktelen izgatottságát Cesar kutyája láttán - végeredményként már nem Juniorra, hanem Cesarra koncentrált. De találkozhattunk két kölyökkel is, akiken keresztül láthattuk, hogyan kell viselkedni a kutya életkorának megfelelően.

 

Cesar Millan Live Budapest - Káró, a magyar vizsla gazdájával és Cesarral
Cesar Millan Live Budapest - Káró, a magyar vizsla gazdájával és Cesarral
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

A kutya saját magunkért fogad el minket, feltétel nélkül szeret minket. A feltétel nélküli szeretet lényege, hogy önmagáért szeretjük, becsüljük, tiszteljük a másikat. Így kell nekünk is szeretnünk kutyáinkat!

 

Hasznos tanácsait szem előtt tartva mindannyian közelebb kerülhettünk egy boldogabb, kiegyensúlyozottabb gazdi-kedvenc kapcsolathoz. Mindezt egy hihetetlen élménnyel gazdagítva!

Köszönjük, Cesar!

 

Gracias Budapest! - Mi is köszönjük a fantasztikus Showt, Cesar!
Gracias Budapest! - Mi is köszönjük a fantasztikus Showt, Cesar! 
Fotó: facebook.com/cesar.millan

Forrás: Összeállította: Maurer Lilla, Schmidt Zsófia. Fotók: Máté Krisztián
Indexkép forrás: kutyabarathelyek.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi? Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi?
Szimatol, fel-alá járkál, köröz, míg végül megtalálja a tökéletes pontot. Művelet közben pedig le nem venné rólunk a szemét. Vagy inkább elbújik? Mit szeretne üzenni kutyánk, amikor ürítés közben ránk néz?

Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat? Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat?
Kutyáink néha egészen furcsa dolgokat művelnek, de mi így szeretjük őket. Ismerős az a jelenet, amikor egy délutáni pihenés közben egyszer csak felkapja kedvenc játékát, odaszalad hozzád, majd letottyan a lábadra, és ott kezdi el nyúzni? Vajon miért csinálja?

Biztos szereti a kutyád, ha megöleled? Biztos szereti a kutyád, ha megöleled?
Videófelvételek elemzése során arra jutottak a kutatók, hogy a kutyák legszívesebben elkerülnék az ölelést.

Geomágneses viharok – Milyen hatással lehetnek a kutyákra? Geomágneses viharok – Milyen hatással lehetnek a kutyákra?
A tudomány is elismeri, hogy kedvenceink nagyfokú érzékenységet mutatnak a geomágneses változásokra. Mire számíthatunk és hogyan segíthetünk nekik ebben az időszakban?

Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van
Ha kutyusunk a barátságosabbak közé tartozik, elgondolkozhatunk azon, miért is nem szabad engedni, hogy másokat köszöntsön, amikor pórázon sétál. Mi baj lehet belőle? Elvégre a kutyák szeretnek ismerkedni, nem?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Irodakutya.com Ebugatta Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ajándékötletek az utolsó pillanatra Hírek - Címlapon
Ajándékötletek az utolsó pillanatra
A karácsony nem csak az ajándékokról szól Hírek - Címlapon
A karácsony nem csak az ajándékokról szól