A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

"Az embereket nevelem - a kutyákat rehabilitálom" - Cesar Millan Live Budapesten!

2015. december 20., 15:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű




Megtelt szombat este a budapesti Papp László Sportaréna - első ízben érkezett Magyarországra a Csodálatos Kutyadoki, Cesar Millan élő showjával! Mi is ott voltunk a Cesar Millan Live-on!



Első alkalommal tartott élő showt hazánkban a Csodálatos Kutyadoki. A közönség élő tréninget láthatott magyar kutyák részvételével, valamint megismerkedhetett a legújabb technikákkal - mindezt szinkrontolmács segítségével.

 

Cesar Millan Live Budapest - A csodálatos kutyadoki
Cesar Millan Live Budapest - A csodálatos kutyadoki
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

Bár a show fél órás késéssel kezdődött el, a látottak bőségesen kárpótoltak mindenkit. Igazi show - látványos, lebilincselő, mindez remek humorral fűszerezve.

A bevezető videón Cesar kutyáin kívül még Jumpyval, a kaszkadőrkutyával.is találkozhattunk.

 

A csodálatos kutyadoki stílusosan magyar nyelven köszöntötte budapesti közönségét „Szeretlek, Magyarország!” felkiáltással. Szavaink kiejtése igazi kihívásnak bizonyult számára, ezért előadása további részében inkább kutyául szólt hozzánk. Lelkesedése hatalmas tapsvihart váltott ki a résztvevőkből, és pillanatok alatt ráhangolódtunk a showra.

 

Cesar Millan Live Budapest - A kutyadoki magyar címeres
Cesar Millan Live Budapest - A kutyadoki magyar címeres "Millan 1" mezben
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

Van itt olyan ember, aki szereti a kutyákat? - kezdte Cesar. Azt fogom ma este megmutatni, elmondani, hogyan éljünk a kutyánkkal boldogan. Mert valljuk be, vannak pillanatok, amikor a kapcsolat nem felhőtlen, legszívesebben a hajunkat tépnénk. Pedig a kutyának nincs más célja, csak az, hogy minket, embereket, gazdikat boldoggá tegyen.

 

Cesar mesélt nekünk családjáról, a mexikói farmon töltött gyerekkoráról, ahol páratlan lehetősége volt a falkában élő kutyák viselkedésének megfigyelésére. Ekkor ismerte fel azt az örökérvényű törvényt, mely ma is tanítása alapját képezi: "Soha ne dolgozz az anyatermészet ellen!". 21 évesen a tiltott határt átlépve jutott Amerikába, ahol két évvel később első tanácsadása alkalmával jött rá, hogy valójában nem a kutyákat kell tanítania, hanem az embereket. Azokat a gazdikat, akiknek négylábú barátai rehabilitációra szorulnak.

 

Cesar Millan Live Budapest - A gyermek Cesar és családja Mexikóban
Cesar Millan Live Budapest - A gyermek Cesar és családja Mexikóban
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

Hogyan viselkednek a kutyák? És hogyan viselkedünk mi, emberek? Ez a kulcsa a kutya-ember kapcsolatnak. A megfelelő hozzáálláson és viselkedésen múlik minden. A mai pörgős, kapkodó világban nincs időnk egymásra, nincs idő az odafigyelésre. Ezért alakulhattak ki olyan problémák a kapcsolatainkban, mint az elidegenedés, a magány, a szerepek felcserélődése. 

 

A kutya-ember kapcsolat sem kivétel ez alól. Ha nem kezeljük megfelelően a kedvencünket, akkor a helytelen viselkedést erősíthetjük meg benne, idővel pedig a kapcsolat elmérgesedhet, fejünkre nőhet az eb. Nem meglepő, hogy napjainkban egyre nő a viselkedészavaros, szorongó kutyák száma.

 

Cesar Millan Live Budapest - Mexikói vs. amerikai kutyák
Cesar Millan Live Budapest - Mexikói vs. amerikai kutyák
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

A helyes nevelést már egészen fiatalon, kölyökkorban célszerű elkezdeni. Az alábbi életszakaszoknak megfelelően foglalkozzunk kedvencünkkel:

  • 2-4 hónap: a követés szakasza
  • 4-6 hónap: a játék szakasza
  • 6-8 hónap: a felfedezés szakasza

Ahhoz, hogy kutyáinkkal megfelelő kapcsolatot alakíthassunk ki, meg kell értenünk az ösztönös oldalukat. A kutyák számára energia vagyunk, az energia pedig a természet nyelve. Ha a gazdi labilis, izgatott vagy ideges, akkor mellette kutyája is azzá válhat. Az egyetlen helyes energia a nyugodt, asszertív (önérvényesítő) energia. Ez az a belső erő, melynek segítségével hatékonyan befolyásolhatjuk kutyánk viselkedését. Ha megértjük, hogyan működik az energia, és odafigyelünk a kutya ösztöneire, szándékainkat tisztán és érthetően kommunikáljuk felé, akkor egy boldogabb, kiegyensúlyozottabb életet biztosíthatunk neki.

 

Cesar Millan Live Budapest - Egy nyugodt, asszertív falkavezér mellett a kutya is boldogabb
Cesar Millan Live Budapest - Egy nyugodt, asszertív falkavezér mellett a kutya is boldogabb
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

A harmonikus kutya-gazdi kapcsolat három alapköve a testedzés - fegyelem - szeretet. Ha felborul a sorrend, akkor a kutya kiegyensúlyozatlan lesz, viselkedészavarok jelenhetnek meg nála, mint például a szeparációs stressz, az unalom, a hiperaktivitás vagy az agresszió. Egy unatkozó kutya könnyen rögeszméssé vagy depresszióssá válhat, s megváltozott, "helytelen" viselkedésének "javítására" irányuló minden próbálkozásunk káoszba fulladhat.

 

A kutyák természetükből fakadóan ösztönös lények, fizikai és mentális tevékenységekre van szükségük. Mozgassuk kedvenceinket rendszeresen, adjunk nekik feladatot - olyan célt, melyet beteljesítve harmonikusabbá tehetjük az életüket, s általa a miénket is. Cesar kiemelte a séta, illetve a sétára történő felkészülés fontosságát is. Egy kellemes, stresszmentes séta ugyanis alapvető a kutya-gazdi kapcsolat pozitív alakulásában. Ideális esetben ez a "happy hour" mindkét fél számára örömteli élményt okoz.

 

Cesar Millan Live Budapest - A kutyáknak feladatra van szükségük
Cesar Millan Live Budapest - A kutyáknak feladatra van szükségük
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

A boldog együttéléshez elengedhetetlen, hogy mindenki megismerje saját szerepét, és azt, hogyan kell viselkednie ebben a szerepben. Valós példákkal, megmosolyogtató történetekkel szemléltette, milyen hibákat követünk el (és valljuk be, hangsúlyairól, mozdulatairól mindannyian magunkra ismerhettünk), és ezeket hogyan tudjuk korrigálni. 

 

Magyar kutyák segítségével egy-egy problémás esetre is választ kaphattunk - Alfi, a beagle megtanulta, hogyan hagyja figyelmen kívül séta közben a csalogató falatokat, Káró, a magyar vizsla pedig legyőzte a féktelen izgatottságát Cesar kutyája láttán - végeredményként már nem Juniorra, hanem Cesarra koncentrált. De találkozhattunk két kölyökkel is, akiken keresztül láthattuk, hogyan kell viselkedni a kutya életkorának megfelelően.

 

Cesar Millan Live Budapest - Káró, a magyar vizsla gazdájával és Cesarral
Cesar Millan Live Budapest - Káró, a magyar vizsla gazdájával és Cesarral
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

A kutya saját magunkért fogad el minket, feltétel nélkül szeret minket. A feltétel nélküli szeretet lényege, hogy önmagáért szeretjük, becsüljük, tiszteljük a másikat. Így kell nekünk is szeretnünk kutyáinkat!

 

Hasznos tanácsait szem előtt tartva mindannyian közelebb kerülhettünk egy boldogabb, kiegyensúlyozottabb gazdi-kedvenc kapcsolathoz. Mindezt egy hihetetlen élménnyel gazdagítva!

Köszönjük, Cesar!

 

Gracias Budapest! - Mi is köszönjük a fantasztikus Showt, Cesar!
Gracias Budapest! - Mi is köszönjük a fantasztikus Showt, Cesar! 
Fotó: facebook.com/cesar.millan

Forrás: Összeállította: Maurer Lilla, Schmidt Zsófia. Fotók: Máté Krisztián
Indexkép forrás: kutyabarathelyek.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Miért bökdös az orrával a kutyám? Miért bökdös az orrával a kutyám?
Figyelemre vágyik, finomságot szeretne, aggódik értünk vagy a segítségünket kéri? Íme 10 fontos üzenet, melyet a kutyaorr közvetíthet felénk!

Miért dünnyögnek a kutyák pihenés közben? Miért dünnyögnek a kutyák pihenés közben?
Dünnyög, dörmög, jólesően nyög és talán még horkant is egyet-egyet… Mi pedig odáig vagyunk érte! De mit szeretne kifejezni általa?

Miért érintik össze orrukat a kutyák? Miért érintik össze orrukat a kutyák?
Üdvözlés, információgyűjtés, a kötődés növelése... Mi mindenben segítheti a kutyákat ez a barátságosnak tűnő gesztus?

Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik
Kutyás szív, kutyás lélek… Odavagyunk értük, nem vitás. Legszívesebben mindegyikükkel barátkoznánk, de tiszteletben tartjuk azt is, ha nem szeretnének ismerkedni. Ha mégis felkeltettük kíváncsiságukat, akkor jöhet a bemutatkozás. Hogyan is tegyük ezt?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart Egyedi kutyás ajándéktárgyak Mondial Assistance GesmbH Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ajándékötletek az utolsó pillanatra Hírek - Címlapon
Ajándékötletek az utolsó pillanatra
A karácsony nem csak az ajándékokról szól Hírek - Címlapon
A karácsony nem csak az ajándékokról szól