A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Balesetet okozott a gazdi, aki vezetés közben kutyájával foglalkozott

2018. február 21., 15:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Mindennek megvan a maga helye és ideje. Ez bizony vonatkozik a vezetésre, utazásra is: tartsuk be a szabályokat, amik nem csak másokat, de minket is védenek!



A gyalogátkelőn szabályosan közlekedő gyalogost sodort el egy szegedi nő az autójával. A balesetben a gyalogos nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett el, az autó vezetője ellen így eljárást indítottak.

A sofőr az eljárás során elmondta, hogy mikor a kereszteződéshez ért, hátrafordult, hogy kutyájával foglalkozzon, így nem vette észre a szabályosan közlekedő gyalogost.

 

2016-ban történt egy baleset, melyet közvetve szintén egy kutya okozott: a kutya szabadon mozoghatott az autóban, és váratlanul a járművet vezető gazdit fülön nyalta. A sofőr nem számított a hirtelen szeretet-kinyilvánításra, elrántotta a kormányt, és frontálisan ütközött egy másik autóval.

 

Hogyan előzhetjük meg az ehhez hasonló baleseteket?
A kérdés fontos, hiszen saját-, családunk-, kutyánk-, és a többi közlekedő testi épségét is szeretnénk megóvni, és persze az sem baj, ha nem kell százezreket költeni autónk javítására.

 

Biztonságban utazhat a kutya az autóba tett boxban
Biztonságban utazhat a kutya az autóba tett boxban

 

Bár konkrét előírást, szabályt nem találunk a kutyák autóban szállítására nézve, de közvetetten mégis utalnak rá. Ehhez tudnunk kell, hogy a KRESZ a kutyát rakománynak tekinti. Ennek megfelelően:

 

47. §(2) A rakományt a járművön - annak belsejében, illetőleg rakfelületén - úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse.
Gondoskodni kell különösen arról, hogy a rakomány:

a) a jármű vezetőjét a szabad kilátásban és a vezetésben, a forgalom többi résztvevőjét pedig a jármű fényjelző berendezéseinek észlelésében ne akadályozza;

b) a jármű ajtajainak, illetőleg a rakfelület oldalfalainak lezárását ne gátolja;

[...]

d)292 úgy legyen rögzítve, hogy el ne csússzék, le ne essék, ki ne ömöljék, továbbá olyan módon legyen lefedve (letakarva), hogy le ne szóródjék;

[...]

 

Biztonsági öv kutyáknak, amit a hámjára csatolhatunk
Biztonsági öv kutyáknak, amit a hámjára csatolhatunk

 

Több lehetőségünk is van a biztonságos utazás biztosítására:

  • Kisebb termetű kutyák esetében egy egyszerű hordozót is betehetünk az ülésre, vagy az alá téve rögzíthetjük is. Ebben kényelmesen mozoghat, vagy elfekhet kedvencünk, miközben nem zavarja meg a vezetést, és ő sem esik el egy nagyobb fékezésnél. Ne feledkezzünk meg a rögzítéséről!
     
  • Nagyobb termetű négylábúaknál érdemes boxot tenni a csomagtartóba, vagy az ülésre. Ezek készülhetnek fémből, vagy műanyagból egyaránt. Figyeljünk rá, hogy a boxot is rögzítsük, hogy az ne csúszkáljon, vagy ne borulhasson fel.
     
  • Kombi autókban szerelhetünk rácsot az utastér és a csomagtartó közé, így kutyánknak nagy férőhely állhat a rendelkezésére, ahol mozoghat, vagy kényelmesen el is helyezkedhet. Baleset esetén azonban ez nem nyújt akkora biztonságot, mint például egy masszív box.
     
  • Viszonylag újabb megoldás a kutyák számára fejlesztett biztonsági öv. Ez a kutya hámjára csatolható szíj, melynek vége megegyezik a mi biztonsági övünk csatlakozójával, amit értelemszerűen becsatolhatunk a dugóba. (Szerencsésebb a kutyát a hátsó ülésen szállítani ilyenkor is!) Hirtelen fékezés esetén nem zuhan előre a kutya, a hámnak köszönhetően pedig nem veszélyezteti a gerincet (a nyakörvvel ellentétben)
     

 

 

Témába vág

Óvatosan a kutyasétán: kezdődik az őzek násza Óvatosan a kutyasétán: kezdődik az őzek násza
Nem csak az autóvezetőknek kell fokozottan ébernek lennie a nyár második felében: a kutyasétán, kiránduláson is keresztezhetjük a szerelmes őzek útját. Legyünk éberek!

Biztonságban az autóban – 6 tipp, hogy kutyád is jól érezze magát kocsikázás közben Biztonságban az autóban – 6 tipp, hogy kutyád is jól érezze magát kocsikázás közben
A megfelelő felszerelés birtokában kedvencünk is biztonságban utazhat velünk.

Mit tegyél, ha egy forró autóban kutyát találsz? Mit tegyél, ha egy forró autóban kutyát találsz?
A sok írás, fotó, videó ellenére is megesik még, hogy a gazda figyelmetlenségből vagy tudatlanságból bent hagyja a kutyáját az autóban, míg ő vásárol, vagy ügyet intéz. Ám bármilyen gyorsan is végez, a kutyáját óriási veszélynek teszi ki ez idő alatt. Hogyan segíthetsz, mit tehetsz, kihez fordulj, ha ilyen esettel találkozol?

Hogyan találnak haza a kutyák? Hogyan találnak haza a kutyák?
Rengeteg megható történetet hallhattunk, olvashattunk elveszett kutyákról, akik dacolva távolsággal, időjárással, megtalálták a hazavezető utat. De hogyan képesek erre? Tényleg olyan jó az irányérzékük, mint nekünk? Vagy egy belső iránytű vezeti őket?

7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben 7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben
Az utazási betegség létező dolog, de honnan tudhatjuk, hogy kedvencünk is ezzel küzd?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor EB OVO Közhasznú Egyesület Irodakutya.com Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutya, aki összetartja a családot Hírek - Címlapon
A kutya, aki összetartja a családot
Állatot bántalmazó rendőrről készült videó korbácsolta fel a hangulatot - Frissítve: megjelent a rendőrség közleménye Hírek - Címlapon
Állatot bántalmazó rendőrről készült videó korbácsolta fel a hangulatot - Frissítve: megjelent a rendőrség közleménye