A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ezért légy szabályos a közutakon!

Autóbalesetet okozott egy jó szándékú eb


2016. július 31., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Jó tudni!




Gazdája arcának megnyalásával okozott balesetet egy kutya. A kellő rögzítés hiányában az eb kedvére mászkálhatott az autóban, ezzel veszélyes helyzetbe hozva a közlekedés más résztvevőit. Természetesen ez nem az ő hibája. Lássuk tehát, hogyan járhatunk el szabályosan.



Hárman sérültek meg egy múlt vasárnapi balesetben, ahol két autó frontálisan ütközött - jelent meg több hírportálon az információ. Az RTL Klub beszámolója és egy mentős szerint a kutya a gazda nyakába ugrott, megnyalta a fülét, ezzel megijesztve azt. A sofőr félrerántotta a kormányt és máris kész volt a baj. Egy kisgyerek és a szülei megsérültek, mindhármukat kórházba szállították.

 

Okkal merül fel a kérdés, hogy tulajdonképpen kit kell hibáztatni? Van valami hivatalos előírás a kutyák szállítására vonatkozóan? - Utánajártunk a szabályoknak, és sikerült kiderítenünk, hogy bár konkrét előírás nincs az ebekre nézve, de közvetett módon mégis akad a KRESZ-ben egy-két bekezdés, amit érdemes megfontolnunk.

 

Kutya az autóban -boxban
Kutya mint elsőrendű rakomány
Forrás: getpetbox.com

 

A kutya a KRESZ szabályai szerint rakománynak minősül, tehát úgy kell elhelyeznünk, és rögzítenünk, hogy a közlekedésben a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse.

 

Lássunk néhány példát, hogyan is utaztassuk szeretett kedvencünket:

  • Kistestű kutyák esetében használhatunk egy egyszerű hordozót, melyet az ülésre, vagy az alá téve rögzíteni is tudunk. Ebben kényelmesen mozoghat, elnyúlhat az eb anélkül, hogy zavarna a vezetésben, vagy elesne egy határozottabb fékezésnél.
  • Nagyobb termetű négylábúaknál érdemes boxot használni, ami készülhet fémből, műanyagból, vagy textilből egyaránt. Ez előnyös esetben elfér az ülésen, vagy a csomagtartóban, és nem utolsó sorban elég stabil.

 

Táska kistestű kutyáknak az utazáshoz
Speciális utazótáska a pici négylábúaknak
Forrás: pawcity.com.au

 

  • Kombi autókban célszerű rácsot szerelni az utastér és a csomagtartó közé, így kedvencünknek nagy férőhely állhat a rendelkezésére. Bár ez biztonság szempontjából nem igazán előnyös.
  • A legstabilabb megoldás a kutyáknak vásárolható biztonsági öv. Ez két részből tevődik össze - egy hámból, és egy biztonsági övcsattba kapcsolható pórázból. Hirtelen fékezés esetén megkíméli kutyánkat az esetleges ütésektől, és a gerince is biztonságban van (a nyakörvvel ellentétben).
  • Ezek mellett kiegészíthetjük a készletet különböző rögzíthető pokrócokkal, így autónk se lesz piszkos, és kedvencünk is kényelmesen utazhat.

 

Ügyeljünk a biztonságra! Ne feledjük, lehet, hogy pillanatnyilag rossz nézni az eb sóvárgó tekintetét, amint azért könyörög, hogy az ölünkbe ülhessen, de az ő és saját biztonságunk megóvása érdekében érdemes nemet mondani.

 

Kutya az autóban-biztonsági öves hám
A legbiztonságosabb utazás
Forrás: celiasue.com

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Cikk első megjelenése: 2015. április 28.

Témába vág

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak
A hétköznapi életben is vigyáz az emberek biztonságára: ha meglát egy motorost bukósisak nélkül, vakkantással jelzi gazdájának, szóljon az illetőnek.

Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti
Könnyen megsérülhet, ám a gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe. Éppen ezért jó, ha tudjuk, mi minden érheti kedvencünk hangulatjelzőjét!

Vészhelyzet a gazdival – zárd el biztonságos helyre a kutyád, ha jönnek a mentők Vészhelyzet a gazdival – zárd el biztonságos helyre a kutyád, ha jönnek a mentők
Segítsd a mentők munkáját: mire megérkeznek, zárd el biztonságos helyre kedvencedet!

Biztonságban az autóban – 6 tipp, hogy kutyád is jól érezze magát kocsikázás közben Biztonságban az autóban – 6 tipp, hogy kutyád is jól érezze magát kocsikázás közben
A megfelelő felszerelés birtokában kedvencünk is biztonságban utazhat velünk.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. Praktiker EB OVO Közhasznú Egyesület Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A Te döntésed, bulihely vagy temető lesz-e a kocsidból… Hírek - Címlapon
A Te döntésed, bulihely vagy temető lesz-e a kocsidból…
Sztárok és sztárkutyák I. Hírek - Címlapon
Sztárok és sztárkutyák I.