A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ezért légy szabályos a közutakon!

Autóbalesetet okozott egy jó szándékú eb


2016. július 31., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Jó tudni!
Gazdája arcának megnyalásával okozott balesetet egy kutya. A kellő rögzítés hiányában az eb kedvére mászkálhatott az autóban, ezzel veszélyes helyzetbe hozva a közlekedés más résztvevőit. Természetesen ez nem az ő hibája. Lássuk tehát, hogyan járhatunk el szabályosan.Hárman sérültek meg egy múlt vasárnapi balesetben, ahol két autó frontálisan ütközött - jelent meg több hírportálon az információ. Az RTL Klub beszámolója és egy mentős szerint a kutya a gazda nyakába ugrott, megnyalta a fülét, ezzel megijesztve azt. A sofőr félrerántotta a kormányt és máris kész volt a baj. Egy kisgyerek és a szülei megsérültek, mindhármukat kórházba szállították.

 

Okkal merül fel a kérdés, hogy tulajdonképpen kit kell hibáztatni? Van valami hivatalos előírás a kutyák szállítására vonatkozóan? - Utánajártunk a szabályoknak, és sikerült kiderítenünk, hogy bár konkrét előírás nincs az ebekre nézve, de közvetett módon mégis akad a KRESZ-ben egy-két bekezdés, amit érdemes megfontolnunk.

 

Kutya az autóban -boxban
Kutya mint elsőrendű rakomány
Forrás: getpetbox.com

 

A kutya a KRESZ szabályai szerint rakománynak minősül, tehát úgy kell elhelyeznünk, és rögzítenünk, hogy a közlekedésben a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse.

 

Lássunk néhány példát, hogyan is utaztassuk szeretett kedvencünket:

  • Kistestű kutyák esetében használhatunk egy egyszerű hordozót, melyet az ülésre, vagy az alá téve rögzíteni is tudunk. Ebben kényelmesen mozoghat, elnyúlhat az eb anélkül, hogy zavarna a vezetésben, vagy elesne egy határozottabb fékezésnél.
  • Nagyobb termetű négylábúaknál érdemes boxot használni, ami készülhet fémből, műanyagból, vagy textilből egyaránt. Ez előnyös esetben elfér az ülésen, vagy a csomagtartóban, és nem utolsó sorban elég stabil.

 

Táska kistestű kutyáknak az utazáshoz
Speciális utazótáska a pici négylábúaknak
Forrás: pawcity.com.au

 

  • Kombi autókban célszerű rácsot szerelni az utastér és a csomagtartó közé, így kedvencünknek nagy férőhely állhat a rendelkezésére. Bár ez biztonság szempontjából nem igazán előnyös.
  • A legstabilabb megoldás a kutyáknak vásárolható biztonsági öv. Ez két részből tevődik össze - egy hámból, és egy biztonsági övcsattba kapcsolható pórázból. Hirtelen fékezés esetén megkíméli kutyánkat az esetleges ütésektől, és a gerince is biztonságban van (a nyakörvvel ellentétben).
  • Ezek mellett kiegészíthetjük a készletet különböző rögzíthető pokrócokkal, így autónk se lesz piszkos, és kedvencünk is kényelmesen utazhat.

 

Ügyeljünk a biztonságra! Ne feledjük, lehet, hogy pillanatnyilag rossz nézni az eb sóvárgó tekintetét, amint azért könyörög, hogy az ölünkbe ülhessen, de az ő és saját biztonságunk megóvása érdekében érdemes nemet mondani.

 

Kutya az autóban-biztonsági öves hám
A legbiztonságosabb utazás
Forrás: celiasue.com

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Cikk első megjelenése: 2015. április 28.

Témába vág

Miért szeretik annyira a kutyák a pocaksimit? Miért szeretik annyira a kutyák a pocaksimit?
Simogatás közben kedvenced a hátára hemperedik és ragyogó tekintettel néz? Mintha azt kérné, vakargasd meg a pocakját is. Mitől olyan jó, és mit árul el kettőtök kapcsolatáról?

Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk? Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk?
Az őszi és téli időszakban gyakrabban fordul elő, hogy sötétedés után kerül sor a sétára. Tippjeink segítségével könnyebben felkészülhetsz erre.

Vak kutyával az élet - 12 tipp a nyugodt mindennapokhoz Vak kutyával az élet - 12 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Megrendítő szembesülni a tudattal, hogy kedvencünk látása romlik, ám a kutyák csodálatosan képesek alkalmazkodni a megváltozott helyzethez. Támogató jelenlétünk átsegíti őket a nehézségeken, kis odafigyeléssel mi is megkönnyíthetjük mindennapjaikat.

Így teheted biztonságossá otthonodat a kutyád számára - A konyha Így teheted biztonságossá otthonodat a kutyád számára - A konyha
Kedvenceink egyik kedvenc helye a konyha; nem csoda, ha időnként késztetést éreznek arra, hogy felfedezőútra induljanak. Milyen veszélyeket rejthet e kalandozás és hogyan előzhetjük meg a bajt?

Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni
Ha esik, ha fúj, nincs mese, menni kell. Ezt pedig különféle módokon adhatja tudtunkra kedvencünk, hiszen a szükség nagy úr. Hogyan mondja el, hogy szeretne sétálni?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI Beagle Club Online MOL Nyrt. JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A Te döntésed, bulihely vagy temető lesz-e a kocsidból… Hírek - Címlapon
A Te döntésed, bulihely vagy temető lesz-e a kocsidból…
Sztárok és sztárkutyák I. Hírek - Címlapon
Sztárok és sztárkutyák I.